Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Нема се пуашиш,я съм губил 3часова битка и накрая се откачи,но ми олекна и бях възхитен от волята му за победа!
Номера е от тия клипове да видиш грешките и да не ги допускаш.Тук имаше час борба и влачене 2км.,но накрая напъва без "Но стик" и за туй му скъса.Още половин час и сома щеше да е гроги.Търпение не му стигна,иначе беше спокоен,държеше пръта прекалено нагоре а и 2.30 повече пречи от колкото помага.Лодката беше супер удобна за дълъг сом и грам не се разклати.Номера е да ти ударят по-често,пък после има време да се обучиш Ко съ праи! 

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Димане,казваш че сега рибите трябва да се търсят на повече от 20м дълбочина,с което съм напълно съгласен.Сега си представи,риболов при вятър 5км/ч и риболов на 28м под лодката,без Ай-пилот на язовир,като Антона например,със 100гр олова и костур.........спецификата на този язовир е силно ограниченото пространство и голямата денивелация на дъното с разлики повече от 20м. за 30-50м.,как мислиш да ти стои стръвта под лодката.За сведение рибите често удрят на дълбочина повече от 35м,като самите костури са обикновенно на дълбочина над 25м.Друго е да кльонкаш на реки,като Танзили например,където дъното рядко е повече от 10м.,а стръвта на 2-6м под лодката.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Кльонкането на 20-50метра ми се струва безмислено с естествена стръв,щот от рязкото налягане ще даде фира!
Аз лично не знам за хванати сомове на кльонк под 15метра!
Той сома осъзнава от къде му идва звука? 

ама това за под 15м сериозно ли е
Пускаш стръвта бавно, за да не даде фира и повече търпение. Ако започне да бесува и да се качва над оловото, значи пускаш прекалено бързо. Това става и при липса на кислород в определени слоеве на водата. В края на ноември можеш да търсиш на кльонк едрите на 40м дълбочина. Вдигат се до 25-тия метър и удрят. Това може да ти случи и през лятото. Вдига се от 35м и зависва на 11-12м. Повече неще. Това през деня.Troli Rapala написа:Кльонкането на 20-50метра ми се струва безмислено с естествена стръв,щот от рязкото налягане ще даде фира!Аз лично не знам за хванати сомове на кльонк под 15метра!
Той сома осъзнава от къде му идва звука?
аксел, слагаш голямо олово, парашут- ако трябва два, големия лъч и каквото сабя покаже. Този риболов е за най-лудите.
Не само в края, а на няколко пъти преигра и пръчлето беше на ръба да се счупи. Гледайки, усетих как пръчката се втвърдява повече от допустимото. Проблема с тези пръчлета е, че нямат подемна сила.Troli Rapala написа:..,но накрая напъва без "Но стик" и за туй му скъса...
Сега ще споделя един пример, който ме навежда на мисълта, че рибата не усеща напъни, каквито усеща риболовеца:
Реших да настройвам макс-драга на новото мулти. Пръчката е 30-50lb. Вързах влакното за един железен пиромолив и го връчих на Димана да го държи, както си седеше кротко на дивана. Напънах с всичка сила. Пръчката вече се огъваше на обръч и лака на водачите започна да пука. В един момент усетих, че вече въдицата дърпа мен, а не аз нея. Капиляра в окото ми стана дебел като пълнител за химикал. Димана, която като физика е фино гадже, стоеше спокойно на дивана, без да помръдва. Ведра и усмихната.
- Какво се пънеш толкова?
- Как какво, ти не усещаш ли напън?
- Нищо не усещам!

Хванаха ме карастанчовите и реших да счупя въдицата. Повторих упражнението, този път колкото ми душа носи. И пак същото. Стоях и гледах, като втрещен. Не знаех, какво да си мисля. И все още не знам.

Имаме късмет, че рибите нямат като нас твърда опора. И във водата губят голяма част от теглото си.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
съгласен,съм Димане,преди така правех,но сега поради наличие на яз.Цанков Камък има течение и парашутите не те спасяват.Любопитно ми е как въдицата на Танзили би се държала с 400гр олово пред нея.........и друго е вярното-няма меки и твърди пръчки,има големина на стръвта и олово пред нея.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
[quote="plamski33"]ама това за под 15м сериозно ли е[/quote]
Говоря за Жребеца щот само там съм кльонкал едно време и нямам риби под 15метра на кльонк с костур,а и не съм дочул някой да ги е разбил в големите дълбочини?
Имах няколко уловени през ноември на около 6-7метра,а съм пускал стръвта и на 25м. без успех.Вдигат се от дъното,но нищо повече!

Говоря за Жребеца щот само там съм кльонкал едно време и нямам риби под 15метра на кльонк с костур,а и не съм дочул някой да ги е разбил в големите дълбочини?

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Пич,Проблема е изцяло в твоята глава и погрешното схващане,че рибата се лови с Подемната сила на пръчката и теоремата на Архимед!Diman написа:. Проблема с тези пръчлета е, че нямат подемна сила.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
И ония дървени глави начело с Краси в морския риболов мислят по същия дървен начин,ако изобщо могат да мислят и за това си трошат въдиците или им къса!

Ти не си интелектуалец. Ти си плямпало!
И не си обективен. Аз не видях Краси да е чупил въдица. Но дори да беше, на всеки може да се случи, дори на теб. При теб всичко идеално ли е? Мирувай малко. Весели празници и с малко смиреност ще си по-красив!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Щом това грешно мнение те грее през зимата,нямам нищо против!Diman написа:Ти си плямпало!И не си обективен.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
То между Краси,Миро и останалите Подемчици със строшени пръти няма разлика!Diman написа:Аз не видях Краси да е чупил въдица. Но дори да беше, на всеки може да се случи, дори на теб.

- SUPER MARIO
- ще става разбирач
То по добре да счупиш въдицата и да изкараш рибата, отколкото да я изтървеш, или не е така , а Троли... 

Бързай бавно.