surfcasting в Гърция

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: surfcasting в Гърция

Мнение от hris47 »

triatomov написа:и още нещо ,вечер по тъмно може ли да ползвам светещи ампули и ако да къде ги слагаш.
:fishing4:
Зарганът е абсолютен фаворит,него го гонят всички хищници,по това време по-добре го залагай на парчета като повдигни стръвта с флотер,желателно -фосфоресциращ,следваща е сарделата-днес успях да взема от пазара и ще ти постна 2-3 монтажа,но ще е по-късно довечера че сега имам малко работа.Взел съм и едно калмарче .Сафрида също е добра стръв-по-малкия разбира се.Имай в предвид че в повечето случаи предпочитам да повдигна стръвта от дъното,като по този начин избягвам няколко проблема--понякога има доста раци които скапват много бързо стръвта,има и доста малки скатове,които понякога също са голяма напаст.И не на последно място така се забелязва много по-лесно и отдалече привлича вниманието на рибите.Но това ,разбира се са решения,които се взимат на място и според конкретните условия за риболов.Колкото до ампулите--тях ползвам , когато съм за лефер със стръв -филе от кефал ,т.е. с по-голяма стръв и на телени поводи.Слага се ампулата на теления повод ,близо до вирбела.Ако ползваш флуорокарбон за по-малка стръв ползвам фосфоресциращи перли,когато съм със стръв на дъното,а когато съм повдигнал ползвам фосфоресциращ флотер( или повдигач,поп-ъп).Ако не намираш такъв в БГ,тук има във всеки магазин--питаш за флотер фосфоризе,ако не се лъжа май бяха на PREGIO,вземи си колкото може по-големи за да повдигаш и по-тежка стръв.
triatomov
новобранец
новобранец

Мнение от triatomov »

hris47 написа:
triatomov написа:и още нещо ,вечер по тъмно може ли да ползвам светещи ампули и ако да къде ги слагаш.
:fishing4:
Зарганът е абсолютен фаворит,него го гонят всички хищници,по това време по-добре го залагай на парчета като повдигни стръвта с флотер,желателно -фосфоресциращ,следваща е сарделата-днес успях да взема от пазара и ще ти постна 2-3 монтажа,но ще е по-късно довечера че сега имам малко работа.Взел съм и едно калмарче .Сафрида също е добра стръв-по-малкия разбира се.Имай в предвид че в повечето случаи предпочитам да повдигна стръвта от дъното,като по този начин избягвам няколко проблема--понякога има доста раци които скапват много бързо стръвта,има и доста малки скатове,които понякога също са голяма напаст.И не на последно място така се забелязва много по-лесно и отдалече привлича вниманието на рибите.Но това ,разбира се са решения,които се взимат на място и според конкретните условия за риболов.Колкото до ампулите--тях ползвам , когато съм за лефер със стръв -филе от кефал ,т.е. с по-голяма стръв и на телени поводи.Слага се ампулата на теления повод ,близо до вирбела.Ако ползваш флуорокарбон за по-малка стръв ползвам фосфоресциращи перли,когато съм със стръв на дъното,а когато съм повдигнал ползвам фосфоресциращ флотер( или повдигач,поп-ъп).Ако не намираш такъв в БГ,тук има във всеки магазин--питаш за флотер фосфоризе,ако не се лъжа май бяха на PREGIO,вземи си колкото може по-големи за да повдигаш и по-тежка стръв.
Благодаря ти за изчерпателните обяснения и се надявам като се върна да покажа и резултати.
Само не знам дали по това време ще има още зарган, иначе не е проблем да се улови, но пък имам във фризера няколко които пазя точно за стръв. :fishing1:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Направих няколко монтажа и сега ще ги постна,някои снимки излязоха добре,други не толкова,но мисля че ще свършат работа
IMG_20171213_170243.jpg
IMG_20171213_170437.jpg
IMG_20171213_170642.jpg
IMG_20171213_170959.jpg
IMG_20171213_171404.jpg
така залагам цяла сардела за синагрида,за лаврак,понякога( и то нерядко) и смерна(мурена)откъм устата е двойна кука,откъм опашката е единична с ухо.Около опашката обмотавам добре с ластичен ,не и по цялото тяло за да е колкото се може по естествено.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

