Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Телемач ,мач, фидер или болонеза за риболов за зарган, Може би трябва повече от 1 пръчка.
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Телемач ,мач, фидер или болонеза за риболов за зарган, Може би трябва повече от 1 пръчка.
Ловя от 15-16 години по морето .В сладки води нямам интерес и опит съответно фидер въдиците са ми чужди като вариант. Имам мач X-PROJECT 3 с акция 5-40 дл. 3,90м : TRABUCCO NEXIATCSbls Super Strong (болонеза нея най си я харесвам) акция 10-30 дл.4 м параболичен строи:Телемач POKEE ULTRA TROUT (параболична) акция 20-50 дл.4м и телемач CROSSFIRE с акция 20-80 дл 4м. Интесно ще са ми мнения за фидер (предимства и недостатъци) въдици и има ли значение въдицата в зависимост от вятъра , вълната , примамката(бомбардата) и активноста на рибата.
Има много изписано по темата но си мисля ако се конкретизира на база опит ще се изясни вечната болка може ли с 1 пръчка и за сом и за хамсия и както беше казал един колега от форума само х...я е универсална пръ4ка и става за всички п.........ки .
Има много изписано по темата но си мисля ако се конкретизира на база опит ще се изясни вечната болка може ли с 1 пръчка и за сом и за хамсия и както беше казал един колега от форума само х...я е универсална пръ4ка и става за всички п.........ки .
-
stefannankov
- научил се да хвърля

Re: Телемач ,мач, фидер или болонеза за риболов за зарган, Може би трябва повече от 1 пръчка.
Принципно по-малкия на брой водачи и по-широки водачи - специалните въдици за сбиролино , както и тези за пъстърва обикновено са такива допринасят за по-малко триене и съответно за повече дистанция. Сега за това дали да е триколенна въдица или телескоп - понеже ми писна от подвижни водачи - един глас да триколенен от мен. При вятър за мен помагат по-голямата тежест и съответно влакното , за да не се развива много бош, пък и той влияе на летежа. Затова противно на общоприетото за мен такава въдица трябва да може да изхвърля добре тежести от порядъка на 50-60 гр. колкото и да са редки такива бомбарди. При вятър и вълнение е по-добре по-тежко влакно, съответно потъващо такова. И като знам как ми се разбрица макарата от въртене на бомбарда - от значение е и макарата - да е лека и да обира много влакно на един оборот, както и да е лагерувана на повече точки - в повечето случаи някоя добра спинингова макара.
Re: Телемач ,мач, фидер или болонеза за риболов за зарган, Може би трябва повече от 1 пръчка.
За макарите си абсолютно прав не е ли по висок клас си е най обикновен консуматив 2-3 сезона и на боклука.Мисля ,че ако се работи с плетеняк по добре е въдицата да е параболична за да компенсира липсата на разтегливост ,добре е и да е пуснат малко аванса иначе ако таккъма е 0.12 -0.14 често се къса още при засичане ако излиза и илария при водене ми се е случвало да им се късат устите. От един два сезона ловя с плетено и още не мога да свикна има разлика от монофила по добра чуствителност , но можеби инстинктивно прибързвам със засичането и имам много пропуски ,а при монофила се случва някак по естествено усещам атаката и реагирам по адекватно можеби е и въпрос на навик. Като цяло съм привърженик на по параболични(болонези) въдици някои колеги ги наричат ЛИГАВИ въпрос на вкус отчитам следните предимства някои и ти спомена далечна дистанция добра чуствителност напрежението в/у линията по време на проводка се усеща по добре тоест върха на въдицата винаги е извит Имам телемач с акция 20-80 стегнат строи лека за мен това е универсална пръчка с която покривам голяма част от мрския риболов от бряг бомбарда , чепаре на тапа в това число на плувка , на ваглер за зъбатко в канала и в тихата част на буните даже и на дъно за илария . Винаги ходя на риболов минимум с 2 пръчки едната е задалжително тя втората е в зависимост от това какво ще ловя но сигурно на всеки му се е случвало отива на блесна то излиза сафрид на чепаре , отиваш за зарган то илария на дъно и тнт.
Наскоро открих една бомбарда която след като я хвърлиш потъва като олово на дъното по бързо от бавно потапящите(прозрачните) а при проводка се дига на повърхноста в зависимост от бързината долу горе се държи като прозрачните.Идеална е ако пасажа е позициониран прехвърляш го и понеже пропада по бързо и не е нужно да изчакваш много за да стигне дъното после при проводката минаваики през пасажа примерно си на 4 метър а като излизаш от него вече си на 0.30 см от повърхноста според мен това дава голям шанс за удар. Б омбардата е синя на цвят плътна с бяла сламка има я в един магазин до Морска Гара Варна откриха го наскоро имам 2-3 риболова с нея но я скъсах ще си я закупя пак беше два лева и стотинки. Също съм забелязал ,че когато си на бързо потапяща (черна), а морето е бурно проводката се утежнява много има по голямо съпротивление тогава я сменям с прозрачна защото е по близко до повърхноста и това олеснява проводката но понеже рибата е по на дълбоко слагам на такъма на 20 -30 см от куките 1 олово грам два квото имам което го потапя и така си връщам по добрата чуствителност и пак вземам риби.
Дълъг е пътя към съвършенството. Накрая си избираш бланка, избираш водачи като качество и размер, и получаваш въдица която ти отговаря на нуждите и макарата. Аз лично имам универсална пръчка за чвпаре, бомбарда и нощен на плувка, 3.90, 20-50 гр,
- stareca
- ще става разбирач

