Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Колега Петков, според мен става дума точно за брезовка все пак
За съжаление снимките не са достатъчно ясни и липсва най-важното - пънчето, така че не мога да съм категоричен.
Като гледам обаче снимката с напречния разрез мисля, че можем да отхвърлим вариант "манатарка"… (вижда се по-тънко месо и нехарактерна форма и цвят на тръбичките). А щом не потъмнява, значи отпадат и вариантите за червена брезовка и габърова гъба
По метода на изключването остава обикновената брезовка, за която в книжките пише, че НЕ променя цвета си или "придобива розово-кафяв цвят, след няколко часа".
http://manatarka.org/leccinum-scabrum/
Аз пък рядко срещам тази гъба, честно казано… Водят я за добра ядлива гъба, която руснаците, например, тачат много.
Поздрави!

За съжаление снимките не са достатъчно ясни и липсва най-важното - пънчето, така че не мога да съм категоричен.
Като гледам обаче снимката с напречния разрез мисля, че можем да отхвърлим вариант "манатарка"… (вижда се по-тънко месо и нехарактерна форма и цвят на тръбичките). А щом не потъмнява, значи отпадат и вариантите за червена брезовка и габърова гъба

http://manatarka.org/leccinum-scabrum/
Аз пък рядко срещам тази гъба, честно казано… Водят я за добра ядлива гъба, която руснаците, например, тачат много.
Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
То редовните в тая тема,сме полезни за другите,
Които се интересуват.
Щом сме живи и ядем всичко набрано от нас сме фактор все още.
Които се интересуват.
Щом сме живи и ядем всичко набрано от нас сме фактор все още.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Вчера сутринта рано-рано направих един успешен излет в планината.От трите през юни този беше най-сполучлив.Манатарката вече излезе,пачият крак също е доста,но по-едър и по-нависоко.
Ето го в шумата

на припек

ето в тази гора

тук пък започнаха манатарките

една от десетките бисерни

брезовки също намерих

Обобщено около 3 кила пачи крак и 10манатарки.След тия жеги,не знам за другата седмица какво ще е.
Ето го в шумата
на припек
ето в тази гора
тук пък започнаха манатарките
една от десетките бисерни
брезовки също намерих
Обобщено около 3 кила пачи крак и 10манатарки.След тия жеги,не знам за другата седмица какво ще е.
- Батко Емо
- разбира нещата
По сенките и по нависоко. 

Днес сутринта подходих по-лежерно
щото ми беше много топло и ме мързеше да се катеря високо по баирите.
Вместо това реших да проверя едни по-достъпни горички в Стара планина, с намерение просто да се разходя в природата и евентуално да си набера малко лютива млечница за салата
И преди съм споделял с вас, че тази гъба много си я уважавам - хем е вкусна, хем я има в добри количества и в по-сухи периоди, хем почти никой не я събира, така че винаги може да ти спаси излета… 
Та в първата горичка (смесица от бук, дъб и иглолистни), в която преди съм срещал почти всякакви гъби, сега беше сравнително постно
Намерих 4-5 манатарки, които едвам успях да оттърва от полазилите ги охлюви и бръмбари
, както и малко пачи крак. Млечници нямаше, нямаше и други гъби…
Във втората горичка почти нищо не открих… Докато в последната (по-ниско и вече само дъбова) беше сякаш най-интересно. Не че имаше кой знае какво, но поне разнообразието бе по-голямо. Тук успях да си събера нужните ми "лютици", пак намерих една манатарка и 4-5 пачи крака… но срещнах и 2 хлебенки, 2-3 гълъбки, 2 току що подали се кадифени манатарки и дори 15-тина жълти рогачки. Тези последните отдавна имах желание да ги опитам, затова ги събрах с идеята също да си спретна една салатка
Снимки не направих, защото в гората беше ужасно топло и постоянно се леше пот от мен… Не ми беше никак до снимки
Като цяло останах с впечатление, че ако се бях качил в някоя по-височка дъбова гора и бях отделил малко повече време, можеха да се намерят повече и по-хубави гъби. Аз обаче не мога да съм недоволен - не се прибрах с празни ръце, а и си взех "дозата" за уикенда
Какво ми трябва повече 
Поздрави!

