Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Класификация на воблерите
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Класификация на воблерите
Примамките тип воблери според подемната сила биват осем вида !
F-плаващи
FF-бързо изплаващи
SF-бавно изплаващи
SP– неутрални -суспендери
SSS– супер бано потъващи
SS– бавно потъващи
S-потъващи
FS-бързо потъващи
Според формата биват 12 вида !
SHAD-Подобие на херинга
Darter– Тясно дълго тяло подобно на копие отпред скосено под ъгъл
JOINTED– Воблери с различни форми от няколко части.
Jerk Bite– Идиотите са големи примаки без лопатки и се разделят на три вида.
Crank-Кръстоска между фат и шад разполагат с итересна игра.
Minnow -waitebait Има тънка продълговата форма за повърхността.
Popper-Повърхностна примамка с вдлъбнатина в главата издаваща звуци при водене.
Rattlin – Примамка без лопатка с малки топчета тракащи и привличащи хищника.
Swim-Bait (Svimbeyt)– Изработени от мек материал ,състоящи се от няколко части свързани на принципа на панта.
Stik Bait– продълговато тяло без лопатки разделя се на уолкър и правилно тяло с перки отпред и отзад-витла.
FAT-Мазнини(дебел) е с формата на капка потъваща с лопатка.
Cikada– имитираща тялото на различни насекоми ,ракобразни , жаби,гризачи .
Има лопатка -скакалец,бръмбар,оса и тн.
Сред толкова много разновидности и съчетанието между тях стават доста видове воблери.
Плаващите воблери пък на самата повърхност над водата са глисери,попери,кроулери, чагери,уолкъри .
Тези примами (воблери) се движат по повърхостта на водата и риболова с тях става само с
помоща на умелата игра на спинингиста.
Предимството не се закачат по разни дънери под водата.
Воблерите пък се делят на такива с лопатки и без такива.
Лопатката служи за потапянето на воблера , а от формата и зависи играта на воблера честотата и големината на
вибрацията.
Давам пример повърностнна примамка плъх многосъставна с лопатка плитко газеща 1-2 метра.
Това е воблер тип цикада джойнтед може да бъде жаба,мишка земноводно но не и имитация на риба .
Същото земноводно без лопатка е глисер или чагер.
Ако пък има отвор или странични лопатки жабата,плъха или дори рибата воблер е попер или кроулер по вид.
Надявам се да сте разбрали основните видове.
Когато примамката е имитация на риба с лопатка според ъгъла и дължината биват.
Дълбоко и плитко газещи воблери.
Те пък се делят на такива за троулинг и кастинг с основните видове описани по горе.
Пример Minnow SF,Minnow SP,Minnow FS
Или воблерите са продълговати бавно изплаващи ,продълговат суспендер (увисващ в покой),продълговат бързо потъващ.
Защо е нужно да се класифицират и маркират воблерите?
Това се прави защото има много видове украса !На практика еднакво оцветен воблер във всички
видове само основните 12 по 8 според подемната сила прави 96 воблера за един вид оцветяване.
Маркирането на грамажа и подемната сила на воблера помага при избора на примамки на водоема.
Самото място на реката определя избора на видове воблери.
Например при обрасло с водорасли дъно и корени избора на бързо потъващи воблери си е прикючение.
Грамажа е важен при замятането на воблери за да не ги събирате по дървета и храсти както и при избора на въдица.
Обикновенно се получава когато сменяме примаките често и след балсова лека закачим воблер от пластмаса.
През 1902 година Джеимс Хедон патентова първият воблер Щастливец 13 (Lucky 13) .
До ден днешен всеки ден се измислят различни видове воблери в съчетание с блесни джигове и тн.
Така че видовете воблери се увеличават всеки ден и час. През 1936 Лаури Рапала създава първите примамки
с наименованието воблер и ги класифицира по късно.
Първите воблери ги е правил от кората на иглолисните дървета заради отличната плаваемост на метериала.
Според мен най-добрият материал за воблери е балсовото дърво.
Сега във века на пластмасите и воблерите станаха отливките.
Обаче всеки иска да има в кутията си примамка от балсово дърво.
Не е случайно , че най-популярната марка ги прави именно от балса .
Воблерите биват два вида според производителите.
Ръчно и машинно производство(конфекция).
Колекционерите обичат ръчните неща пред конфекцията.
Докато рибарите търсят по евтините воблери от конфекцията.
Понеже воблерите са консуматив и често оставят закачени по реките.
Също така воблерите по видове се делят на евтини и скъпи.
Скъпите воблери се правят от японски,руски,сръбски майстори от дърво и само със ръце.
Ползват се дърво нож и разни консумативи лепила смоли и оцветители и ръчни инструменти.
Колекционери плащат по хиляди долари за такива воблери.
Естествено с тях може и да се лови риба ,но никой не желае това заради евентуални загуби !
Вероятно има много колекционери ,къдете желаят от първите воблери на Рапала готови да похарчат доста
пари по търгове.
Уловисти са всички воблери от конфекцията вкл. и китайските ментета на популярни марки.
Обаче се питам в коя река Нил,Амазонка,Дунав или Марица .
Иначе всички са уловисти ако им намерим водоема.
Класификация на воблери,вофлери,гоблери,боглери,патета матета и тн...
Надявам съ да мъ разбиретиии уа ...
Хм ,чи ко ви пречи хаброзуванието или хинтилекта ?
Глеам само хинтилигентни ора има навсякъде и те така .
F-плаващи
