Съвет за употреба

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Съвет за употреба

Мнение от sapuna »

RAAZIEL написа:Освен за кеп, за нищо друго не става.Годините на тези сопи приключиха.Трябва да си изключително зле финансово за да не можеш да отделиш някой лев за нещо по читаво.Това е от мен.Успех с щангите
Изключително крайно мнение колега!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
RAAZIEL
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от RAAZIEL »

Крайно ,но вярно.Затова твоите 2 сопи стоят нови и красиви .
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

joco написа:Не съм фен на риболова на директен,въпреки че понякога се заигравам с една допотопна 4-ка :oops: ,особено като ловя уклей на Ярджиловци(апропо,някой знае ли какво става със стария язовир там?).Респективно ви е ясно,че съм пълен лаик.Преди 4-5 дни обаче,минавайки през магазина на "Шекспир" видях една стъклопластова 7-ца(600грама :oops: )на безумната цена от 14лева(през някаква преоценка,плюс последна бройка и т.н).Та въпроса ми е(по-точно въпросите):
1.Какво основно и какъв повод?И горе долу за колко големи риби става?Естествено с кеп поне 4метра.
2.Може ли(а и заслужава ли си)да сменя върха с карбонов и да сложа ластик?
Ясно ми е,че ще има различни мнения,но все пак благодаря предварително.
П.П.В краен случай от това чудо би станала перфектна дръжка за дъъълъг кеп :D :lol:
Стъклопластова седмица не може да тежи 600гр(850-950).Освен това теглото не е от такова голямо значение както центъра на тежеста , има едно понятие "даун форс" , т.с усилието което трябва да прилагаш като натиск надолу в задната част на пръта , че да седи хоризонтален до като ловиш , без значение дали е щека или директен. Стъклопластова седмица става са язовир , стационарно на желязна "Г"-образна стойка , с още едно чаталче отпред за шаран или амур , с легнал на дъното преутежнен монтаж. За ползване на река ми се вижда извънземно , шестицата също; виж- петицата , става и за река и за язовир. Да и се сложи ластик не е лошо но компекта , ластик , бинг, муфа и конектор на СТОНФО струват колкото пръта(седмицата) :D Вече има модели 7-8м, пръти на съвсем достъпни цени , от порядъка на 50-100лв.Иначе такава петичка и четворка човек може да си ги има за гадно ( с гръмотевици и т.п.) време , особено пък по неголеми реки или за уклеи на къс пас 8)
8) 8)
Изображение
joco

Мнение от joco »

Благодаря на всички за мненията.Карам по ред за някои от коментарите:
1.Пари за такъм никога не съм жалил,но все пак предпочитам да ловя щука и другото е за забавление.За какво да хвърлям 100-200лева,като не знам дали ще ми хареса?И без това в къщи стоят два телемача на "Шекспир" по толкова,а аз си ползвам 4-ка на "Трабуко" за 40лв.Просто тя ми пасна като пръчка.
2.Мерих я,окозо се 525гр.и разпъната я подържах около 10 мин.(подпряна на стойка на 2.50метра от края).Явно е добре балансирана,защото не искаше никакво усилие(нямаше вятър обаче).Ся,верно е че от доста време,и то доста често,ползвам едно боло на "Филстар",5-ца,а честно казано тежи доста :oops: та може и да съм заякнал в ръцете.Ма така или иначе,ако не днес,то утре ще я сефтосам и ще ви пиша.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Ползвах навремето една шестица, DAM като на Сапуна, като след всяко хвърляне я поставях на стойка. Фактически в ръцете ми беше само докато вадя риба и сменям стръвта. Е, изкарва се цял ден, но вечерта наистина не усещаш как с лекота вдигаш чашката. :D :D :D
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи

IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Аз за това,докато не събрах съответните пари,не си купих директен -колкото директни евтинджоси бях пробвал на сухо в магазините,все ми се струваха тежки.В крайна сметка,риболовът трябва да е удоволствие / особено за мързеливец като мен,20 години работещ в канцелария/а не допълнително физическо натоварване.За това - 5 метров "Шекспир Клиъруотър"-тежи 140 г и 7 метров "Тика Адвенчър"-не мога да я претегля,не помня точно колко тежеше,но не беше повече от 240 г.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

е като ви гледам от какви тежести се плашите :) ми кво да кажат тия с щеките :roll: колкото и скъпа да е щеката гони килото :lol:
joco

