Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Всички мислите и казвате все верни неща,но истината за рибите на Трола,е следната-на Пясъка толкова беше паднала водата,че се беше смалил наполовина,тоест просто рибите нямат къде да отидат и всеки средностатистически неможач/куцо и сакато/,като въпросния Трол влизаше с лодка и косеше наред-толстолопи,бели риби,сомчета дори шарани......та такива ми ти работи.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Аксел,Тапета,Краси-Грозния и всекви подобни индивиди пълни с лошотия и отрицателна енергия ще бъдат мачкани от моя страна всеки път когато си позволят да си отварят грозните усти!Това са хора,които знаят само да рушат и за мен не съществуват нито като хора,нито като риболовци!Точка!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не съм казал,че плуват заедно докато се хранят!Казвам,че белите риби са Кралиците на всеки водоем,както в Шаха или Прайда при лъвиците!Кралиците имат много повече възможности за откриване на жертвата и винаги първи започват да се хранят,докато не дойде некоя щука или Краля Сом!Намирал съм сулче 30санта в сом или съм виждал полу-умряло сулче минало през сомска уста и т.н. и причината на сома толкова да му харесват сулчетата е освен вкусовите качества и удъра по директен конкурент,който става недостъпен га мине 45санта!Имал съм много случаи да хвана бели риби и после да дойде сом от всякакъв размер,това го е забелязал и всеки по-опитен тролингист!Бялата на тролинг се лови специфично и за това няма грешка,че именно той идва след тях да се храни!Това се случва не само през деня,но и през нощта!При кльонкане през лятото винаги се чуват плясъци наоколо от хранещи се бели и тогава е възможно да се набодат на сомския такъм-случайно а не заради звука на кльонка!bai mile1 написа: ам земи кажи,що си мислиш,че сулките и сома плуват заедно докат са хранят?

Това е точно така! Но само предполагах какъв вид риба може да бъде. Плясъците са на около 15-20м от лодката, най- често в ранните сутрешни часове, когато времето е тихо. Не само през лятото, но и през септември и октомври.Troli Rapala написа:...При кльонкане през лятото винаги се чуват плясъци наоколо от хранещи се бели ......:
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Като бъдещ Европейски Шампион в дисциплината по улов на Сом на Тролинг бях поканен на 1-ви ред в Зала-1 на НДК по случай 75-годишнината на НСА!Имаме страхотни спортисти и им пожелавам успех през 2018-та!Приятно гледане!
https://youtu.be/-zqXq7iSJSk

https://youtu.be/-zqXq7iSJSk
Сега ,ще изложа някой мои наблюдения
Като бях на Ив всяка вечер се чуваше едно особено пляскане и клокочене на водата,викам си сигур пада нивото нъли такъв язовир не е кат нашия,ма на втората вечер викам си чакай да погледна лодката дан е останала на сухо,и кат светнах с челника
риби на 20 санта вода и са хранят(Като го беше описал Дончо нейде по назад в темата) викам на колегата я дай тАлавизора да хвърля да видим за какво става въпрос пуша една цигара вадим го и 18 уклея вътре
ясно бялата вечеря ма може и някой и друг сом да е папал покрай нея
.През деня си дърпаме в канъона и видях два сома около 10те кила да са обръщат ей тъй в нищото
туй нещо на Тича не съм го виждал от години,въпреки ,че веднъж ми са случи ма за 15 дена веднъж
миналото лято.Днеска си приказвам с един приятел и вика кормораните ги няма на Тича
дали щот няма риба или нещо друго не знам?Та аз поне не съм хващал бели докат дърпам за сом,или ще е едно на 100,отделно,че тъз година имам по вече сомета отколкото бели,но го отдавам на бавната скорост на влачене,а пък колко е така или не все още не съм си отговорил,та така

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
Ей юрдекbai mile1 написа: тъз година имам по вече сомета отколкото бели,но го отдавам на бавната скорост на влачене,а пък колко е така или не все още не съм си отговорил,та така![]()

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Е сега стана интересно!bai mile1 написа:Сега ,ще изложа някой мои наблюденияПрез деня си дърпаме в канъона и видях два сома около 10те кила да са обръщат ей тъй в нищото
![]()
![]()

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това са страхотни риби и не се хващат лесно!toci23 написа:Ей юрдекbai mile1 написа: тъз година имам по вече сомета отколкото бели,но го отдавам на бавната скорост на влачене,а пък колко е така или не все още не съм си отговорил,та така![]()
![]()
![]()
белите риби- петичките и нагоре-също се хващат на бавна скорост
стига да ги знайш де са

Имах късмета да хвана две тая година над 5кг -особенно втората се хвана на мой воблер което ме направи безкрайно щастлив
Имах късмета да ми клъвнат и две в пъти по големи,но оставиха само спомен-и двете
Да сме живи и здрави
догодина ще ги преследваме отново.... 

KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
: Чекам отговор за да те преценя,до къде си стигнал и имаш ли нужда от едно рамо?[/quote] От рамо има нужда ,всеки понякога
щот а си са помислил за вслик и......разбираш ,че не е така
В дадения случай почнахме да въртим на това място и сложихме плитки фофлери
обаче само едно дребно на колегата у дари,обаче са откачи до лодката, викам му върти пак оттам,завъртя и пак удар,за мен беше същата риба щот на едно и също място на един и същ фофлер,на мен нищо
Мисля че просто в тоз момент е тръгнал да са храни,обаче иска точно определена примамка с точно определена вибрация,и не поглежда друго в точно тоз момент

Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Марк Твен
- Don4o_62
- учете се от него
сом като се обръща от дълбокото горе,значи е весел или е
колко съм ги дебнел на Кърдж. едно време като се дигаха от 30 - 40 м. и горе се въртяха като тюлени,но греда,никога не са проявявали интерес към ръчката
,та съм стигнал до убеждението,че щом се дига от дълбокото значи е весел или си плакне мъдете 

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

Много весело обяснение

Марк Твен
Марк Твен
Много я задълбахте. Мирни риби, военни риби, групировки. Истината е, че повечето от нас нямат никакво обяснение за ''бързия влак'', щото ако имаше някаква логика щяхте да ги хващате един след друг. Пък и това е емоцията и забавлението, иначе влизаш в различни филми. Аз да попитам вашето мнение за кльонкането по време на тролинг? Че попаднах само на такива биячи на яз ''Камчия'' тази година, но лично на мен ми се струва ''Гъз глава затрива''
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Миле,постъпили сте както всеки го е правил и нищо!
Имал съм десетки срещи с въртящи се сомове горе,особенно като бях с електричка!Много е изнервящо и въртиш,като гламав за нищо!Решението е да запомниш мястото и да се върнеш на стъмване с воблер,който гази на 3-4метра,което е дълбочината на хранене!Тази дълбочина е Златна и дава най-много резултати,дори и на кльонк!Правиш два тигела в двете посоки или при достигане на точката,където се предполага че е сома,правиш плавен завой от плиткото към дълбокото или в твоя случай от брега към средата!В повечето случаи удря на по-забързания воблер!Моето соме 8-ка така ми удари,а преди това имах три бели-тройки на същия тигел през деня!Описвах полукръг от средата към плиткото и обратно!Това ме кефи най-много в тролинга,че на добрия шофьор на лодка му се получават нещата!Никога няма да ми омръзне да карам лодка или кола,а при кльонкането това ми липсва!