surfcasting в Гърция

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: surfcasting в Гърция

Мнение от hris47 »

mmkatch написа:Здрасти колега "hris47",

Отново много ти благодаря, че споделяш ценен опит!
Имам един въпрос относно монтажите, можеш ли да покажеш как се слагат тези прозрачни силиконови тръбички? Нещо от сорта ли е - http://megafishing.bg/product/2944/sili ... achen.html
Щом не слагаш "сиси", тогава как се монтира вирбела за оловото - просто го промушваш през основната линия и му слагаш стопер преди повода на куката ли? Би било интересно да покажеш и със снимки как монтираш стръвта за териториални и хищните риби. Аз лично никога не съм пробвал да ловя хищни, но се надявам догодина да пробвам. :fishing3:
Да колега,точно такива са,аз ползвам на Трабуко и Оунер,но много често и сам си ги правя от дезодоранти--по-твърди са и при полет държат монтажа далече от основната линия,даже и при силен вятър замятането ми е безпроблемно.Освен това има и фосфоресциращи такива--много помагат при риболов на мурмура и ципура.Оловото монтирам директно на основната линия по начина ,който си описал--така при потегляне много по-бързо се качва в по-високите слоеве,като по този начин се избягва събирането на водорасли и са по-малко евентуални закачки.Бях наснимал монтажи,но нещо не ми ги отваря,все пак при първа възможност ще ги постна,колкото до стръвта--в момента съм доста зает ,но ще покажа как стават нещата в най -скоро време--за това се иска по-сериозна подготовка,а в момента съм доста зает,та от около двадесетина дена даже и на риба не мога да отида.П.П. ако решиш сам да си правиш шлаухи от дезодорант е добре да ги ''обезмирисиш''(егати термина) от миризмите,иначе има да се чудиш що не кълве :D :D
Последно промяна от hris47 на Сря Ное 22, 2017 6:37 am, променено общо 1 път.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

stefannankov написа:Някой ползвал ли е този прът - Lineaeffe AC casting прът. Интересно че не го видях в каталога на самата фирма - или е стар... или нещо е специално производство...
@hris47 - от споменатите от теб пръти Куантум и Колмик аура ти кой би предпочел. Гледам по чуждите сайтове че Куантума го дават с тежести до около 150 гр. , въпреки че го пишат до 200 гр.(е там имат и други куантуми с по-голямо тегло). Докато Аурата я дават до 250 гр, но доколко са реални де факто?
Да колега,тази пръчка е доста стар модел,от 2007-2008г може би,тогава бе на цени 120-130лв,но съм чел добри отзиви за нея за риболов по Дунав.Много ми е чудно кой склад са измели за да предлагат този модел сега.Има и други марки ,като TRABUCO OCEAN MASTER например,които са отдавна спрени и самото им наличие по нашите магазини ме навеждат на някои ''печалбарски''мисли(дано не съм прав).Колкото до Куантума--много мощна пръчка-up to 200gr. освен това като плюс е дължината 4,50 м--пръчка за пределни дистанций.Имай в предвид че триколенните са много стегнати,бързи пръчки и при всички случаи е добре да имаш поне два напръстника--направо режат пръсти при замятане.Като любопитен факт--по тази причина ''pendulum'' замятане винаги се изпълнява с мултипликатори.Друг плюс на Куантума е че се регулира макародържача и по този начин каквато и макара да сложиш можеш отлично да балансираш цялата въдица,а това е много важно при сърфкастинга.Преди две години извадих един скат 38кг. разказа ми играта-вадих го близо час и половина,смятай накрая пръчката сякаш бе оловна.С две думи--чудесна пръчка на много добра цена,при пръв удобен случай ще заприходя два броя.Имам Аура--много добра пръчка, много по-добра от доста по-скъпи марки в този клас пръчки.От това което циркулира по нашите магазини при сърфтелескопите е най-доброто..то не че е кой знае какъв избора де.Ето един интернет магазин с що-годе по-богат избор http://fishingplanet.gr/index.php?route ... =188_70_77 - гледам сега че са подновили асортимента наскоро с доста нови модели.Колкото до акцийте не се притеснявай,реални са,даже и най-куците марки се презапасяват поне с по 50%.Все пак да се внимава при замятане с тежест от земята,респ. от пясъка.
triatomov
новобранец
новобранец