FF-бързо изплаващи
SF-бавно изплаващи
SSS– супер бано потъващи
SS– бавно потъващи
S-потъващи
FS-бързо потъващи
Според формата биват 12 вида !
SHAD-Подобие на херинга
Darter– Тясно дълго тяло подобно на копие отпред скосено под ъгъл
JOINTED– Воблери с различни форми от няколко части.
Jerk Bite– Идиотите са големи примаки без лопатки и се разделят на три вида.
Crank-Кръстоска между фат и шад разполагат с итересна игра.
Minnow -waitebait Има тънка продълговата форма за повърхността.
Popper-Повърхностна примамка с вдлъбнатина в главата издаваща звуци при водене.
Rattlin – Примамка без лопатка с малки топчета тракащи и привличащи хищника.
Swim-Bait (Svimbeyt)– Изработени от мек материал ,състоящи се от няколко части свързани на принципа на панта.
Stik Bait– продълговато тяло без лопатки разделя се на уолкър и правилно тяло с перки отпред и отзад-витла.
FAT-Мазнини(дебел) е с формата на капка потъваща с лопатка.
Cikada– имитираща тялото на различни насекоми ,ракобразни , жаби,гризачи .
Има лопатка -скакалец,бръмбар,оса и тн.
Сред толкова много разновидности и съчетанието между тях стават доста видове воблери.
Плаващите воблери пък на самата повърхност над водата са глисери,попери,кроулери, чагери,уолкъри .
Тези примами (воблери) се движат по повърхостта на водата и риболова с тях става само с
Лопатката служи за потапянето на воблера , а от формата и зависи играта на воблера честотата и големината на
вибрацията.
Давам пример повърностнна примамка плъх многосъставна с лопатка плитко газеща 1-2 метра.
Това е воблер тип цикада джойнтед може да бъде жаба,мишка земноводно но не и имитация на риба .
Същото земноводно без лопатка е глисер или чагер.
Ако пък има отвор или странични лопатки жабата,плъха или дори рибата воблер е попер или кроулер по вид.
Надявам се да сте разбрали основните видове.
Когато примамката е имитация на риба с лопатка според ъгъла и дължината биват.
Дълбоко и плитко газещи воблери.
Те пък се делят на такива за троулинг и кастинг с основните видове описани по горе.
Пример Minnow SF,Minnow SP,Minnow FS
Или воблерите са продълговати бавно изплаващи ,продълговат суспендер (увисващ в покой),продълговат бързо потъващ.
Защо е нужно да се класифицират и маркират воблерите?
Това се прави защото има много видове украса !На практика еднакво оцветен воблер във всички
видове само основните 12 по 8 според подемната сила прави 96 воблера за един вид оцветяване.
Маркирането на грамажа и подемната сила на воблера помага при избора на примамки на водоема.
Например при обрасло с водорасли дъно и корени избора на бързо потъващи воблери си е прикючение.
Грамажа е важен при замятането на воблери за да не ги събирате по дървета и храсти както и при избора на въдица.
Обикновенно се получава когато сменяме примаките често и след балсова лека закачим воблер от пластмаса.
През 1902 година Джеимс Хедон патентова първият воблер Щастливец 13 (Lucky 13) .
До ден днешен всеки ден се измислят различни видове воблери в съчетание с блесни джигове и тн.
Така че видовете воблери се увеличават всеки ден и час. През 1936 Лаури Рапала създава първите примамки
с наименованието воблер и ги класифицира по късно.
Първите воблери ги е правил от кората на иглолисните дървета заради отличната плаваемост на метериала.
Според мен най-добрият материал за воблери е балсовото дърво.
Сега във века на пластмасите и воблерите станаха отливките.
Обаче всеки иска да има в кутията си примамка от балсово дърво.
Не е случайно , че най-популярната марка ги прави именно от балса .
Воблерите биват два вида според производителите.
Ръчно и машинно производство(конфекция).
Колекционерите обичат ръчните неща пред конфекцията.
Докато рибарите търсят по евтините воблери от конфекцията.
Понеже воблерите са консуматив и често оставят закачени по реките.
Също така воблерите по видове се делят на евтини и скъпи.
Скъпите воблери се правят от японски,руски,сръбски майстори от дърво и само със ръце.
Ползват се дърво нож и разни консумативи лепила смоли и оцветители и ръчни инструменти.
Колекционери плащат по хиляди долари за такива воблери.
Естествено с тях може и да се лови риба ,но никой не желае това заради евентуални загуби !
Вероятно има много колекционери ,къдете желаят от първите воблери на Рапала готови да похарчат доста
пари по търгове.
Уловисти са всички воблери от конфекцията вкл. и китайските ментета на популярни марки.
Обаче се питам в коя река Нил,Амазонка,Дунав или Марица .
Иначе всички са уловисти ако им намерим водоема.
Класификация на воблери,вофлери,гоблери,боглери,патета матета и тн...
Надявам съ да мъ разбиретиии уа ...
Хм ,чи ко ви пречи хаброзуванието или хинтилекта ?
Глеам само хинтилигентни ора има навсякъде и те така .
- къца - кълве
- сериозен играч
Дрън. дрън ! Аз съм практик, нямам нерви да чета подобни, дълги теории. Има два вида воблери, добри и лоши. Опитвам се да направя добри, които да работят на дълбочина от петнадесет сантиметра до три метра. Не казвам красиви и грозни, защото красивите може да са лоши, а грозните добри. В Ботуня ви показаха, как може да се унищожи рибата и да стане МЪРТВА река. Това не може да направи никой с въдица. Дано Огоста бъде пощадена.
Има потенциал тая тема 