Вместо това реших да проверя едни по-достъпни горички в Стара планина, с намерение просто да се разходя в природата и евентуално да си набера малко лютива млечница за салата

Та в първата горичка (смесица от бук, дъб и иглолистни), в която преди съм срещал почти всякакви гъби, сега беше сравнително постно

Във втората горичка почти нищо не открих… Докато в последната (по-ниско и вече само дъбова) беше сякаш най-интересно. Не че имаше кой знае какво, но поне разнообразието бе по-голямо. Тук успях да си събера нужните ми "лютици", пак намерих една манатарка и 4-5 пачи крака… но срещнах и 2 хлебенки, 2-3 гълъбки, 2 току що подали се кадифени манатарки и дори 15-тина жълти рогачки. Тези последните отдавна имах желание да ги опитам, затова ги събрах с идеята също да си спретна една салатка

Снимки не направих, защото в гората беше ужасно топло и постоянно се леше пот от мен… Не ми беше никак до снимки

Като цяло останах с впечатление, че ако се бях качил в някоя по-височка дъбова гора и бях отделил малко повече време, можеха да се намерят повече и по-хубави гъби. Аз обаче не мога да съм недоволен - не се прибрах с празни ръце, а и си взех "дозата" за уикенда

Поздрави!
Колега, не са черен трюфел за съжаление със сигурност. Така по снимката ми приличат на лъжлив трюфел още неузрял, но докато не ги видя на живо не мога да съм сигурен. Ето виж :http://venijen.blogspot.bg/2013/01/blog-post_18.htmltomov-1 написа: И да питам:
Тези "картофчета" какъв модел са? Намерих ги в основата на дъб, скупчени "на гнездо".
Ето и срязан единия И докато ви ги пускам снимките, гледам как покафенява срязаната повърхност.
Успех в гъболова, колеги!
Иначе добре го давате тука в темата ... и в гората още повече.

Аз не пиша за да не ви дразня нещо ... (много гъби тази година около мен - смръчкули, пачи крак, манатарки, сярна, припънки и др.), иначе често поглеждам в темата, но се сдържам. Поздрави!
Човече, ма ти сериозно ли?!bgbul написа: Аз не пиша за да не ви дразня нещо ... (много гъби тази година около мен - смръчкули, пачи крак, манатарки, сярна, припънки и др.), иначе често поглеждам в темата, но се сдържам. Поздрави!

Остави другото, но въздържанието изначално не е хубаво нещо

Поздрави!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
По принцип, bgbul рядко пуска снимки, ама предимно са такива, че после цъкам като часовник !
Направих и аз малко разходка,
Вече не мога и да изкачвам баирите, та все търся горички да са с малка денивелация, да се стигне с колата до гората, да няма долове и дерета - абе мързелива работа !
Естествено, има и такива горички, ама гъбите в тях са малко,
Като тези на дъното на хартиената торбичка.

Да има най-много един килограм, ама направих един микс задушени манатарки и пачи крак.
И въпреки малките преходи, все си скъсвам обувките по тия гъбарски разходки,
Ето последната жертва,

Благодаря на Стефко за консултацията по брезовките, но не ги сготвих,
Ще ги пробвам някой друг път.
Ако не се лъжа и bgbul беше дал анонс, че гъбата е хубава или ставаше дума за друга брезовка с потъмнямащото месо ?

Направих и аз малко разходка,
Вече не мога и да изкачвам баирите, та все търся горички да са с малка денивелация, да се стигне с колата до гората, да няма долове и дерета - абе мързелива работа !

