Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Време е !!!
Темата е н.в. Зарганата...
Уважаеме колеги-гости,
Тя вече е Тук !
За тази риба има писани неща ,колкото ,,Война и мир''.
На ангро- Северното Черноморие е подценено,за сметка на Южното и донякъде с право !
Ако обаче ,планирате заргански посещения тук при нас ,ви обещавам ,че няма да съжалявате...
Ще ви казвам къде и как,доколкото мога...
До тогава/20 август/ четете,просвещавайте се ,настройвайте се...!!!
И така,един от най-красивите морски риболови дойде.
От сега ви казвам- тази риба изисква разходи за бензин,ранно ставане и обувки,които не се хлъзгат по камъните...
А бе, ,,аугуст морнинг'' ще има ...няма как...
Ще ви казвам,къде се лови от камъни,къде от буни,къде направо от плажа...
Вий сте!
Наслука !
пп
За втори път - За тези,които са вече тук,окло Варна и обичат платерините- мястото е плаж Чайка,докато още дава...
Темата е н.в. Зарганата...
Уважаеме колеги-гости,
Тя вече е Тук !
За тази риба има писани неща ,колкото ,,Война и мир''.
На ангро- Северното Черноморие е подценено,за сметка на Южното и донякъде с право !
Ако обаче ,планирате заргански посещения тук при нас ,ви обещавам ,че няма да съжалявате...
Ще ви казвам къде и как,доколкото мога...
До тогава/20 август/ четете,просвещавайте се ,настройвайте се...!!!
И така,един от най-красивите морски риболови дойде.
От сега ви казвам- тази риба изисква разходи за бензин,ранно ставане и обувки,които не се хлъзгат по камъните...
А бе, ,,аугуст морнинг'' ще има ...няма как...
Ще ви казвам,къде се лови от камъни,къде от буни,къде направо от плажа...
Вий сте!
Наслука !
пп
За втори път - За тези,които са вече тук,окло Варна и обичат платерините- мястото е плаж Чайка,докато още дава...
Морето обича хората,които го обожават !
- Румбата
- разбира нещата
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
До колегата Чакала от Варна - Дълбок поклон Чакале , благодаря ти , за темата , за отговорите на всички въпроси дето имах преди да прочета твойте съвети , за това ,че се раздаваш и за това ,че си Човек ! Благодаря ти !!!
Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
-
- ще става разбирач
Румбата написа:До колегата Чакала от Варна - Дълбок поклон Чакале , благодаря ти , за темата , за отговорите на всички въпроси дето имах преди да прочета твойте съвети , за това ,че се раздаваш и за това ,че си Човек ! Благодаря ти !!!

