Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Риболовни такъми
naRiba.com

Форум

Маркиране на уловена риба !?
Модератор: sapuna
- garfield_90
- ще става разбирач
Маркиране на уловена риба !?
Здравейте колеги !
Първо искам да помоля, ако темата не е за този раздел да бъде преместена.
От доста време ми се върти в главата, дали има някакъв удачен начин да маркираме вече хваната от нас риба ? Мисля си за това понеже основната ми цел са щуките и хишниците като цяло и доста от излетите ми са на едно и също място и евентуално ако хвана повторно някоя риба която съм пуснал да наблюдавам растежа и популацията им. Ясно ми е че много от тези маркери ще заминат от някой , който няма да я пусне но все пак има някакъв шанс да бъде уловена повторно та дори и повече пъти стига да бъде пускана във водата. Все пак и за мен ще бъде приятно да хвана някоя вече пусната от мен риба с надявам се хубава разлика. Дайте предложения за нещо което няма да нарани самата и риба и да и пречи в развитието. Единственото за което аз се сещам е тези маркери, които използват при селско стопанските животни, но не знам какви размери има, понеже не всички риби са големи. От там остава единствено да ги надписвам с дата и размери на рибата, което няма да е толкова трудно предполагам.Дано идеята да ви е харесала и се надявам и на повече последователи в това ми начинание.
Благодаря и наслука !
Първо искам да помоля, ако темата не е за този раздел да бъде преместена.
От доста време ми се върти в главата, дали има някакъв удачен начин да маркираме вече хваната от нас риба ? Мисля си за това понеже основната ми цел са щуките и хишниците като цяло и доста от излетите ми са на едно и също място и евентуално ако хвана повторно някоя риба която съм пуснал да наблюдавам растежа и популацията им. Ясно ми е че много от тези маркери ще заминат от някой , който няма да я пусне но все пак има някакъв шанс да бъде уловена повторно та дори и повече пъти стига да бъде пускана във водата. Все пак и за мен ще бъде приятно да хвана някоя вече пусната от мен риба с надявам се хубава разлика. Дайте предложения за нещо което няма да нарани самата и риба и да и пречи в развитието. Единственото за което аз се сещам е тези маркери, които използват при селско стопанските животни, но не знам какви размери има, понеже не всички риби са големи. От там остава единствено да ги надписвам с дата и размери на рибата, което няма да е толкова трудно предполагам.Дано идеята да ви е харесала и се надявам и на повече последователи в това ми начинание.
Благодаря и наслука !
Re: Маркиране на уловена риба !?
Кауза пердута, колега... Става, ако имаш частен водоем и следиш с кеф как наддават добичетата
Все пак виж тук - http://www.azgfd.gov/w_c/Fish_Tagging_M ... ques.shtml, как се справя братския аризонски народ с тия въпроси. Има и цветни маркери /VIE/, но кой ги знае колко струват и как точно се поставят.

Все пак виж тук - http://www.azgfd.gov/w_c/Fish_Tagging_M ... ques.shtml, как се справя братския аризонски народ с тия въпроси. Има и цветни маркери /VIE/, но кой ги знае колко струват и как точно се поставят.
- garfield_90
- ще става разбирач
Ясно ми е, че е загубена кауза но не пречи човек да опита.Аз си мислех за тези дискове на Патерсон или за тези които се поставят на хрилните капаци. Видях няколко такива каквито търся в интернет но не мога да ги намеря никъде за сега.Едни синь-зелени плоски и се поставят на хрилния капак.А колкото до надписването, мисля че перманентен тънкописец и безцветен лак 1-2 ръце би трябвало да свърши работа и да не се заличи с времето под водата. Единствения недостатък на тези маркери е че остават доживот с животното, но не мисля че биха му навредили по някакъв начин и дано да е така
- Rex Hunt_2
- научил се да хвърля
Re:
Здравей колега,garfield_90 написа:Ясно ми е, че е загубена кауза но не пречи човек да опита.Аз си мислех за тези дискове на Патерсон или за тези които се поставят на хрилните капаци. Видях няколко такива каквито търся в интернет но не мога да ги намеря никъде за сега.Едни синь-зелени плоски и се поставят на хрилния капак.А колкото до надписването, мисля че перманентен тънкописец и безцветен лак 1-2 ръце би трябвало да свърши работа и да не се заличи с времето под водата. Единствения недостатък на тези маркери е че остават доживот с животното, но не мисля че биха му навредили по някакъв начин и дано да е така
Със сигурност ще вредят на рибата. Все пак това е чуждо тяло за нея.
Хващай ги и ги пускай, така ще най-добре за рибите и нейната популация, която и без друго е доста оскъдна.
Пожелавам ти много и все големи риби!