IMG_20171213_172033.jpg
IMG_20171213_172122.jpg
IMG_20171213_172238.jpg
този е разновидност на първия,разликата е само в това че сарделата е без главата,само като я режеш гледай да не вадиш и вътрешностите.Този монтаж е добре да го правиш с телен повод за хищник,много често удря лефер или смерна
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

IMG_20171213_173259.jpg
IMG_20171213_174122.jpg
IMG_20171213_174236.jpg
Този монтаж по начало е за супя(сепия),използваш не много големи,заедно с главата.Вади се внимателно кокала и по негово подобие изрязваш парче тънък стиропор който слагаш на негово място.По този начин повдигаш стръвта,като е добре да е на дължина около 0,80см-1м.НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ОТВОРИШ АВАНСА.за да няма"ниско летящи пръти".......... :fishing9: :D
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Този е също много добър,само че ти трябват три игли за червеи и една за мана,прави се само от калмар понеже е по-мек и по-лесно се обмотава.Много добър за синагрида
IMG_20171213_174714.jpg
IMG_20171213_174853.jpg
IMG_20171213_174944.jpg
IMG_20171213_175315.jpg
IMG_20171213_175609.jpg
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

А тези са си класически,най обикновенни,на първия залагаш мустаче от калмар по същия начин ,както залагаш червей с помоща на игла,много добра стръв за скатари--една от най-вкусните риби на средиземноморието,за мен пред нея бледнеят и лаврака и ципурата.....
IMG_20171213_180135.jpg
IMG_20171213_180116.jpg
IMG_20171213_180836.jpg
IMG_20171213_180836.jpg
,а този се прави с тройка ,като махаш дългите мустачета а по-късите може малко да ги подрежеш за да се избегнеш подръпването от по-малки риби
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

hris47 написа:
odisei71 написа:Намерих на едно място нагледни монтажи за сърфкастинг,може да са от полза..https://www.youtube.com/watch?v=WFTggZmkU_4

Нека познавачите,особено хрис47,да си кажат мнението.Кой са предпочитаните от него и има ли корекции по същите!?
Здравей,колега повечето са си класически монтажи с долна тежест.Както споменавам на няколко пъти не са ми много предпочитани , .най-вече защото доста често се оплитат при замятане и второ при повече куки се иска съответно и много повече стръв( ако пък си на червеи направо е разоряващо).Но това си е мое мнение и не задължавам никого с него.Все пак това са утвърдени монтажи и защо пък да не опиташ как ще работят при теб.От всички показани този с балона ми е най-предпочитан,според мен ще работи много добре на жива стръв за дорадо( кинигос),но казано честно досега не съм го пробвал.Тук ще постна един монтаж,който не е нищо особенно ,но ми е извадил много риба.Подходящ е за сикьос,меланури ,понякога удря и ципура.При него интересното е тежеста--това е 100гр. тежест,която във водата стои изправена,благодарение на въздуха в маркуча,другото е повдигача( флотер) който е фосфоресциращ.Този монтаж е подходящ за каменисти дъна,за места където има водорасли ,тъй като стръвта изобщо не докосва дъното
IMG_20171208_122919.jpg
Като допълнение-тези тежести ги има във всеки магазин--искате"хоревти варидиа",но е добре да си ги правите сами от по-дълъг маркуч,малаките го режат понякога много къс и трудно се повдига от дъното.
Ето и едно клипче,как да си направим сами такава система ..https://www.youtube.com/watch?v=nkyL-DA6gEk
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Да,колега odysey,елементарна е и много ефективна,понякога в маркуча слагам и ампула,но само ако е зелен като показания.Добре работят и фосфоресциращите тежести ,но много бързо се "обелват" ,особенно ако ловиш на чакълесто или каменисто дъно.И за да имаш успешен риболов много важно е да успееш да раздразниш сетивата на рибите,особенно обонянието и зрението им.Винаги имай на предвид че особенно изявените хищници имат много по-добро зрение през ноща дори от котките,затова и са по-активни по това времеТова е основното с което се съобразявам и заради което предпочитам нощния сърфкастинг. А иначе и аз правя моите тежести по подобен начин,само дето ползвам метален повод за хищник вместо тел и понякога за да подобря плаваемостта пълня маркуча с уплътнителна пяна,с което избягвам постепенното пълнене с вода ако не е добре уплътнен маркуча. :fishing6:
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

