Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
Re: Инфо за р. Струма!
Ами като че най - разпространения за тая част от Струма метод. 6 метра болонезе, 2-3-4 гр. плувка, пресен или френски хляб според предпочитанията на рибите. Гледам да ловя в по - бързи и плитки участъци, където мренките преобладават и се жлъткат на воля, а скобарите не ги притесняват. Заради редките скобари обаче се налага да използвам по - здрава линия / 0.18 основно, 0.12 повод/, а това води до по - слаби резултати. Общо взето това е, нищо особено.
В жегите минавам и на зеленки с вдигане на плувката над водата, стига пръскачите да не са освирепели.
В жегите минавам и на зеленки с вдигане на плувката над водата, стига пръскачите да не са освирепели.
Вчера бях под Монца, но отидох в 18:30. Много слаб риболов на съвсем малка пружинка със захранка за мрена и скобар. За 3 часа 1 мрена 1 кефал и 4 5 уклея. Не знам защо, но въобще не вървеше риболов, може би както каза колегата мренка след 17 часа спира или защото ту пропръскаше дъжд ту спре, гърмеше се не знам. Да попитам някои ако може да ми обясни да не бъркам в монтажа на пружината и затова да няма кълванета. Монтажа е така нанизвам вирбел с карабинка, след това стопер и накрая клуп, отново вирбел и повод с 20-25 см дължина. Като цяло ако може да ми препопръчате метод за риболов на мряна( без болонезе, тъй като нямам въдица) около Благоевград. В момента разполагам с 3 подходящи въдици за този риболов
1. 4 метра 10-30 акция сравнително лека с малка макара 0.18 основно
2. 2.40 метра 60-100 акция с големичка макара( нея използвам за пружина)
3. 4.50метра 30-60 акция ( чакам я да пристигне, но предполагам ще я ползвам със средна големина макара ) за малко тежко или за пружинки
отговори може и на лични и Благодаря за помощта
1. 4 метра 10-30 акция сравнително лека с малка макара 0.18 основно
2. 2.40 метра 60-100 акция с големичка макара( нея използвам за пружина)
3. 4.50метра 30-60 акция ( чакам я да пристигне, но предполагам ще я ползвам със средна големина макара ) за малко тежко или за пружинки
отговори може и на лични и Благодаря за помощта

ТОТАЛ: Аз - 4скобара и 2мрени Дедо - 1Скобар и 15тина мрени. 2 късавия и 6 изпуснати.. кълвеха леко плахо нз дали заради времето или кфо АМА РЕКАТА ЗА СЕЗОНО Е СУПЕР!! Само требва да знаете как те ловат... Ако не беше загърмело са още щех да си ги скубем. До 15 поне щех да ханем!!

- TonyBlaze
- новобранец
- Обратна връзка:
Колеги, как е при Батановци реката? 

В момента на удара разбираш, че цялата мъка, горещина, студ, кал, пот, изхарчени пари и гориво, както и време нямат абсолютно никакво значение!
- Антоан Виденов
Catch & Release!
- Антоан Виденов
Catch & Release!
Агромах отново са на линия, мътят на воля. Не съм ходил надолу, но авери са пообиколили. Рибата е като ошашавена, скобарите кълвят леко. Излизали са маломерни мренки, пръскачи и уклей.
- fishingman
- вече хвърля и на тежко
Златарите или пак пускат помпите на открития рудник Катрище мътят всеки ден водата след 18.00ч. и тя става някаква сиво-кафява и не се лови нищо. А как цапа влакното направо не е вярно, като приключи риболова разваляш и сменяваш с нов такъм за другия път. Над буните по пътя за Катрище в бързея добри мрени, но скобарите ги няма. Там имаше няколко ята но след голямата вода вече е пусто. Колеги споделиха, че около вуковски мост по 3-4 скобара киленици са хванали в началото на седмицата, но като цяло много слабо . Някой ако има инфо за дефилето след Четирци нека да драсне два реда. Наслука!
Веднага казвам. Миналата събота на Невестино/Кадин Мост/-абсолютно нищо. Некви малки кленчета и пръскач. Всичко това взимаше на хляб и жито. На следващия ден-газ до Бобошево, след Вуков Мост. Цял ден упорство на хляб-само кленчета, най -голямото сигурно беше 5 см. и една хубава мрена, която според мен се обърка нещо. Мястото иначе на което застанах предполагаше дебели и хубави риби, но не би. Аз по-слаба риболовна година на Струма не съм имал. Просто не знам какво става!!! Според мен нито е до Агромаха, нито е до Златарите на Катрище. И в комунизма имаше яко предприятия и те тровеха реката и нанасяха екологични катастрофи, НО в реката тогава вреше от риба!!! И това беше видно с невъоръжено око. Сега просто имаш чувството, че на практика в реката няма живот.fishingman написа:Златарите или пак пускат помпите на открития рудник Катрище мътят всеки ден водата след 18.00ч. и тя става някаква сиво-кафява и не се лови нищо. А как цапа влакното направо не е вярно, като приключи риболова разваляш и сменяваш с нов такъм за другия път. Над буните по пътя за Катрище в бързея добри мрени, но скобарите ги няма. Там имаше няколко ята но след голямата вода вече е пусто. Колеги споделиха, че около вуковски мост по 3-4 скобара киленици са хванали в началото на седмицата, но като цяло много слабо . Някой ако има инфо за дефилето след Четирци нека да драсне два реда. Наслука!
-
- разбира нещата
Няма как да има живот, като през забраната не ги остават копелетата гадни, така ще е за напред.
И под Четирци, и под Пастух, все тая - мренки на изтичалата и в бързеите. Ако търсите скобари, най - много да се капотирате. Хем са редки, хем пасивни. През деня не се блескат, едва привечер започват да скачат та разбереш че са там.
Вторник следобяд отново акостирах на любимия дебел бързей под Железница със смесени очаквания. Водата сравнително бистра с лека мътна жилка и изненадващо хладна. Като по чудо, наоколо няма никой.

