Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
И аз като Люси съм определено изненадан, че тази година няма челадинки.
Обикновено, винаги почвам годината с тези гъби, а после всичко останало.
Сега не е така, само тези три гъбки намерих досега,

А печурки - много !
Явно има някаква аномалия, макар и регионална, защото сестра ми сподели, че на 7 май е брала масловки и челадинки по баирите около яз.Искър.
И аз пробвах в Средна гора да потърся гъби, но не намерих нищо.
Само зелена, чиста, свежа гора !

Обикновено, винаги почвам годината с тези гъби, а после всичко останало.
Сега не е така, само тези три гъбки намерих досега,
А печурки - много !
Явно има някаква аномалия, макар и регионална, защото сестра ми сподели, че на 7 май е брала масловки и челадинки по баирите около яз.Искър.
И аз пробвах в Средна гора да потърся гъби, но не намерих нищо.
Само зелена, чиста, свежа гора !

- Patera
- вече хвърля и на тежко
Най-накрая и аз открих сезона 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Тази година първиия ми излет за гъби закъсня, но пък открих повече от добре

Малко царски манатарки и 2-3 гъбки пачи крак от една дъбова горичка, през която минах на връщане от лозето…
Върху единия пачи крак отрих някакво скорпионо-подобно насекомо, с размер на миниатюрна мравка:

Днес пък в друга горичка намерих 5-6 и от обикновените манатарки, както и от любимите ми сиво-виолетови гълъбки. За съжаление нямам снимки, понеже си бях забравил телефона … Важното е, че същинският гъбен сезон беше открит подобаващо. Да се надяваме, че и продължението ще е все така успешно
Поздрави!!

Малко царски манатарки и 2-3 гъбки пачи крак от една дъбова горичка, през която минах на връщане от лозето…
Върху единия пачи крак отрих някакво скорпионо-подобно насекомо, с размер на миниатюрна мравка:

Днес пък в друга горичка намерих 5-6 и от обикновените манатарки, както и от любимите ми сиво-виолетови гълъбки. За съжаление нямам снимки, понеже си бях забравил телефона … Важното е, че същинският гъбен сезон беше открит подобаващо. Да се надяваме, че и продължението ще е все така успешно

Поздрави!!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- ще става разбирач
По софийско е сухо.Не знам някой да се е похвалил с манатарки или пачи крак тук.Дано тази седмица е дъждовна.
-
- ще става разбирач
Тез жълто-червените манатарки толкова много имаше миналата година по моите места, ама пусто не им вярвам, нито една не съм взел....
Иначе на Софийския пазар се предлага малко количество манатарки, ливадни печурки и челядинка.
Иначе на Софийския пазар се предлага малко количество манатарки, ливадни печурки и челядинка.
Ами ако и тази година ги има можеш да се обадиш за един съвместен излет... Аз им вярвам
Поздрави!

Поздрави!

- G.Petkov
Много хубави новини !
Аз също "вярвам" в царската манатарка, така че ............................ !
Дано да я има и тази година.

Аз също "вярвам" в царската манатарка, така че ............................ !

Дано да я има и тази година.
Привет на всички 
Празнично днес се изстрелях към гората, в която всяка година откривам гъбобера тук около София. В предните години там най-напред се появява пачи крак и именно нa него се надявах днес, но още в първите минути се разбра, че не съм познал
Нямаше абсолютно никакви гъби, което по принцип е лош знак…. правило ми е впечатление, че когато имам успешни излети, обикновено намирам някаква гъба още с влизането в гората.
Този път първите гъби ме срещнаха след доста тръсене:

Само няколко масловки, но все беше нещо… После мина още половин час, в който не намерих нищо освен няколко невзрачни гълъбки и (както обикновено се случва), тъкмо когато реших да се откажа и тръгнах да се връщам към колата, на една горска пътечка срещнах гъбата, която най-малко очаквах (при пълната липса на каквото и да е…):

Това ме накара да остана още малко и да проверя по-щателно какво има още около тази пътечка, тъй като знаех, че същата слиза надолу по хубав южен склон, осеян с много симпатична, рехава, дъбова гора… Оказа се добро решение, защото в следващите метри отрких още една малка манатарка на пътеката, а след това и още една по-едра, сгушена под бор

Намерих и няколко стари манатарки, още гълъбки и дори една изгнила печурка - все на най-откритите места. Дори не в гората или около дървета, ами директно на поляните...
Това, както и липсващия пачи крак ме навежда на мисълта, че просто е нужно още слънце и топлина, за да тръгнат масово нещата тук.
На една скътана в гората поляна намерих и двете си най-големи манатарки за деня
Най-напред тази…:

А няколко метра встрани и тази:

Това е сигурно най-едрата манатарка, която съм намирал в последните 20 г.
До края на разходката имаше още 2-3 обикновени манатарки, няколко гълъбки, две посиняващи манатарки (може би червеностъблени като вид), както и една рижика… От тях снимка заслужи само едната манатарка:

И накрая едно общо фото с част от "улова"
Голямата дебелана трябваше да я срежа, че не се побираше в кошницата

С две думи тръгна ми на манатарки тая година, пък да видим
Поздрави!