Лично за мен под 4,20 за бомбарда и чепаре от брега е немислимо.С 3,90 на юг агалин бурун и германката ще е катастрофа .
-
madevil_82
- научил се да хвърля

Хубав въпрос колега .Мен лично ме интересува , когато магазинера е идиот как да разбера параболик ли е или полупараболик пръчката която съм си харесал. Повярвайте ми на Автогарата , Пазара под билата и още един два магазина продавачите нестават чеп за зеле .Питаш нещо те те гледат като полезно изкопаемо и мигат като ....... чак се нервя докато пиша.Последно лових с филстар 4м теле onyx , дистанция горе долу бива , акция 20-50 ама дръжката идва една идея къса .Защо на плетеняк слагат шок мофил или флуорокарбон?Нали идеята е да има колкото се може по- малко триене , а с лидера възела така или иначе ще оказва влияние.Цаках се с евтинно китайче плетено , но догодина ще взема качествено и качествен флуоро.
-
Limanov
- ще става разбирач

Този макарон го имам и не става за нищо. За телескоп ползвам това https://bulit2000.com/siweida-ares-tele-match-3-90м ама със сменен връх от плътен карбон от майстор.bubamara написа:Телемач POKEE ULTRA TROUT (параболична) акция 20-50 дл.4м
На нашия пазар няма хубави триколенни в момента. Навремето имаше хубави модели на Berkeley, Balzer, Mitchell и DAM. С фидер може и да стане ама с карбоново връхче ако е.
-
madevil_82
- научил се да хвърля

Точно такава Siweida ми предлагаха в магазина на полиграфията ( 1-то магазинче под земята ) Магазинера каза че работел със същата пръчка успешно и с чепаре , бомбарда и нощем на плувка.Колега Limanov , ако си от Варна кажи кой е майстора , че и аз искам да направя тунинг на една пръчка.Наслука колеги 
-
stefannankov
- научил се да хвърля

Наскоро разтрисах триколенен прът Filstar Lazer Cobalt 3,90 м - мисля че е добър избор за бомбарда и чепаре, само дето ценичката е малко...
-
Limanov
- ще става разбирач

Е същия дето ти я е предлагал той е и майстораmadevil_82 написа:Точно такава Siweida ми предлагаха в магазина на полиграфията ( 1-то магазинче под земята ) Магазинера каза че работел със същата пръчка успешно и с чепаре , бомбарда и нощем на плувка.Колега Limanov , ако си от Варна кажи кой е майстора , че и аз искам да направя тунинг на една пръчка.Наслука колеги
-
madevil_82
- научил се да хвърля

Малко е особен той в добрия смисълLimanov написа:Е същия дето ти я е предлагал той е и майстораmadevil_82 написа:Точно такава Siweida ми предлагаха в магазина на полиграфията ( 1-то магазинче под земята ) Магазинера каза че работел със същата пръчка успешно и с чепаре , бомбарда и нощем на плувка.Колега Limanov , ако си от Варна кажи кой е майстора , че и аз искам да направя тунинг на една пръчка.Наслука колеги
Първо искам да попитам stareca защо под 4,2 е немислимо да се хвърля на чепаре и бомбарда ако е проблем самото място разбирам ама аз от 15 години работя с 3,9 и 4 метра и си хващам доволно риба. На определени места има нужда от по дълга пръчка даже 4,5 -5 метра но не е невъзможно да се работи но е компромисно от всякаде.говоря главно за юг около варна няма чак такъв проблем.
Колега Limanov охарактеризираи думата МАКАРОН това ми е една от любимите пръчки АЗ ПЪК С КЛЕЧКИ ЗА ЗЪБИ РИБА НЕ ЛОВЯ .Всичко е въпрос на навик и предпочитания за мен е важно пръчката да е лека с дълга дръжка и да е МАКАРОН просто така удоволствието е по голямо за мен .
madevil_82 навести го освен че е майстор и много може да научи човек от него Оги е голям пич.
Колега Limanov охарактеризираи думата МАКАРОН това ми е една от любимите пръчки АЗ ПЪК С КЛЕЧКИ ЗА ЗЪБИ РИБА НЕ ЛОВЯ .Всичко е въпрос на навик и предпочитания за мен е важно пръчката да е лека с дълга дръжка и да е МАКАРОН просто така удоволствието е по голямо за мен .
madevil_82 навести го освен че е майстор и много може да научи човек от него Оги е голям пич.
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Той не е ,,малко особен'',той е МНОГО ОСОБЕН !!!madevil_82 написа:Малко е особен той в добрия смисълLimanov написа:Е същия дето ти я е предлагал той е и майстораmadevil_82 написа:Точно такава Siweida ми предлагаха в магазина на полиграфията ( 1-то магазинче под земята ) Магазинера каза че работел със същата пръчка успешно и с чепаре , бомбарда и нощем на плувка.Колега Limanov , ако си от Варна кажи кой е майстора , че и аз искам да направя тунинг на една пръчка.Наслука колеги.Благодаря колега скоро ще го навестя пак
И е по чипаретата и ремонта на макарите,не толкова по тунинга на пръчките !
Морето обича хората,които го обожават !
На нашия пазар няма хубави триколенни в момента.
Има има. Filstar supreme power 4,20м/8-30гр
Има има. Filstar supreme power 4,20м/8-30гр