Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от Камилската долина
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от Камилската долина
Кльонкове 3...
Таман бях залепил със секундно лепило петата на разлепения кльонк и хванах няколко с него, но дойде времето за връщане. Та благодарих на Гълъба за услугата и му ги върнах, а той ми отговори-избери си един и е твой. Веднага си избрах залепения, щото изкарах бая време с него на морето...
.Та не се ли шегувах, че трябва да се продават "лепените" със секундно лепило в комплект с едно тиксо залепени за дръжката .....
.и други подобни майтапи си правех.
Ама Дончо 68.....
., май се оказа прав за правата дръжка, колкото и да се кудошихме с него.
Та при осмисляне на нещата се оказа, че правата дръжка е най-ефективна за мен.
Та разни кривки, тирбушонки, ески са само за парлама, тегли му магистралата на кистермето и си гледай сиира. Да не говоря, че дъската от шайгата е необработена и не намазана с никаква вакса......
На въпроса ми преди 3 години, що не ги е намазал с нещо, ми отговори:
-те и така си работят от 40 години и нищо им няма..
..., ама като удари два пъти и нищо не се получи и каза-...трябва водата малко да ги смаже....
.умрях си от смях тогава, ама сега съм на друго мнение...
Сега загледах едни щайги в къщи от априлския пленум на БКП и казах на майка ми да не ги закача...
-Че за какво да ги закачам, те си работят още-каза тя, само дето искат сухо, като "Орехите"....

Таман бях залепил със секундно лепило петата на разлепения кльонк и хванах няколко с него, но дойде времето за връщане. Та благодарих на Гълъба за услугата и му ги върнах, а той ми отговори-избери си един и е твой. Веднага си избрах залепения, щото изкарах бая време с него на морето...

Ама Дончо 68.....

Та при осмисляне на нещата се оказа, че правата дръжка е най-ефективна за мен.
Та разни кривки, тирбушонки, ески са само за парлама, тегли му магистралата на кистермето и си гледай сиира. Да не говоря, че дъската от шайгата е необработена и не намазана с никаква вакса......
На въпроса ми преди 3 години, що не ги е намазал с нещо, ми отговори:
-те и така си работят от 40 години и нищо им няма..

Сега загледах едни щайги в къщи от априлския пленум на БКП и казах на майка ми да не ги закача...

-Че за какво да ги закачам, те си работят още-каза тя, само дето искат сухо, като "Орехите"....

при зор тука ша е срещата.
..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m

Нощен ястреб.........
Днес спрях колата до ПУ ама от към кап. Райчо, ама бях по-доволен, че съм спрял до пчеларският магазин,
....и се загледах в шапките за пчели и комари.....
Та разказа е следния....., за сефте Гълъба се е навил да влиза нощно време за сом със Стефчо, ..
... и вляззъл, ама едни комари яки, че и му прилага техники на Краси112, да върти електромотора в поставената му задача от 9 метрос точност...
- Казвам му на Гълъба, то си физик от БАН, а не от КУРбан, я ми сметни грешката на тия 9 метра радиус...на GPS-a...сиреч имаш 18 метра диаметър на 30 метра дълбочина, та колко сома могат да се намерят в тия кубици вода...
- Много..., повече не влизам, то едно въртене, светене, че дори загубих информация за азимута и звездите...
.повече нощем не влизам...нииииивгъш...
., аз си ги ловя и на 4 метра, че и на два,..биля..
.
-Хванахте ли нещо...?
-Не,.... и повече няма да се повтори, този комарник-кошмарник...нииииивгъш...
- Мога единствено да ти напомня само, че ти си все още шампиона на най-големият сом уловен у нас през деня.
- Много важно,...кога ще идваш...?
-Утре....

Днес спрях колата до ПУ ама от към кап. Райчо, ама бях по-доволен, че съм спрял до пчеларският магазин,

Та разказа е следния....., за сефте Гълъба се е навил да влиза нощно време за сом със Стефчо, ..