Празнично днес се изстрелях към гората, в която всяка година откривам гъбобера тук около София. В предните години там най-напред се появява пачи крак и именно нa него се надявах днес, но още в първите минути се разбра, че не съм познал

Само няколко масловки, но все беше нещо… После мина още половин час, в който не намерих нищо освен няколко невзрачни гълъбки и (както обикновено се случва), тъкмо когато реших да се откажа и тръгнах да се връщам към колата, на една горска пътечка срещнах гъбата, която най-малко очаквах (при пълната липса на каквото и да е…):

Това ме накара да остана още малко и да проверя по-щателно какво има още около тази пътечка, тъй като знаех, че същата слиза надолу по хубав южен склон, осеян с много симпатична, рехава, дъбова гора… Оказа се добро решение, защото в следващите метри отрких още една малка манатарка на пътеката, а след това и още една по-едра, сгушена под бор

Намерих и няколко стари манатарки, още гълъбки и дори една изгнила печурка - все на най-откритите места. Дори не в гората или около дървета, ами директно на поляните...

На една скътана в гората поляна намерих и двете си най-големи манатарки за деня

А няколко метра встрани и тази:

Това е сигурно най-едрата манатарка, която съм намирал в последните 20 г.

До края на разходката имаше още 2-3 обикновени манатарки, няколко гълъбки, две посиняващи манатарки (може би червеностъблени като вид), както и една рижика… От тях снимка заслужи само едната манатарка:

И накрая едно общо фото с част от "улова"

С две думи тръгна ми на манатарки тая година, пък да видим

Поздрави!
Re: Има ли гъбари?Днешните абитуренти !
[image][/image]
- G.Petkov
Браво на колегите,
При мен в полето - сухо и няма гъби.
Само три печурки намерих.

Качих се в гората,

Имаше някакви гъби - бисерки, гълъбки, някакви масловки, но не намерих нито една манатарка.
Да не говорим за чудните царски гъби, които ни показа Стефко.

При мен в полето - сухо и няма гъби.
Само три печурки намерих.
Качих се в гората,
Имаше някакви гъби - бисерки, гълъбки, някакви масловки, но не намерих нито една манатарка.
Да не говорим за чудните царски гъби, които ни показа Стефко.

Разкошна гълъбка, колега Петков
Една от любимите ми гъби…

Една от любимите ми гъби…

Има за една чорба.

Риболовци.
- G.Petkov
Вчера намерих малко време и минах по ливадите около София.
Полето е много красиво, цъфтят всички полски треви,

Може би заради засушаването гъбите бяха малко и трудни, тревата на места е до кръста ми и гъбката я виждам една като застана над нея !

Намерих няколко печурки, имаше и преминали вече, но за ордьовър имаше !

Полето е много красиво, цъфтят всички полски треви,
Може би заради засушаването гъбите бяха малко и трудни, тревата на места е до кръста ми и гъбката я виждам една като застана над нея !

Намерих няколко печурки, имаше и преминали вече, но за ордьовър имаше !

И аз набрах днес в Парка,веднага след
Дъжда,около 100 гр,челадинки на
150 метра от нас,има и съвсем малки,
Които ще ги обера евентуално утре.
Вече ги сготвих и изядох,със свинска пържола.
Дъжда,около 100 гр,челадинки на
150 метра от нас,има и съвсем малки,
Които ще ги обера евентуално утре.
Вече ги сготвих и изядох,със свинска пържола.

Риболовци.
- G.Petkov
А днес докато чаках под дъжда да ми клъвне някоя щука, се размислих върху поста на Стефко !
И се сетих, че имам и аз една такава гора !
Та около обяд реших, че днес щуките не ме харесват, събрах въдиците и чадъра и под проливния дъжд тръгнах към Стара планина.
Ето такава гора има там, на места е още по рехава,

Ама преди това, още като паркирах видях няколко манатарки на пътя,
Незнайно как оцелели от осезаемия натиск на гъбари въпреки привидно лошото време.

Голямо удоволствие е за мен, когато още преди да е започнал излета и намеря хубава гъба.
Бях като окрилен, добре че дъжда понамаля, но не спря през цялото време.
Накрая бях потен, мокър, но доволен !
Тръгнах през гората и поляните, гъби имаше навсякъде, но повече по откритите места.
Като се стопли ще тръгнат навсякъде.
Манатарки, бисерки, гълъбки, пачи крак коралки, абе ........................ на добре отива работата !

Даже и такива, които не познавам,

Това са гъбите от разходката, имаше много стари, преминали манатарки, което говори, че съм пропуснал началото на сезона. Но дано най-интересното да предстои !

Stefko написа: ..... по хубав южен склон, осеян с много симпатична, рехава, дъбова гора… все на най-откритите места.....
И се сетих, че имам и аз една такава гора !

Та около обяд реших, че днес щуките не ме харесват, събрах въдиците и чадъра и под проливния дъжд тръгнах към Стара планина.
Ето такава гора има там, на места е още по рехава,
Ама преди това, още като паркирах видях няколко манатарки на пътя,

Незнайно как оцелели от осезаемия натиск на гъбари въпреки привидно лошото време.
Голямо удоволствие е за мен, когато още преди да е започнал излета и намеря хубава гъба.
Бях като окрилен, добре че дъжда понамаля, но не спря през цялото време.
Накрая бях потен, мокър, но доволен !

Тръгнах през гората и поляните, гъби имаше навсякъде, но повече по откритите места.
Като се стопли ще тръгнат навсякъде.
Манатарки, бисерки, гълъбки, пачи крак коралки, абе ........................ на добре отива работата !

Даже и такива, които не познавам,
Това са гъбите от разходката, имаше много стари, преминали манатарки, което говори, че съм пропуснал началото на сезона. Но дано най-интересното да предстои !