Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от mrenka »

Малко прекалихте. Човек не може да изяде 4 скобара за един ден, а 3 - 4 кг корморан - може :rolleyes: Няма как да се стрелят организирано, защото са защитени. И да ги изтрепят, реката от риба няма да прелива. Дразнят ме и ги псувам, обаче това е положението.
viiksan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от viiksan »

Човек не може да изяде 4 скобара за един ден, а 3 - 4 кг корморан - може
Не може да изяде, обаче може да прибере,раздаде,или продаде...!! :?
НЕ ИЗПОЛЗВАМ Facebook!!!
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Корморана,убива с клюна няколко риби,
И след това се храни.
Това което убива е в пъти над изяденото.
Обикновенно ловуват в група.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Корморанът убива,ято унищожава! Знам много случаи на ликвидирани вирове и територи по реката пълни с риби само от корморани!Кормораните хич не подбират,набарат ли цица е величествено! Естествено не могат да се сравнят с човека,но са напаст!Мренка палавнико,един корморан може да убие днеска 10 риби и да изяде само две;)
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

DJONI RINGO написа:Корморанът убива,ято унищожава! Знам много случаи на ликвидирани вирове и територи по реката пълни с риби само от корморани!Кормораните хич не подбират,набарат ли цица е величествено! Естествено не могат да се сравнят с човека,но са напаст!Мренка палавнико,един корморан може да убие днеска 10 риби и да изяде само две;)
Така съм съгласен. От миналата година имат грозно сборище при Пастух, между моста и вилното селище, точно под двата острова. Направо са разказали играта на целия участък.
Днес приятели са обиколили от Невестино до Вуковски мост. При Пастух реката е била отвратително бистра, при Невестино следобяд се е замътила, вероятно от канала на открития рудник. Риба нъцки.
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Рибата най-вероятно още не е хвърлила хайвера.
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

mrenka написа:
DJONI RINGO написа:Корморанът убива,ято унищожава! Знам много случаи на ликвидирани вирове и територи по реката пълни с риби само от корморани!Кормораните хич не подбират,набарат ли цица е величествено! Естествено не могат да се сравнят с човека,но са напаст!Мренка палавнико,един корморан може да убие днеска 10 риби и да изяде само две;)
Така съм съгласен. От миналата година имат грозно сборище при Пастух, между моста и вилното селище, точно под двата острова. Направо са разказали играта на целия участък.
Днес приятели са обиколили от Невестино до Вуковски мост. При Пастух реката е била отвратително бистра, при Невестино следобяд се е замътила, вероятно от канала на открития рудник. Риба нъцки.
Взе ми думите от устата бре Мренке :) Точно исках да дам този пример-зимния вир на Пастух под моста( беше най актуалното място по цялата река едно време зимата) беше тотално унищожен от корморани ! Района между Параклиса и Бобошево също е бит зверски от корморани ! Веднага казвам защо,защото реката е по недостъпна и крива,пълна с храсталак и змия и непривлекателна за бракониери! Там корморана властва! За хората,които познават реката повече по Благоевградско ,след Пастух има и едно приказно място Орлово гнездо-беше пълно с риба,точно корморана го обезпаразити! Там отиваш и ги виждаш 200 накацали и те гледат като живи дяволи,а в реката само водата;) Да се говори за корморана като лек бич е несериозно;)

AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Не съм чувал за ловец глобен , че гърми по корморани, но не го правят защото не харесват месото. Ставало за кайма с повече подправки.
chokoboy
фен клуб-скобар

Мнение от chokoboy »

Ми на мене ми е лесно щот не ги мъкна да праа кифтета,/у нас нема кой да яде патиците и гъските освен мене,та с тая смрад да се занимавам/ и нема как да ме хванат.Пуам и го отнася реката.По дунава тая година бая отнесе реката у черно море......Ма тука не ми е район та......
roamer
новобранец
новобранец

Мнение от roamer »

Колеги, инфо и от мен от днес на Нвестино. Пълна и всепоглъщаща скръб!!! Едно кленче, около 50 грама, уловено на торен. Реката е като гробница-не се вижда риба, изобщо. По наносите и на плиткажите почти няма малки рибки. Сутринта в 10.00 часа бях единствения човек в парка. После при мен дойдоха двама спинингиста да ме питат дали съм хванал нещо, защото те са капо на спининга. Реших към 12.00 часа, в най-голямата жега да се разходя към Четирци и застанах на едно "мрачно" место за мрени, преди селото. За два часа нямах кълване на 4 вида стръв-включително на зеленка и попадийка. Към два часа реших да сгъвам, омаломощен от жегата и се върнах в парка при новия мост. Минавайки по пътя в парка се минава през една бетонна тръба, от който се влива някаква вода от някаква вада или от някъде другаде. При минаването видях 20-30 мрени /поне по педя бяха всички в тази бара на вливането и в Струма. Изненада ме, че рибата като ме видя не тръгна към реката , а обратно и се скри под тръбата на която стоях. Погледнах зад гърба си и видях, че странно водата доста намалява във вадата точно на входа на тръбата. Реших да огледам и какво да видя: някой местен идиот, преградил входа на тръбата от едната страна с дървета, а от другата редил камъни и мрената стои затворена в това тясно пространство и се чуди какво да прави!?!? Разместих камъни, клонаци и т.н. и рибата се стрелна към реката. Полових малко до една колона на новия мост -там убодох и малкото кленче. Към 4.00 часа реших да сгъвам-видях, че в двора на сградата на ИАРА в Невестино единия от инспекторите-младо момче, нещо си оправя по колата. Поговорихме си, според него популацията на рибата е категорично на прага на оцеляването!!! И той твърди, че в реката риба доста трудно се намира, вече. Причината е бракониерите, които особено нощно време върлуват масово. Според него самите местни хора, през деня пият, а през нощта тръгват с фенери, мрежи, токове, отрови и властват през нощта и морят и прибират рибата!!! Особено през забраната!!! Особено на Гирчевци направо се биели, кой да изнася повече риба през забраната. Инспекторът даже ми разказа случай, че наскоро хванали нарушител през забраната и му написали акт, в последствие се оказало, че личната му карта била фалшива и такъв човек изобщо нямало при проверка по ЕГН!?!? Не знам-според мен нещата се мега, яко, супер зле!!!! Просто това, което днес видях да преграждат барата, до сградата на ИАРА в парка-такова нещо не бях виждал никога до сега.
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

DJONI RINGO написа: За хората,които познават реката повече по Благоевградско ,след Пастух има и едно приказно място Орлово гнездо-беше пълно с риба,точно корморана го обезпаразити!

Ако не бъркам мястото последно съм ходил там на 2 септември 2005г., реката блестеше от риба. Тогава не ми правеше кой знае какво впечатление, май си беше нормално за онези времена. А на скалата над един вир наистина имаше гнездо :)

Изображение

Една снимка от този ден, правена от ливадата при края на черния път. Долу в дъното е големия вир при вилното селище.
Аватар
Батко Емо
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Батко Емо »

Пазете рибата,мрената още не хвърлила хайвера! 8)
AlbinoTrout
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от AlbinoTrout »

Още малко за кормораните:
Месото въобще не е лошо вари се в бяло вино в тенждера под налягане и след това може да се добави към всякакви манджи. Имаше по Бл-град ловци които гърмят корморана, още на реката му вадят бутчетата и бялото месо и после на суджуци. Но сега може да са хванали Терминал 2 като много други съграждани.
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Реката е доста постна.....

Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

... а водата в Кюстендилско е сравнително студена... Рибата / доколкото я има/ е пасивна и като замаяна.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”