...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
-
- новобранец
Има, да. Всички теми, в които HIlls е готов да сподели своята експертиза имат потенциал, но на първо време, колегата трябва да се научи да пише текст, в който смисловите връзки "не се размиват" и читателят действително може да разбере нещо.
Hills, хубаво е да спазваш някаква хронология, когато разказваш истории.
По начало воблерите се делят на четири основни вида - Crank, Shad,Minnow,Lipless
По начало воблерите се делят на четири основни вида - Crank, Shad,Minnow,Lipless
Аха разбрах нямате време да четете от практика.
А имате време да се заяждате за объркани букви по текста !
То или ще е дълъг или къс поста . . .
Ако трябваше да си купувам воблери не бих рискувал от български майстори.
Качвате се на влака до Ниш с приятна компания .
После слизате в Пирут и директно се подпуквате със сръбска скара и питиета.
Питате някой местен за хубави воблери там .
Напивате се като донски казаци и с воблерите обратно на влака .
Тука идва тънкият момент да не пропусните спирката .
Иначе отивате за риба имате воблери ръчна изработка от истински майстори ...
Гледал съм в рибарските магазини самоделки по 10 лева и ако трябва да бъда честен китайските от 2 лева
са в пъти по-добри , ако се барнат леко в лопатките със шмиргела.
Българските майстори могат да те накарат сам да си правиш воблерите !
Това е моето мнение без един майстор само ...на Ванко ми харесват повече от моите по- красота.
Иначе играта е докарах при всички модели с много нерви,труд и сила !
Но , как ли го постигам това ! ?
С труд и вяра !!!
За три години измислих три начина за подмяна на лопатките на воблерите за секунди !
После ми обяснявайте дрънканици ...
А имате време да се заяждате за объркани букви по текста !
То или ще е дълъг или къс поста . . .
Ако трябваше да си купувам воблери не бих рискувал от български майстори.
Качвате се на влака до Ниш с приятна компания .
После слизате в Пирут и директно се подпуквате със сръбска скара и питиета.
Питате някой местен за хубави воблери там .
Напивате се като донски казаци и с воблерите обратно на влака .
Тука идва тънкият момент да не пропусните спирката .
Иначе отивате за риба имате воблери ръчна изработка от истински майстори ...
Гледал съм в рибарските магазини самоделки по 10 лева и ако трябва да бъда честен китайските от 2 лева
са в пъти по-добри , ако се барнат леко в лопатките със шмиргела.

