Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
Днес проверих едни гори,в които точно преди 10 дни нямаше и помен от гъба.Все пак топлото време си каза своето и намерих пачи крак,бисерна,няколко вида гълъбки,въобще тепърва започваха да растат.Страшна влага,дори в гъстия бук почвата бе пренаситена с вода.

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз като Стефко не се сдържах да проверя наличностите !
Много малко манатарки намерих, само три,

Затова пък пачия крак беше повече и по-едър,

Събрах малко гъбки за час, че нямаше повече време !

Много влага в гората - станах вир вода.
А и аз бера в хартиени торби, но като е мокро слагам хартиения в найлонов.
Става, проверено е през годините.

Много малко манатарки намерих, само три,
Затова пък пачия крак беше повече и по-едър,
Събрах малко гъбки за час, че нямаше повече време !

Много влага в гората - станах вир вода.
А и аз бера в хартиени торби, но като е мокро слагам хартиения в найлонов.
Става, проверено е през годините.

Много хубав пачи крак 
Аз сякаш вече му се наситих, но въпреки това като го срещна в гората сърце не ми дава да го подмина
Ще има, ще има гъби тези дни...

Аз сякаш вече му се наситих, но въпреки това като го срещна в гората сърце не ми дава да го подмина

Ще има, ще има гъби тези дни...

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Слабо при мене.
Ще пробвам за печурки.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
Преметнах един баир,и ги напипах нависокото млад пачи крак.

Риболовци.
Това е мезето за мача,вече е в София.
Излета беше успешен,за 2 часа.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Втори пореден успешен излет.Доволно пачи крак-към 2 кила.Манатарки не намерих-явно тепърва започват и са на по-слънчевите места-в гъстата гора нямаше.Дано идните дни валне,чe като гледам от четвъртъка какво се задава,бог да ни е на помощ.

Гъбите са стари.

Риболовци.
Те резултата,има за една тенджера. Почвам ги.

Риболовци.
Колега, този красив пейзаж от къде е?lusienn написа:Днес по слабо,вече е сухо. Гъбите са стари.
С какво си снимал,. с каква техника или телефон?
Тези дървета долу около река ли са, та са със светли корони?
Това е снимка от новия ми телефон леново п 70.
Снимал съм от мястото на което събрах пачия крак,
Дъбова гора на източен склон,долу има река в ляво.
Напред е подбалканския път,аз съм на 32 км от София,малко след Горна малина,следващото село е Саранци.
Снимал съм от мястото на което събрах пачия крак,
Дъбова гора на източен склон,долу има река в ляво.
Напред е подбалканския път,аз съм на 32 км от София,малко след Горна малина,следващото село е Саранци.

Риболовци.
Привет отново 
Аз в неделя все пак успях да направя бърза проверка на една горичка в Стара планина..
От миналата година я заглеждам с предположението, че ще даде манатарка в някой момент, но това така и не става. И сега нямаше... За сметка на това имаше доволно пачи крак и несметни количества лютива млечница. От нея човек можеше да събере едно - две ремаркета, ако се напъне да събира. Не преувеличавам

Повечето пачи крак, който срещнах бе много едър и хубав... Не знам защо обаче на снимки е толкова не-фотогеничен
Може пък да е от фотографа...

На места не можеше да се стъпи буквално от млечници:

А други гъби липсваха напълно, което ме учуди искрено. Очаквах поне гълъбки да видя...
Вчера пък реших да изпреваря горещините и да проверя друга горичка за манатарки. Странно колко различни могат да бъдат различните гори (в гъбено отношение) по едно и също време... Тук манатарки намерих, макар да не бяха в някакво изобилие, а имаше и много голямо количество бисерна гъба. Лютивите млечници тъкмо поникваха и не бяха превзели така категорично терена; гълъбките бяха редки (но все пак се виждаха тук-там), а пачия крак си беше в стандартните количества.

За час време събрах доволно качествена гъба - манатарка и пачи крак. Друго не събирах, че и без това почвам да се чудя какво да правя реколтата

Поздрави!

Аз в неделя все пак успях да направя бърза проверка на една горичка в Стара планина..

Повечето пачи крак, който срещнах бе много едър и хубав... Не знам защо обаче на снимки е толкова не-фотогеничен

На места не можеше да се стъпи буквално от млечници:

А други гъби липсваха напълно, което ме учуди искрено. Очаквах поне гълъбки да видя...
Вчера пък реших да изпреваря горещините и да проверя друга горичка за манатарки. Странно колко различни могат да бъдат различните гори (в гъбено отношение) по едно и също време... Тук манатарки намерих, макар да не бяха в някакво изобилие, а имаше и много голямо количество бисерна гъба. Лютивите млечници тъкмо поникваха и не бяха превзели така категорично терена; гълъбките бяха редки (но все пак се виждаха тук-там), а пачия крак си беше в стандартните количества.

