Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Забравих да кажа че рекичката е дълбока до 4м това го споменах.Но бреговете са почти навсякаде по над метър височина и не е по широка от 15-тина метра реката.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Троли,личи си отдалече,че хал хабер си нямаш от риболов,щом вярваш на "касапски" снимки и твърдения ,публикувани във вестниче търсещо сензацийки.....сега ми пусни да прочета научните доказателства,че голям сом не се лови на нищо друго освен на риба,не се прави на ударен да видим кой болен мозък/освен твоя/ ги е родил.
валатът не най-лошото нещо на света
вчера докат са возя,гледам нещо на повърхността мьрда,приближих се и какво попово прасе по средата на водата.Виждал съм и дупките им в близост до водата.Та е ясно ,че си ги хапва сома,като бонбонки
Та дайте да не обръщаме спора в кавга кат всеки път
Тролката с тез картофи хептен са изкриви 

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Хахахаха разбира се че яде всичко но дали може да се дореди до тях от малките сомчета? И искам да ви попитам за сомските територий.Това само някакви твърдения ли са или е доказано.
Сома определено е териториален
За научно доказани факти не знам,но по дискавъри бях гледал за нахапани хора от сом на река в Германия.Имало плажна ивица там обаче явно се е пресякла със сомска територия и хам
Друго ,което ме навежда на мисълтта за териториалност са извадените от Гн Генерала близнаци
Няколко години по късно той написа,че нямаше да са два ,а по-вече,явно е натрупал още опит и знания за да изкаже подобно твърдение,което пък ,ме кара да си мисля,че освен териториални те са и стадни,тс.има по няколко индивида на едно място,със сходна големина
За реката от разкази на рибари,които са ходели за сом по река Камчия,знам,че там също си избира вир или подмол и ако бъде уловен след време се заема от друг сом.Та това е в общи линии ,разбира се мога да бъда коригиран или допълван от хора с опит 

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Сомът НЕ е териториална риба!
Ще ви е полезно когато се сблъскате с някоя сложна дума,да се образовате и схванете какво означава!
Територията е от трудните за схващане думи,та не се мъчете излишно,а ловете риби!
Дори и на Меркел още не и ясна тая дума за съжаление!

Тролка,да не искаш да кажеш,че един сом от Митничарското ,ще слезе до Лика Гьол да вечеря,и после ще се върне на Кея?За местене според сезона,мога да се съглася,ама че оди кат шматка из целия язовир,сякаш не мога.За реката пък не вярвам от Калафат да оди на обяд до Русе
Марк Твен
Марк Твен
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Да,сома си прави миграции в реките по различни причини!Има три държави в Европа,които развъждат сомове за консумация и съответно го изучават много обстойно.Чехите имат научна публикация за един 20-километров участък от река,където са изследвали миграцията на сомовете!Пример за териториалност при рибите е Морената,не допуска себеподобни на територията си и се бие до смърт за да я защити!Сомът е стадна риба и за това няма как да я наречем териториална!Дори и най-големите екземпляри не живеят сами,не отбраняват местообитанието си от други сомове,а напротив,често на едно място съжителстват риби от 10 до 100килограма!Да не говорим,че Големите сомове допускат съжителство и с шарани,и с бели риби!Сомът е интересна риба,защото е като човека и може да се приспособи към всяка промяна!Майстор е на оцеляването и за това Големите са трудни за улавяне,просто трудно можеш да го хванеш в крачка,когато е гладен и непредпазлив!Големите са с голям опит и прехраната не им е проблем!За това го хващаме рядко! 

!За това го хващаме рядко!
[/quote]
Ей тъй,кат пишеш ми аресваш,
Та именно зарад туй ми е интересен и на мене,щото може и ич дан са фани Стоянката Мутафова 

Ей тъй,кат пишеш ми аресваш,

Марк Твен
Марк Твен
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Бай Миле правиш същата грешка,като Калинукс!Той от една дупка на Студен кладенец вади 3-4сома от 10 до 32кила и твърди,че сома е териториален!
Ако 32-ката беше териториална риба,нямаше да допусне други по-малки екземпляри около себе си,нали?
Това,че Големите живеят предимно на едно място и си имат определени места за хранене и почивка,не го правят териториален,тъй като си споделя местата с други риби и не ги гони,а Агресията е един от индикаторите,че дадена риба е териториална!Дано с тези доводи съм ви убедил!
Ако в някой участък от реката бъка от конощипи,бих се съгласил,че Големия обича да се храни с тях,но прочитайки по-обстойно какво представлява това 5-сантово насекомо,силно се съмнявам на Големия да му ареса!
Големия е мързел,иска да засмуче набързо повечко калории и да оди да почива,а като почива и сонар не го засича! 

