Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Shimano Stradic ci14+ Съвет
Модератор: Paublo_Eskobar
- u3BbH3eMeH
- новобранец
Shimano Stradic ci14+ Съвет
Привет на всички колеги.Имам въпрос , за който ще ми е нужна вашата помощ.Искам да взема макаричка за medium feeder 3.65 , дистанций ще гоня до 50 60 метра , и новия страдик ми е хванал окото , но не знам дали въобще има място във фидер риболова , защото е спининг макара.Хванал ми е окото , защото макарата е ултра лека с голям драг , става въпрос за моделите 3000HGFB ( 190 грама , 6:0:1 предавателно число , 9 кг драг , 88 см за оборот ) и модела 4000FB ( 240 грама , 4:8:1 предавателно число , 11 кг драг , 77 см за оборот).Моля ако някой има преки наблюдения за един от двата модела да сподели дали става за фидер.Благодаря на всички отзовали се за отделеното време.Живи , здрави и голяма наслука !
Catch & Release
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Shimano Stradic ci14+ Съвет
Гледам, че визираш най-новия модел, от който още е рано да има отзиви, но ако съдим по предните поколения Stradic CI4 би трябвало да свърши чудесна работа! Като конкретна модификация, по мое мнение се огледай в размер 4000 и още по-добре XG. Аз лично предпочитам класическите бели(от миналата година са сиви) модели Stradic , но чисто механично нямат разлики, сравнени в едно продуктово поколение. Просто корпуса на едните е доста по-лек. Страхотни макари за фидер. Вземай смело и задължително потърси колегата Румен/artaks за първоначално обслужване, понеже всички нови макари на Шимано отвъртре са сухи на барут! После натискай здраво на риби!!! 

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
- u3BbH3eMeH
- новобранец
empar написа:Гледам, че визираш най-новия модел, от който още е рано да има отзиви, но ако съдим по предните поколения Stradic CI4 би трябвало да свърши чудесна работа! Като конкретна модификация, по мое мнение се огледай в размер 4000 и още по-добре XG. Аз лично предпочитам класическите бели(от миналата година са сиви) модели Stradic , но чисто механично нямат разлики, сравнени в едно продуктово поколение. Просто корпуса на едните е доста по-лек. Страхотни макари за фидер. Вземай смело и задължително потърси колегата Румен/artaks за първоначално обслужване, понеже всички нови макари на Шимано отвъртре са сухи на барут! После натискай здраво на риби!!!
Да колега за новия модел става въпрос , понеже търся по лека макара като цяло в този диапазон 240 - 280 грама и си я харесах нея.Бях се засилил да взимам Aero ci14+FA , но ми казаха че Spining Aero е по - добра , но е 330 грама.XG модела с тези 99 см за оборот не е ли много за фидер meduim ? Извинявай за глупавия въпрос , но още съм зелен в тази сфера и повечето от нещата не са ми ясни
Catch & Release
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Принципно няма абсолютно никакво значение скоростта на прибиране, но по-бързо е по-добре. Не губиш време в празните прибирания. Теглото също няма значение.Ти няма да държиш въдицата нон-стоп в ръка, че да усетиш някаква умора.
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
- u3BbH3eMeH
- новобранец
Привет отново , доколкото знам , чел съм по форумите че бързо оборотната макара е минус при федер риболова.По бавната е по мощна.Теглото за мен има значение , казвам го от личен опит.За това и ми се иска да си взема по лека макара да си правя кефа.Имах веднъж гъсти перки на петното които не даваха хранилката да падне на дъното , дистанция 35 - 40 метра , и с едно риоби вертиго размер 5000 , ми се схванаха пръстите на ръката ... Говоря за 30 хвърляния и прибирания за около 20 минути.По тежки хранилки тип отворена клетка и метод хранилки от 25 - 35 грама не ползвам.Дилемата пред мене е дали страдика в размер 3000 ще се справя с дистанции 50 60 метра с този размер хранилки.И понеже нямам възможност да го тествам се допитвам до хората от форума да споделят мнение.Благодаря ти за отговорите и отделеното време , ПОЗДРАВИ !empar написа:Принципно няма абсолютно никакво значение скоростта на прибиране, но по-бързо е по-добре. Не губиш време в празните прибирания. Теглото също няма значение.Ти няма да държиш въдицата нон-стоп в ръка, че да усетиш някаква умора.
Catch & Release
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Щом теглото има значение, вземай по-лекото. Въпрос на вкус. Относно оборотите - аз използвам Stradic FJ4000, които също събира 99см с един оборот. Драгът е 9кг. Липса на тяга с cage хранилки до 40гр и дистанция до 50м не съм изпитвал. Относно размера, горещо ти препоръчвам 4000! 25/3000 размерите на Шимано са си мъка за фидер, поради размера на шпулата. Отделно от това са осезаемо по-слаби, макар и да имат 1-2кг разлика в драга, сравнени с 4000 по каталожни данни. За фидери с акция над 90-100гр, пък директно бих се метнал на 6000.
За пикер с акция до 40гр използвам Sustain FG2500(европейския вариант) и комбинацията е феноменална, но не си го представям как ще се справи на дистанция над 20м и хранилка по-тежка от 20гр, макар че e с обявен драг от 8.5кг. Не, че няма да се справи, просто ще е някаква родилна мъка...
За пикер с акция до 40гр използвам Sustain FG2500(европейския вариант) и комбинацията е феноменална, но не си го представям как ще се справи на дистанция над 20м и хранилка по-тежка от 20гр, макар че e с обявен драг от 8.5кг. Не, че няма да се справи, просто ще е някаква родилна мъка...
- u3BbH3eMeH
- новобранец
Искрено благодаря за съветите , и мненията ти колега.Наклони везните в полза на 4000 , но мисля да взема по - бавно оборотната с 4:8:1 , с 77 см за оборот.Пък ще има да си въртя , ама поне ще ми е лекичко
Ще изчакам за други мнения по темата , и ще скачам в дълбоките води.Поздрави !