Слънцето пече жестоко, но и рибоците не спят. Тупалка, няколко мренки, киленик, още един, пак мренки, още една тупалка, нещата вървят неочаквано добре.
Обаче много добре не е съвсем на добре ... По реката непрекъснато шарят алчни месоядни очи, изправен и извит като полумесец прът им действа като лайно на зелени мухи. Не след дълго отдолу се задават двама и се побиват директно срещу мен. Не нахалници, а направо изроди - хвърлят директно в моята линия, захранка не ползват, явно я отказват в момента
Не ми оставиха полезен ход и се наложи да захраня с камъни, малко поплувах, няколко пъти нагазих да откачам повода. Прехебаха ми риболова, но и аз така. Хванаха дедовия, събраха и се изнесоха. Залагам си автомобила, че утре ще са точно на моята позиция.
В крайна сметка 4 скобара и десетина мренки.

Това е шампионката от днес, на снимката не изглежда едра, но на живо се оказа кило и половина без 20 гр.

Слънцето пече жестоко, но и рибоците не спят. Тупалка, няколко мренки, киленик, още един, пак мренки, още една тупалка, нещата вървят неочаквано добре.
Обаче много добре не е съвсем на добре ... По реката непрекъснато шарят алчни месоядни очи, изправен и извит като полумесец прът им действа като лайно на зелени мухи. Не след дълго отдолу се задават двама и се побиват директно срещу мен. Не нахалници, а направо изроди - хвърлят директно в моята линия, захранка не ползват, явно я отказват в момента

Не ми оставиха полезен ход и се наложи да захраня с камъни, малко поплувах, няколко пъти нагазих да откачам повода. Прехебаха ми риболова, но и аз така. Хванаха дедовия, събраха и се изнесоха. Залагам си автомобила, че утре ще са точно на моята позиция.
В крайна сметка 4 скобара и десетина мренки.

Това е шампионката от днес, на снимката не изглежда едра, но на живо се оказа кило и половина без 20 гр.

-
- разбира нещата
Браво mrenka, добър риболов си направил. А за тия дето са ти нагазили, не знам как си им позволил.
Мерси, Мето! Абе реката по принцип не е моя, аз съм на левия бряг, те се насадиха на десния. Обаче при тая ниска вода заставане срещу теб на тесен бързей ти разказва играта. Но пък тежка захранка от камъни разкарва и най - наглите колеги 

Реката не е на никой, но все пак не е етично, а и безсмислено да се лови един срещу друг. Такова заставане в ниска вода се равнява на количка изхвърлени камъни и за двамата, но ....... това е положението.
-
- ще става разбирач
Мренка, признавам те за майстор ако хванеш риба на Железница от железопътния мост нагоре. От едната страна дълбочина с дървета и къпини от другата плиткач. Обикалят единични големи кефали и сом.
За мрени става под вливането има и растока даже , но по високо ниво. Но и бая пръскачи нападат стръвтта.
За мрени става под вливането има и растока даже , но по високо ниво. Но и бая пръскачи нападат стръвтта.
Едрите кленове можеш да ги изкараш на светло с каменарче или пиявица на перо. Сомовете / особено тези по Струма/ хич не са ми ясни и отдавна си търся учител за речен сомски спининг.

Не съм майстор, защото когато рибата е пасивна или разбутана и мен ме няма никакъв. Обаче на тоя бързей миналата година изкарах доста риба на зеленки. Пада се над железопътния мост и ако водата е бистра, грее слънце и е жега, може и да мина за такъв

Не съм майстор, защото когато рибата е пасивна или разбутана и мен ме няма никакъв. Обаче на тоя бързей миналата година изкарах доста риба на зеленки. Пада се над железопътния мост и ако водата е бистра, грее слънце и е жега, може и да мина за такъв