Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Аз избрах вчера посока Плана
Този път имах и компания в лицето на един приятел-рибар, който отдавна имаше желание да го водя някъде по горите. Изкарахме си много приятни няколко часа сред природата, намерихме и гъбки доволно… Наред с дежурния пачи крак, гълъбки и бисерни гъби този път срещнахме и първите за тази година манатарки

Вечерта отпразнувахме слуката с невероятно ризото с манатарки, гарнирано с пържени гъбки с чесън и копър, и всичко полято обилно със студено, домашно, бяло винце
Поздрави!

Вечерта отпразнувахме слуката с невероятно ризото с манатарки, гарнирано с пържени гъбки с чесън и копър, и всичко полято обилно със студено, домашно, бяло винце

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- Martin Mihailov
- учете се от него
Вьпрос кьм разбирачите
Каква е тая Пироговка

Колега Михайлов, защо не я снима и отдолу? Ако ламелите(ресните) и пънчето са били бели - червена мухоморка, ако са били жълти - булка може да е била. Булка (яйчанка) трета година не съм срещал по моя край, а така ми се ще да намеря. Голяма вкусотия са!
Стефко, напълни ми очите и се олигавих даже, да знаеш!
Сега и аз да се отчета за днешния излет: Двете манатарчета, които откъснах са нейде под пачия крак.
И да питам:
Тези "картофчета" какъв модел са? Намерих ги в основата на дъб, скупчени "на гнездо".
Ето и срязан единия И докато ви ги пускам снимките, гледам как покафенява срязаната повърхност.
Успех в гъболова, колеги!
Стефко, напълни ми очите и се олигавих даже, да знаеш!
Сега и аз да се отчета за днешния излет: Двете манатарчета, които откъснах са нейде под пачия крак.
И да питам:
Тези "картофчета" какъв модел са? Намерих ги в основата на дъб, скупчени "на гнездо".
Ето и срязан единия И докато ви ги пускам снимките, гледам как покафенява срязаната повърхност.
Успех в гъболова, колеги!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Браво на Стефко,
На тази планина не съм се качвал вече две години, а ми е под носа !
На Мартин гъбата е най-вероятно червена мухоморка,
Поне на мен така ми изглежда.
Томов,
Тъмните гъби на последната снимка трябва да са черни трюфели.
Там е силен bgbul, ама отдавна не е влизал в темата.
Дано да даде коментар.
Високостойностни гъби са тези.

На тази планина не съм се качвал вече две години, а ми е под носа !
На Мартин гъбата е най-вероятно червена мухоморка,
Поне на мен така ми изглежда.
Томов,
Тъмните гъби на последната снимка трябва да са черни трюфели.
Там е силен bgbul, ама отдавна не е влизал в темата.
Дано да даде коментар.
Високостойностни гъби са тези.
- Martin Mihailov
- учете се от него
Жоре снималсьм още едни ама нещо немога даги качим от телефона на компютьра
Исписвами преоразмеряване на фаила и ме исхфьрля. 

Ако ти е голема снимката,некъде 5 мб,
Нема да ти е приеме.
На моя тел,му намалих пикселите от 13 на 8.
И ги приема,размера също си го задаваш от настройките на телефона.
И тия гъби твойте,не се ядът,червена мухоморка,
Расте на високо,в ниското са рядко.
Нема да ти е приеме.
На моя тел,му намалих пикселите от 13 на 8.
И ги приема,размера също си го задаваш от настройките на телефона.
И тия гъби твойте,не се ядът,червена мухоморка,
Расте на високо,в ниското са рядко.