-
- ще става разбирач
Уважаеми колеги,
Времето ,,обръща''...
Официално обявявам ,,плажното ''лято за приключило !
Това съвсем не означава,че няма да има плаж и т.н. ,просто няма да е същото...
Този северняк,ще избута навътре топлата морска вода и ще предизвика рибно ,,нашествие'' !
Оттук нататък,нашего брата трябва да направи две неща-
1. Да се моли вятъра да е до 4- 5м/сек.
2. Да си оправи такъмите за чернокоп и лефер/зарганските се правят ,,на коляно''/ !
Бреговия,ваглерен риболов със светещо е най-емоционалния риболов на Морето!!!
Годината е УНИКАЛНА,защото ,,свързва'' летния с есенния сафрид...
Да видим ,какво ще прави кучето с толкова ем ???!!!
Най-вероятно ще дава добре и на блесна и воблер...
Кефаловите също ще дават и който ходи на дъно,да знае ,че трябва да става още по-рано...
Наслука и си оправете такъмите !!!
И пак - на Морето се замята на често, в екстремни условия-
*Стрес на пръчката...
* Пренаселеност /гъстота/на замятащите...
* Тъмнина
* Вятър - почти винаги насрещен или страничен /това е условие да я има рибата/...
* Непознато дъно и изменящи се течения- хубаво е гостите да знаят ,че в Морето текат реки/един път насам,друг път натам.../! Тези течения определят места,които кучето харесва и всеки е длъжен да се съобразява с това !!!
Ще видите/при определени условия/ ,как на челото на буната,колеги на 20 м. от вас вземат ,а вие не ... и причината не е в такъма,ема или вас !!! Причината е ,че кучето СИ ИМА ПЪТ И МЯСТО !!! На дугия ден ,в други условия,вашето място ще дава по-добре...Затова една буна/пр.около 200 м./ ,трябва да се бомбардира във всички участъци,ако има възможност за това ...
Пример:
В 90 % от случаите ,левите/северните/ рогове на буните дават по -добре, но има изключения !- дълбочина,наличие на камъни , рифове вътре и пак течението ... и т.н.
Така е и с плочите- почти винаги се налага да се мята с/у вятъра или косо, но...
Съжалявам не искам да обидя никой,но ще кажа за пореден път-Не е срамно,да отидете на водоем,Морето е най -подходящо и да потренирате замятане с оборудването за заргана и чернокоп...
Такъма с ваглер/светещ/ за чернокоп,трябва да е зареден с някакво филе/може парче стара силиконка/ при тренировките,защото това крайно утежнение, бърка работата в реален- екшън риболов !!!
При зарганата е несравнимо по-лесно с бомбардата...
Успехи !
Времето ,,обръща''...
Официално обявявам ,,плажното ''лято за приключило !
Това съвсем не означава,че няма да има плаж и т.н. ,просто няма да е същото...
Този северняк,ще избута навътре топлата морска вода и ще предизвика рибно ,,нашествие'' !
Оттук нататък,нашего брата трябва да направи две неща-
1. Да се моли вятъра да е до 4- 5м/сек.
2. Да си оправи такъмите за чернокоп и лефер/зарганските се правят ,,на коляно''/ !
Бреговия,ваглерен риболов със светещо е най-емоционалния риболов на Морето!!!
Годината е УНИКАЛНА,защото ,,свързва'' летния с есенния сафрид...
Да видим ,какво ще прави кучето с толкова ем ???!!!
Най-вероятно ще дава добре и на блесна и воблер...
Кефаловите също ще дават и който ходи на дъно,да знае ,че трябва да става още по-рано...
Наслука и си оправете такъмите !!!
И пак - на Морето се замята на често, в екстремни условия-
*Стрес на пръчката...
* Пренаселеност /гъстота/на замятащите...
* Тъмнина
* Вятър - почти винаги насрещен или страничен /това е условие да я има рибата/...
* Непознато дъно и изменящи се течения- хубаво е гостите да знаят ,че в Морето текат реки/един път насам,друг път натам.../! Тези течения определят места,които кучето харесва и всеки е длъжен да се съобразява с това !!!
Ще видите/при определени условия/ ,как на челото на буната,колеги на 20 м. от вас вземат ,а вие не ... и причината не е в такъма,ема или вас !!! Причината е ,че кучето СИ ИМА ПЪТ И МЯСТО !!! На дугия ден ,в други условия,вашето място ще дава по-добре...Затова една буна/пр.около 200 м./ ,трябва да се бомбардира във всички участъци,ако има възможност за това ...
Пример:
В 90 % от случаите ,левите/северните/ рогове на буните дават по -добре, но има изключения !- дълбочина,наличие на камъни , рифове вътре и пак течението ... и т.н.
Така е и с плочите- почти винаги се налага да се мята с/у вятъра или косо, но...
Съжалявам не искам да обидя никой,но ще кажа за пореден път-Не е срамно,да отидете на водоем,Морето е най -подходящо и да потренирате замятане с оборудването за заргана и чернокоп...
Такъма с ваглер/светещ/ за чернокоп,трябва да е зареден с някакво филе/може парче стара силиконка/ при тренировките,защото това крайно утежнение, бърка работата в реален- екшън риболов !!!
При зарганата е несравнимо по-лесно с бомбардата...
Успехи !

Днес сефте вързах първото си
Чепаре за сафрид,отне ми около 15 минути.
Куки в София едва намерих.
Те и чернокопски заготовки.
И за лефери
Те са със флоро дуел
Последните са
За тролинг 6/0 с ямашита октоподи.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
- Новобранец84
- новобранец
Чакала от Варна страшен Пич си! Много полезни неща казваш и обясняваш. Благодаря ти Много! Другата седмица отивам на Царево /Мичурин/ и се надъхах много. Голям мерак ми е да хвана заргана , за нея каква стръв се ползва и само на бомбарда ли се хваща или и на плувка? Ако ползвам плетено влакно в морето проблем ли е ? Как правите при вас линията с ваглера и има ли светещи или им слагаш от ампулите?
Много ми хареса темата . Жив и Здрав да си и Наслука!
-
- ще става разбирач
Благодарско !Новобранец84 написа:Чакала от Варна страшен Пич си! Много полезни неща казваш и обясняваш. Благодаря ти Много! Другата седмица отивам на Царево /Мичурин/ и се надъхах много. Голям мерак ми е да хвана заргана , за нея каква стръв се ползва и само на бомбарда ли се хваща или и на плувка? Ако ползвам плетено влакно в морето проблем ли е ? Как правите при вас линията с ваглера и има ли светещи или им слагаш от ампулите?

