Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
-
- сериозен играч
Re: Разкази за сома от залива на девиците
toci23 написа:
Боже мой..Мосю Троли - какво невежество от ваша страна!Troli Rapala написа:И ти не си наясно Батко,кое за какво е при сонарите!Diman написа:Троли, това с метрите го забелязях веднага, но си викам.... и затова ползувам двата лъча едновременно.![]()
![]()
Когато сома е на 27метра вляво от теб и ти го показва като линия до стръвтта,после се чудите що нема удър?
![]()
Щот не е под лодката,а на 27метра вляво!
Някой загря ли какво искам да кажа?
![]()
Нека ви загрея сега аз .
За да коментираме тези "машинки" е добре да знаем как работят - в противен случай правим простовати и грешни констатации от рода проста машинка дет ни лъже.
А сега "сюле бана"
Рибите са си на 10м под лодката и леко в ляво. СЯНКАТА която хвърлят по дъното е на 26м в ляво от СОНДАТА а не рибите и махайки дълбочината излиза на 6 метра в ляво по дъно. . Но "в ляво" не значи непременно по ХОРИЗОНТАЛ ... НАЛИ. Точно защото са ПОЧТИ под лодката се забелязват ЛЕКО и от дясната страна на структор скана - това е шум от близък до обхвата на дясното око обект.
Това е пасаж от толстолоби, амури или шарани щот там дет се кльонка делфинчета няма.
Пасажа е минавал бавно и затова имиджа на структората е продълговат и несиметричен ... като стръвта на колегата в 83херцовото изображение.
Но и без структората ако се вгледате в 83 херцовото изображение се забелязват отделни линии които са слепени ( замазани ) от прекомерната чувствителност.
Нагледно изобразено изглежда така - Първо реална ориентация пространствено ; Второ разпънати в една равнина вода и дъно ; Трето завъртени по ориентация като на сонара.

Съдейки по времевото разминаване в изображенията ;
1. Колегата е с две отделни сонди за структор скан и 83/200 херца.
2. Насочил е сондата за 83/200 херца НАЙ–ВЕРОЯТНО към носа на лодката за да си вижда въдиците по-добре.
3. Така двете сонди са в различна равнина по вертикал.
4. Затова може да се определи, че пасажа е дошъл от зад и се е движил към носа на лодката. Именно затова се е изобразил времево първо на структората и е изчезнал а все още се вижда, че е в центъра на лъча на прозореца 83/200 херца.
Сега да ви кажа нещо, но да си остане само между нас - Със 83 или 200 херца НЯМА как ЕДНОЗНАЧНО да определите един обект дали е голям или съставен от множество малки. Това се прави от 455 херца.
Относно херци-мерци мили ми Мосю - При 1 киловатовите сонди;
1. За да достигне в дълбочина ВИСОКО честотния сигнал се нуждае от насоченост в тесен ъгъл - моята примерно е до 12 градуса.
2. При различните дълбочини МАКСИМАЛНО добро изображение се постига от различна честота ( по-голяма дълбочина съответно по-ниска честота ). Затова са на мода и чирповите сонди защото променят постоянно честотата си в зависимост от дълбочина и състав на водата за да ни дадат най-чист имидж.
3. При дълбочина 100м и ъгъл на окото 60 градуса по дъното ще се показва площ колкото едно футболно игрище - ако видиш риба за да я намериш ще е като да откриеш игла в куп сено.
Та като заключение; това което ти написах е само А и Б от познаването на сонара което ти е убягнало - интересната част започва към Ю и Я.
Естествено, че двупотопните машинки които използвате и с които сравнявате сонара от изображението на колегата ПОЧТИ няма как да ви излъжат - просто защото ПОЧТИ нищо не показват в детайли и затова вече се наричат ДЪЛБОКОМЕРНИ НЕГАТИВИ.
Сега аз отивам в не ангажиращата тема за смях и раздумка и ще те оставя да си развяваш прашките с херци, пик ту пикове, квантови теории и съвети за подбор на сонар . Но съм спокоен за поколенията, защото младите са по в час, няма да се вържат на измишльотини и смеха им може и да е по-голям тук.