- Казвам му на Гълъба, то си физик от БАН, а не от КУРбан, я ми сметни грешката на тия 9 метра радиус...на GPS-a...сиреч имаш 18 метра диаметър на 30 метра дълбочина, та колко сома могат да се намерят в тия кубици вода...

- Много..., повече не влизам, то едно въртене, светене, че дори загубих информация за азимута и звездите...

-Хванахте ли нещо...?
-Не,.... и повече няма да се повтори, този комарник-кошмарник...нииииивгъш...

- Мога единствено да ти напомня само, че ти си все още шампиона на най-големият сом уловен у нас през деня.
- Много важно,...кога ще идваш...?
-Утре....

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Чиче,май само ти не си схванал още,че шума от електричката привлича сома,а кльонкането само го дразни.Тия кубици вода са ракия в твоята глава и далеч си от Голямата игра.Луташ се с години в предверието и не знаеш от къде да си купиш билетче да гледаш мача.Те Гълъбите и Красотата не продават билетчета,а са на Сцената.С тайно влизане в гримьорните им нема да стани нищо друго освен да си миманса.Разбра ли Сизифе или ще си останеш Сизиф.Като оня друг Сизиф-тролингиста от Льонеберя, дет бере само от киселото грозде до 6кила.Мяу-мяу.yco написа:[че и му прилага техники на Краси112, да върти електромотора в поставената му задача от 9 метрос точност...![]()
- Казвам му на Гълъба, то си физик от БАН, а не от КУРбан, я ми сметни грешката на тия 9 метра радиус...на GPS-a...сиреч имаш 18 метра диаметър на 30 метра дълбочина, та колко сома могат да се намерят в тия кубици вода... :l:
-Дедо Рапальо, вентилатор нема ли да ми дойде по-тънко или ще трябва да обръщам електричката на обратно....

Ей такава електрика с Вентилатор....
ще си купим за 1500$, кво му плащаш...
., хем ще го тикаме, хем ще си го търкаляме..
.
У нас производителите на лигени ги отсвирихте...
.., а в Щатите са милионарес.
странен свят....

У нас производителите на лигени ги отсвирихте...