Ще хванеш заргана в Мичурин,въпреки че е малко рано...
Зарганата е ,,преследваща'' риба и въпреки,че е писано толкова много за нея ,дано да ти кажа нещо ново...
Приеми ,че зарганата се лови на нещо, като ,,брегови тролинг'',само че не със 7 км/ч ,а много бавно ,много бавно...
Заргана се лови с бомбарда и булдо.
Ема е морски червей,въпреки че аз съм правил проби с много тънко, дълго ,бяло/сафридено/ филенце ...
Плетеното е по-добро - 0.8/0.10...
Тябва да имаш бомбарди за горе-плуващи и на 1-1,50 м./за всеки случай/... ПО НЯКОЛКО БРОЯ- 20,25,35,40гр. !!!
Не се плаши от вятър и вълна ,тая риба не си пада по тихото време...
Там,в Мичурин, ще работиш,по всяка вероятност от камъни - намери ниски,или слез ниско ,за да можеш да водиш почти във водата/върха на пръчката/...
Дръж червеите в контейнер на хладно и топи винаги ема във водата преди замятане!
Тънко - 0,16 ,кука с дълго рамо/10,12,14-много зависи от производителя/...аз предпочитам червена,бидема е един колач/1.20-1.40 м./
Пръчката е от огромно значение ,заради емоцията и гелетата...Там,на това място ,при тези условия,ще е добре дълга - 4.20 -5 м.даже...
Можеш да работиш с фидерска пръчка,болонеза...гледай да е лека,защото ще те ,,убие''...
Ставай рано,защото тази риба спи на едни топки цяла нощ, но е ранобудна ...
Така,вече построил линията за заргана ,знай че линията за чернокоп е същата- Сменяш бомбардата/булдото/ с ваглер,повода с 0,20-0.25, а куките 2,1,1.0,2.0 ...две са ,горната е по -малката и нейната роля е да поддържа филето ,,опънато''...да го кара да плува...може със шлух,но в никакъв случай стоманени /щукарски/поводи-къдрят се и нарушават плаваемоста !
Ваглерите са от 18 до 40-50 гр. ...тук в Аксаково има един производител с доста успешни !
Неподвижен монтаж с много вирбели...
Светулката е задължително зелена и се слага на антената !
Чернокопа бие и на място,но аз ,,прибирам'' - много бавно,ама много ...само до толкова ,че да ,,държа боша в ръцете си''под контрол.Не долюбвам статичния риболов на чернокоп !
Наслука и потърси камъни навътре в морето ,дори с риск да се намокриш...

Там е мястото !!!
Навържи няколко такъма, да са ти в джоба,защото зарганата къса лесно !
- Новобранец84
- новобранец
[quote="Чакала от Варна"]
Много ти благодаря за изчерпателният отговор! Неподвижен искаш да кажеш ваглера да е фиксиран на дадена дълбочина, а не да се движи по линията със стопер горе на основното? Предполагам дълбочина от 2,5 м. - 3,0 м. е достатъчна, макар че зависи от местото и да се търси къде се държи рибата? Още веднъж Благодаря!
Много ти благодаря за изчерпателният отговор! Неподвижен искаш да кажеш ваглера да е фиксиран на дадена дълбочина, а не да се движи по линията със стопер горе на основното? Предполагам дълбочина от 2,5 м. - 3,0 м. е достатъчна, макар че зависи от местото и да се търси къде се държи рибата? Още веднъж Благодаря!
-
- ще става разбирач
Да, фиксиран /неподвижен спрямо основнотоНовобранец84 написа:Чакала от Варна написа:

