Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Да си спомним с нусталгия за миналото
Модератор: dantho.mihov
- MiTKo_Fisher
- разбира нещата
Да си спомним с нусталгия за миналото
Привет на всички колеги.Да си припомним с нусталгия с какви принадлежности риболовувахте преди 10-15години и какви риби хващахте 

Не тръгвай с голяма кошница за гъби
-
- сериозен играч
Re: Да си спомним с нусталгия за миналото
Че как няма да помня.Одялана лескова пръчка,корда от разплетена мрежичка за миене на чинии,мисирешко перо за плувка и незнаен номер кука
Сефтето на р.Мараш.А колко бой съм отнесъл заради тоя риболов-напр. не ми се мисли
Само,че не пр.15год. ами пр. 30 

- MiTKo_Fisher
- разбира нещата
И аз бая пердах съм отнасял.Все не ме пускаха а аз все ходех.93.94 по него време си споням как след риболов си скривах горския телескоп някаде до язавира за следващ риболов и умирах от ЯДд когато неможех да го намеря.
И пак се почваше обиколка във гората и чак тогава риболов 

Не тръгвай с голяма кошница за гъби
- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Да шишета от дезодорант за дънни и бамбуков прът с макара риле рекс от 22 лева за плувка. Но Имаше рииииииба. На платиките и каракудите викахме плевел.
- pe6ev
- новобранец
- Обратна връзка:
И аз си спомням първите ми стъпки в риболова,бяха на село.за пръчка се ползваше доматен кол от градината на баба с 2 забити пирона на разстояние от 10-15см в единия край нарочен за дръжка,водачите ми ги направи дядо от алуминиева тел увита няколко пъти около тръбичка за по добра форма.навивахме 10-на метра корда на ръчната макара 1 оборот,за плувка някакво перо.по едно време някой хора дори се бяха специалзирали в правенето на плувки от джапанка бумеранг.като цяло спомените ми са доста приятни ,а и рибата беше доста повече и не така капризна и страхлива.това е от мен 

По реките бентовете бяха не от бетон , а "плетени" и що рибки се криеха под тях . И вадите /барите/ за напояване си бяха малки рекички с много яки кленчоци , а ако има и воденица ,под камъните под нея какви мрени кротуваха . Ама това е било преди 30 години
Пръчките от дрян или леска , водачите-телени , а кукичката от № 1 до 7 , черна ръждавейка руска . И нямаше капота
Всъщност значението на думата "капо" го разбрах далеч по-късно във времето , когато вече се бях оборудвал с всякакви рибарски "екстри" !
Митко , темата ми харесва , но не е нусталгия а носталгия 

-
- разбира нещата
Ъхъ.Бирена бутилка за дънарка,бамбукова сопа 4 м.м-у кило и две тежка,разплетена корда от домакинска мрежичка,макара "Делфин 6",а по-късно"Делфин 11" и по-късно български телескоп за 36 лв,който увисваше към 45 градуса от собствената си тежест.Риба всякаква и по много съм ловил-май доста повече от сега 

КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Правехме пръчки от зелен папур.Голямо джапане и търсене на най-дългите и прави стъбла.После сушене.Отнема доста време ,но накрая се получава много лека пръчка,доволно дълга и гъвкава.Плувка от перо.Влакно - 0,20 водехме го за много тънко.За стръв 2 филийки хляб омесен с малко вода.Река Огоста под стената на язовира.Оклей и мренки се ловяха без проблем.Най-голямата радост ни бяха скобарите.Докато го вадиш имаш чувството ,че всеки момент папура ще се счупи.Ако успееш да го измъкнеш започват коментарите на колегите около теб -обикновено по- възрастни :
-гледаи с каква пръчка,каква риба.....и т.н.
Така беше.При по-бистра вода и подходящ ъгъл на слънцето се виждаше рибата.Мряната и скобара бяха повече от камъните по дъното.Сега там риба няма.Реката е вкарана в бетонен канал.От предишните вирове няма и следа.
-гледаи с каква пръчка,каква риба.....и т.н.
Така беше.При по-бистра вода и подходящ ъгъл на слънцето се виждаше рибата.Мряната и скобара бяха повече от камъните по дъното.Сега там риба няма.Реката е вкарана в бетонен канал.От предишните вирове няма и следа.

Риболовът не е слука,а наука!
На този фон преди 44 г. съм ловял риба със космически технологииgrandal_331 написа:Одялана лескова пръчка,корда от разплетена мрежичка за миене на чинии,мисирешко перо за плувка и незнаен номер кука![]()

http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 500&page=1
PS: Пръчката я пазя все още , от плътно PVC или стъклопласт

На платено не одим !
- Николай Неделков
- учете се от него
Първите ми стъпки в риболова бяха през лятото на далечната вече 1992 година. Първата ми риба беше маломерно шаранче. А от първи до осми клас никой неможеше да ме накара да не отида на Сртума след училище. Реката е на около 20-30 м от моя блок и винаги след училище бях там от 1-2 чак до тъмно. Капото не съществуваше , имеше кротушки около 20 см , кленове между половинка и кило , за мрените 25+ не искам и да си спомням ... ех че беше хубаво. За въдица използвах дрянова пръчка , водачи от медна тел , макара от извит електрод , куката винаги беше "орлов нокът" черна , крива и българска
№12
плувките ми бяха гъзарски - от слюда
а дебелия край на дряновата пръчка беше винаги заострен ако хвана нещо по голямо и ми скъса торбичката ( случвало се е ) , да го бодна да не шава ...
А когато ловях на дъно използвах за тежест някоя по-голяма гайка , а за контролка - пречупена на 2 по-малка пръчка. И най-важното , никога не съм използвал захранки , навсякъде рибата си кълвеше без никакви претенции. Дори на Слаковци на стената ( селото ми е на 3км от язовира , но от както е арендован ходя все по рядко , а преди съм бил всеки ден там
) събирах каракудите само с шепа жито , и после сечта започваше на дъвки TURBO ония гадните от 5 стотинки
А на Лобош , точно на вливането на Струма излизаха каракуди 0.700 - 1.000 само на торен , без никакви други екстри както сега
Ех спомени , спомени ...

