Закрепване към върха
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- разбира нещата
Закрепване към върха
Как закрепвате такъмчето към върха на пръчката? На карбоновите връхчетата са много тънки, на стъклопластовите са по-дебели, а има и едни с халкичка на върха.
"Истината не е изящна, красивите думи не са истинни.
Добрите не са красноречиви, красноречивите не са добри.
Знаещият не убеждава, убеждаващият не е знаещ."
Лао Цзи
IDA каза:
Нищо и никакъв човек, пък голям простак
Лао Цзи
IDA каза:
-
- разбира нещата
Re: Закрепване към върха
Във всеки риболовен магазин могат да ти монтират конектор,най добрите са на СТОНФО
Най довре на място защото има различни диаметри

На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
- indalo
- фен клуб-скобар
георгиев59 написа:Във всеки риболовен магазин могат да ти монтират конектор,най добрите са на СТОНФО![]()

Чудя се луд ли съм или не съм.
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Не мога да спя преди риболов и това си е........
http://www.krakra-fishing.com/wp-conten ... /03/kf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- разбира нещата
Това за тънките връхчета е точно така. Да ми кажете за дебелите как закрепвате. Аз имам един 4-метров, стъклопластов с връх, на око, около 3мм. Там не влиза никакъв конектор. А и преди да измислят конекторите са използвани някакви методи. Може би някой от тях ще ми свърши работа!?
Лао Цзи
IDA каза:
Лао Цзи
IDA каза:
-
- разбира нещата
За 2мм конектори знам със сигурност че има и щом е стъклоплас няма да му прече да се припили малко връхчето.А може да има и 3мм.
На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
Има кухи капронови върви .Нанизваш я на върхът и с копринен конец правиш закрепването му с множество витки.След като закрепиш връвта я намазваш с лак/бернщайн/и чакаш да изсъхне.Оставяш 3-4 см. свободна връв и правиш възел/останалото режеш.Възелът ти се явява "стопер" за всеки повод който можеш спокойно да монтираш и сменяш при необходимост
Успех 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
- Николай Ангелов
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Привет смолянски
. Имам петичка с дебелжко връхче. От мързел не съм проверил има ли шанс да му пасне някой конектор. Та к'во правя: 3бр шлаухчета, нанизвам ги на основното ми влакно, на което накрая правя възелче и отрязвам мустачките. Надявам първото шлаухче до дето стигне, няколко мотовилки на влакното около върха, после второто шлаухче, пак няколко мотовилки и последното шлаухче го запокитвам баш на връхчето на телескопа. Бе се едно надяваш шлаух на кила на плувка, ама понавиваш малко влакното между отделните шлаухки. По тоя метод миналата година имах редица излети без авария, като най-голямат риба е шаран литровче. Ама не може да имаш готови такъмчета, аз си ги правя всеки път. Обаче, на всеки излет основното влакно ми е ново.

Ама не може да имаш готови такъмчета, аз си ги правя всеки път. Обаче, на всеки излет основното влакно ми е ново.
Е това е кофтито.Иначе си въртиш готови поводи
Е това е кофтито.Иначе си въртиш готови поводи

Едно време, японските директни ги продаваха с халкичка на върха. Тя представлява навита нато халка стоманена телчица със стърчащи успоредно караища дълги около 2-3 см., които са прикрепени като преден водач (с конец и лак) към върхчето. Може да се направи много лесно, но кофтито е, че трябва да се превързва влакното на линията всеки път.
-
- разбира нещата
Боби, това с кухата върва с възела го разбрах. А как закрепваш такъма към вървата?
Привет, Ники! Преди 25г. един приятел (тогава състезател) ми показа много лесен начин на закрепване, подобен на този, който ти обясняваш: на края на такъма се прави клуп, промушва се до половината през парче шлаух (ок.10мм) и шлауха се надява на върха на пръчката. И този много прост метод бе в състояние да изтегли 1кг кефал без да се измъкне. До тук добре. Но от 10г. насам такъма ми се измъква при най-малкото усилие. Не мога да разбера шлаухите ли станаха ментета, върха на пръта ли се излъска...кво става?
Затова питам за някой по сигурен начин на закрепване.
Привет, Ники! Преди 25г. един приятел (тогава състезател) ми показа много лесен начин на закрепване, подобен на този, който ти обясняваш: на края на такъма се прави клуп, промушва се до половината през парче шлаух (ок.10мм) и шлауха се надява на върха на пръчката. И този много прост метод бе в състояние да изтегли 1кг кефал без да се измъкне. До тук добре. Но от 10г. насам такъма ми се измъква при най-малкото усилие. Не мога да разбера шлаухите ли станаха ментета, върха на пръта ли се излъска...кво става?

Лао Цзи
IDA каза:
Лао Цзи
IDA каза:
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
И аз ползвам шлаухчета - 2 бр., като едното е свободно нанизано на основното и с диаметър идея по-малък от диаметъра на върха; другото е с диаметър като този на пръта на 10 см. от върха и е вкаран в клуп, вързан на края на основното. Така имаш готови такъмчета. След неколкократно гонене на монтажи в реки и гьолове конектори не ползвам. И най-добрите се разхлабват. Риби 1,5 кг. се вадят без проблем.
Много лесно-само правиш клубче на повода и го връзваш към висящата 3-4 см. връв на върха .На времето първата ми 6-ца/корейка/беше така и докато не излезнаха на пазара конекторите ,поне 2-3 телескопа съм си правил по този начин
Успех и ако имаш проблем свиркай,ако пък не успееш ще ти го направя върха

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Мисля,че има такива конектори за тия пръчки.Потърси по усърдно.Поръчай при Борето,друг съвет,вземи си едно жило,скъси си върха,колкото е необходимо да вкараш вътре жилото-шпиц върха,слагаш карабинка и се кефиш на нова пръчка.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- разбира нещата
Бутник, знаех си, че ще предложиш нещо рационално. Това за шпица е великолепна идея.
Хем върхът ще стане по-мек, че то връх дето започва от 3мм и расте... си е направо тояга. Аз затова и рядко го ползвам.
Боби, твоя начин ще ми го покажеш на срещата. То не остана - един месец.
На всички: Благодаря за отзивчивостта

Боби, твоя начин ще ми го покажеш на срещата. То не остана - един месец.

На всички: Благодаря за отзивчивостта

Лао Цзи
IDA каза:
Лао Цзи
IDA каза: