Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Подай малко де,,,,, От колко метра се вдигат. Температура на водата? Наздраве де.
- Don4o_62
- учете се от него
Интересен риболов практикуваш с тия засечкиDiman написа: Усещам при засечка, как рибката се изнизва през четките.

Димане,ловил си на жива стръф бяла риба или щука от брега с въдица....кажи
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Нещо монтажите куцат,май...Diman написа:Много гелета. Нещо не е наред. Утре трябва пак да ловя стръв. Усещам при засечка, как рибката се изнизва през четките. Иначе голямо шоу, успявам да я накарам, но кел файда. За цял ден нямам една риба егати. Много екшън, но не ми се разказва. Сядам да мезя.

Дончо,винаги ми е било приятно да те четаDon4o_62 написа:ех тоя Диман,да му имам мерака и хъсанавремето и аз бях така и бях луднал по тия кльонки като се научих и почнах да хващам,но около 90 - та год. още не беше много известен инструмент и се робуваше на даден ьгъл и дървена пета,дето се цепеше след 2 ч. ръгане,то не бяха проби различни дръвета за пети,лакове и т.н. докато накрая от Ясен излезе най здрава,огъваше се, но не се цепеше по ьглите,но нещо не ме кефиха,че се чупеха лесно оставени в бързината в дъното,като почнеш да суркаш сомовете в лодката
виках на местния шмиргел гуруто на сомовете,абе дай да мислим друга пета от нещо твърдо,вика не, няма да взема както дървената
не го послушах щото и аз съм същия шмиргел
и почнах от изкуствен матерял да ги правя,ставаха естествено и звук се вадеше,но все нещо ме човъркаше, че звука не е баш като дървената
нямах вече дървени за проба едното и другото,но това съмнение още е загнездено в мен,че има разлика в дървена и изкуствена
що един Страдивариус вади един звук,а изкуствена цигулка друг,та може и да има нещо вярно колкото и смешно да звучи сравнението с петите
![]()
и забравете че от всеки звук масово се дига сом....иска си точно определен звук на който се изстрелва веднага нагоре и това разбира се го прави петата като ти е както трябва направена,с Пикито сме си говорили точно за тоя звук и му беше чудно,но после се съгласи като помисли, и Янко беше там ама гледаше бутилките по масите,та много не му беше до кльонки
всеки друг звук,глух,плътен,дълбок,къртене на мифки е ала бала![]()
но няма да пиша тук какъв трябва да е,че много шмиргели четат тук дето нищо не пишат и само попиват
на лични може на някой да пиша

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Васеее,виждал ли си красив човек да работи ????? нема и да видиш-те стават манекени....Нито кльонките са ми хубави нито воблерите....bai mile1 написа:А бе Дончо,друго си е да е и красив....

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Абе може и да си прав ,ама все си е друго да изглежда така примерно
- Прикачени файлове
-
- 0-02-04-e96718858430db302f089e1928ecf7778856ae3ea5c408712eb71ee8cd6a996e_full.jpg (240.71 KiB) Преглеждано 927 пъти
-
- 0-02-04-13dbe76f520c60ab8ef27aae9e8f00ab46390db3af10073aa14270f430d88d40_full.jpg (221.19 KiB) Преглеждано 927 пъти
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Горе е 17 града. Като извадя стръвта, си топля ръцете с нея. Играта е на осем до десет. Рибата е активна. И през деня и надвечер до тъмно. Само местата са различни.ringo написа:Подай малко де,,,,, От колко метра се вдигат. Температура на водата? Наздраве де.
Днес до обяд 3 гелета на рибка. Поне да не оставяше слуз, да не чистя и да не се дразня.
Вчера искаше тъп, глух и мощен клъонк. Днес до обяд водота беше джам и искаше тънък, писклив и пуклив. На обяд се раздуха яко от запад и се прибрах. Сега съм в колата и вятъра клати колата. Нека дуе, нека вее, ич през уя мен ми нее. Аз съм търпелив, ще го изчачам да се надуха.
Янко ле, либе ле, цял ша та глътна с каваля. Има нещо в монтажите, незнам още какво. На две малки единички и съразмерна стръв гелета. На по- голями единица и тройка, и съразмерна стръв пак гелета. Поне налапва, без да мисли. С форумните монтажи нямах и сторване. Кльонка в тихо време проскимтява отвреме на време, но като цяло- тотал щета. Сърфовете не са за мен.
Последно промяна от Diman на Сря Окт 04, 2017 3:54 pm, променено общо 2 пъти.

