Разкази за сома от Камилската долина

Модератор: bobopeli

Заключено
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: Разкази за сома от Камилската долина

Мнение от Troli Rapala »

аксел написа: един поучителен клип как се вади сом с ..специално за Троли,белким му просветне,ама едва ли.
Просветна ми,че нямаш лодка и за това нямаш представа,какво е да ловиш сомове от лодка на Кльонк,Тролинг или Спининг!Гледкай си клипчета за туристи и събирай парички за Ебро и По!Нагло е точно ти,човека без лодка и битки,да ме учиш как се вади сом!Не схващаш техниката Но-стик,та за това ти е смешно!Купи си една лодка,да почувстваш свободата да си Капитан и гьола да е твой!Кльонкай някога и после заповядай тук на масата да обсъдим нещата! :drinkers:

ПП-Препоръчвам ти да гледаш полезни за теб клипове-Street fishing-,какво е и да го приложиш у Пловдив! :idea:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

KRASSI написа: се опитвам да хвана само и единствено рибата която най-вероятно няма да хвана през живота си .
...........20 години на мен си ми е кеф .
Браво,страхотна философия да хванеш рибата,която най-вероятно няма да хванеш през живота си! :shock: Това е абсурдна цел и за това е непостижима!А трябваше през тия 20 години просто да прочетеш 2 странички с правилата и смисъла на спортния риболов за да имаш истинска цел,да станеш по-добър в това което правиш!Няма как да стане щом 20 години правиш едно и също,трудно ти е да се пречупиш и да осмислиш нещата!Ти не уважаваш противника-сома и го побеждаваш с нечестни средства!Отнасяш се професионално към улова,а спортния риболов е хоби,не работа! :idea:
Над 130либри линия се използва за "майка" в професионалния риболов,а за спортния е лимитът!
Разменяте се зад въдицата,което говори за слабост и неумение да се справиш сам и честно с противника,което е основно правило в спортния риболов!
Използвате забранени куки с въже,с които привързвате рибата за лодката да се доизмори и после ги извлачвате до брега,което е още едно грубо нарушение на спортния риболов!
Та това са нещата,които би трябвало да промениш,ако искаш да станеш по-добър,а не да преследваш миражи по 4-ри метра!Иначе можеш да си продължиш още 20-40години по твоя си начин-нема лошо,но нема сми според мен!Понеже нищо не се прави без ясна цел за крайния резултат!Аз през тия 9години риболов спазвам стриктно правилата,защото ги прочетох веднага след първия си голям сом 30ка на 0.10мм плетеняк през Април 2005-та затърмъчена за опашката!Прочетох,че не се брои защото не е хваната за устата и се съгласих вътрешно!По-умни от нас са измислили правилата и нема сми да ги оспорвам щом са приети вече 70години навсякъде по света! :drinkers:
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Troli Rapala написа:....Красивия сам си признава,че плетеняк от 200либри се къса на 40кила тежест,докато при моното нема такива лъжливи данни!.....:wink:
Троли, не си прав ама ич. :wink: Аз ти писах, че 150 либров канап я издържи 60 либри, я не. Ти ни писа, че и Краси е казвал че издържа 80 либри. Точка.
Нали ти е известно, че като хванеш риба и искаш да я регистрираш в IGFA е необходимо да изпратиш няколко метра от влакното за тест и ако се скъса под нормата - влизаш в залата на славата, ако не, го духаш.
Виж тоя такъм и кажи, колко е дебело основното въже, може и в либри, може и в мм. :mrgreen:

