Шарани на плувка !

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Шарани на плувка !

Мнение от Dani I »

[георгиев59"]''Илийка ти може би имаш в предвид риболова на дъно при което шарана се самозасича от тежеста на оловото което може да е и 100гр но тук става впрос за шаран на плувка при което грамажа на оловото е от 1 до 3гр.''

Мисля по същия начин,а и в темата ставаше въорос за риболов на шаран на плувка.
Според мен по-дългият повод само може да помогне.При такъв риболов най-често ловя с 35 40см.поводи,
а ако рибите се сгъстят минавам на по къс 25-30см.но това ми се случва твърде рядко.
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

колеги,аз мисля че всичко зависи колко шаран има в дадения водоем.когато ходя специално за шаран ловя с плувка от 1,5 до 3 гр.повода 30/40см отежнението го групирам над повода,лежи плътно на дъното слагам и по-голяма стръв.така се опитвам да елеминирам кълването на дребните риби.най-големите шарани които съм хващал на плувка са 5 и 8кг.на влакно 0,18 без повод.рибоците съм ги хващал на рибарник и по точно на клетка с майки.и все пак изживяването е невероятно.а за монтажите има много фактори които оказват влияние,конкретното место на което ловим,метеорологичните условия,сезона през който ловим,активноста на рибите и така на татък.виждал съм невероятни неща.миналата година на пясъчник манго лови на пласмасова плувка незнам си колко грама която половината стърчи над водата и прави гол след гол на мазни каракуди,а аз смених целия арсенал от налични плувки,и нъцки.кълвеше му без всякаква логика и тва си е.човек се учи докато е жив същото важи и за риболова.
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Шакира,от слюнката им е :lol: :lol: :lol: И аз съм го имал същия случай.Дъвчи мангала хляба във устата малко и го слага на кукичката и ....хоп шаран :shock: :shock: :shock: Еба ти и слюнката,какво ядят тия,че така им удря,нямам обяснение :shock: :roll: :lol: :wink:

Най важното нещо за ловене на Шаран на плувка е наличието му на мястото за риболов :idea: :idea: :idea: Няма монтажи,които да са по-добри или по-лоши,винаги,когато човек си разбира от тази работа,винаги ще има успех.Виждате сами,че циганите нямат скъпите ни такъми за по няколко стотин лева и няшите плувки,оливетки и т.н.Мислите ли че циганина знае какво е това ОЛИВЕТКА,не спорете за монтажите,а си споделяйте всеки по-какъв начин го прави.Човек винаги е склонен ,след известно време на чакане и без удар,да смени монтажа.Аз поне,така постъпвам и винаги съм намирал удачния монтаж,за определеното място.Удряло ми е и над дъното и плътно на дъното,така че намя смисъл от спорове.Прочетох че някой от колегите ловял на 1гр плувка на Марица и то на чакане,като държал монтажа на линията на тихото и течението.По голяма глупост не съм чувал.Или е ловил на мяста дето са копали със багер и е станало тихо или просто е ловял на изтичане.Нама как да задържиш 1гр плувка във Марица на едно място,ако не държиш принудително върха на пръчката доло до водата и перото пак ще иде плътно до брега.Аз слагам 10грамово олово тип капка и 12 грамова тапа.Ловя на дървояд,хляб или френската кифра,торен или воден червей.Задължително кордата ми е 0.30-0.35 и пръчка от 3.90 до 4.20.Глупост е да ловиш на Марица,на чакане със 8 метрова пръчка,не е невъзможно,но е глупаво !!! Така че моето заключение е,няма универсалнен монтаж и човек се наглася според условията на всеки водоем.Правете експерименти и копирайте доколкото можете колегата до вас,който вади риба а вие гледате.Винаги има какво да се научи.Показателно за това е Циганина със саръка и пластмасовото перо :shock: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Да,Кроки прав си,но ти ходиш под Пловдив където наистина местата са "бързи" и пак си прав за конкретното место и конкретният монтаж,защото ако чакаш по твоят начин над Пловдив 6-9км,ще си останеш само с чакането! :D .Просто местата над Пловдив,където наистина са копали багери са различни.
валатът не най-лошото нещо на света
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Това да ловиш шаран с 0,18 немога да го разбера,Зимно време по може да се съглася.Шарана не претенциозен към влакното,повода.Немога да разбера къде е удоволствието от това да ловиш с тънко влакно.Много съм ловил с тънко,дебело и супер дебело влакно и удоволствието ми е същото.С тънко влавкно ловя само когато рибата е претенциозна-капризна.На плувка използвам доста често плетено влакно когато ловя с ваглер и съм страшно доволен.Има проблеми с течението,че събира боклуци,но ми харесва да ловя с корави влакна.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Paublo_Eskobar
Модератор
Модератор