Мнение от triatomov »

Колега mmkatch,
но кое викате "сиси" :oops:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

http://fishingplanet.gr/index.php?route ... ct_id=3527 това е''сиса'',с нея се монтират тежки олова над 100гр.
triatomov
новобранец
новобранец

Мнение от triatomov »

Благодаря зя отговора, но имам още едно питане , виждал съм гърците да използуват за стръв едни миди - много странни - приличат на цилиндър , който се отваря по дължина.Как се казва на гръцки това и за какви риби е подходящо.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

triatomov написа:Благодаря зя отговора, но имам още едно питане , виждал съм гърците да използуват за стръв едни миди - много странни - приличат на цилиндър , който се отваря по дължина.Как се казва на гръцки това и за какви риби е подходящо.
Това е т.нар,''солина''-- стръв за ципура,понякога излиза и сарго.Аз нямам кой знае какви успехи на нея,явно работи на места където я има.Казано честно за нея и фараоновия червей нямам много високо мнение,може би защото не се намират на местата където ходя за риба.
mmkatch
новобранец
новобранец

Мнение от mmkatch »

triatomov написа:Колега mmkatch,
но кое викате "сиси" :oops:
Здрасти колега, ето едно клипче как сами да си направим "сиси" ако ти се занимава :)
https://www.youtube.com/watch?v=XB2zfNV ... Q&index=27
mmkatch
новобранец
новобранец

Мнение от mmkatch »

hris47 написа:
mmkatch написа:Здрасти колега "hris47",

Отново много ти благодаря, че споделяш ценен опит!
Имам един въпрос относно монтажите, можеш ли да покажеш как се слагат тези прозрачни силиконови тръбички? Нещо от сорта ли е - http://megafishing.bg/product/2944/sili ... achen.html
Щом не слагаш "сиси", тогава как се монтира вирбела за оловото - просто го промушваш през основната линия и му слагаш стопер преди повода на куката ли? Би било интересно да покажеш и със снимки как монтираш стръвта за териториални и хищните риби. Аз лично никога не съм пробвал да ловя хищни, но се надявам догодина да пробвам. :fishing3:
Да колега,точно такива са,аз ползвам на Трабуко и Оунер,но много често и сам си ги правя от дезодоранти--по-твърди са и при полет държат монтажа далече от основната линия,даже и при силен вятър замятането ми е безпроблемно.Освен това има и фосфоресциращи такива--много помагат при риболов на мурмура и ципура.Оловото монтирам директно на основната линия по начина ,който си описал--така при потегляне много по-бързо се качва в по-високите слоеве,като по този начин се избягва събирането на водорасли и са по-малко евентуални закачки.Бях наснимал монтажи,но нещо не ми ги отваря,все пак при първа възможност ще ги постна,колкото до стръвта--в момента съм доста зает ,но ще покажа как стават нещата в най -скоро време--за това се иска по-сериозна подготовка,а в момента съм доста зает,та от около двадесетина дена даже и на риба не мога да отида.П.П. ако решиш сам да си правиш шлаухи от дезодорант е добре да ги ''обезмирисиш''(егати термина) от миризмите,иначе има да се чудиш що не кълве :D :D
Благодаря ти, ще тествам и ще чакаме снимки когато имаш време!
triatomov
новобранец
новобранец

Мнение от triatomov »

Изгледах доста клипове и забелязах, че повечето използуват монтаж при който оловто стои наи накрая на линията а повода е сложен перпендикулярно на основната линия и като гледал ползват поводи около 1.5м и нагоре.Та питането ми е това ли е по добрия монтаж? Аз винаги сьм правел монтаж с олово по линията или перпендикулярно на линията като повода ми е най накрая.Ще се радвам ако някой сподели мнение. :fishing3:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