Риболовци.
- Martin Mihailov
- учете се от него
Те сега стана
Я, какви хубави припънки си срещнал, колега Михайлов!
Мариновани много ги тачим зиме.
Колега Петков, силно ме съмнява да е черен трюфел. На живо не съм виждал, но снимки има куп в мрежата. Съвсем различно изглежда в разрез.
Мариновани много ги тачим зиме.
Колега Петков, силно ме съмнява да е черен трюфел. На живо не съм виждал, но снимки има куп в мрежата. Съвсем различно изглежда в разрез.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Аз също не съм виждал на живо нито черен, нито бял трюфел. затова написах - "би трябвало" !tomov-1 написа:...Колега Петков, силно ме съмнява да е черен трюфел. На живо не съм виждал....
Надявам се bgbul да даде коментар по твоето питане.
Назад в темата, през лятото на миналата година имаше снимка на случайно намерен трюфел от колега и пост на bgbul.
Но не помня на коя страница.
Хм... Почти сигурно е, че гъбата на колегата Мартин Михайлов по-горе е червена мухоморка, както и че "трюфела" на Томов не е черен трюфел
Иначе и от мен един глас в подкрепа на припънките - много им се радвам, когато ги видя.
В събота, след като най-напред срещнах отровните им братовчедки, се обнадеждих, че мога да намеря и ядливи, но уви
Поздрави!
П.П. Ама как хубаво валя тази нощ, а?

Иначе и от мен един глас в подкрепа на припънките - много им се радвам, когато ги видя.
В събота, след като най-напред срещнах отровните им братовчедки, се обнадеждих, че мога да намеря и ядливи, но уви

Поздрави!

След голямо човъркане из мрежата (най-вече снимки, защото езиците не са ми сила), съм склонен да ги определя като представител на рода Terfezia и по-конкретно Terfezia lepiderma. То, какво ти определяне де, ама... Миколозите да им търсят точния модел. 
Хайде, със здраве!

Хайде, със здраве!
- Martin Mihailov
- учете се от него
Демек искате да кажете че червената гьба е отровна а другите кьде сьм снимал са ядливиStefko написа:Хм... Почти сигурно е, че гъбата на колегата Мартин Михайлов по-горе е червена мухоморка, както и че "трюфела" на Томов не е черен трюфел![]()
Поздрави!

Ти сериозно ли ?Martin Mihailov написа:
Утре мисля да ходим пак по тоя раион и ако неса обрани може и даги оберем вьпреки че нито ги познавам нито много смеем даги ядем![]()

Късмет.Всичко е до късмет. 

- Martin Mihailov
- учете се от него
Аз ако ги оберем мисля даги дам на едни гьбари даги ядьт ако искат
Гьби ядем само купени другите неги познавам.Немисе казва на гьбарите каде сьмги намерил зашо в тоя раион имам друго хоби и отидатли всичко ще пропадне 

Вчера реших, че не мога да гледам безучастно дъждовете от изминалите дни и си спретнах бърз гъбинг след работа.
Получи се добре... В гората бе пълно с бисерни гъби и гълъбки, а имаше и доволно манатарка. Пачия крак бе по-рядък, но едър...
Въпреки бързането направих и някоя снимчица

Аз събирах само манатарки и пачи крак.
Щеше ми се да събирам и гълъбки
, но охлювите почти нищо не ми бяха оставили от тях. Много ги харесват гадовете... Те и някои от манатарките бяха доста оглозгали, но към гълъбките направо нямаше никаква милост. Рядко имаше по някоя такава:

В крайна сметка точно за час време се прибрах с това

Уикенда вероятно ще го пропусна, но за който може да отдели време ще си струва да надникне в гората
Поздрави!
П.П. Не обичам да ходя с найлонови пликове за гъби, но да ви кажа, че и с хартиен плик в мократа гора не е никак добра идея

Въпреки бързането направих и някоя снимчица

Аз събирах само манатарки и пачи крак.

В крайна сметка точно за час време се прибрах с това

Уикенда вероятно ще го пропусна, но за който може да отдели време ще си струва да надникне в гората

Поздрави!
П.П. Не обичам да ходя с найлонови пликове за гъби, но да ви кажа, че и с хартиен плик в мократа гора не е никак добра идея