Естествено, има и такива горички, ама гъбите в тях са малко,
Като тези на дъното на хартиената торбичка.
Да има най-много един килограм, ама направих един микс задушени манатарки и пачи крак.
И въпреки малките преходи, все си скъсвам обувките по тия гъбарски разходки,

Ето последната жертва,
Благодаря на Стефко за консултацията по брезовките, но не ги сготвих,
Ще ги пробвам някой друг път.
Ако не се лъжа и bgbul беше дал анонс, че гъбата е хубава или ставаше дума за друга брезовка с потъмнямащото месо ?
Ще си позволя да направя дребна кулинарна вметка
Бях запазил от последния излет известно количество пачи крак и манатарка, които вчера задуших с малко лук, сметана и дива мащерка
Предполагам няма нужда да казвам каква вкусотия излезе… Но понеже не можах да изям цялото количество снощи, днес метнах вътре за проба и малко спагети
Просто вълшебство!…особено ако поръсите и леко с пармезан
Отделно днес опитах и резултата от пробата за салата с жълта рогачка. Бях сварил гъбата и я бях сложил в бурканче със студена марината (оцет, зехтин, чесън и т.н)... След 4-дневен престой се оказа, че имаме доста добро попадение
С единствена забележка, че май съм прекалил с копъра, който почти напълно е "прикрил" аромата на самата гъба
Ще се поправя при следваща възможност… Обаче като любител на по-твърдите и хрупкави гъби съм повече от доволен. Абсолютно класно мезе за ракия и водка… минимум
Поздрави!

Бях запазил от последния излет известно количество пачи крак и манатарка, които вчера задуших с малко лук, сметана и дива мащерка

Отделно днес опитах и резултата от пробата за салата с жълта рогачка. Бях сварил гъбата и я бях сложил в бурканче със студена марината (оцет, зехтин, чесън и т.н)... След 4-дневен престой се оказа, че имаме доста добро попадение

Поздрави!
- G.Petkov
Стефко ме изпревари относно микса от манатарки и пачи крак.
Но да го похваля и аз !
Иначе въобще не мога да готвя, но с гъбите няма начин, жената не ще да ги погледне.
А аз мога да ги готвя само задушени - с малко олио, вода и гъбите под капак.
Много бързо приготвяне - при мен е за 5-6 минути !
Врат и като намалее водата, добавям пак, когато преценя че е готово - слагам малко парче краве масло.
Та нямах добро мнение за пачия крак, но в комбинация с манатарките стана прекрасно предястие.
Сума ти ракия изпих с тези гъби.
А малко се изненадах, че никой не пише за гъбите,
Вярно, че много се засуши, но си бях набелязал една горичка в Стара планина с доста влага.
А горичката е от любимите ми !
С колата влизам в средата на гората и по метода зиг-заг обхождам една сравнително неголяма площ.
Ако има - са там.
Дълъг югоизточен склон - само в участък от 2-3 дка намирам гъби.
Нагоре, надолу - няма, или съвсем малко.
Та в края на миналата седмица събрах малко пачи крак и манатарки,

Проверих мястото и в средата на тази седмица.
Вече беше започнало да се засушава, пачия крак беше в незначителни количества, а манатарчици имаше - малки, леки, понагризани от охлювите - ама имаше !
Пак хапнах и то добре.
Даже и за днес бяха останали,

Изгубиха ми се едни снимки, ама ако ги намеря - ще ги пусна.
Дано завали пак!
Иначе - чак наесен ще има гъби в Софийско !
Но да го похваля и аз !

Иначе въобще не мога да готвя, но с гъбите няма начин, жената не ще да ги погледне.

А аз мога да ги готвя само задушени - с малко олио, вода и гъбите под капак.
Много бързо приготвяне - при мен е за 5-6 минути !

Врат и като намалее водата, добавям пак, когато преценя че е готово - слагам малко парче краве масло.
Та нямах добро мнение за пачия крак, но в комбинация с манатарките стана прекрасно предястие.

Сума ти ракия изпих с тези гъби.

А малко се изненадах, че никой не пише за гъбите,
Вярно, че много се засуши, но си бях набелязал една горичка в Стара планина с доста влага.
А горичката е от любимите ми !

С колата влизам в средата на гората и по метода зиг-заг обхождам една сравнително неголяма площ.
Ако има - са там.
Дълъг югоизточен склон - само в участък от 2-3 дка намирам гъби.
Нагоре, надолу - няма, или съвсем малко.
Та в края на миналата седмица събрах малко пачи крак и манатарки,
Проверих мястото и в средата на тази седмица.
Вече беше започнало да се засушава, пачия крак беше в незначителни количества, а манатарчици имаше - малки, леки, понагризани от охлювите - ама имаше !