Българските майстори могат да те накарат сам да си правиш воблерите !
Това е моето мнение без един майстор само ...на Ванко ми харесват повече от моите по- красота.
Иначе играта е докарах при всички модели с много нерви,труд и сила !
Но , как ли го постигам това ! ?
С труд и вяра !!!
За три години измислих три начина за подмяна на лопатките на воблерите за секунди !
После ми обяснявайте дрънканици ...
Последно промяна от Hills на Пон Сеп 19, 2016 4:29 pm, променено общо 1 път.
Hills написа:.... .
Ето малко воблери към списанието за воблери ...
Баати колко мноо буки ази мооа да чета само съгласнитии ...
Държа да подчертая ,че за три години никой от тоя сайт не ми е показал нищо !
Иска се труд и вяра !
Аз продължавам да помагам на всички , но само на лични съобщения !
Както ВИНАГИ !!!
Последно промяна от Hills на Пон Сеп 19, 2016 4:19 pm, променено общо 1 път.
Ето ви и как би изглеждала маркировката на този воблер - jointed SP 16.50gr.
Вече знаете и можете да четете кода на воблерите ако сте прочели "списанието " по -горе млади спинингисти.

Какъв е кода на този воблер от 10 грама ?
-Успех !

Вече знаете и можете да четете кода на воблерите ако сте прочели "списанието " по -горе млади спинингисти.
Какъв е кода на този воблер от 10 грама ?
-Успех !