triatomov написа:Изгледах доста клипове и забелязах, че повечето използуват монтаж при който оловто стои наи накрая на линията а повода е сложен перпендикулярно на основната линия и като гледал ползват поводи около 1.5м и нагоре.Та питането ми е това ли е по добрия монтаж? Аз винаги сьм правел монтаж с олово по линията или перпендикулярно на линията като повода ми е най накрая.Ще се радвам ако някой сподели мнение. :fishing3:
Здравей,колега,сам по себе си монтажът( какъвто и да е той) не е панацея за успешен улов.Какъв монтаж ще използваш зависи от много неща--времето,вълната,стръвта,видовете риба които са пред теб и т.н. и т.н.За мен толкова дълги монтажи са неефикасни защото много пъти, особенно при тихо и топло време ,когато рибата е вяла и мудна,не се отчитат повечето кълванета,особенно ако те намерят по-дребни риби , може да си чакаш на празна кука с часове.И ще ти дам пример с риболова на една от най-хубавите риби ,много пъти подценяванни незаслужено-мурмурито.То се търси на чисти пясъчни дъна ,където рови в търсене на червейчета,малки миди ,рачета.Мурмурито е много предпазлива риба много често особенно когато е по-малък пасажа то не поема веднага сръвта а я предъвква в устата си и ако усети нещо плюе веднага и изчезва.Затова се лови на много къс,долен монтаж --20-30см.с една кука 4-5 номер.Целта е да се индикира всяко кълване и на 2ро-3то-засичаш.И тук ще ти издам един "пиниз",който научих от един мой приятел-грък--при замятане ,след като си изпънал линията обираш 3-4метра корда с наведен връх на пръта--по този начин тежеста се "вкопава" в пясъка иоформя нещо като бразда или следа от червей,която служи като допълнителен ориентир за мурмурито.Това работи ,особенно ако имаш за стръв мавро сколики.Така че е добре да намериш поне 10 тина монтажа,които да използваш.Като си гледал в you tube сигурно си забелязал колко много готови монтажи имат повечето сърфкастеристи и бъди сигурен че поне 50% са къси.Не фаворизирай някой монтаж само защото си го видял някъде.Да, може да е добър там където си го видял,но да не работи на местата където ще ловиш ти. :fishing6:
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

Нека да уточним и какво влакно да ползваме.Трябва ли да се оборудваме задължително с влакна за сърф кастинг или друг определен вид ,щото мойте пръчки са повечето с плетено влакно :fishing3:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

odisei71 написа:Нека да уточним и какво влакно да ползваме.Трябва ли да се оборудваме задължително с влакна за сърф кастинг или друг определен вид ,щото мойте пръчки са повечето с плетено влакно :fishing3:
Тук засягаш много важен въпрос колега.Опитвал съм с плетено на DYNEEMA но не останах доволен по ред причини -1- икономически не е оправдано-аз имам 6 пръчки като на четири от тях макарите са байтрънъри 10 000размер и събират общо 1800м 0,40. и две са по-малки -8000 съответно 760м. съгласи се че ако им кача 2500м.брейд сумата става астрономическа.-2-При закачки плетеното влакно няма късане,ерго трябва сам да го срежеш с което бързо губиш метраж.-3-както споменах качих веднаж плетено ,защото имаше година в която пасажите на леферите бяха много плътни,големи и минаваха много близо до брега като при това ми изпокъсаха много монофил,реших да сменя с плетено --ефекта бе пълна нула-режеха си го като хирурзи.Дълго време ползвах TRABUcO T FORSE SALT WOTER и бях много доволен - много здраво .без проблеми ми извади много трофейни риби,недостатък му е че не е равномерно по дебелина,всъщност е по-дебело и то доста.Сега съм с товаhttp://fishingplanet.gr/index.php?route=product/product&path=188_91&product_id=4879&filter=MANUFFUNAM=Oceanic+Team=37, но нямам още впечатления защото съм отскоро с него,извадило ми е няколко добри риби,но все пак съм малко резервиран--слабичко ми изглежда. Загледал съм едно на AWA SHIMA--ION POWER BIG GAME,като се прибера ще взема 3-4 ролки защото тук е на двойна цена . И още нещо,колега odysey,на Йонийско море водата е много по-солена отколкото на Егейско море и ако не измивам след всеки риболов със сладка вода,каквото и да е влакното след ден,два побелява от солните кристали и направо залепва.Добре е периодично да се минава със някакъв спрей,за да не го съсипеш бързо
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

