Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Mifine Fusion Feeder
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Mifine Fusion Feeder
По мек може у е удачно, целта е да ти отчита кълването на дребната рибаЗлатев написа:Привет!
За навлизане в дебрите на този инересен метод, баща ми ми подари въпросния Mifine Fusion Feeder на 3,90m, 60-120гр. Върховете не са надписани, но ги тествах и дадоха приблизителна твърдост 60, 70 и 80гр. Самата въдица ми се стотри стегната, по-скоро с бърз строй, но определено не беше "тояга".
Понеже ми се иска да имам и по-меки върхове, въпросът ми е при тази основна акция, до колко може да мек върха? 1-1,5oz? По малко удачно ли е?

Обратното на лайт и медиум да сложиш дебел връх е рисковано да не счупиш 2-ра снадка
- Баш Щукар
- ще става разбирач
Колега Златев, от скромния ми опит с фидера (тепърва навлизам в дебрите на този риболов), ако на твърда въдица сложиш прекалено мек връх има опасност да се счупи. Имах един подобен фидер с акция 60-120. Най-мекият връх - 60-80. Когата фидера е с него и вадя риба, върха се огъва прекалено, а въдицата стои права и твърда. Просто си личи, че комбинацията не е удачна и предполагам при по-силен напън може да следва счупване.
Мое мнение, базирано само и единствено на мои наблюдения.

Не си прав.Баш Щукар написа:Колега Златев, от скромния ми опит с фидера (тепърва навлизам в дебрите на този риболов), ако на твърда въдица сложиш прекалено мек връх има опасност да се счупи. Имах един подобен фидер с акция 60-120. Най-мекият връх - 60-80. Когата фидера е с него и вадя риба, върха се огъва прекалено, а въдицата стои права и твърда. Просто си личи, че комбинацията не е удачна и предполагам при по-силен напън може да следва счупване.
Върховете на фидерите най често се чупят от оплитане а не от претоварване.
От претоварване се чупи най много 2-рата наставка я която се слагат върховете.
Стъклолпласта или т.н. фибростълко е много мек и еластичен като материал и много чувствителен,
поради същата причина при силен вятър карбоновите са една идея по твърди но по добре
отчитат кълването. И ако сложиш прекаленно мек връх той не може да мята много на далач тва е
единствения им косур

- Баш Щукар
- ще става разбирач
И аз говоря за секцията, в която влиза върха, а не за самия връх. Съгласен съм, че много трудно би се счупил връх само от натоварване.
Нека някой с повече опит също се изкаже по темата. Ще ми е интересно да науча дали съм прав.
Нека някой с повече опит също се изкаже по темата. Ще ми е интересно да науча дали съм прав.
В българския език има една поговорка-не питай старило а патило,за 10 години досега съм чупил 2 върха-първия път беше когато колежката в желанието си да помогне се опита да прекара кошничката през върховия водач и после когато кукичката на извадения фидер с забила в ботуша ми а аз се опитах да отида до храстите с фидера ама не стана,а второ коляно никога не ми се е чупило,да не чува господ