Изображение

Та за изваждането, Краси също е прав. То космонавтите, като са в безтегловност 2-3 седмици не могат да стъпят на краката си, защото ще ги счупят, та остава за един сом, който цял живот живее в безтегловност да го извадиш в лодката е все едно си настъпан от слон.
Та занимавай се повече с правилата за тролинг на сом у нас... :lol: , щото е забранен по IGFA, а у нас не е разрешен, е нито е забранен, просто дупка в законодателството, същото е, като с еб..ането на прасета и телета и друг купешки добитък.. :lol: .., не е разрешено, нито е забранено, ама се практикува доста често..от Кой мой и кой не мой... :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа:
Troli Rapala написа:....че плетеняк от 200либри :
Троли, не си прав ама ич. :wink: Аз ти писах, че съм с 150 либров канап.Точка.
Над 130лбр. е за професионален риболов!Та за вас нема правила!Точка!Вече обясних тези линии на какви лебедки се намотават за професионален риболов!А вие ги ползвате за сом! :mrgreen: И то в 90% от улова ви е около 6 кила! :mrgreen: И при 6 и при 150кила,шансът на рибата да скъса тия въжета е 0%! :mrgreen: Успех,даже не ми се пита на ква таратайка от 100-200лева ги навивате тия 150-200либри въжета и колко ви е драга?Или как се хармонира с пръта и куките?Нема сми!Телешки калъп! :drinkers: То за това нямате и клипове,защото ви е срам! :mrgreen: Гледате никой да не ви види и да не ви чуе кви ги вършите,че има кво да криете!На никой не му се гледа как се изтърмъчват рибите през корема или в главата със специалната кука и въженце,вервай ми! :wink:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа: Та за изваждането, Краси също е прав.
Нали ти обясни,че не ги ИЗВАЖДА а ги ВЛАЧИ до брега!За голям сом стандартната канджа не върши работа,за това има ръкавици,защото се ИЗВАЖДАТ в лодката с ръце!Та оди се снимай с ИЗВЛАЧЕН сом! :drinkers: Ма надали! :mrgreen: Не те виждам ич за тая работа! :cry:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Това,че сте дали пари за въжета с некоректни данни не ви оправдава!Вие сте искали 150-200либри,но не сте ги постигнали в реалните тестове!По същия начин и телешкия калъп ви е подвел,че това са такъмите за големи риби!Той големия сом ако разбере колко лесно се лъжете,ще ви скъса веднага! :mrgreen: Хитрец е,ей!И усеща,дали противника го е страх!Вервай ми!Ице ти през колко години,ще ти удрят големите?През Петилетка или Десетолевка? :drinkers: Дано ти удари преди да навършиш 100години,че тогава щи трепери памперса! :mrgreen:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

И така Ице,имаш 150либри плетеняк,който всъщност се къса на 60либри! :shock: Не мога да схвана,защо не си купиш плетеняк,който е с реални показатели?И защо треа да е плетеняк,щом ти изброих недостатъците му за кльонк?Кажи му предимствата,щот единствения ти аргумент че е здрав се оказа,че издиша рано-рано!После ми кажи,повода колко либри е и куките,кви размери са?И накрая дай да чуем,макарата и въдицата,дали са съобразени за тия гигантски либри?Щот хармоничен е правилно балансирания такъм Въдица-макара-линия-повод и кука!Къде пише на макарата ти или на пръта,да навиеш тия 150либри?Че то всеки свестен производител дава препоръките с надписи за какви линни са предвидени пръта и макарата!За тролинг не говорим,там няма откачалки да тармъчат с по 150-200либри,та са си съвсем законни тролингистите и дупките са в твоята глава,а не в закона! :wink: :mrgreen: :drinkers:
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Троли, твоят измислен тролинг на сом, не ме ич интересте, ама на Колев може и да го светна за построяване на морската му линия за туни, която се практикува от майсторите в този риболов, ако обещае, че няма да лови сом на тролинг. А на Троли, каквото и да му покажеш, все ще каже, това си го знам от малък... :lol: , та сега ми кажи, що съм със 200 либри, а отговарям на IGFA от всякъде, ...сети се де... :wink: :lol: :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа:..ама на Колев може и да го светна за построяване на морската му линия за туни , та сега ми кажи, що съм със 200 либри, а отговарям на IGFA от всякъде, ...сети се де... :wink: :lol: :lol:
Колев го мани,он си е свършил работата и в двата риболова,а ти ко праиш?До кога ше те чекам с убав разказ,че големите рибоци се гъбаркат с теб и само ти гепват рибката,нищо че си я вързал на 200либри? :mrgreen: Пробва ли тактиката на Славе да спиш 3 дена у лодката,белким го срещнеш?Правилата на IGFA ги мани,явно не вървят във България!И без тях проблемите са ти същите,нема и нема!Дано поне тигана ти е добър,че при такъмите е олеле-мамо!Не знам на какво разчиташ,но съм търпелив да видя резултата! :drinkers: Още месец и край на сезона! :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа:Троли, твоят измислен тролинг на сом, не ме ич интересте
Е последния ми сом е на кльонк,хванах го вечерта преди последното състезание! :wink: На същото място са ми всички сомове на кльонк.Имам си трасе за кльонкане на моя гьол,дълго 200метра и широко 30метра,та не излизам без сом от там!Рекордът ми е 3бр. за час кльонкане и веднага излизам!Ловил ли си на 5часа проливен дъжд?Споко,не си ловил в дъжд и най-вероятно няма да хванеш сом в такова време,но аз хванах една тройка и я пуснах!Гълъба,кво праи га вали?Дава ли според него?Ти не знаеш нищо за сомовете и за това го питам него! :wink:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Не знам каква е точно техниката която колегата Троли нарича "Но- стик" но откакто навлезна бавния вертикален джиг - използват се малки железа 100-150 гр и за да им се даде игра на това желязо въдицата трябва да е мека и с параболична акция. И когато се закачи риба въдицата излиза от играта - насочва се по конеца и се работи само с макарата .. е макарата трябва да е достатъчно мощна с перфектен и регулиран драг. Въдицата не се ползва за измаряне на рибока и за докарване до лодката - работи се само с макарата.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