Аз си пазарувам влакната от Китай,като цените са доста приемливи.
Пример:https://www.aliexpress.com/item/Anmuka- ... eLevelAB=4

За около 20 лева си купуваш 1000метра плетеняк.Въпроса е друг.Дали влияе определено влакно на кълването!?Чувствителност?Дали рибата го усеща и т.н?Дали може да се постигне приличен кастинг.?
Това ме интересува тъй като моето оборудване е меко казано незадоволително и си правя планове за ъпгрейт.
Интересно е ,че даже и с това оборудване се получава що- годе приличен риболов,но при известни условия!
Какви са те?Там където риболовствам,не изисква дълги дистанций,напротив,няма има 20 метра и става много дълбоко.Тъй че,и с евтина пръчка може да презентираш стръвта.Става въпрос за Керамоти и по точно плажната ивица.Възникват още доста въпроси но ще ги поставяме на парче,защото ще изчерпиме бързо интересната тема.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

odisei71 написа:Аз си пазарувам влакната от Китай,като цените са доста приемливи.
Пример:https://www.aliexpress.com/item/Anmuka- ... eLevelAB=4

За около 20 лева си купуваш 1000метра плетеняк.Въпроса е друг.Дали влияе определено влакно на кълването!?Чувствителност?Дали рибата го усеща и т.н?Дали може да се постигне приличен кастинг.?
Това ме интересува тъй като моето оборудване е меко казано незадоволително и си правя планове за ъпгрейт.
Интересно е ,че даже и с това оборудване се получава що- годе приличен риболов,но при известни условия!
Какви са те?Там където риболовствам,не изисква дълги дистанций,напротив,няма има 20 метра и става много дълбоко.Тъй че,и с евтина пръчка може да презентираш стръвта.Става въпрос за Керамоти и по точно плажната ивица.Възникват още доста въпроси но ще ги поставяме на парче,защото ще изчерпиме бързо интересната тема.
Ако ловиш на толкова къси дистанций каквото и влакно да сложиш ще ти върши работа,а пък и не е нужно да гониш дълги дистанций.Колкото до чувствителноста --за разлика от теб при мен дълбочините не са големи,не превишават 10 м на разстояние до 200м и затова аз гоня по-големи дистанций,особенно през деня.Въпреки това индикирам и най-лекото кълване.Тук искам да отбележа,че много често слагам и "маймунка" за сигнализатор и понякога индикирам кълване на върха,докато маймунката даже не потрепва.Все пак колега е добре да си оборудван със сърфкастингови такъми--не вярвам да си решил да ходиш само на Керамоти,освен това не се знае кога ще мине някой "трактор" :D :D през тебе и ще има да се вайкаш....пък вече има на много добри цени хубави пръти,за макари да не говорим.Ако ти кажа че имам две пръчки ОСАКО РЕАЛ МАСТЕР СЪРФ и са ми извадили много добри риби без никакъв проблем едва ли ще ми повярваш.В същото време имах и две ШИМАНО ВЕНГЕАНС -200ГР. и за мен бяха голямо разочарование-само в течение на месец откакто ги купих и двете се счупиха на едно и също място,с точност до милиметър.пак добре че са с гаранция ,само ги оправих и моментално ги разкарах.Оттогава много ми падна мнението за Шимано.Така че горе-долу в рамките на до 300лв може да събереш много добър сърфкастингов сет на който може да разчиташ.Колкото до влакната--ако е монофил гледай да е по-твърд,да няма"памет",желателно да е за солена вода.Според мен много по-важен е флуорокарбона за направата на поводи-аз ползвам само "ТРИЛЕН" на БАРКЛИ и то не по-тънък от 0,30--не толкова че ще мине някоя по-голяма риба ,колкото поради факта че е по-твърд и при изваждане за смяна на стръв не ми се оплита и връзва когато мине през по-голяма вълна на прибоя. :fishing11:
Станимир Бегов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Станимир Бегов »

Колега hris47 влакното AWA SHIMA--ION POWER BIG GAME го пробвах преди 6-7 години за шаранжийски роболов и не останах никак диволен ,след 10тина роболова слънцето го изгори и започна да се къса много лесно там ,където влакното е било изложено на слънце над водата.Имай на предвид ,че слънцето в Гърция е по силно от Българското.
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”