Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Спинингов риболов
 Спинингов риболов

Подплънка за шпула
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- 
				petiofi_pp79
- новобранец 
Подплънка за шпула
Здравейте!Да питам  какво мога да сложа на шпулата преди да навия плетеното влакно.Искам да купя 100м- плетено влакно но шпулата е твърде дълбока искам да я попълня с нещо, но да не е старо влакно.Дали има някакви пръстени (гумени или пластмасови).Дайте съвет.

Re: Подплънка за шпула
За пръстени не съм чувал и като не искаш да слагаш старо влакно сложи ново  А сега без майтап повечето спининг макари са направени да събират нужното количество плетено влакно според риболова който си решил да практикуваш имат имат различни по вместимост шпули и грамаж ,за да не ти омаляват ръцете от многото замятане.Ако имаш шаранджийска макара и си решил с нея няма да стане.По добре пиши каква ти е макарата въдицата и какво искаш да хващаш и все някой от знаещите ще ти даде отговор.А за подложка е най -добре някой стар монофил .
  А сега без майтап повечето спининг макари са направени да събират нужното количество плетено влакно според риболова който си решил да практикуваш имат имат различни по вместимост шпули и грамаж ,за да не ти омаляват ръцете от многото замятане.Ако имаш шаранджийска макара и си решил с нея няма да стане.По добре пиши каква ти е макарата въдицата и какво искаш да хващаш и все някой от знаещите ще ти даде отговор.А за подложка е най -добре някой стар монофил .

А сега без майтап повечето спининг макари са направени да събират нужното количество плетено влакно според риболова който си решил да практикуваш имат имат различни по вместимост шпули и грамаж ,за да не ти омаляват ръцете от многото замятане.Ако имаш шаранджийска макара и си решил с нея няма да стане.По добре пиши каква ти е макарата въдицата и какво искаш да хващаш и все някой от знаещите ще ти даде отговор.А за подложка е най -добре някой стар монофил .
  А сега без майтап повечето спининг макари са направени да събират нужното количество плетено влакно според риболова който си решил да практикуваш имат имат различни по вместимост шпули и грамаж ,за да не ти омаляват ръцете от многото замятане.Ако имаш шаранджийска макара и си решил с нея няма да стане.По добре пиши каква ти е макарата въдицата и какво искаш да хващаш и все някой от знаещите ще ти даде отговор.А за подложка е най -добре някой стар монофил .направи каквото трябва пък да става каквото ще

Аз купувам е това осем нишково Noeby  в размер 3,а ако ти трябва и 4,5 колкото решиш...
http://www.plodex.eu/fishing/vlakna.html
Подлагам и не мисля повече.Друг начин няма...

http://www.plodex.eu/fishing/vlakna.html
Подлагам и не мисля повече.Друг начин няма...
ПАЗЕТЕ ЧИСТОТА НА ВОДОЕМИТЕ

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър 
Какво точно плетено си решил да купуваш и на шпула от коя марка с каква точно вместимост си решил да го навиваш ? Не друго ами може да се окаже , че освен , че подложка няма да ти е нужна , то може и да артише от брейда  

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
- garfield_90
- ще става разбирач 
Послушай колега Павел Иванов, защото преди време и аз бях пуснал такава тема и се чудех и се маех. Шпулата ми уж събира 0.23 - 230м , а събрах точно без подложка 135м плетено 0.18. Плетеняка не е като монофила и се събира по-малко от него имай го напредвид. А и другите колеги са прави по-добре кажи какви са такъмите, че да ти се даде правилно предложение 

Шимано имат такова нещо, за 4000 размер. За подложка по добре евтин монофил, например Лазер по 2 лв. за 150 м.. Стария конец, ако е и повечко, се сляга с времето и новия се набръчква. Та мнонофил 0.18-0.20, после ако новия брейд е под #1, 20 м стар брейд за гладкост, и новия.

Като си дал 50 лв. за плетено влакно...дай още 5 лв. за нов монофил със същият диаметър и почвай да навиваш плетеняка на шпулата.Като свърши плетеняка,ако има още място на шпулата,съединяваш двете влакна и почваш да навиваш монофила отгоре.Като се напълни шпулата до където искаш режеш монофила и отиваш на някоя поляна.Закачаш монофила на някоя трънка и почваш,ходейки, да развиваш влакно от шпулата.Като го развиеш цялото,отиваш на другият край и почваш да навиваш откъм монофила първо.
Поздравления-вече имате точно запълнена шпула !!!
Поздрави !