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ми,да.Ората по свето гледат да изтънят такъмите за максимален екшън=емоция,а не кат вас-дървари с такъми за 1000кила.24-ка на 200либри плетеняка и се радва,заеби тая градация.По принцип видиш ли Красивия на твоя гьол,бегай си обратно в землянката,че он като е дълъг и като си го извади да кльонка по дупките и немаш шанс.Сфери си екскурзиите по неговия график и има шанс в почивката му,да си го извадиш твоя гоуем.Древните гърчоля са го казали за късмета-Он е спал с бика и за това му връзва за голем.Ти май с мишлета и зайчета си легаш,та за туй ти такова дереджето.Преди кльонкането му тегли една майна,по-ше ти върже,кво му се сваляш на тоя хубостник.Бъди ти бика с който ще му се наложи да преспи,ако иска да Фани нещо повече от Троли.Че при правилните такъми китките му са меки и ги изтърва,завалията му ниеден.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
На втория клип се вижда,че с плетеняка 100либри им скъсаха 7 чернопери акули,но га смениха на монофила 100либри и нещата се оправиха.Сомът е кротушка в сравнение с този вид човекоядни акули по 150-200 кила.Та на къде вървите или нещо сте объркали такъмите.Запомнете,че Голямата игра се състои от 3 части:Тъсене-намиране,тук Красивия е номер 1,Файтинг където Красивия е гола вода заради баятия такъм и бракониерската канджа с контра=харпун забранен в сладководния риболов и накрая Изваждането от водата,тук Красивия пак е слаб,защото го влачи с харпун и въжето до брега.Та в тези две части от Голямата игра е неговия път на развитие,което не го виждам за съжаление.Аз наблягам и на трите части,вярно е че съм губил многократно,но понякога се справям перфе и то сам.Като най- трудното е накрая след час-два борба,когато и аз и сома сме гроги,да го оцеля бързо,хладнокръвно и внимателно в хрилния отвор с нормална канджа,която влиза без да го наранява.Трудно е и защото го правя с лява ръка,докато държа пръта с другата.Да,по-лесно е някой да ти помага,но е по- сладко сам да се справиш.Ти още и в първата част,търсене-намиране,но какво ти пречи при малките игри да усъвършенстваш другите две части?
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
....къде видя,Троли,да пише,колко либри е плетеното и колко монофила?????Точно при този клип се вижда,как при нежен такъм,бил той от най-висок клас като например макара Дайва Салтига експедишън риболовеца няма шанс.Видя ли някъде риболовеца да държи пръчката с едната ръка докато с другата му вкарва канджа,защото аз не.Можеш ли да напънеш твойта баята въдица с тест по примамки 10-30гр,както,напъват тези господа?.......и накрая тук хората вадят големи риби за време 20-35мин. и затова такъмите са им подходящи монофила е /на око/поне 2мм.,а макарите са такива,че и колата можеш да си дърпаш с тях,за пръчките няма смисъл да говорим,подобни са на тези,които препоръчва Емо/Телето/,та сам плюеш на себе си..
валатът не най-лошото нещо на света
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,мога да напъвам с финни такъми сом,защото имам перфектен драг,който е правилно настроен според либрите на линията и действително уморява и най- големия син,просто ми трябва повече време.Проблемът е,че омесвате конкретиката за която говоря с личността и губите концентрация от същественото.Пример;Телето от 10 години не е хванал сом над 10кила,ни на кльонкането,нито на тролинг,но си го слушате и вървите по неговия път.Намесваш го,а не коментираш правилата на Голямата игра.Така я превръщате в Голямата лъжа.Докато не изхвърлите бракониерските канджи и 200либрови въжета и не се научите да спазвате правилата,нищо добро за себе си няма да постигнете.Важното е не Какво правиш,а Как го правиш.За Кльонкането повече от 30-50либри линия няма смисъл.Щот с 200либри стотатарката я докарваш за 15минути до лодката,бум с харпуна с въже,връзваш за транеца и си Херо.Не,мерси.Това е алчност и потъпква всички правила на Спортния риболов.Да професионално е и гарантира на 100% улова,но ние сме любители и не бива да го правим.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И така връщаме се на конкретиката.Разделяйки Голямата игра на три равни части си помагаме да се концентрираме върху същественото.Махаме Файтинга и Изваждането на Трофея,като мислим само за Търсенето-намирането.Питам какво му липсва на Ицо за да го намери,щот той още го търси от няколко години???Късмета го изключваме,защото знаем че е независим от нашата воля и е неконтролируем.Моля отговори ми конкретно на този въпрос за да вървим напред и да изчистим излишното,което ни пречи без да го съзнаваме!