Последно промяна от Николай Неделков на Сря Мар 12, 2008 2:48 pm, променено общо 3 пъти.
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
- Димо Генчев
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Абе, то имаше подобна тема, ама нищо, винаги са приятни такива спомени.
Ми, какво да ви кажа, и моята първа риба например хванах с незнайна кука, вързана на възел. Е, плувката беше купувана, пръчката също (Липно - чешка, 2.40м). Влакно - незнаен размер, марка "Прогресвидамид" - колегите с повече опит да ме поправят, ако съм му сбъркал името
Обаче, хванах доста голям клен на р. Малък Искър в село Своде и то точно под градината на един приятел. В този вир всеки ден децата се къпеха и вдигаха врява, но въпреки това, само като пуснеш линията по бързея и докато стигне до тихото вече кълве (в случая на пчела, нямах нищо друго
).
Имаше страшно много риба. По същото време и на същото място съм виждал как НЕЩО абсолютно безцеремонно къса доста дебело влакно и си заминава. И никой не се учудваше, просто се знаеше, че в реката има чудовища.
Да, по онова време се казваше "Отивам за риба", защото наистина ще хванеш...
Става въпрос за 1985 година.
Ми, какво да ви кажа, и моята първа риба например хванах с незнайна кука, вързана на възел. Е, плувката беше купувана, пръчката също (Липно - чешка, 2.40м). Влакно - незнаен размер, марка "Прогресвидамид" - колегите с повече опит да ме поправят, ако съм му сбъркал името

Имаше страшно много риба. По същото време и на същото място съм виждал как НЕЩО абсолютно безцеремонно къса доста дебело влакно и си заминава. И никой не се учудваше, просто се знаеше, че в реката има чудовища.
Да, по онова време се казваше "Отивам за риба", защото наистина ще хванеш...
Става въпрос за 1985 година.
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
-
- фен клуб-скобар
и аз доста съм ловил с лескови и тръстикови въдици даже си спомням че кротушките в барата на село се ловяха и карафици.
Но тъй като и майка ми и баща ми са запалени рибари съм имал за времето си доста добри такъми.Първата ми въдица беше една гермина около 2и нещо метри от фибростъкло а макарата беше някаква руска но беше доста добра с много добър аванс. какви скобари и мрени съм вадил с нея по Малък искър. А това е моят първи телескоп с водачи. 3.30 дължина. макарата е българска на сокол Янтра 3. още работи доста добре
Но тъй като и майка ми и баща ми са запалени рибари съм имал за времето си доста добри такъми.Първата ми въдица беше една гермина около 2и нещо метри от фибростъкло а макарата беше някаква руска но беше доста добра с много добър аванс. какви скобари и мрени съм вадил с нея по Малък искър. А това е моят първи телескоп с водачи. 3.30 дължина. макарата е българска на сокол Янтра 3. още работи доста добре
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Вярно че темата е отдавна ,но явно има нови участници във форума които не са имали възможност като мен да участват тогава.Според мен ние по старите рибари винаги ще си спомняме с носталгия за времето когато с капронов конец разплетен от ремък за комбайна :КОЛОС: за основа,корда 0.30 и няколко за повод ,пачо перо забито в коркова тапа,гайка М 8 за тежест,кука № найси ,пръчка от свирчовина с връх от дрян, сиреч албански карбон.Вярно че имаше и много риба щом кълвеше на такива такъми,но и зарибяваха редовно всяка локва.Когато бях на 7-8 години около 1972 г. ми подариха първия бамбук 1.80 ,беше голяма радост,пазя си го и сега.Иначе ерата .ДЕЛФИН. 4,6,М и тн. беше по късно около 79-85.Баща ми имаше мичел 408 който ми го даде чак като се роди синковеца 1990г. дотогава беше табу за мен.Сега като си помисля какви космически методи използваме .......
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- Paublo_Eskobar
- Модератор
Мойте първи стъпки в рибола са още от три годишен когато дядо ми и бащата са ме повели по язовиритве и реките,но от тогава нямам никакъв спомен.Първите спомени са ми от мойто бившо село Дундоково близо до град Лом (бившо защото баба ми смотаната продаде къщата) там на река Лома както и викахме изобилстваше от риба и то всякаква,защото се вливаше в Дунава.Там ставах всяка сутрин взимах бамбуковия директен
и гас към реката нямаше пропуск със всяко мятане овисваше различен вид риба като се почне от каракуда та се стигне до сом.Не се ползваха подготовки захранки и т.н.Минаваш покрай губрето копнеш два пъти с един по дебел кол и те ти червеи.Много ми липсват тези дни
Ето и Директния!

Ето и Директния!

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн