Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

Съвети и помощ при избор на първа щека
Модератор: bobopeli
Съвети и помощ при избор на първа щека
Здрвейте колеги,решил съм да пробвам и този вид риболов заради прецизноста и простота му.Много съм запален и бих казал опитен,интересувам се и чета доста.Ловя главно на фидер и плувка,фен съм на английската школа и поръчвам голяма част от оборудването си от чужбина поради високите цени у нас.Разполагам с няколко пръчки на Drennan и много ми допадат както те,така и всички тъкъми на фирмата и съм се спрял на две техни щеки от по 14.5м.Те са напълно окомплектовани с топ-сети,тапи,калафи и т.н.
http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=690
http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=762
Ще посещавам главно платени езера и ще ловя шарани и едри каракуди,но ако има и дребосък в изобилие бих се забавлявал и с тях.Ходя и в Гърция,а там има прекрасни условия за този вид риболов.Бюджетът ми е около 1400-1500лв,отворен съм за предложения и съвети от опитни колеги.
http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=690
http://drennantackle.com/viewProductDetails.php?id=762
Ще посещавам главно платени езера и ще ловя шарани и едри каракуди,но ако има и дребосък в изобилие бих се забавлявал и с тях.Ходя и в Гърция,а там има прекрасни условия за този вид риболов.Бюджетът ми е около 1400-1500лв,отворен съм за предложения и съвети от опитни колеги.
Re: Съвети и помощ при избор на първа щека
Изглежда няма интерес към въпросът ми,може би няма толкова вещи лица във форума.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Здравей колега,
Конкретните щеки не ги познавам, но мога да ти дам няколко общи съвети.
Английските комплекти са с къси топсети. За България ще ти трябват по-дълги топсети. Поне топ 4.
Не е проблем да си поръчаш допълнителни 4-ти колена, но е добре да си ги калкулираш в цената.
Не ти трябва дължина от 14.5 метра.
Почти неизползваема е за България. В момента продавам коляно за 14.5 мметра в обявите. За 9 години съм го ползвал 5 пъти за проба. При евтините модели - високото тегло, липсата на баланс баланс и голямото провисване те отказват. При скъпите, втората ми щека е мачов топ модел на 16 метра, най-голямата пречка е вятъра и неудобните брегове.
И аз, също като теб, пазарувам почти изцяло от Англия.
Бих те посъветвал да огледаш оферти за щеки втора ръка. Пазара на острова е много развит и има прекрасни предложения на добра цена.
ПП. Ако не си убеден, че това е твоя риболов, то покупка на евтина щека втора ръка от България също е добър вариант. В обявите на сайта има доста добри предложения на ниски цени.
Успех с избора.
Конкретните щеки не ги познавам, но мога да ти дам няколко общи съвети.
Английските комплекти са с къси топсети. За България ще ти трябват по-дълги топсети. Поне топ 4.
Не е проблем да си поръчаш допълнителни 4-ти колена, но е добре да си ги калкулираш в цената.
Не ти трябва дължина от 14.5 метра.
Почти неизползваема е за България. В момента продавам коляно за 14.5 мметра в обявите. За 9 години съм го ползвал 5 пъти за проба. При евтините модели - високото тегло, липсата на баланс баланс и голямото провисване те отказват. При скъпите, втората ми щека е мачов топ модел на 16 метра, най-голямата пречка е вятъра и неудобните брегове.
И аз, също като теб, пазарувам почти изцяло от Англия.
Бих те посъветвал да огледаш оферти за щеки втора ръка. Пазара на острова е много развит и има прекрасни предложения на добра цена.
ПП. Ако не си убеден, че това е твоя риболов, то покупка на евтина щека втора ръка от България също е добър вариант. В обявите на сайта има доста добри предложения на ниски цени.
Успех с избора.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- научил се да хвърля
Щекатския риболов е всичко друго ,но и прост или лесен .Английските щеки са правени за техния пазар и за нашите условия лично на мен не ми допадат . Късите топсети също за фактор . Една мека щека изморява много повече от малко по-тежка и по стегната . За около тези пари изкачат прекрасни щеки втора употреба и в бг . Успех!!
Благодаря за отговорите.Разгледах обявите отдавна,но не видях нищо хубаво,всяка щека почти е със няколко ремонта,а не смятам да купувам счупени и закрепени неща,предпочитам нова.Разясни ми по подробно,понеже не съм запознат със дължината на топ-сетите при англииските и другите производители.Гледах че разглобяват щеката на 2 части отзад на двоен ролер,докато достигнат до топ-сета.Ето мерките на тази на Дренан,има отделно за поръчване само екстара топ-сети и секция номер 3,цената на която е 55 паунда.Нужна ли ми е още една в повече?
Average Weights & Lengths 14.5 weighs 1,365g; ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ length 14.5m 13.0 weighs 990g; ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ length 12.8m Tip section: 1.45m Top two: 2.89m Top three: 4.53m Top four: 6.17m
Average Weights & Lengths 14.5 weighs 1,365g; ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ length 14.5m 13.0 weighs 990g; ИЗТРИТО СЪДЪРЖАНИЕ length 12.8m Tip section: 1.45m Top two: 2.89m Top three: 4.53m Top four: 6.17m
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Всичко зависи от това къде смяташ да ловиш. Дълбочината пред теб определя на кое коляно ще разглобяваш (колко ще ти е дълъг топсета) през този ден.
Топ2 (2.89м) е достатъчно за удобен риболов на дълбочина около 2.5метра. Това е и парчето, в което е монтиран ластика. Трябват ти няколко, за да разполагаш с различни ластици за различните ситуации.
Топ3 (4.53метра) е прилична дължина и напълно достатъчна за повечето водоеми. Позволява ти да ловиш на дълбочина около 4. Също така и по реките, където влакното от върха до плувката е по-голямо.
Аз бих искал да имам три топсета с тази дължина във всеки момент. Много рядко ми трябват повече.
Един къпинг и два за риболов са ми достатъчни в 90% от риболовите.
Откъде си колега? Да направим един риболов заедно тези дни? Аз съм в София.
Топ2 (2.89м) е достатъчно за удобен риболов на дълбочина около 2.5метра. Това е и парчето, в което е монтиран ластика. Трябват ти няколко, за да разполагаш с различни ластици за различните ситуации.
Топ3 (4.53метра) е прилична дължина и напълно достатъчна за повечето водоеми. Позволява ти да ловиш на дълбочина около 4. Също така и по реките, където влакното от върха до плувката е по-голямо.
Аз бих искал да имам три топсета с тази дължина във всеки момент. Много рядко ми трябват повече.
Един къпинг и два за риболов са ми достатъчни в 90% от риболовите.
Откъде си колега? Да направим един риболов заедно тези дни? Аз съм в София.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-
- научил се да хвърля
Този дренан на 99% съм сигурен ,че е банани с пижами 

-
- научил се да хвърля
-
- научил се да хвърля
Колмика е възможно най-добрия избор който можеш да направиш ,ако бюджета ти го позволява .
И аз съм от София,бих се радвал да направим риболов заедно,телефона ми е 0877215930,звънни ми да се разберем.Гледах около 5 броя щеки на Колмик в Кюстендил при Митерсон,не ми допадат нещо,може би си вадя изводи от такъмите им който съм имал на тях,влакна,тежести,чадър и глава на кеп,пълни боклуци,а и доста скъпи като цяло.Макари и щеки не купувам от обяви на хора,не ги познавам и нямам доверие, хората не са коректни като цяло,после да не си вдигат телефона и такива работи,предпочитам да си купя нещо ново,да знам състоянието му.Питането ми е за модели от пазара в момента.Не съм сигурен че Дренан е лоша щека,на острова са светлинни години пред нас и ловят с техните неща от доста отдавна.
-
- научил се да хвърля
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Ако си решил да е дренан на всяка цена ти препоръчвам аколайт карп. 13м пакета.

-
- научил се да хвърля
Сега човека си решил какво ще се купи ,обаче пита лично аз не мога да си обясня защоchirusa_bg написа:Ако си решил да е дренан на всяка цена ти препоръчвам аколайт карп. 13м пакета.