Поздравления-вече имате точно запълнена шпула !!!
Поздрави !
На един познат му купих миналата година един Gosen 0.4, та и той решил да направи това упражнение с развиването, но го направил на двора, на тигели. И тъкмо го развил целия, духнал вятър, та ми изпрати снимка на кълботоБобo написа:... и отиваш на някоя поляна.Закачаш монофила на някоя трънка и почваш,ходейки, да развиваш влакно от шпулата.Като го развиеш цялото,отиваш на другият край и почваш да навиваш откъм монофила първо....!
 Оттогава това го прави с друга макара с 2 шпули.
 Оттогава това го прави с друга макара с 2 шпули.Re: Подплънка за шпула
Смятай ако живееше в апартамент...

- orion30
- разбира нещата 
Ама вий сериозно ли го развивате на трънка или на тигели. Става с две други макари, с два буркана, с две шишета, с две празни ролки от влакно. Е ръчния труд е има няма 500-600м навиване, но го объщаш без риск. Когато се прави ръчно да се внимава за посоката на развиване и навиване, да не го усучете преди още да сте го намокрили.

Ако ще слагаш подложка, пропусни възела между двете влакна или направи много фин такъв. Отдолу сложи линия, близка по диаметър или по-тънка от основната, но не и значително по-дебела, тъй като горната линия (по-тънката) ще се впие яко в долната, ако разликата в дебелината е голяма.

С риск да ме оплюят (и вероятно с право както в друга подобна тема) ще ти кажа, че и на двете си макари за спининг под плетеното съм навил изолирбанд.
Процедирам по следният начин - примерно в случая макарата ми е с 2 шпули графитна и метална с еднаква вместимост.
Навивам първо плетеното на графитната без да натягам да видя до къде ще се навие. После на металната навивам изолирбанд като се старая да е равномерно натегнат (не хлабаво положен че може да се изхлузи след време) като отбелязвам откъде почвам за да се пресрещне с края или да покрие възела с 1 оборот примерно в началото на плетелняка. Малко става на око но и двата пъти се справих без да се налага да донавивам или махам от сложения изолирбанд. След това донавивам плетеното и ходя да ловя...

Процедирам по следният начин - примерно в случая макарата ми е с 2 шпули графитна и метална с еднаква вместимост.
Навивам първо плетеното на графитната без да натягам да видя до къде ще се навие. После на металната навивам изолирбанд като се старая да е равномерно натегнат (не хлабаво положен че може да се изхлузи след време) като отбелязвам откъде почвам за да се пресрещне с края или да покрие възела с 1 оборот примерно в началото на плетелняка. Малко става на око но и двата пъти се справих без да се налага да донавивам или махам от сложения изолирбанд. След това донавивам плетеното и ходя да ловя...
- orion30
- разбира нещата 
Изолирбанда като се нагрее лятото и като почне да пуска лепкава слуз, става олеле майко.....

Е това е единичка,но за един сезон се прецака,
Свалих го току що и го обърнах обратно,
Долния край сега е отгоре,че не ми се
Даваше нови 50 лв.
Отдолу навих ново влакно подложка,
О.22 диаметър,с добър възел между тях.
Ролката влакно е 540 метра zebco,
И рядко го ползвам.
При цяла линия от плетено,при силно
Стегнат аванс ще ти превърта цялата линия.
Затова се слага подложка с влакно.
Цялата операция се прави вкъщи,
Или с 2 макари,или с една с 2 еднакви
Шпули.
Всичко друго е грешно и е на око.
Изолирбан не се слага в никакъв случай.
Аз имам 2 еднакви макари Дайва,
И от едната на другата става лесно.
Втората ми е с резервна шпула същия размер.

Свалих го току що и го обърнах обратно,
Долния край сега е отгоре,че не ми се
Даваше нови 50 лв.
Отдолу навих ново влакно подложка,
О.22 диаметър,с добър възел между тях.
Ролката влакно е 540 метра zebco,
И рядко го ползвам.
При цяла линия от плетено,при силно
Стегнат аванс ще ти превърта цялата линия.
Затова се слага подложка с влакно.
Цялата операция се прави вкъщи,
Или с 2 макари,или с една с 2 еднакви
Шпули.
Всичко друго е грешно и е на око.
Изолирбан не се слага в никакъв случай.
Аз имам 2 еднакви макари Дайва,
И от едната на другата става лесно.
Втората ми е с резервна шпула същия размер.
 Мир любов и щастие за всички
 Мир любов и щастие за всичкиРиболовци.