За час време събрах доволно качествена гъба - манатарка и пачи крак. Друго не събирах, че и без това почвам да се чудя какво да правя реколтата

Поздрави!
Последно промяна от Stefko на Чет Юни 16, 2016 10:13 pm, променено общо 1 път.
Тая реколта е добре.
Обаче вноса от Полша,в кауфланд е изтеглен,след
Натравяне на семейство,с печурки култивирани.
Моя приятел,точно са ги сготвили,и видяли репортаж
По новините,и вечерята им е отишла на боклука.
Обаче вноса от Полша,в кауфланд е изтеглен,след
Натравяне на семейство,с печурки култивирани.
Моя приятел,точно са ги сготвили,и видяли репортаж
По новините,и вечерята им е отишла на боклука.

Риболовци.
А!! Ела го кажи това на жената, дето е много интересна и яде само гъби от магазина, щото "са проверени"
Проблемът (предполагам) не е в самата гъба, т.е дали е ядлива или не, а в начина на нейното съхранение, превоз, обработка и т.н. Гъбите са особени създания и трябва да се борави внимателно с тях, иначе стават фалове... Като знам в какво състояние съм виждал да се предлагат по магазините - почернели, изсъхнали, загниващи, смачкани... Слагат им етикет за "промоция" и си мислят, че всичко е ОК.
Аз пък от началото на миналия месец с нескрито високомерие и насмешка подминавам стелажа във Фантастико с пачи крак на цена от 6 лв. за 300 гр. (20 лв./кг)
Имам си, благодаря!!

Проблемът (предполагам) не е в самата гъба, т.е дали е ядлива или не, а в начина на нейното съхранение, превоз, обработка и т.н. Гъбите са особени създания и трябва да се борави внимателно с тях, иначе стават фалове... Като знам в какво състояние съм виждал да се предлагат по магазините - почернели, изсъхнали, загниващи, смачкани... Слагат им етикет за "промоция" и си мислят, че всичко е ОК.
Аз пък от началото на миналия месец с нескрито високомерие и насмешка подминавам стелажа във Фантастико с пачи крак на цена от 6 лв. за 300 гр. (20 лв./кг)

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Щях да пиша по поста на Стефко за гъбите в Природата, ама се вклини тази долнопробна тема за култивираните печурки,
Та да споделя, че според мен всичко това е долнопробна провокация.
Няма как култивирани гъби да са отровни.
Развалено ядене - да, ама токсични култивирани печурки - НЕ !
Миналата година седим на една маса, ядем и сред предястията има задушени диворастящи гъби.
Единият го е страх и не яде от гъбите. През нощта му се явява тежък проблем - повръщане, разтройство и световъртеж.
Оказа се летен бърз грип.
Но, ............. ако беше ял от гъбите, а ?
Иначе, да се оплача !
Няма ги гъбите на моите си места !
Само тонове млечници, даже и пачия крак изчезна.
А влага и топлина има в изобилие.
Явно трябва да търся нови находища, старите се изчерпаха.
Днес, в пристъп на отчаяние,
Се качих в гората на сърнелите !
Намерих само две, по края на гората.

Една зелена мухоморка,

И две манатарки, които много приличаха на брезовки, но не потъмняха при срязване.
Ако някой може да ме насочи е добре, намирам ги редовно но не съм си ял досега.

А пропуснах да благодаря на тези, които познаха - наистина онази гора е била попарена от студ,
Вече покараха нови листа по дърветата,
Ще я бъде гората - макар и с малко гъби, за сега !
Снимките не са хубави, ама са от телефон.
Тръбичките на манатарките са с бежов цвят.
Та да споделя, че според мен всичко това е долнопробна провокация.
Няма как култивирани гъби да са отровни.
Развалено ядене - да, ама токсични култивирани печурки - НЕ !
Миналата година седим на една маса, ядем и сред предястията има задушени диворастящи гъби.
Единият го е страх и не яде от гъбите. През нощта му се явява тежък проблем - повръщане, разтройство и световъртеж.
Оказа се летен бърз грип.
Но, ............. ако беше ял от гъбите, а ?

Иначе, да се оплача !

Няма ги гъбите на моите си места !

Само тонове млечници, даже и пачия крак изчезна.
А влага и топлина има в изобилие.
Явно трябва да търся нови находища, старите се изчерпаха.
Днес, в пристъп на отчаяние,

Се качих в гората на сърнелите !
Намерих само две, по края на гората.
Една зелена мухоморка,
И две манатарки, които много приличаха на брезовки, но не потъмняха при срязване.
Ако някой може да ме насочи е добре, намирам ги редовно но не съм си ял досега.
А пропуснах да благодаря на тези, които познаха - наистина онази гора е била попарена от студ,
Вече покараха нови листа по дърветата,
Ще я бъде гората - макар и с малко гъби, за сега !

Снимките не са хубави, ама са от телефон.
Тръбичките на манатарките са с бежов цвят.