Мнение от Paublo_Eskobar »

Аз също ползвам както казва snegk "корави влакна" наистина шарана няма претенции към финните монтажи и линии.Kълвенето не се променя,а и винаги си подготвен за големия удар!
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Илийка,дюзена 0.30-0.35 се ползува на места,където от страни има драки и когато удари хубав шаран,трябва бързо и прецизно да бъде задържан във петното/специално за Маришкия шаран,ще кажа че е много хитър и внимателен/.Казвам петно,защото на такова място има и от двете страни драки и шанса ти да извадиш риба над кило и половина без да ти скъса на тънак дюзен,е почти невъзможно.Чисто ли е местото и да има по четири-пет метра от страни за да го водя и спирам,винаги ловя със 0.18-максимум 0.20 и особенно зимата,когато рибата е страшно мудна и внимателна.Както съм споменавал и преди,риболовствам от минимум 35-36 години и съм ловял по какви ли не методи,шаран,кефал,алай и всичко що го има във Марица.За да не влизам във спорове,със други колеги които си защитават методите на ловене,ще кажа че сега,когато излезнаха толкова нови влакна/бреидове/които ако човек знае какво ще лови и сложи оптималния размер,шарковците нямат шансове,дори и между клоните,ако човека дето е зад пръчката си разбира от хобито.Нагледал съм се на какви ли не смехорий по Марица за всичките тези години и всеки когото попиташ за начин на ловене или дюзен на който да се лови,неговите са най ефикасни :lol: :lol: :lol: :wink: За последно ще кажа и знам че го повтарям,защото миналата година сме говорили за шарана по Марица :!: :!: :!: :idea: Малко са хората които са майстори и ловят всяка година достатъчно много шаран по Марица,за да се нарекат Майстори.Познавам няколко такива персони :lol: :lol: :lol: :wink:

snegk

Мнение от snegk »

Наистина се иска майсторлък да вадиш редовно шарани по Марица.За зимата както писах и по горе съм съгласен.Има водоеми и места където рибата е наплашена от разни търмъци и др.Там със сигорност иска по фин такъм,но както сам каза има нови тънки и здрави влакна.Мисълта ми беше къде е удоволствието от тънкото влакно.
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ами във самата борба бе приятелю !!! По същия начин ще попитам, къде е удоволствието от ловенето със корди 0.35-0.45,като шарана го вадиш на буксир без да има шанс и да шавне.Илийка,целта винаги е да се извади закачената риба.Един лови на едно,друг на друго,всеки си има негови си начини и предпочитания.Въпроса е,кой какво знае и какво споделя със колегите.Като се научат няколко начина за направа на дюзен,човек сяда със по голямо спокоиствие и самочувствие до водата и е готов всеки един момент да преправи такъма и то по най - добрия за мястото на риболов начин :wink:

snegk

Мнение от snegk »

Любаче,дано да хванем на купона някой 8-10кг шаран,ще го оставим в живарник да си почине,после ще го закачим на малка кука и 0,18 валакно,после ще направим залог да видим как ще го изкара.Аз просто никога през живота си не съм вадил по-голям от 3кг с 0,18.Брат да не помислиш,че се заяждам нещо,просто ма интерсуват всякакви гледни точки,така се усъвършенствам.Ако видя някой да вади с 0,18 шаран 8-10кг на Марица,ще го призная и ще го черпя докато може да поема. :drinkers:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Ще се отклоня от шаранския риболов,стана въпрос за корди,с 0.20 съм вадил толостолоб 7кг на Оризари.Аз нямам по-дебело влакно от 0.20,навито на плувкарска макара.А удоволствието от изваден шаран с такова е пъти по-голямо.С дебелото влакно си по-сигурен и грешките при ваденето не са фатални,докато с другото даваш всичко от себе си и си горд,че си работил безгрешно и си победил тази хитра и борбена риба,а и подарената и свобода те кара да се чувстваш ЧОВЕК.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Dani I
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Dani I »