Пак хапнах и то добре.
Даже и за днес бяха останали,
Изгубиха ми се едни снимки, ама ако ги намеря - ще ги пусна.
Дано завали пак!
Иначе - чак наесен ще има гъби в Софийско !

Много е сухо вече почти навсякъде… Трябва да се търсят местенца, където евентуално е минал някой от последните кратки дъждове, с надежда, че е останала някаква гъба
С подобна идея днес се засилих малко по-нависоко в Стара планина - малко над 1000 м. Очаквах, че там не е толкова топло, и че евентуалната влага от последните дъждове би се задържала по-дълго, но за жалост не познах
Страшна суша…, а откъм гъби - само млечници. Срещнах една единствена манатарка, която отгоре изглеждаше ОК, но отдолу бе оглозгана здраво.
На този нерадостен фон
имах и две странни находки: кичур припънки, от вид, който не съм много сигурен какъв е (може би armillaria tabescens, защото липсваше пръстенче), и 2 дребни, млади кладници на един клон
Как се бяха завъдили в тая суша не ми е ясно…
На слизане минах през една гора в ниското, където явно вчера все пак бе преваляло. Веднага си личеше разликата - повече и по-млади/свежи млечници, тук-там разни гълъбки, малко пачи крак… Манатарки и тук нямаше. Открих само една много млада и измъчена, едвам подала се в един мъх…
Георги обаче като гледам се е ориентирал правилно
Поздравления!
А лъжа ли се или виждам, че този път си посегнал и на брезовките ?
И да те върна пак в кулинарната тематика: Споменаваш, че не си фен на пачия крак… Ти си знаеш най-добре, разбира се, но за мен това е една от наистина качественте ни гъби. Опитай я на салата или пържена (не задушена) в масло и после подправена с чесън, оцет и копър (ако желаеш мога да ти дам съвет за пърженето). За гълъбките (чиито вкус аз страшно харесвам), съм склонен да те разбера, но ако това не ти допада бих се учудил искрено
Всъщност по същия начин се чудя как някой може да харесва "вкуса" на овчия нос (бакърения)…. Все се каня да питам колегата "бгбул" как го консумира това чудо и все забравям
Поздрави!

С подобна идея днес се засилих малко по-нависоко в Стара планина - малко над 1000 м. Очаквах, че там не е толкова топло, и че евентуалната влага от последните дъждове би се задържала по-дълго, но за жалост не познах

На този нерадостен фон

На слизане минах през една гора в ниското, където явно вчера все пак бе преваляло. Веднага си личеше разликата - повече и по-млади/свежи млечници, тук-там разни гълъбки, малко пачи крак… Манатарки и тук нямаше. Открих само една много млада и измъчена, едвам подала се в един мъх…
Георги обаче като гледам се е ориентирал правилно

А лъжа ли се или виждам, че този път си посегнал и на брезовките ?

И да те върна пак в кулинарната тематика: Споменаваш, че не си фен на пачия крак… Ти си знаеш най-добре, разбира се, но за мен това е една от наистина качественте ни гъби. Опитай я на салата или пържена (не задушена) в масло и после подправена с чесън, оцет и копър (ако желаеш мога да ти дам съвет за пърженето). За гълъбките (чиито вкус аз страшно харесвам), съм склонен да те разбера, но ако това не ти допада бих се учудил искрено

Всъщност по същия начин се чудя как някой може да харесва "вкуса" на овчия нос (бакърения)…. Все се каня да питам колегата "бгбул" как го консумира това чудо и все забравям

Поздрави!
- G.Petkov
Имам една колежка, на която давам пачия крак и брезовките - тя им е фен.
А проблемът с пачия крак дойде именно при пържене - станаха сухи, твърди и невкусни гъби.
Но, може аз да съм виновния, защото не мога да готвя.
За съжаление валежите са локални и малки като количество.
В Родопите вали редовно, но около София - валежите са на случаен принцип и това не дава възможност на гъбите да тръгнат.
Утре ще пробвам пак горичката на късмета,
После ще споделя !