Робер,то туй е цял филм
.Гледах го веднъж,как откриха странни кости в стомаха на един сом,и оттам тръгнаха са разследват.Показва,че сомът е върховен хишник и никак не е глупав
Тролка,за язовира мога да се съглася,че има места за почивка и такива за хранене,ама за реката сякаш не важи
Пак казвам ,че това са само предположения
Относно поповото прасе ,най Иедрия сом улавян от мен е точно на такава стръв
Тъй,че си мисля,че и големия,кат са качи горе да папа,ако мине покрай таквоз нещо ще си го апне пътъом 

Марк Твен
Марк Твен
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Троли,Троли..........личи си отделече,че си новобранка и голям сом скоро няма да хванеш........след тези твои твърдения би ли ми отговорил,защо кльонка вдига сом,дори когато не е гладен,защо сомовете атакуват поперите,защо на голяма част от сомовете имат белези от други сомове.......??????,да се твърди само едното-териториален и другото,че е стадна риба е прекалено опростенческо мислене,което си е характерно за неопитните риболовци,като тебе,дори не си си направил труда да видиш на клиповете,че сомовете преследващи гълъби са с приблизително еднакви размери,въпреки,че този факт е забелязан от авторите.....понеже си нямаш представа от поведението на,сомовете да ти споделя че има разлика между мъжки и женси сом по отношение на териториалността.Troli Rapala написа:Бай Миле правиш същата грешка,като Калинукс!Той от една дупка на Студен кладенец вади 3-4сома от 10 до 32кила и твърди,че сома е териториален!Ако 32-ката беше териториална риба,нямаше да допусне други по-малки екземпляри около себе си,нали?
Това,че Големите живеят предимно на едно място и си имат определени места за хранене и почивка,не го правят териториален,тъй като си споделя местата с други риби и не ги гони,а Агресията е един от индикаторите,че дадена риба е териториална!Дано с тези доводи съм ви убедил!
Ако в някой участък от реката бъка от конощипи,бих се съгласил,че Големия обича да се храни с тях,но прочитайки по-обстойно какво представлява това 5-сантово насекомо,силно се съмнявам на Големия да му ареса!
Големия е мързел,иска да засмуче набързо повечко калории и да оди да почива,а като почива и сонар не го засича!
П.С.Има време от годината,когато едрите сомове се хранят с ларвите на еднодневката и тогава не приемат никаква друга храна,така че тролка,повече практика,по-малко теория

валатът не най-лошото нещо на света
Тролка,комшията таман са прибра от един язовир (няма да му правя реклама
)и ги пукнал кърдаринките(жетварчета им викаме по нашия край) на тоз каквой туй чудо на такъв фофлер таквиз дребни

Марк Твен
Марк Твен
Ами ....да взема да си кажа добре дошъл. Ще започна с нещо
И това от риболовен форум.....
''Но все пак с каквито и средства да разполагате,ваденето е интимен момент,дълбоко личен и емоционален. За сомският риболов трябват търпение,сила,хладнокръвие и няма място за сантименти. Бъди жесток,изкачи върха за да можеш да си позволиш да си снизходителен или благороден по отношение на живота,на рибата!.Класиката се крие в лекотата и в простотата на преобразуване на няколко предмета в могъщо оръдие,въздействащо на даден обект.Такъв е Моцарт в музиката,уж елементарно подреждане на ноти,но резултатът е поразяващ и неповторим.''
ахнах.....и Нещо мое. Може да си голям като Човек и малък като майстор, но не може да си голям майстор и малък като Човек.
Досега забелязах само един некоректен коментар и то от човек, за когото ми се обадиха да ходя да му помагам на Цонево да вади екземппляр. Просто не бях в района. Тези , които ме познават лично знаят, че съм Цоневска видра и не давам евала на кретени. Не се крия. Румен Райчев-47г от Шумен. Бившо ченге. Бяло колибри, двигател 3,5к МеркКурчо. База, с Аспарухово-понтона. Верен приятел по вода и на суша. Тази година щях да съм първият лепнал хубав сом на кльонк, но или сома беше менте или кльонка ми крив. Слабостта ми са кльонковете и направата им. Изработвам си сам, като съм се учил от най-Големия. Толкова с визитката. Добре дошли и на всички тук и на кука!
И това от риболовен форум.....
''Но все пак с каквито и средства да разполагате,ваденето е интимен момент,дълбоко личен и емоционален. За сомският риболов трябват търпение,сила,хладнокръвие и няма място за сантименти. Бъди жесток,изкачи върха за да можеш да си позволиш да си снизходителен или благороден по отношение на живота,на рибата!.Класиката се крие в лекотата и в простотата на преобразуване на няколко предмета в могъщо оръдие,въздействащо на даден обект.Такъв е Моцарт в музиката,уж елементарно подреждане на ноти,но резултатът е поразяващ и неповторим.''
ахнах.....и Нещо мое. Може да си голям като Човек и малък като майстор, но не може да си голям майстор и малък като Човек.
Досега забелязах само един некоректен коментар и то от човек, за когото ми се обадиха да ходя да му помагам на Цонево да вади екземппляр. Просто не бях в района. Тези , които ме познават лично знаят, че съм Цоневска видра и не давам евала на кретени. Не се крия. Румен Райчев-47г от Шумен. Бившо ченге. Бяло колибри, двигател 3,5к МеркКурчо. База, с Аспарухово-понтона. Верен приятел по вода и на суша. Тази година щях да съм първият лепнал хубав сом на кльонк, но или сома беше менте или кльонка ми крив. Слабостта ми са кльонковете и направата им. Изработвам си сам, като съм се учил от най-Големия. Толкова с визитката. Добре дошли и на всички тук и на кука!
Последно промяна от ringo на Нед Юли 16, 2017 4:16 pm, променено общо 3 пъти.