snegk написа:Това да ловиш шаран с 0,18 немога да го разбера,Зимно време по може да се съглася.Шарана не претенциозен към влакното,повода.Немога да разбера къде е удоволствието от това да ловиш с тънко влакно.Много съм ловил с тънко,дтаковало и супер дтаковало влакно и удоволствието ми е същото.С тънко влавкно ловя само когато рибата е претенциозна-капризна.На плувка използвам доста често плетено влакно когато ловя с ваглер и съм страшно доволен.Има проблеми с течението,че събира боклуци,но ми харесва да ловя с корави влакна.
Е това,пък аз не мога да го разбера,особенно последните две изречения.
Нещо немога да си го обясня това ваглер,плетено влакно и течение.
На каква въдица може да се построи такава линия ,че и да се получи риболов, който да ни донесе приятни емоции сам
по себе си.
А,по въпроса за тънките влакна butnik-a се е изразил перфектно.И аз го чувствам така.
shekira
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от shekira »

колеги спора е излишен.всеки си е създал виждания и държи на тях.аз предимно ловя на плувка и залагам на възможно най-тънки влакна за успешен риболов.разбира се има късания,ама тръпката си я има.тези шаранчета ги ловя на повод 0,10мм най-голямото е2кг.

Изображение
Прикачени файлове
scan0003.jpg
scan0003.jpg (188.84 KiB) Преглеждано 4037 пъти
КЪЛВЕ ВЧЕРА И УТРЕ, ДНЕС НЕ ЩЕ
snegk

Мнение от snegk »

Dani I написа:
snegk написа:Това да ловиш шаран с 0,18 немога да го разбера,Зимно време по може да се съглася.Шарана не претенциозен към влакното,повода.Немога да разбера къде е удоволствието от това да ловиш с тънко влакно.Много съм ловил с тънко,дтаковало и супер дтаковало влакно и удоволствието ми е същото.С тънко влавкно ловя само когато рибата е претенциозна-капризна.На плувка използвам доста често плетено влакно когато ловя с ваглер и съм страшно доволен.Има проблеми с течението,че събира боклуци,но ми харесва да ловя с корави влакна.
Е това,пък аз не мога да го разбера,особенно последните две изречения.
Нещо немога да си го обясня това ваглер,плетено влакно и течение.
На каква въдица може да се построи такава линия ,че и да се получи риболов, който да ни донесе приятни емоции сам
по стакова си.
А,по въпроса за тънките влакна butnik-a се е изразил перфектно.И аз го чувствам така.
Дани,аз не съм измислил тази линия,накой друг в Англия е измислил.
.На всеки я зовир има,ли вятър има и течение.Не мога да хвърлям ваглер за шаран на 30-40м с о,20 и да чакам голяма риба.Ако сложа дибел монофил,не мога да достигна дистанция.За това тънко плетено влакно е идеално.Всичко е въпрос на личен избор,но ще повторя милярд пъти,че с каквото и влакно да ловя,аз рибата я вадя по един и същ начин и удоволствието е голямо.Когато ловя на платени язовирчета ловя и с 0,8.Изобщо защо ли спорим,според мен трябва да се махнат всички влакна от пазара,които са над 0,30.Те изкараха 2 сома над 50кг с 0,30,друг щука над 5кг. с 0,20,друг шаран 8кг. с 0,18.Пиша това не да се заяждам сникой,а по простата причина,че шаран ми е късал 0,50 като конец(по моя грешка естествено),но това показва силата,му.Вадих огромен сом с 0,40 той си тръгва като камацу и никакви такива корди не го спират.Познат е удрял същия сом на спининг с плетено 0,20,взима вичкото влакно и накрая къса като момченце.6кг шаран,при твърд аванс мие взимал около 30м влакно0,40,а вие ми кажете как ще го спрете с 0,18.При тънкото влакн единствено късмета може да помогне да се извади голяма риба.А пък да ловиш целенасочено шаран на свободен водоем,еле пък на река с влакно под 0,25 и то хубаво е доста смешно.Който лови редовно шарани и амури знае за какво говоря,случайни изваждания са си късмет.Защо ли си усложнявам живота,малко са ми другите проблеми :lol:
dsa
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dsa »

е затова се оборудвах с тел неръждавейка 0.6 и вече всичко е наред.даже на морето нямам проблеми
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”