Последно промяна от KRASSI на Вто Сеп 12, 2017 10:12 am, променено общо 5 пъти.
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
умира сам в реалноста !
https://www.youtube.com/watch?v=aNKN0vuePy8Troli Rapala написа: Каква е макарата,че не се сещам?Много тенекиено дрънчи драга и не ми вдъхва доверие за Голем,но може и да си пресилил линията и от там да е дрънченето?
Троли, все говориш за мощности. Аз си мисля, че за дълбочините, на които ловим не е необходима кой знае каква мощност. Разбира се, в някои водоеми водата е доста замърсена, което е минус. На 35м дълбочина с 60 градусовия лъч си е малко футболно игрище с кръгла форма и диаметър 35м. Но е добре, че все пак виждаме наличието на сомове в този ареал и това определя нашите действия. Колкото и да са ти килохерците, с обикновен сонар няма как да видиш легнал на дъното сом, освен ако не съм аз в лодката.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Троли,ето ти една много важна причина да разбереш защо белиш картофи.Има разлика в тълкуванието между тебе и генерала/той затова и си е генерал,защото чете правилно екрана на сонара/.Преди време ти бях написал,когато твърдеше,че си намерил стадо сомове/пък те толстолоби/,че това на сонара е само отразен сигнал ама ти не и не........Ще трябва да понучиш още за сонрите/ехографите/,та да не говориш наизуст.
валатът не най-лошото нещо на света
Божее,доживях да пропишете и тук Гн ГенералKRASSI написа:toci23 написа:Troli Rapala написа:И ти не си наясно Батко,кое за какво е при сонарите!Diman написа:Троли, това с метрите го забелязях веднага, но си викам.... и затова ползувам двата лъча едновременно.![]()
![]()
Когато сома е на 27метра вляво от теб и ти го показва като линия до стръвтта,после се чудите що нема удър?
![]()
Щот не е п
Сега аз отивам в не ангажиращата тема за смях и раздумка и ще те оставя да си развяваш прашките с херци, пик ту пикове, квантови теории и съвети за подбор на сонар . Но съм спокоен за поколенията, защото младите са по в час, няма да се вържат на измишльотини и смеха им може и да е по-голям тук.

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
-
- сериозен играч
Когато се пишат глупости в развлекателна тема ми е весело - когато се пишат в уж сериозен разговор ми е натоварващо. През достатъчно кавги минах. Затова за напред смятам само ще се развличам - нищо лично!
Човек се ражда само с име и то дарено!
умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
- Shark Hooks
- вече хвърля и на тежко
Радвам се когато ловят животни с електроника и не могат да се намерят на екрана .
Причината може да бъде :
а) мъртво пияни
б) липса на основно образование
в) купено такова
г) проблеми с ориантацията
д) силен мaхмурлук
е) морска болест
Комбинацията от три подточки е опасна за вашето здраве .
А съвкупността от всички е опасна и за околните .
Първо научете какво е херц и как се измерва мощност. Какво е конус ? Радиус ,диаметър ,височина.
После намерете формулата за намиране на лице на конус при различни ъгли и височини .
Така ще имате представа на каква дълбочина каква площ проследява сондата .
И друго - на гумена лодка да слагаш техника за хиляди левове е меко казано хазарт .
И не обезрибявайте язовирите едрото обратно - малките 7-10 ги яжте с картофи и каквото имате .
На близо живее един чичко ловец .Той каза че ще ви спука лодките , ако не ме слушате .
Всички сте прави, ама истината е някъде по средата .

Причината може да бъде :
а) мъртво пияни
б) липса на основно образование
в) купено такова
г) проблеми с ориантацията
д) силен мaхмурлук
е) морска болест
Комбинацията от три подточки е опасна за вашето здраве .
А съвкупността от всички е опасна и за околните .
Първо научете какво е херц и как се измерва мощност. Какво е конус ? Радиус ,диаметър ,височина.
После намерете формулата за намиране на лице на конус при различни ъгли и височини .
Така ще имате представа на каква дълбочина каква площ проследява сондата .
И друго - на гумена лодка да слагаш техника за хиляди левове е меко казано хазарт .
И не обезрибявайте язовирите едрото обратно - малките 7-10 ги яжте с картофи и каквото имате .

На близо живее един чичко ловец .Той каза че ще ви спука лодките , ако не ме слушате .

Всички сте прави, ама истината е някъде по средата .

Последно промяна от Shark Hooks на Вто Сеп 12, 2017 1:03 pm, променено общо 5 пъти.
Еми имено с развлекателна цел я отворих тая тема
И понякога между другото се казват и показват истински неща
.Сега остана и Ицака да драсне някой ред,да ги обединим темите
Само че тука е по широкопрофилна тема за риболова на сом 

