Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Заключено
glmv
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Риболов в Софийска област-язовири,кариери,реки....

Мнение от glmv »

Колега, къде беше застанал? Някаква активност от други видове риба имаше ли?
WindBourne
новобранец
новобранец

Мнение от WindBourne »

Здравейте, колеги от известно време се любувам на риболова на мач по схемата на пропадане, като до сега съм имал възможност да се насладя на този риболов на яз.Долни богров(платеното). Но вече започна да ми омръзва от еднообразието и искам да половя и на друго място. Та питането ми е къде другаде около София(става въпрос за платените водоеми) мога да се полюбувам на такъв тип риболов и вадене на шарковци на плувка(ако има такова място де). Разкажете как стоят нещата на другите платени водоеми около София в последно време(прясна информация), какви са условията за риболов, кои са тези водоеми и какво се лови в тях. В крайна сметка дори да не са шарани и други риби да са дайте информация с какъв монтаж на мач бих имал успех на дадения водоем, какви такъми да си приготвя, каква стръв, каква захранка и т.н.

Благодаря Ви предварително и наслука на всички Ви!
Библията ни учи да обичаме ближния. Кама-сутра ни обяснява как да го правим.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

WindBourne написа:Здравейте, колеги от известно време се любувам на риболова на мач по схемата на пропадане, като до сега съм имал възможност да се насладя на този риболов на яз.Долни богров(платеното). Но вече започна да ми омръзва от еднообразието и искам да половя и на друго място. Та питането ми е къде другаде около София(става въпрос за платените водоеми) мога да се полюбувам на такъв тип риболов и вадене на шарковци на плувка(ако има такова място де). Разкажете как стоят нещата на другите платени водоеми около София в последно време(прясна информация), какви са условията за риболов, кои са тези водоеми и какво се лови в тях. В крайна сметка дори да не са шарани и други риби да са дайте информация с какъв монтаж на мач бих имал успех на дадения водоем, какви такъми да си приготвя, каква стръв, каква захранка и т.н.

Колега, не знам дали държиш на това рините да са големи, защото около София Богоров и Доганово държат такива телета. Платените в момента не знам как са. Можеш да се пробваш на някоя от локвите около София. Иначе на Искъра върви хубав риболов на платика - излиза и на мач и на фидер. На Пясъчник последния уикенд има добри отзиви. Дай малко повече детайли каква риба ти се лови.
kozbi
новобранец
новобранец

Мнение от kozbi »

Определено р.Мътивир се превръща в много специално място за мен . Първо защото ми е сравително далече (1ч. яко ендуро каране с мотора) , второ , че няма хора , ама никакви! Е , уикенда навярно минават разни туристи с 4х4 техника по черните пътчета спускащи се до реката . И най-важното има повече от 1 черни мрени с размери 20+см , при това кълвящи целодневно на торен червей :) .

Днес изпробвах пътя до реката , минаващ през махала "Дълга нива" (според гугъл земя) , напълно непознато място за мен. Ето една снимка от "населеното място" , вижда се и яз.Тополница :
Изображение
А реката е дълбоко врязана , като пътищата до там са с доста стръмни участъци:
Изображение
И понеже пиша във форум за риби:
Изображение
Изображение
Кленчето не е нищо особено , но пък е "мерно" , а и блеснарско... Иначе бях отишъл с ясното намерение за тематичен риболов на черна мряна , но бентът (снимките по долу) ме изненада с кленското си присъствие , което дакото изплаша с шляпанията на блесната - зор видях :D . Мятах из целия вир от там , където се спуска водата , страшен кеф :) . Имах и други атакували блесната кленове , но извадени до самия край - само еднo малко кленче . А мрени във вира имаше - но само малки (под 15см) , така и не открих голямите , уж бляскаха , но дакото се ориентирам в ситуацията , се покриха . Над бента реката е "спряла" като дъното уж е застлано с пясък , но не е чак толкова твърдо , а нападалите дървета , многото растителност по брега ме отказаха тотално да "джапам" и търса мрените от бента нагоре. Затова в оставащия ми 1 час упорствах безуспешно на вира под бента , като по едно време преля чашата и направих тежък 30 метров преход в стеснение на реката под вира (на същото ниво) , с много слабо течение , 70-80см дълбочина и ситни камъни по дъното , преди да се нашляпам с плувката , кръжаха кленове по 200-300гр. Но за мое душевно облекчение - намерих ги мрените! Макар и да имах малко време, както и "читави" торни червеи , надърпах 5-6 мренки 17-18см , една към 20 и една 21см. Но светлината беше лоша и бързах :D , та няма снимки на мрените .
Изображение
Изображение
И една снимка от високо на пролома , гледано към ихтиманското поле:
Изображение
WindBourne
новобранец
новобранец

Мнение от WindBourne »

milenminds написа: Колега, не знам дали държиш на това рините да са големи, защото около София Богоров и Доганово държат такива телета. Платените в момента не знам как са. Можеш да се пробваш на някоя от локвите около София. Иначе на Искъра върви хубав риболов на платика - излиза и на мач и на фидер. На Пясъчник последния уикенд има добри отзиви. Дай малко повече детайли каква риба ти се лови.
Ами по принцип ми се ловят шарани, но и платики и каракуди не бих отказал да половя. Я дай малко повече детайли около риболова на платика на Искър и около добрите отзиви на Пясъчник.
Библията ни учи да обичаме ближния. Кама-сутра ни обяснява как да го правим.
Аватар
bogno
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bogno »

WindBourne написа:Здравейте, колеги от известно време се любувам на риболова на мач по схемата на пропадане, като до сега съм имал възможност да се насладя на този риболов на яз.Долни богров(платеното). Но вече започна да ми омръзва от еднообразието и искам да половя и на друго място. Та питането ми е къде другаде около София(става въпрос за платените водоеми) мога да се полюбувам на такъв тип риболов и вадене на шарковци на плувка(ако има такова място де). Разкажете как стоят нещата на другите платени водоеми около София в последно време(прясна информация), какви са условията за риболов, кои са тези водоеми и какво се лови в тях. В крайна сметка дори да не са шарани и други риби да са дайте информация с какъв монтаж на мач бих имал успех на дадения водоем, какви такъми да си приготвя, каква стръв, каква захранка и т.н.