- къца - кълве
- сериозен играч
Четете мненията на хората, които ползват воблерите.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
- Хилсе , ако и във форумните правила да е отметнато " 2.5 - Когато цитирате мнение на друг потребител цитирайте само първите 2-3 реда или само частта, която коментирате. Забранено е да се включват изображения в цитатите. " , то това не значи непременно , че може да цитираш собствените си недосвързаности във вид на епопея ! Та пооправих ги малце .
Друг е въпроса , че в тях има откровено смешни недоразумения , обсъждали сме ги и друг път , с които подвеждаш новобранците и даваш повод да изглеждат смешни в очите на евентуалният чуждестранен селър от който евентуално биха си поръчали нещо в бъдеще .
Отделно въпреги прекомерният си нарцисизъм , нямаш абсолютно никакво право да злословиш по БГ воблеростроителите без дори да си и пипвал , камо ли ползвал техен продукт
От БГ воблероконструторите съм ползвал на няколко човека изделията .
Примерно няколко човека на които не можеш да им стъпиш и на малкият пръст и от към визия на воблерите и от към уловимост :
- Цецо bountyhunter .
- Ванката Контев franky .
- Жорката jorasimo
- Ицо Златев
- Ванката Камберов
Отделно на това като върл колекционер на воблери имащ почти всичко от произведенията на сърбите , със сигурност мога да те уверя , че не са много , даже напротив , сръбските майстори които могат да съперничат на някой от по-горе упоменатите като визия и уловимост на примамките .
На Къци воблерите ако и да са визуално неугледни са на ниво по уловимост което едва ли през живота си ще достигнеш .
От БГ воблероконструкторите още съм ползвал произведенията на Джако , тук определено мога да кажа , че преди да почне да ползва полиуретана воблерите му бяха по-читави и на един образ от Габрово на който не му знам името , но примамките му са прекалено леки спрямо обема си .
Това са хора чиито примаки съм ползвал и мога да дам мнение за тях ! На сто процента съм сигурен , че и други БГ воблеростроители са на много високо ниво , просто не съм им пробвал все още продукцията .
По принцип знам , че като цяло мненията са ти с цел да се позаформи интрига , да поядосаш някой и друг човек та да се понакефиш , че си му образувал нерви като едно същинско форумно тролче , ама нали знаеш , срочен , срочен па безсрочен

Друг е въпроса , че в тях има откровено смешни недоразумения , обсъждали сме ги и друг път , с които подвеждаш новобранците и даваш повод да изглеждат смешни в очите на евентуалният чуждестранен селър от който евентуално биха си поръчали нещо в бъдеще .
Отделно въпреги прекомерният си нарцисизъм , нямаш абсолютно никакво право да злословиш по БГ воблеростроителите без дори да си и пипвал , камо ли ползвал техен продукт

От БГ воблероконструторите съм ползвал на няколко човека изделията .
Примерно няколко човека на които не можеш да им стъпиш и на малкият пръст и от към визия на воблерите и от към уловимост :
- Цецо bountyhunter .
- Ванката Контев franky .
- Жорката jorasimo
- Ицо Златев
- Ванката Камберов
Отделно на това като върл колекционер на воблери имащ почти всичко от произведенията на сърбите , със сигурност мога да те уверя , че не са много , даже напротив , сръбските майстори които могат да съперничат на някой от по-горе упоменатите като визия и уловимост на примамките .
На Къци воблерите ако и да са визуално неугледни са на ниво по уловимост което едва ли през живота си ще достигнеш .
От БГ воблероконструкторите още съм ползвал произведенията на Джако , тук определено мога да кажа , че преди да почне да ползва полиуретана воблерите му бяха по-читави и на един образ от Габрово на който не му знам името , но примамките му са прекалено леки спрямо обема си .
Това са хора чиито примаки съм ползвал и мога да дам мнение за тях ! На сто процента съм сигурен , че и други БГ воблеростроители са на много високо ниво , просто не съм им пробвал все още продукцията .
По принцип знам , че като цяло мненията са ти с цел да се позаформи интрига , да поядосаш някой и друг човек та да се понакефиш , че си му образувал нерви като едно същинско форумно тролче , ама нали знаеш , срочен , срочен па безсрочен

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Сега ще ме изгониш от форума , че ми харесват руските,сръбските и японските воблери .
Сигурно има добри майстори в БГ, ама те си имат ред и там за десет години напред вероятно няма воблери .
И тогава се засилвате към сръбската граница с боен вик УРААААААААААААА !!!
Сигурно има добри майстори в БГ, ама те си имат ред и там за десет години напред вероятно няма воблери .
И тогава се засилвате към сръбската граница с боен вик УРААААААААААААА !!!
- Vid
- кандидат преподавател
Напълно съгласен с по горното мнение на Кръстьо.къца - кълве написа:Дрън. дрън ! Аз съм практик, нямам нерви да чета подобни, дълги теории. Има два вида воблери, добри и лоши.
И, в допълнение..
Ай, да спреш да ни поучаваш и обременяваш с мненията си, кВи воблери да си купуваме, щото едва ли си виждал толкоз купешки воблери с които Я съм ловил....
Има си отделна тема във форума за воблеростроителите, де можеш да си пишеш на воля терзанията си...
А, тази тема, с удоволствие не я чета..

