Къде се намирам:
Риболов за начинаещи
Въпроси и съвети при ловенето на риба
naRiba.com

Форум

Как да различим распера от кефала?
Модератор: sapuna
Как да различим распера от кефала?
Тук е мястото да си кажат думата майсторите.Какви тънкости има при различаването на распера и кефала.Информацията ще ми бъде доста полезна.Благодаря ви
TICA FAN
- Николай Неделков
- учете се от него
Re: Как да различим распера от кефала?
Речен кефал

Распер

Мисля , че разликата е ОЧЕВАДНА , защо трябва да има тънкости при различаването и защо само "майсторите" да могат да ги разпозанват

Распер
Мисля , че разликата е ОЧЕВАДНА , защо трябва да има тънкости при различаването и защо само "майсторите" да могат да ги разпозанват

http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря ти за инфото , но смятам , че човек , които не е хващал распер като мене не би било толкова очевадно.
TICA FAN
- krokibg
- учете се от него
Сони,кефала е по тумбест и със по-тъпа муцуна.Распера е издължен,сплескан като дъска и горнана перка му е по длъжка .Също така,люспите му са много ситни и е два пъти по стръвен от кефала,когато напада и взима примамката.Хващкал съм на Марица Распери от кило до 7 кг.Голямо удоволствие доставя удара на тази риба,но за съжаление,изобщо не я обичам като риба за ядене,има хиляди,хиляди дребни и много остри костици,направо не е за ядене/поне аз не я консумирам и винаги намирам на кои да я дам/Във повечето случай,няма спасение за нея,защото ако е по-едра риба,налапва примамката чак до гъзъ и се налага да и се бърка във гърлото чак до хрилете.Това знам,това съ мзабелязал,това пиша.Ето ти една снимка на Распер/х/арамия/и обърни внимание на задната перка
и наклона от гърба,към главата за да видиш специфичния наклон 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Кроки да забелязва се разликата а и повече наподобява голям чаушан и по ситна люспа.Благодаря найстина.Заинтригува ме тази риба а още повече ме заинтригува това , като каза , че си хващал на Марица.Четох , че е най-удачно да се търси на рибета.Нещо за стръвта ако можеш да кажеш , като изключим блесни и воблери ( не обичам подобен вид риболов).Смятам да го потърся ако найстина го има все още в Марица.
TICA FAN
- krokibg
- учете се от него
Гарантирам ти че го има и то едри екземпляри,макар да взимат по-рядко.Аз никога не съм ловил тази риба целенасочено и когато ми е удрял Распер,го е правил съвсем изненадващо точно във момента когато вадя примамката от водата за ново замятане и винаги във края до брега.Явно лятото следва примамката и когато тя тръгне нагоре да излиза от водата я напада.Винаги ми е удрял на воблерите със които гоним сома,хванал съм до сега съвсем инцидентно на сомски воблер 14 или 15 Распера но нищо немога да кажа как се лови със жива рибка.Това да го каже някой колега който практикува този метод.Ако искаш,провери във филмите за риболов/Сапуна даде линкове/има филм за ловенето на распера и е професионално обяснено как става.Само да знаеш че ще останиш разочарован,100% го ловят на искуственни примамки ,поне на този филм

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Основно питането в темата бе за разликата м/у тези две риби!
Според мен е същественна,колегите по нагоре са я разяснили,но да вметна и аз малко:
-очите на распера са жълти със зеленикава ивица в горния край,а на кефала са черни с жълтеникав/червеникав пръстен!
-плавниците на кефала са червени,а на распера сивкави с леко червен отенък!
Ето един много добър сайт РАСПЕРИТЕ
п.п. Да ме извини Роската,че използвам негова снимка,но по хубаво фото за онагледяване на този красавец не можах да открия!

Според мен е същественна,колегите по нагоре са я разяснили,но да вметна и аз малко:
-очите на распера са жълти със зеленикава ивица в горния край,а на кефала са черни с жълтеникав/червеникав пръстен!
-плавниците на кефала са червени,а на распера сивкави с леко червен отенък!
Ето един много добър сайт РАСПЕРИТЕ
п.п. Да ме извини Роската,че използвам негова снимка,но по хубаво фото за онагледяване на този красавец не можах да открия!

Благодарско за разяснението Сапуне.Ще ги гледам право в очите ако се колебая нещо 

TICA FAN
- Венелин Радушев
- разбира нещата
И друго....освен че са по-ситни люспите на распера са и подредени. На кефала сякаш са му ги лепили в час по трудово обучение. 

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- ще става разбирач
Не го гледай в очите,а в устата..SONY написа:Благодарско за разяснението Сапуне.Ще ги гледам право в очите ако се колебая нещо

Еволюционен ,,инструмент,, някакъв..,предполагам,че служи за задържане на плячката,защото ,знаем,расперът няма зъбки..

Риболовът на распер с изкуствени примамки е ,,истинският,, му риболов ,защото е много красив и динамичен.
Иска мисъл и въображение и рибите са трудни.. Иначе,на стръв /жива рибка - уклейка/ също можеш да го ловиш,но няма да ти донесе и 1/10 от радостта,която носят ,,спининговите,, риби..
Наслука!
-
- сериозен играч
Към колегата "Сапуна" да вметна само ,че тунджанския кефал например в 95% от е със сиви перки.Не знам маришкия как е.За сервеняшкия знам, че червенее.
Една проста но съществена разлика е перките.. (ако игнорираме другите разлики)
При кефала са изпъкнали а при распера вдлъбнати..
Една проста но съществена разлика е перките.. (ако игнорираме другите разлики)
При кефала са изпъкнали а при распера вдлъбнати..

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
-
- кандидат преподавател
Наистина перките на кефала в последните години имат ама къвто си искат цвят и оттенък.Верно ви казвам,поне така е в планината тук-дали е от Чернобил,дали от некви други ВВ /вредни влияния/-ни нам.Обачи много лесно се различава от распера просто щото на такава надморска височина нема распер.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
При високопланинския кефал живеещ по реките,а не в язовир перките са почти винаги червени и повечето местни си му викат клен.При живеещия в долните течения на реките са му обикновенни сиви.Като едрите над 2 кила са с жълтеещи люспи и корем като шаран.Горната перка на распера е близко копие на перката на платиката.Ловил съм го на Дунав,невероятен кеф,даваше на едри мухи на кефалско булдо,буквално гол след гол,ако се откачи един на негово място веднага удряше друг.Този ден беше буквално луднал да яде.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!