Мнение от joco »

И тъй отчета е:Пръчката си е много добра,да ме извинявате :oops: !Вчера надърпах сума ти уклей и едно сомче към кило(без проблемно го вадих на основно 0,12 и повод 0,10,а дъгата,която прави пръта е невероятна.Много е еластичен тоя кютук,да знаете) и мускулна треска нямам.Верно,че ползвах стойка,но не е там въпроса.Проблема е че не обичам да седя на едно място :oops: :mrgreen: :wink:,та не знам дали ще ме запали тоя риболов. :oops: Обаче ми хареса,че няма хвърляне,па "корем",па обиране(а вчера си духаше)и като извадиш,откачаш рибката и пак на захранката :wink: :D :rolleyes: Всъщност май че всичко ще се реши от четвъртък до неделя,защото(ако не ми мине котка път :oops: )ще ходя за 4 дни на Сърница.И съм се зарекъл да ловя само с него,пък да видим!
laplandeca
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от laplandeca »

joco написа:И тъй отчета е:Пръчката си е много добра,да ме извинявате :oops: !Вчера надърпах сума ти уклей и едно сомче към кило(без проблемно го вадих на основно 0,12 и повод 0,10,а дъгата,която прави пръта е невероятна.Много е еластичен тоя кютук,да знаете) и мускулна треска нямам.Верно,че ползвах стойка,но не е там въпроса.Проблема е че не обичам да седя на едно място :oops: :mrgreen: :wink:,та не знам дали ще ме запали тоя риболов. :oops: Обаче ми хареса,че няма хвърляне,па "корем",па обиране(а вчера си духаше)и като извадиш,откачаш рибката и пак на захранката :wink: :D :rolleyes: Всъщност май че всичко ще се реши от четвъртък до неделя,защото(ако не ми мине котка път :oops: )ще ходя за 4 дни на Сърница.И съм се зарекъл да ловя само с него,пък да видим!
Що да ти елоша пръчката, щом си хващаш рибки,добра е :wink: . Аз имам една италианска, трабуко ли тубертини ли, не помня фирми, 8 м. е и има натиск отпредната част .Аз обаче не ловя дълго с нея, най много 30 мин, примерно когато тарся скобар, и след това продалжавам с други такъми.Щом и стойка ползваш , немаш проблеми тогава, айде наслука и да я пробваш с дядото на тва сомче :D .
MapuaH
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от MapuaH »

joco написа:И тъй отчета е:Пръчката си е много добра,да ме извинявате :oops: !Вчера надърпах сума ти уклей и едно сомче към кило(без проблемно го вадих на основно 0,12 и повод 0,10,а дъгата,която прави пръта е невероятна.Много е еластичен тоя кютук,да знаете) и мускулна треска нямам.Верно,че ползвах стойка,но не е там въпроса.Проблема е че не обичам да седя на едно място :oops: :mrgreen: :wink:,та не знам дали ще ме запали тоя риболов. :oops: Обаче ми хареса,че няма хвърляне,па "корем",па обиране(а вчера си духаше)и като извадиш,откачаш рибката и пак на захранката :wink: :D :rolleyes: Всъщност май че всичко ще се реши от четвъртък до неделя,защото(ако не ми мине котка път :oops: )ще ходя за 4 дни на Сърница.И съм се зарекъл да ловя само с него,пък да видим!
Колега честита да ти е и със здраве !!!
Нямам нищо против пръчката ти и се радвам, че ти харесва, но ще ти дам моята Tica Adventure 7 м само, за да направиш разликата и преди да си си помислил крачетата и ръчичките ще те водят към магазина да си купиш такава :) Тежи само 236 грама с тапата :) Нямам нищо против пръчката ти, както вече казах, но ако пробваш нещо под 250 гр. ще залябиш директния за цял живот :)
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Аз мисля,че тука се искаше мнение при свършен факт.Колега Мило 68,ако четеш внимателно постовете на колегите,щеше да прочетеш ДАУН ФОРС,или силата с която успяваме да задържим въдицата в хоризонтално положение,така,че теглото на щеката не е най-точния параметър за сравнение.А тази седмица тежи повече,в смисъла който ти пиша от щека.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

е даде колега butnik и аз исках това да кажа че не е най-важното колко тежи една пръчка
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”