Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Акция на мач и телемач
Модератор: Paublo_Eskobar
Акция на мач и телемач
Колеги, доколкото знам с мачова пръчка с акция 10-30 гр.може да се лови шаран.Въпроса ми е:ако въдицата е телемач акцията същата ли е или трябва да е по-голяма?И мача и телемача са с еднаква дължина,примерно 4,20 м.Рибите хипотетично са с еднакъв размер.Въпроса може да се постави и така:при еднаква акция и дължина дали мача и телемача са еднакво здрави?Моля отговорете на конкретния въпрос,иначе знам че мача е по-добрия вариант.
Re: Акция на мач и телемач
Колега, шаран може да се лови и с мач с акция 0-10 грама, но не трябва да се мятат ваглери по-тежки от 10 гр. Дали е коленен или теле все тая. Просто втория е като всесезонните гуми.
Колега Миро,знам какво означава акция.Въпроса ми е дали с телемач 10-30 грама може да се лови шаран над 4-5кила така спокойно както с мач с такава акция.Все пак тоя телемач ще го използвам и за по-дребна риба,затова мисля че посочената акция е оптимална
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Аз имам един странен телемач с акция 10-35гр дълъг 3.90 на 4 секции за 17лв. Използвам го понякога заради малката му транспортна дължина. Той е единствената ми теле въдица. Но предпочитам като цяло коленните пръти, по-здрави са и се държат по-добре в битките. Иначе спокойно можеш да ловиш шаран с него на посочената от теб категория - малко по-обемисти шарковци.
Но...
С горепосоченият от мен телемач това лято хванах щука. На кука н.12. Щуката захапа хванатата ми уклейка точно преди да я извадя до сами брега. Беше неудобна борбата. Отне време и мъки да измъкна борбената риба, но я измъкнах с кепа. Телемачовете са неудобни за големи риби. Вземи си коленна мачова въдичка. Предимства много.
Но...
С горепосоченият от мен телемач това лято хванах щука. На кука н.12. Щуката захапа хванатата ми уклейка точно преди да я извадя до сами брега. Беше неудобна борбата. Отне време и мъки да измъкна борбената риба, но я измъкнах с кепа. Телемачовете са неудобни за големи риби. Вземи си коленна мачова въдичка. Предимства много.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Знам че мача на секции е по-добър.Въпроса ми е по-скоро хипотетичен.Колега Oneillbgm,били ми обяснил какво имаш в предвид че телемача е неудобен за голени риби.
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да разбира се. Споменах за удобството от малката транспортна дължина. Минусът са самите секции. Колкото повече, толкова повече слаби места. Пишеше, че е от карбон IM7, кой знае... при по-голяма риба може да се отчупи върха или по-вероятно предпоследната секция. Качеството му е под съмнение, а го взех за дребни риби. Така, че ако си взимаш телемач, взимай на доказала се фирма. От марките риболовни такъми, които следя, не виждам те самите специално вече да произвеждат теле въдици. Други го правят определено.
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
И за да съм честен, обичам компактните въдици в лицето на теле въдиците. Но на първо място приоритет са ми здравината и точната акция, затова купувам коленни въдици.
Е то всяка въдица може да се счупи.Последно хванах 3 шаранчета по 2кг с някакво измислено болонезе 5-10г.Никакъв проблем,само аванса по хлабав,че бях с повод 0.12и малка кука.Като закача на куката 2 бели не знам какво ще клъвне.Може дребосък червеноперка или някой голям рибок.Искам този телемач 10-30г. да го ползвам като универсална въдица.Когато се хвърля целенасочено за голяма риба то е ясно-як кривак.
Разгледай тази опцияrokoroko написа:..........Искам този телемач 10-30г. ...............

Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Ачо тази пръчка изглежда страхотно.Сега ако някой изкаже мнение кое е по-добре-4 колена с 9-10 водача или 7колена с 8-9 водача ще е безценно.Имаше подобен въпрос от колега, но не видях точен и обоснован отговор.Лично мое мнение е че първия вариант е по-добър поради по-малкото критични точки(снадки),но ще е по-трудно построяването на водачите в права линия.
- SUPER MARIO
- ще става разбирач
С 4 колена е по добре, но пак си помисли и си вземи мач. Телемача, колкото и да го пазиш, винаги влиза прах и пясък между снадките и ако не се счупи след време се драска и изглежда много кофти, което лично мен ме дразни...Транспортната дължина на качествените телемачове е като на мач.Но все пак ти си решаваш....rokoroko написа:Ачо тази пръчка изглежда страхотно.Сега ако някой изкаже мнение кое е по-добре-4 колена с 9-10 водача или 7колена с 8-9 водача ще е безценно.Имаше подобен въпрос от колега, но не видях точен и обоснован отговор.Лично мое мнение е че първия вариант е по-добър поради по-малкото критични точки(снадки),но ще е по-трудно построяването на водачите в права линия.
Бързай бавно.
Колеги благодаря на всички за помоща.Това което ме интересуваше, ми се изясни.Бъдете все така отзивчиви и много успехи във любимото хоби.