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Липсват ти знания за голям.Има два пътя на знанието,чрез хора или рибите.Хората най-вероятно няма да ти помогнат,ососбено Красивия защото не им се дели с друг,та ти предлагам да се ориентираш за голям по рибите.Аз на моя гъол по тях се ориентирам,къде биха могли да са големите сомове.Най-добрия индикатор са костурите и сометата до 6 кила.Ако са много активни на любимите си места,значи Големия е далече.Големите си имат любими места и няма как да ги знаеш,трябва да слухтиш къде,какво,кога,кой за да си в час.Красивия ги знае местата при теб и не случайно е бил там.Получил е инфо за видян,изпуснат или хванат Голям и за това е цафнал там.Много е коварен,да не ти припомням историята за стотицата,че и на моя гъол иска да ми фане Големия ма не успя. 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Троли,ти нали никога няма да хванеш голям/с твоите разбирания просто няма как/,да не си развил комплекси от Краси?
Не забравяй,че майните са най-добрите риболовци в страната,река Марица е голяма школа.В петък едни колеги от Кърджали са си извадили поредния 60-70кг. сом на тролинг от едноименния язовир,иди ги попитай,как,защо та да научиш нещо,а не да си пееш старата песен без нито една голяма риба.Хората си ловят и то редовно,та си последен в съревнованието........щях да забравя,точно снощи се сетих за тебе като закачих едно към 6 кила соме на реката с лек такъм Кроа екстрийм7.6М,Състейн 2500,конец ИГК Х8 0.8 и 0.28 флуоро,ми какво да ти кажа,с две три килца да беше отгоре и да не беше толкова чисто мястото никакъв ама никакъв шанс,ама ми е простено че бях за кефлета.
Не забравяй,че майните са най-добрите риболовци в страната,река Марица е голяма школа.В петък едни колеги от Кърджали са си извадили поредния 60-70кг. сом на тролинг от едноименния язовир,иди ги попитай,как,защо та да научиш нещо,а не да си пееш старата песен без нито една голяма риба.Хората си ловят и то редовно,та си последен в съревнованието........щях да забравя,точно снощи се сетих за тебе като закачих едно към 6 кила соме на реката с лек такъм Кроа екстрийм7.6М,Състейн 2500,конец ИГК Х8 0.8 и 0.28 флуоро,ми какво да ти кажа,с две три килца да беше отгоре и да не беше толкова чисто мястото никакъв ама никакъв шанс,ама ми е простено че бях за кефлета.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аксел,явно не схващаш нищо от това което пиша.Съревнования,Комплекси,Телета и всякакви други глупости те интересуват,а не да хванеш честно голям сом на кльонка.За теб е невъзможно да се извади 30 кила сом на 3либри плетеняка,но при мен е факт.Дадох му на Ицо на вересия няколко полезни идеи и това е.Големите риби не са мои или на майните,а на този при когото са си решили те с тяхната си логика да отидат.Подходът да ти кажат нещо на уше и да се юрнеш за гроздобера не е патентован от Красивия и сие,нито от Телето и шопските хиени а е народопсихология.Има обаче достатъчно кльонкаджии и тролингисти,които намират големи риби сами чрез познания за рибите и водоема.Късмета ти го подарявам.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Троли,ти май не схващаш:голям сом е над 50кг,а 30кг е сравнително среден размер за язовирски сом.То и един мой приятел казва,че най-голяма е тази риба дето е извадена с най-тънката корда,ама неговия рекорд е 1.6кг. шаран с 0.9мм корда,пък надявам се,че знаеш колко големи стават шараните.Може би в твоите очи 30кг. сом е рекорд,но в моите е най-големия хванат от мене сом на нашата Маричка/ дето тука в Пловдив можеш да я прегазиш без да си измокриш гащите/ с 0.23 конец и нещастна макаричка Мичел 3000,която след като извадих този и закачих един наистина едър сом,се спомина скоропостижно.
Повярвай ми с твоите такъмчета нямаш никакъв,ама никакъв шанс срещу едрия сом и никаква техника Ноу Стик/взаимствана но неразбрана от тебе/ от слоу джига няма да ти помогне.Капиш.

Повярвай ми с твоите такъмчета нямаш никакъв,ама никакъв шанс срещу едрия сом и никаква техника Ноу Стик/взаимствана но неразбрана от тебе/ от слоу джига няма да ти помогне.Капиш.
Троли, тая оригинална норвежка закачалка с пирон без контра става ли?
Само 12 евро, ...кво му плащаш.....

http://www.ebay.at/itm/DIETER-EISELE-fi ... 85Kgq2JAzQ
има си и дървен презерватив....

Само 12 евро, ...кво му плащаш.....

http://www.ebay.at/itm/DIETER-EISELE-fi ... 85Kgq2JAzQ
има си и дървен презерватив....