Димане, според мен на монтажите нищо им няма. Поиграй си с темперамента на засичане. Там не знам как работиш. Пробвай го от раз или с много оставяне.....Стискам палци за трофея! И благодаря за информацията.
Да го резна от раз е все едно да съм на твърда връзка и да се самозасече. Да, ама не. Като усети съпротивление, пуска. Аз не работя така. Изчаквам го да поведе хууу, бутам плъзгача и режа. Усещам тежко огдолу, знам че не е бебе, щото го виждам на екрана. Но като зопочна да навивам го няма. Утре влизам рано, за последно. Ако няма ураган.Ще има рибки, ще има и деликатеси. Но си мисля, че филма ще се повтори. Този излет е каръшки. И с октопода е същата песен. Скапах се да зареждам стръв. Малките удрят зверски и нямаш време за реакция. Но хубавите риби си повличат тежко и имаш време да броиш и да мислиш.
- Don4o_62
- учете се от него
Ха Ха,Тоци вече съм в 4 - та глуха отдавна от към тоя риболовtoci23 написа: Дончо,винаги ми е било приятно да те четакат са помъчим още някоя година и сам ша ни кажеш на ЛС какъв трева да е звука на кльонка...
Разкажи още нещо и много яко се надъхвам от разказите ти......

относно как стигнах до тоя звук който се убедих че найстина е дигащ.....преди години седях като абдал по отдалечените брегове на Студения и Ивайловград,дето не ходят крави,кози и местни амуджи,самотния войн ден и нощ

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Димане,влез с една пръчка и си дръж линията в лявата ръка,така правя,когато сомовете не се засичат с въдицата.Никоя въдица не е толкова чувствителна,колкото пръстите на ръката ти.
валатът не най-лошото нещо на света
- Don4o_62
- учете се от него
абе аз и за кур...а съм си връзвал влакното
и идваха повече женски сомове
,ама да не иска да се фане ква файда 

Аз винаги ловя с една въдица. Сигурно е така, това което казваш, но при мен не може да стане. Линията трябва да бъде изпъната във всеки момент. Ако оставя въдицата настрана и хвана влакното, в мултипликатора влакното ще стане дармадан. Защото е карбонизиран монофил. Въдицата ми е в ръка. И всичко се усеща. Усещам играта на стръвта. Усещам и четките на сома. Всичко усещам. По играта на стръвта и сонара разбирам кога е сом, кога е друга риба.аксел написа:Димане,влез с една пръчка и си дръж линията в лявата ръка,така правя,когато сомовете не се засичат с въдицата.Никоя въдица не е толкова чувствителна,колкото пръстите на ръката ти.
След силния вятър рибата пропадна вдън земя. Сутринта беше тихо и настоях. Но от рибите нямаше и помен. По обяд излезе отново вятър 9км/ч с пориви от 11км/ч. Успях да изляза на брега благополучно, защото имах опит от предния ден. Събрах багажа и се върнах в най-хубавия град в България.
Това е кльонк на най-големия майстор на кльонкове Жоро-А. Искам такъв кльонк!
Янич, проведох инвестигейшън на монтажите. Единия монтаж е надран от четки около 10см. Влакното е Berkley Trilene Big Game 60lb. - монофилен лидер. Ударил е откъм главата. Възможно е тракалката да е попречила на засечката, тъй като е на 5см от куката. Мал шанс. При тези монтажи е най-добре да атакува странично, или изотзадзе. Друг проблем може да се окаже формата на куките- орлов нокът. Но с тези куки не съм имал проблем, когато атаката е отзад. Коват странично, в жилата. Куките са типично шаранджийски, но дебели и здрави, с дълбок захват, косматъчно големи. Не толкова затворени, като морските куки на бай Миле. Такива не бих сложил никога.