Catch & Release
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
http://www.nordfishing77.at/shimano-str ... -2017-5355
Ето ти и линк с най-подходящата ценова оферта, да не се излъжеш на напълниш гушата на някой нашенски търгаш!
Ето ти и линк с най-подходящата ценова оферта, да не се излъжеш на напълниш гушата на някой нашенски търгаш!

- u3BbH3eMeH
- новобранец
Благодаря ти , shimano каквото и да е , не го купувам от България.Надценките на някой работи са с 40 50 % отгоре.Човек да плаче ли да се смее ли не знам 

Catch & Release
Макарите CI 4 са по-леки и по-скъпи . Според мен разликата в цената е оправдана само, ако се ползват за спининг или боло, за фидер е излишно изхвърляне,
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- u3BbH3eMeH
- новобранец
Благодаря за отзива колега , но защо да е излишно изхвърляне ?naskobo написа:Макарите CI 4 са по-леки и по-скъпи . Според мен разликата в цената е оправдана само, ако се ползват за спининг или боло, за фидер е излишно изхвърляне,
Catch & Release
Защото няма да използваш лекотата им на 100%, но това е от практична гледна точка, а ако те кефи и имаш възможност купуваш. Неписания лозунг на форума е "Кеф, цена няма". Успех.
- u3BbH3eMeH
- новобранец
\miro253 написа:Защото няма да използваш лекотата им на 100%, но това е от практична гледна точка, а ако те кефи и имаш възможност купуваш. Неписания лозунг на форума е "Кеф, цена няма". Успех.
Напълно подкрепям тезата за неписания лозунг на форума , с 2 ръце колега.Обичам да се глезя когато става въпрос за риболов , и като цяло обичам по фините работи , фидера тежи 186 грама по каталог , и не ми се иска да му слагам някоя тупалка да ми окапат ръцете.И в един 8 - 10 часов риболов си оказва влияние по леката макара , съобразена с въдицата.За това търся нещо леко и що годе добро като характеристики.Просто не са ми напълно ясни още тия предавателни числа , трето пето , размери на шпули и за това се обръщам тук за съвет.Най - странното от цялата работа е че почти изчетох всички подобни теми , и в крайна сметка осъзнах че фидерист в този форум с макара по малка от 4000 едва ли не няма.Аз не знам слонове ли ловят тия хора на 100 м + дистанции и къде отива кефа.Може и в тотална грешка да съм за което се извинявам , но с такова впечатление останах.Аз къде съм тръгнал 3000 размер да слагам на медиум фидер за 50 60 метра дистанции , като хората масово ловят от 4000 нагоре.Явно имам още много да уча
Catch & Release
- dimmitov
- ще става разбирач
Няма да сбъркаш! Не че и с бързообоотната няма да вадиш хранилките ,но ще трябва повече да работиш с пръчката при ваденето.u3BbH3eMeH написа:Искрено благодаря за съветите , и мненията ти колега.Наклони везните в полза на 4000 , но мисля да взема по - бавно оборотната с 4:8:1 , с 77 см за оборот.Пък ще има да си въртя , ама поне ще ми е лекичкоЩе изчакам за други мнения по темата , и ще скачам в дълбоките води.Поздрави !
Последно промяна от dimmitov на Сря Авг 24, 2016 7:38 am, променено общо 1 път.
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗЛОВИ ВСИЧКАТА РИБА С ВЪДИЦА

Аз лично преди време установих, че фидера е много резултатен метод на риболов, но не е моя и за това не съм голям капацитет, но по-голямата макара има по-добър кастинг и предполагам, за това колегите ги предпочитат. При фидера това е от много голямо значение, за да се цели добре петното, а тежеста на макарата едва ли е проблем при положение, че въдицата стои на стойка по време на риболов и е в ръцете ти в 10, 15% от него.