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
- Shark Hooks
- вече хвърля и на тежко
Това нещо дето прилича на октоподче за сом всъщност са го измислили немците живеещи покрай река Дунав .
Това е станало преди векове и този начин е доказано ефективен във вирове със сом от мост,бент или лодка .
Разглеждал съм много техни сайтове как се прави оригиналният вариянт .
Та те ползват агнешка кожа или овча забравих точно каква .
Идеята е че тази стръв след като се напои с вода започва да пуска силен аромат на агнешко месо .
Всеки който е имал яке от кожа знае че то пуска спецефична миризма на кожа .
Също така ресничките от кожа създават идеалната илюзия , че това нещо е живо при плуване .
А рецепторите на сома са много силни на аромати и движения .
Ето и пластмосови такива напомнящи на оригинала от Германия .
Уловисти са и през зимата по река Дунав . Фатят си ги и немците и германците .
примамка за кльонк DAM MADCAT CLONK TEA ... easer.html
Забравих как се казваше на немски тази стръв, но местните рибари още си ги правят сами .
Това е станало преди векове и този начин е доказано ефективен във вирове със сом от мост,бент или лодка .
Разглеждал съм много техни сайтове как се прави оригиналният вариянт .
Та те ползват агнешка кожа или овча забравих точно каква .
Идеята е че тази стръв след като се напои с вода започва да пуска силен аромат на агнешко месо .
Всеки който е имал яке от кожа знае че то пуска спецефична миризма на кожа .
Също така ресничките от кожа създават идеалната илюзия , че това нещо е живо при плуване .
А рецепторите на сома са много силни на аромати и движения .
Ето и пластмосови такива напомнящи на оригинала от Германия .
Уловисти са и през зимата по река Дунав . Фатят си ги и немците и германците .

примамка за кльонк DAM MADCAT CLONK TEA ... easer.html
Забравих как се казваше на немски тази стръв, но местните рибари още си ги правят сами .

- Shark Hooks
- вече хвърля и на тежко
[youtube]https://www.youtube.com/watch? ... [/youtube]
Гей Росене ...Глей как плува с плавниците и проходилка за сом швабата.
Тариката е закачил доста дъждовни червии за аромат глеаш ли бай гей .
Гей Росене ...Глей как плува с плавниците и проходилка за сом швабата.

Тариката е закачил доста дъждовни червии за аромат глеаш ли бай гей .

Тоя точно не е шваба ама айде
,Бихте ли ми споделили с какви акомулатори захранвате сонарите и по колко време ва издържат? Благодаря ви!

Идва днеска един и приятел, и ми вика да ми вържеш еди монтаж за клъонк
щот с тоя тролинг нищо не вадя
Еми как да вадиш ,викам кат дърпаш тез денсъри
то на тях само удря
не са вади
.Та обиколихме магазините в града и успяхме да съберем ей туй След това почнах да връзвам и сътворих ей туй въдицата му са гъни с 200гр ето тъй Казвайте сега има ли грешки монтажа ,щото отива да клъонка в събота и ако му удари и го отърве аз ша съм виновен
.Всеки може да изкаже мнение и особенно тез дет са вадили по иЕдри риПки

- Прикачени файлове
-
- 0-02-05-d096153902c068b16439fddf180f150267d96401bae0d5f7135bc7f5fc146190_full.jpg (182.31 KiB) Преглеждано 1281 пъти
-
- 0-02-05-738ebbdce1a525b169348ede2307eed5a4de7180f38a44c1edebd90e90ae2428_full.jpg (64.96 KiB) Преглеждано 1281 пъти
Марк Твен
Марк Твен
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Кой сънува?Diman написа:..Щот не е под лодката,а на 27метра вляво!....
Ако е на 27м вляво от лодката, моят софтуер няма да го покаже на екрана. Това е невъзможно. Нито на теория, нито на практика. Вижда се много ясно, как сома влиза в конуса, приближава стръвта, изследва я и после налапва, или слиза надолу и встрани. Не сънуваш, споко. Просто софтуера ти е скапан.

Поздрави за мосю троли! https://www.youtube.com/watch?v=lacpBOkDMnI
научи се ка ксе лови ахаха
научи се ка ксе лови ахаха
Не зная защо, но ходя с по три акумулатора. Та казвам за какво ги ползвам. Понеже сомският бивак не предполага ток, а три дни са ми малко та:snop написа:Тоя точно не е шваба ама айде,Бихте ли ми споделили с какви акомулатори захранвате сонарите и по колко време ва издържат? Благодаря ви!
два по 7А-12 V
един тягов 24 A-12V
Тяговия ползвам само за сонара. Изкарвам 48 плътни часа работа с lowranse 5 HDS. Разбирай jps, цветен диспплей...дрън дрън. Другите два за всеки случай. Като с по-малкият на сонара можеш да изкараш 12 часа работа. А забравих и една пуча въшка 5 А, която ползвам само за зареждане на телефона. Тоест всичкото това , барабар със сонара на стойка, го събирам на една кутия от онези зелените рибарските с чекмеджета, на които може да се сяда.