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Мноо калабалък има да знаеш !lozzy.68 написа:Браво!!!Доста полезна и изчерпателна статия!Поздравление за положения труд! Сега остава някой, да попита нещо за воблерите,....впрочем, ще има!Желая ти много слука!![]()
Ако продавах кебапчета щяха да свършат .
Е на брояча превъртя 1000 ...

- Vid
- кандидат преподавател
Почвай да продаваш кебапчета бре... и брой брояча....Hills написа:Ако продавах кебапчета щяха да свършат .
Е на брояча превъртя 1000 ...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Видо лека нощ ! 

Напълно съм съгласен трябва да има ред и последователност .spinfishing4kef написа:Има, да. Всички теми, в които HIlls е готов да сподели своята експертиза имат потенциал, но на първо време, колегата трябва да се научи да пише текст, в който смисловите връзки "не се размиват" и читателят действително може да разбере нещо.
Ами аз съм един такъв разпръснат и неподреден ,че ми идва да си запаля всичките въдици и такъми.
Като на клада да призова боговете да върнат рибата в река Марица !
Ето редактирах текста да е подреден !

Според подемната сила воблерите се разделят на плаващи,бързо изплаващи,бавно изплаващи,увисващи(суспендери),бавно потъващи,
потъващи и бързо потъващи .Това е състоянието им без тяга във водата .
Маркират се с тези букви абревиатури от английски език.
F-плаващи
FF-бързо изплаващи
SF-бавно изплаващи
SSS– супер бано потъващи
SS– бавно потъващи
S-потъващи
FS-бързо потъващи
Има и воблери на които е описана подемната сила при състояние на дърпане(теглене) във водата .
SSR — повърхностни воблери потапящи се до един метър(Super Shallow Runner)
SR — потапящи се от един до два метра (Shallow Runner)
MDR — потапящи се на 4-5 метра или средно ниво на потапяне (Middle Deep Runner)
DR — дъбоко потапящи от два до десет метра дълбоководни (Deep Runner)
Основни форми на воблерите според формата на тялото !
SHAD- (ШаД) Тяло с формата на риба херинга - правилна форма
Darter– (Дартер) Тясно дълго тяло подобно на копие отпред скосено под ъгъл
JOINTED–(Джойнтед) Воблери с различни форми от няколко части.
Jerk Bite– (Джърк) Идиотите са големи примаки без лопатки и се разделят на три вида.
1,2,3)глайдер,дайвер,пуллбайт
Crank-(Кранк) Кръстоска между фат и шад разполага с итересна игра.
Minnow - waitebait (Миноу или бялата примамка) Има тънка продълговата форма за повърхността.
Popper- (Попър)Повърхностна примамка с вдлъбнатина в главата издаваща звуци при водене.
Rattlin –(Ратлин) Примамка без лопатка с малки топчета тракащи и привличащи хищника.
FAT-Мазнини(дебел) Дебелаците са с формата на капка потъваща с лопатка.
cikada - това са имитация на бобулечки, пеперуди - цикада,водно конче,оса,пчела,бръмбари,жаби и земноводни,гризачи.
Задължително са с лопатки !!!
Плаващите воблери пък са глисери,попери,кроулери, чагери,уолкъри .
Тези примамkи (воблери) се движат по повърхността на водата и риболова с тях става само с
Пробайт-торпедо с витла (перки) могат да бъдат с една или две .Продълговато тяло с форма на торпедо .
вибрацията.
Класификация на воблери,вофлери,гоблери,боглери,патета матета - дай ми тва на ти тва и тн...
Ползвал съм част от текста на песента на Криско !
Патета матета ...