xoxo написа: И когато се закачи риба въдицата излиза от играта - насочва се по конеца и се работи само с макарата .. е макарата трябва да е достатъчно мощна с перфектен и регулиран драг. Въдицата не се ползва за измаряне на рибока и за докарване до лодката - работи се само с макарата.
Да,точно това е техниката!Уморявам рибата само с драга на макарата и през повечето време държа прътлето с една ръка,а това с баята гега е невъзможно!През цялото време прътлето гледам да е леко огънато,а най–големия екшън е когато сомът забива рязко и мощно под лодката,потапя пръта и тръгва в обратна посока.Контролът над рибата е много по–добър,защото усещаш всички видове врътки,които прави мъчейки се да се освободи!С баят такъм нищо не усещаш,а само дърпаш хамалски!Тенденцията е към намаляване на акцията на прътовете за сом и това се вижда,вече стигнаха до 150грама акция на спининговия прът и 260грама тегло!Когато стигнат до 50грама горна акция и 150грама тегло на пръта,ще дойдат на мойта философия за увеличаване на времетраенето на борбата=повече емоция,екшън и адреналин!Това е единствения път на развитие и вече навлезе в океаните!Ето Хохо,живее в по–развита държава и може да бъде полезен,защото много от новостите се прилагат първо в океана!Хохо с какви макари и линии влизате в океана,да сравним нещата? :drinkers: И има ли ясно разграничаване между спортен и професионален риболов?
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Колега,Хохо,техниката на Троли,е някаква пародия,на техниката използвана при Слоу Джига.
1.При вертикалния бавен джиг се лови на дълбочини 60-120м риби стоящи на рифовете,Троли влачи,щото по друг начин сом не може да хване,то не ,че по този хваща,но това е друг въпрос на дълбочини до 15-20м максимум,като примамката се движи зад лодката на определено разстояние.
2.Основната грешка на Троли,за което и сочат резултатите му е,че макарата е тази,която вади сомовете,а е точно обратното,Сомът,като риба обитаваща дъното,при заплаха всячески се стреми,да слезе и да се скрие в любимото си укритие,което си е съвсем нормално.При използване на неподходяща пръчка,той го прави безпролемно.Това правило важи при всеки вид риболов на сом,но е особено важно,когато се лови на места пълни със закачки/камъни,потопени дървета,скали и т.н.,като при спининг риболова поради ограниченото пространство това важи в най-пълна сила.Пръчката е тази,която отлепя сома от дъното и го вади на повърхността,където инициативата е на страната риболовеца.Примери за това,колкото искаш в Тубето.Само зле подготвен и неразбиращ спецификата на този вид риболов,като Троли,може говори едни и същи глупости
вече осем години поред.През това време колеги хващат много повече и по-големи сомове от него,доказващо несъстоятелността на твърденията
му....
Троли,като хванеш сом/което едва ли някога ще стане/,по-дълъг от 203см и по-тежък от 52кг. извадиш го без канджа,само с ръкавица и си го пуснеш по живо,по здраво,ще можеш да изразяваш мнение,което да има смисъл за мене,дотогава по-добре си мълчи.
валатът не най-лошото нещо на света
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

аксел написа: Троли,.............дотогава по-добре си мълчи.
Изображение

Изображение

Изображение
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

Не ви се мешам за сомовете защото не ги знам. Да, намесих се просто заради термина "Но-стик" .Иначе наистина става въпрос за морски риболов и дълбочина от поне 50 м. Разликата м/ любителския и професионалния гейм риболов е огромна - и в лодката и в оборудването а и в разхода за един излет- грубо в пари ако се мери разликата е поне 50000-100000 $. такъмите за бавен джиг не му е мястото тук да се говори - аз плзвам една на акюрат макаре за слоу джиг а въдицата ми е по поръчка.п

е нещо такова имах в предвид

https://m.youtube.com/watch?v=odzSrVKG7 ... K3Mv15_UBi

ПП спирам да ви се мешам при сомовете но мисля че не трябва да се приема директно начини от морския риболов при сладковобния - и условията и рибите са съвсем различни.
Заключено

Обратно към “Риболов на кльонк”