Аз лично ходя за шарани само на Панчарево,не за друго азащото много обичам да ги ям.Там са най чисти а са и много вкусни.Размера е от 2 до 4 кг.Аз ги ловя на метод-фидер на царевица но ще излезат и на мач.
Жена ми мисли,че съм на работа, шефът мисли, че съм болен, приятелите знаят, че съм НА РИБА!
Аватар
pampasa
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от pampasa »

Приличен риболов на мач , може да направиш на платеното 777 / Враждебна / и то точно на пропадане.

Единственото , което ти е необходимо е прашка с малка чашка и повечко гранули.

Аз ходя за по 24 ч. / 15 лв. на въдица - рибата не се плаща / - и изразходвам 7-10 кг. гранула.

Излизат основно Амури ,но се случва да се завърти и по някой Шаран.

Евтина гранула - 2 лв./ 1кг. има по животинските пазари , не пречи да изстреляш и по някоя кутия сладка царевица.

За стръв , в последно време ползвам с успех , гранули с вкус на Синя слива / сини на цвят /. :wink:

Поради спецификата на риболова , повечето риби се ловят през светлата част на денонощието.

п.п. За 12 ч. е 10 лв. на пръчка.....................................
Един ден , ще накарам България да се гордее с мен .......
feedermania
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от feedermania »

Колеги дайте прясно инфо за Суходол или езеро Люлин. На какъв монтаж кълве на каква стръв,захранка и т.н.
Аватар
Бай Иван
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от Бай Иван »

kozbi написа:Определено р.Мътивир се превръща в много специално място за мен . ....[/img]
Благодаря ти, че ни правиш съпричастни на прекрасните места и излети.
milenminds
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от milenminds »

Привет колеги. Някой дали има прясна информация за костура на язовир Искър. Решил съм да попляскам със силикони и други изкуствени играчки утре, та ако някой наскоро е бил за стрижоци, ще съм благодарен да сподели.
bono2
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от bono2 »

[quote="feedermania"]Колеги дайте прясно инфо за Суходол или езеро Люлин. На какъв монтаж кълве на каква стръв,захранка и т.н.[/
не си губи времето на суходол ако искаш да хващаш
иначе за почивка става понеже е наблизо и спокойно и няма никои
kozbi
новобранец
новобранец

Мнение от kozbi »

Бай Иван написа:Благодаря ти, че ни правиш съпричастни на прекрасните места и излети.

След такива думи някак се чувствам длъжен пред себе си , идните дни , при поредното ми изследване на реката , да нащракам повече снимки ... планирам поредното ново място , още по надолу по реката :) .

А иначе по темата... Вчера греда с мряните под моста на Лесновската при Челопечане... никакъв интерес към торния червей. Между другото , мряни белкаха и под моста при Долни Богров , в разлива на реката , но същата работа. След което някак колата сама потегли към р.Мътивир , на единственото достъпно с нормален автомобил място - под моста на пътя за с. Мухово. И там не бях ловил , та ми беше интересно. В голямите вирове - много кленчета , а и кленове , като в последния вир от каскадата имаше и доста каракудки , които ми доставиха удоволствие с интензивното си кълване . Кленовете неможах да излъжа , разни дребни мренки едва се лъжеха на торния и някак си има изненада от една 21см. мряна (има снимка , но още си е във фотоапарата , пък той на 30м. от мен :D ) от напълно не мренско място. Абе рибешка му работа. Но като цяло това достъпно място има потенциал , даже пътеки и обособени рибарски места има :D ... което не е по моя стил , затова и надали ще ида пак натам .
Аватар
krasi_cska
новобранец
новобранец

Мнение от krasi_cska »

Здравейте, някой знае ли нещо за Слаковци, знам само че е 8 лв. на тояга и си взимаш рибата до 5 кг. някой ако има инфо нека сподели.
Аватар
Kire 50
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Kire 50 »

:smt024 Здравейте риболовци, тази сутрин към 8 ч.хвърлих сопа на драговишкото водоемче ,бях писал за чудесен риболов на дребни рибета.И все ме човъркаше дребни дребни, е трябва да има и нещо по голямо.От начало пак дребосъци, / явно са го изтарашили местните / и изведнъж хоп петичката заплашително се огъна и излезе чудесна бабушка.Значи имало, нова порция жито и сладка царевичка и резултата не закъсня.До 12 ч. успях да извадя още 11 бр.хубави бабушки. Всички те на бял цървяк. Имах и два удара на тапа, но късмета бе на щуката. Та водоемчето въобще не е за пренебрегване. Успех на всички които ще го посетят.
Прикачени файлове
Изглед от водоема
Изглед от водоема
Другия размер
Другия размер
Супер бабка
Супер бабка
feedermania
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от feedermania »

Колеги моля кажете водоем в близост до София с не редки и прилично големи риби на който условията му да са до към 7-8 лв на пръчка и да си взимаш рибата примерно до към 4-5кила. Търся шаранчета и амури. Мислих си за слаковци но нямам инфо от там а и ми е далечко... Мерси!
Заключено

Обратно към “Водоеми и реки”