С Вирбели !!!
Дълбочината/дължината на бидема/ е 1.20 -1.50 м./един колач-разтворени ръце/.
Има случаи ,при които се търси по-дълбоко,но това става с бомбарда !!!
По -лесно е...
Наслука !
-
- ще става разбирач
В ,,Кефалови'' има един пост на колега,който малко не ми харесва,ама всеки знае себе си...
За червейте при риболов с директна перъчка/на плувка,без плувка.../
- нанизвайте го целия,на сектори,може да му оставите главата ,,жива'' !Не е грешка ,да сложите и повече от един червей/зависи от посещението/ ...НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИСИ !
-На бомбардата - нанизване през главата и нахлузване чак до над възела на куката,по месината ! трябва да виси...
-На дъно- нанизване около 1 см. ,но малко след главата ...вдигате го на месината и слагате един ,два по-малки ,като на директната/на сектори ! Не трябва да виси последния,той служи за ,,амортизатор '' на първия...
Така шанса да остане ема на куката е голям ,а и първия ще се движи някакво време да дразни !
За червейте при риболов с директна перъчка/на плувка,без плувка.../
- нанизвайте го целия,на сектори,може да му оставите главата ,,жива'' !Не е грешка ,да сложите и повече от един червей/зависи от посещението/ ...НЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИСИ !
-На бомбардата - нанизване през главата и нахлузване чак до над възела на куката,по месината ! трябва да виси...
-На дъно- нанизване около 1 см. ,но малко след главата ...вдигате го на месината и слагате един ,два по-малки ,като на директната/на сектори ! Не трябва да виси последния,той служи за ,,амортизатор '' на първия...
Така шанса да остане ема на куката е голям ,а и първия ще се движи някакво време да дразни !
Чакала от Варна кво ще кажеш
За чепарето,сега го вързах за приятел,
Ще лови в Гърция от брега,но може
И по нашето море да намине.
Идеята е ако налита отдолу чернокоп,
Първите куки съм ги защитил с термошлаух светещ.
Ламетата са тези и още 3 нишки.
Куките са номер 8 от ювела Корея.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Какво да кажа...lusienn написа:Чакала от Варна кво ще кажеш
Супер!
Аз ,като ходя в Гърция ,слагам и черно малко/светлеят ми малко тия/ и малко чист ,,станиол'' ,за октоподчетата да не говорим...и съм любител на 6-ти номер/и надолу/,ама нали знаеш...прозводители всякакви... и вкусове ,де...
Направи му повече,ще ги опасат !!!

За тука ще работят,ако не се съберат долу при оловото,разбира се ...

Шегувам се и дано да дойде ,,красивата'' риба ,както си мисля ,че ще стане !!!
Да не забрави Пилкера !!!
А,и друго - чисто мое впечатление...
В Гърция, кучето не идва само ,,Отдолу''/особенно от брега/ ...да сменя там,да има всякакви...ако го запукат...
Аз позвам студен силикон ,като протектор...
Направих и за мен едно,
Обаче ще ходим септември
3 лодки,и искат всички да им вържа
И на тях,обаче става бавно.
Мисля да направя утре и мешано
С номер 5 долните 4 куки,с шлаух
А нагоре номер 8.
Утре ще ми купят материяла да връзвам
За целата група.
Исках и по големи ювела но филистите
Нямали в момента,сребърни нишки
Ми сега са ми пратили от Варна днес по Еконт,нови ламета.
Кирето го пратих да ги взима.
Да подчертая за сефте връзвам сам.
Обаче ще ходим септември
3 лодки,и искат всички да им вържа
И на тях,обаче става бавно.
Мисля да направя утре и мешано
С номер 5 долните 4 куки,с шлаух
А нагоре номер 8.
Утре ще ми купят материяла да връзвам
За целата група.
Исках и по големи ювела но филистите
Нямали в момента,сребърни нишки
Ми сега са ми пратили от Варна днес по Еконт,нови ламета.
Кирето го пратих да ги взима.
Да подчертая за сефте връзвам сам.

Риболовци.
-
- ще става разбирач
Браво,супер !
Винаги съм казвал,че е най-добре такъмите да минават през ръката на замятащия,особенно когато се ходи надалеч !!!
Трудно се вижда на снимките,но не пропускай и ,,тиквата''...
Наслука и вятъра да е с вас !
А,и още нещо - воблерите !!!
Винаги съм казвал,че е най-добре такъмите да минават през ръката на замятащия,особенно когато се ходи надалеч !!!
Трудно се вижда на снимките,но не пропускай и ,,тиквата''...
Наслука и вятъра да е с вас !
А,и още нещо - воблерите !!!
Тиква ламе не откривам никъде за сега.
Но от тия вързах.
За 2 дни вързах 20 чепарета.
Имам и с 9 куки за бърза работа от лодка,
С по къси чепаре по бързо ги откачам.
Мерката ми е за 2.40 пръчка за от лодката.
Но от тия вързах.
За 2 дни вързах 20 чепарета.
Имам и с 9 куки за бърза работа от лодка,
С по къси чепаре по бързо ги откачам.
Мерката ми е за 2.40 пръчка за от лодката.

Риболовци.