SonarChart™ Live + Raymarine Dragonfly - как стават нещата

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Публикувай отговор
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

SonarChart™ Live + Raymarine Dragonfly - как стават нещата

Мнение от rap66 »

noemis написа:
rap66 написа:
noemis написа: ... Разбира се, че може, но може и нещо повече от по-старите модели..
Оказа се че и картите трябва да си правим сами, ако искаме да вършат някаква работа :D Дали може да се обменят сонарни логове за SonarChart™ Live, че ще трябва доста оране ....
Може, хванах му цаката, но направете ако искате една тема само за тези сонари и ще обесня подробно как става, че оспамихме тук.

Накратко: копирам си едни файлове с разширение .lsd и ги пействам в твоето устройство и хоп, имаш моите карти. Малки са и можем да си ги пращаме по мейлите или ЛС. Готиното е, че докато правиш картите, те автоматично (още в морето) се прехвърлят и в картата на самия сонар (слага се една отметка в настройките).
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Re: SonarChart™ Live + Raymarine Dragonfly - как стават неща

Мнение от rap66 »

Нашия сонар е Pro 4, а картата не е подробната през 0.5м (SonarChart), а обикновената. Това с обновяването дали ще важи и за нея, т.е. да се появи и подробната карта на сонара.
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: SonarChart™ Live + Raymarine Dragonfly - как стават неща

Мнение от noemis »

Първо нека да спомена, че SonarChart™ Live на Navionics е достъпен за всички сонари с вградено WiFi или с допълнителен модул WiFi закачен към тях. Това е възможно за всички модели на Lowrance, (Humminbird и GARMIN, предполагам скоро) които позволяват това (повече за съвместимостта можете да прочетете тук).

Темата изисква доста писане (настройки, пътища до папки и файлове и снимки на екрана) и се надявам (според времето си), без да се ангажирам със срокове, до две седмици да мога да обхвана всичко. За да не се разпилявам, новите неща ще поставям само в този пост.

Няколко общи думи за програмата: накратко казано - телефона/таблета (Apple или Android), прихваща картината и данните от сонара и с помоща на тази програмка чертае на живо контурите на дъното, като по този начин си правим собствена, точна карта на местата където риболуваме.
За телефони/таблети (задължително с WiFi и GPS !!!) под Android отивате в Google Play и си инсталирате Boating на Navionics. Да не се бърка с Boating HD, струва много по-скъпо, а върши същата работа. За Boating с Navionics+ и карта на Средиземно и Черно море искат около 30 лв (с превода), а след една година по 15 лв. годишен абонамент.

Към този момент прехвърлянето на направените от вас карти директно на сонара (докато чертае във водата) е възможно само за сонари Raymarine Dragonfly 4 & 5 PRO сериите. Дали е възможно ръчно да се прехвърлят тези карти на другите сонари, не знам, но всеки би могъл да провери като се обади на вносителите/дистрибуторите за България или провери в интернет. Картата на сонара трябва да е Navionics+ (тези дни ще направя опит с базовата карта на Navionics и ще пиша дали се е получило).

Всичко до тук звучи много добре, но има някои уловки свързани с фирмената политика на Навионикс, които меко казано не ми харесват и ще обясня защо.
Следва продължение.
Аватар
didodi
новобранец
новобранец

Re: SonarChart™ Live + Raymarine Dragonfly - как стават нещата

Мнение от didodi »

noemis по принцип ще има ли продължение, че ние неуките с модерни машинки само ги гледаме като телевизор
Затвор за "Националния отбор по високо-волтов риболов" и "Съюза на миньорите на свободна практика"
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от noemis »

В сайта на Навионикс вече има доста подробни инструкции и общо взето, това което тръгнах да пиша се обезмисли. Ако все пак има някакви въпроси съм готов да отговоря, няма проблем.
Аватар
didodi
новобранец
новобранец

Мнение от didodi »

Ами да като цяло има доста неизвестни с този сонар.Тази програма е свалих BOATING. Но от там нататък какво се случва незнам. Другото което е аз съм с тази карта C-MAP LOCAL. С ТАЗИ КАРТА "прехвърлянето на направените от вас карти директно на сонара (докато чертае във водата) " МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ. И най-вече с какви настройки работите.Всички със сонари от този клас лоранс и гармин казват че виждат примерно чернокопа на дъното.Аз досега освен сафрид друго не съм видял.
Затвор за "Националния отбор по високо-волтов риболов" и "Съюза на миньорите на свободна практика"
Аватар
noemis
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от noemis »

didodi написа:Ами да като цяло има доста неизвестни с този сонар.Тази програма е свалих BOATING. Но от там нататък какво се случва незнам.
Качи си и картата за Средиземно и Черно Море със SonarChart и едва тогава ще ти се появят опциите за чертане. Свързваш таблета към сонара и си ти.
didodi написа:.... Другото което е аз съм с тази карта C-MAP LOCAL. С ТАЗИ КАРТА "прехвърлянето на направените от вас карти директно на сонара (докато чертае във водата) " МОЖЕ ЛИ ДА СТАНЕ.
Не, не може!
Възможно е само със SonarChart на Навионикс.
didodi написа:.... И най-вече с какви настройки работите.Всички със сонари от този клас лоранс и гармин казват че виждат примерно чернокопа на дъното.Аз досега освен сафрид друго не съм видял.
Това няма връзка с темата (чертане на карти), но ще ти отговоря - със стандартните настройки на Raymarine Dragonfly 5 PRO хващам без проблем чернокоп, дори когато е по няколко бройки на дъното.

Малък пасаж (дъното е зумнато):

Изображение

Изображение

Единични бройки - тук чепарето се качва с един чернокоп (този ден бяха предимно по една-две риби между 100 и 150 гр)

Изображение

С Dragonfly 4 PRO, който е с по-малка резолюция е доста по-трудно, но обикновено се вижда като малки вертикални чертички.
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”