https://www.youtube.com/watch?v=sVm-s6B2-no
Този е монтаж със солина,аз пък ходя да ги чопля и залагам мидата без черупката на куките.Не разбрах обаче,защо ги монтира на два повода,с един няма ли да стане?
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

odisei71 написа:https://www.youtube.com/watch?v=sVm-s6B2-no
Този е монтаж със солина,аз пък ходя да ги чопля и залагам мидата без черупката на куките.Не разбрах обаче,защо ги монтира на два повода,с един няма ли да стане?
Хахахахахаааа---къде колега го "изкопа" тоя клип, доста се посмях на гръцката мърлящина---супер оборудван ама като го гледам само как е отворил трипода....и особенно как си отряза пръста с първото замятане, и пак добре се сети да си навие малко скоч за второто.....хахахахааа,много се смях.Ми то за тая цел има напръстници.А сега сериозно--ако забеляза солините му са замразени(голяма идиотщина),особенно ако са престояли по-дълго стават на желе,затова ги омота с толкова много конец,иначе при замятането щяха да останат на брега.Иначе пък монтажа при тоя начин на залагане е правилен поради простата причина че солината е доста дълга и ако е на една кука рибата( разбирай ципурата)може да поеме солината откъм свободния край и като усети съпротивлението ще изплюе стръвта.Аз също залагам цяла солината,но с помоща на игла за мана и клуп откъм горния край на единичен повод.След като солината "легне" на основната кука,слагам друга,с ухо откъм горната част,късам клупа и връзвам монтажа към вирбела на основната линия.По подобен начин залагам и мавро сколики заедно с "къщичката" му,така стръвта ми е максимално близо до естественото и състояние.Въпреки всичко тук не ми харесва как работи солината,имам удари но нямам хваната риба и затова много рядко я ползвам,докато по описания начин на "мавро"имам няколко трофейни ципури.Като извод-опитвай се да се снабдяваш със свежа стръв,прибягвай към замразена само в краен случай.Винаги залагай стръвта колкото се може по-естествено,като се стреми да прикриваш максимално куките,съобразявай се и с това доколко тази стръв е налична по местата на които ловиш,имай напредвид че само червейте може да се приемат като универсална стръв и работят почти навсякъде.Хахахаа----изби рибата с тоя клип,това ми напомня как веднаж в Превеза хванах една ципура 3,5кг и после с нея се снимаха де що имаше гърци наоколо ми....след време разбрах че са я хванали рибарите от целия Епир.Та затова не ги вземай много насериозно,има и от тях какво да научиш но винаги гледай внимателно клиповете им и се опитвай сам да стигаш до някои отговори. :smt023 :smt023
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Между другото този начин с две куки на два по-дълги повода е основен за залагане на раци за стръв--прекарваш през очите и подрязваш крачетата им( да не припкат много-много по дъното).Удрят яки ципури.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

https://www.youtube.com/watch?v=aG4xkhvpVco- и нещо за отмора--това излиза по моите ловни полета,вярно че ловят от лодка,но много често тези "зверове " удрят и на сърфкастинг-шанс да се извади нещо такова от брега--почти никакъв.Тези са от Арта и Коронисия,тук пребивавам вече 11г..Приятно гледане. :fishing8:
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Какво ли направи колегата "triatomov" ?
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

Аз също ходих до гръцко през уйкенда,но пак греда.Ловях през деня и то на пристанище и за това си обяснявам скучните пръчки.Дадох грешни пари за стръв.Купих монодоли ,акровати ,сардели,калмари, но нищо не се случи.
Тръгнах си към свечеряване и тогаз взеха да пристигат гръцките сърфисти и започнаха да разтягат сопите.Нямам възможност в близко време да пробвам нощния сърфкастинг ,но и това ще се случи.Може би тогава ще е получат нещата,но си иска постоянство,а това става ако живееш до морето.
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”