А проблемът с пачия крак дойде именно при пържене - станаха сухи, твърди и невкусни гъби.
Но, може аз да съм виновния, защото не мога да готвя.
За съжаление валежите са локални и малки като количество.
В Родопите вали редовно, но около София - валежите са на случаен принцип и това не дава възможност на гъбите да тръгнат.
Утре ще пробвам пак горичката на късмета,

После ще споделя !
- G.Petkov
Видях на сайта на НИМХ, че в кадемлийската ми горичка е преваляло в четвъртък и петък, и днес пак си пробвах късмета.
И то в борба с голите охлюви, големи любители на диворастящите гъби.
Този път резултата бе с известен превес за мен !
Това е гората, сянка и прохлада, лека и приятна за ходене.
Явно местните я подценяват и много рядко някой да мине през нея.
Но, може пък да имат и по-перспективни места, защото често ги срещам с натъпкани торби с гъби !
Ама не се оплаквам,
Щом мога да вляза с колата в гората и да си набера гъби - това е голям лукс за мен !
Та ето я кадемлийската гора,

Първите гъбки бяха тези олющени от засухата пачи крачета,

После започнаха и манатарките - малки, леки и напукани отгоре, но ги имаше,

Гъбите се виждат трудно, сливат се със старите листа, намерих манатарка на място където бях минал.
Съвсем малко пачи крак имаше, и то засъхнал от жегата, малко брезовки, гълъбки и млечници.

Това са гъбите за около час разходка в гората,
Може да е имало и още, но трябваше да се прибирам, а така ми се ходеше по гората ...... !

Сега съхнат на сушилните на балкона !
Ако завали, така както обещават, може да продължи сезона и през м.юли !
А дано !

И то в борба с голите охлюви, големи любители на диворастящите гъби.
Този път резултата бе с известен превес за мен !

Това е гората, сянка и прохлада, лека и приятна за ходене.
Явно местните я подценяват и много рядко някой да мине през нея.
Но, може пък да имат и по-перспективни места, защото често ги срещам с натъпкани торби с гъби !

Ама не се оплаквам,
Щом мога да вляза с колата в гората и да си набера гъби - това е голям лукс за мен !

Та ето я кадемлийската гора,
Първите гъбки бяха тези олющени от засухата пачи крачета,
После започнаха и манатарките - малки, леки и напукани отгоре, но ги имаше,
Гъбите се виждат трудно, сливат се със старите листа, намерих манатарка на място където бях минал.
Съвсем малко пачи крак имаше, и то засъхнал от жегата, малко брезовки, гълъбки и млечници.
Това са гъбите за около час разходка в гората,
Може да е имало и още, но трябваше да се прибирам, а така ми се ходеше по гората ...... !

Сега съхнат на сушилните на балкона !

Ако завали, така както обещават, може да продължи сезона и през м.юли !
А дано !
- Don4o_62
- учете се от него
Одеве отворих още един буркан микс от сърнела,пачи крак и борова манатарка,преди време отворих друг и нещо не ме грабна,смисъл че киселееше и солееше,а тоя хич не ме грабна че още повече,та някой ако може да напише рецепта за стерилизирани гъби,но без оцет и сол или в количества който не убиват гъбения аромат,с една дума като се отвори буркан,да ядеш натурални гъби,не солени или оцетени
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Дончо,то аз почти веднага ги изяждам.
То на високо постоянно има в тая топлина гъби,
Щото има винаги влага.
Те от днес,ама бях без торба.
Повечето са ми непознати.
Втората не я ям.
Не познавам всичко което срещам.
Е как е височината.
Това е 1500 метра надморска там намерих доста.
Само в гората на сянка,под боровете на открито няма
Нищо.
Това е Рила.
Над Боровец.
Пълно е с гъби.
То на високо постоянно има в тая топлина гъби,
Щото има винаги влага.
Те от днес,ама бях без торба.
Повечето са ми непознати.
Втората не я ям.
Не познавам всичко което срещам.
Е как е височината.
Това е 1500 метра надморска там намерих доста.
Само в гората на сянка,под боровете на открито няма
Нищо.
Това е Рила.
Над Боровец.
Пълно е с гъби.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.