Поздрави,
Rex Hunt_2
Rex Hunt_2
Да да много филми си гледал с маркиране затва си изпляскал .
Ти вярваш ли на легендата за щуката маркирана от Барбароса и уловена 200-300 години след това ?
Да ти кажа имах един приятел будист и веган в началото не ядеше месо а заместители от соя .
Но хапваше рибка цаца с биричка .
После след 20 години спря да яде и риба и леко изпляскваше ,но не му личеше много .
След още 20 години без да е вкусил риба оплешивя сам си говори и само кришна му е в главата .
Та мухите ги лови живи у тях и ги пуска да живеят през терасата .
Защото според него ще се преражда в различни животни .
Та тая щука на Барбароса трябва да се е прераждала поне 20 пъти за два века .
А плочката трябва да е златна иначе ще изгние от водата пък като е хване друг ще си има златна плочка .
Ама ги прави от 18 карата нагоре защото в заложните къщи под тези карати не дават пари .
Харе Кришна -харе харе
Ти вярваш ли на легендата за щуката маркирана от Барбароса и уловена 200-300 години след това ?
Да ти кажа имах един приятел будист и веган в началото не ядеше месо а заместители от соя .
Но хапваше рибка цаца с биричка .
После след 20 години спря да яде и риба и леко изпляскваше ,но не му личеше много .
След още 20 години без да е вкусил риба оплешивя сам си говори и само кришна му е в главата .
Та мухите ги лови живи у тях и ги пуска да живеят през терасата .
Защото според него ще се преражда в различни животни .
Та тая щука на Барбароса трябва да се е прераждала поне 20 пъти за два века .
А плочката трябва да е златна иначе ще изгние от водата пък като е хване друг ще си има златна плочка .
Ама ги прави от 18 карата нагоре защото в заложните къщи под тези карати не дават пари .
Харе Кришна -харе харе

- garfield_90
- ще става разбирач
Аз така или иначе ги пускам повечето под 2 кг, освен ако не са хванти лошо и не бъде грубо наранена при махането на куката.А колкото до колегата с Кришна хах, не вярвам на тази легента просто ми дойде като идея с която да се занимавам доката си хващам риба на любимото място и да си гледам как растът ако евентуално ги хвана.Не съм от параноиците за които ти говориш, правя го за мен....да хванеш риба пораснала с килограм два след като си я пуснал си е удоволствие от стореното преди време. Не мисля че малка пластмасова плочица плътно хвана за гръбната перка или хрилния капак ще навреди, поне там няма кръвоносни съдове или са много малко
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Хората от WWF България поставят микрочипче на всяка пусната от тях риба в р.Дунав. А именно чига и руска есетра. В чипа има исновна информация като дата на излюпване, пускане и единен номер на рибата. Имат си и мобилни четци. Това е идеята - чипосват, зарибяват реката и после следят популациите. Убеден съм, че няма да е евтина тази твоя идея.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
- garfield_90
- ще става разбирач
Да за чиповете знам, за това и не ги споделям тях. Най-малко заради това че самия чип е скъп четеца също и най-важно че е нужно да се кодира и да се вкарът в него данните , които искаш а това ще бъде трудно в полеви условия.
Какво ще разбереш за популацията ако хванеш една и съща щука три пъти да речем ?
А другите щуки не ти харесват примамките примерно и са по-големи и съответно по-хитри или наядени до пръсване .
А другите щуки не ти харесват примамките примерно и са по-големи и съответно по-хитри или наядени до пръсване .
- oneillbgm
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Виждал съм по предавания да поставят много малка марка на гръбната перка на уловената риба. Малък уред, който щраква и бум, рибката е маркирана. Или нещо от сорта, провери инфо.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat