Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Микроязовир "Борика" - 31.07.2005
Модератор: sapuna
Микроязовир "Борика" - 31.07.2005
Намира се до село Борика, Ихтиманско. Карта от ТУК Платено - 5 лв. на пръчка и рибата НЕ се плаща. Пазача е много готин и може да ви пише само 1 или 2 пръчки, стига да не сте "залесили" брега с пръти
. Зарибено е преди 10-тина дни с 1200 кг. шаранчета по 1500 гр. и 600 кг. сомчета по 2-2.5 кг. Ври от каракуда
. Разстояние от София (Младост 3) 55 км. От София се пътува по магистралата за Пловдив, на първата възможна отбивка за Ихтиман се слиза от магистралата. На Т-образното кръстовище със стария път за София се завива НАДЯСНО (посока обратно към София). След около 300 метра има отбивка в ляво за село Веринско. Няма табела (тоест има, но се вижда само ако идваш от София по стария път), та внимавайте да не я пропуснете. Оттам се минава покрай завода за чугун (голяма синя сграда) и прелеза на влаковата линия София - Бургас. Оттам се катери нагоре 3-4 километра до село Веринско. Във Веринско или питате, или гледате да държите пътя, който изглежда "по-главен". Има едно Т-образно кръстовище от което се разделят два "по-главни" пътя - там надясно. Като се излезе от Веринско пътя става много тесен, но е поправян наскоро и почти няма дупки. След малко от дясно се показва язовир "Бакър дере", който обаче ми се видя страшно препълнен и се е превърнал буквално в наводнена нива. Продължавате около 5 км. до село Борика. Току-преди селото се вижда язовирчето отляво. На около 100-150 метра преди табелата на селото се отбива черен път, по който са 100 метра до водата. От там започва язовирчето, там е и "стената" и е най-дълбоко (5-6 метра на 2-3 метра от брега). Аз лично бях от далечната откъм пътя страна, където брега е по-стръмен. Бях там към 7 часа и до 11 хванах 34 каракуди и 1 костур
Всичко на плувка с телескопчето без водачи на жито и торен червей. Захраних обаче в началото с жито и сигурно затова се събра толкова каракуда - направо "гол след гол"
На дъно така и не пипна, въпреки че пазача каза, че имало сом. Каза още че шарана излизал само на царевица, но по-надолу по язовира, където е по-плитък и има повече шавар. Понеже съм пълен новобранец и не знам колко е минималния размер на каракудата, която може да се взима, а и в риболовния ми билет не го пише си ги взех всичките, само костура пуснах че беше малечко
С две думи изкарах си чудесно и горещо ви го препоръчвам това язовирче. Предполагам, че опитните колеги ще извадят и шаран и сом от там, ама аз съм още зелен
Късмет!
П.С. Забравих да кажа - става и за пикник екстра!
А тук - снимка на каракудките
СНИМКА

П.С. Забравих да кажа - става и за пикник екстра!

А тук - снимка на каракудките

Ambitious people are simply too stupid to be lazy
Re: Микроязовир "Борика" - 31.07.2005
Цък ТУКLars написа:.... Понеже съм пълен новобранец и не знам колко е минималния размер на каракудата, която може да се взима.......
(в долния краи на страницата)

Re: Микроязовир "Борика" - 31.07.2005
Ми ако може по-точно да ми покажеш къде пише за каракудата (Carassius carassius) че не видях...hito33 написа:Цък ТУКLars написа:.... Понеже съм пълен новобранец и не знам колко е минималния размер на каракудата, която може да се взима.......
(в долния краи на страницата)

Ambitious people are simply too stupid to be lazy
Може и да не е пропуск, а да са ги пропуснали умишлено. Каракудата ако е много в един водоем, остава дребна. Има язовирчета, пълни с възрасни каракудки по 10-15 см., които повече няма да пораснат.tip написа:Имам предвид, че това е пропуск от отговорните органи при изготвянето на този документ. И това при условие, че това е една от най- разпространените риби в нашите водоеми и един от основните обекти на риболов(напоследък) поради намаляването на другите видове риби.
Просто каракудата е плевелна риба и явно на никой не му пука за нея. Аз имам билет от 8 годишен и никога каракудата не е фигурирала в него. Дори и в хубавите дни когато, ако друго не върви, слагаш малко хляб на куката и задърпваш каракуди - до втръсване.
Както обаче нещата вървят към унищожаване на всички видове риба, каракудата се превръща във все по-ценен вид и в ИАРА ще се сетят и за нея.
Както обаче нещата вървят към унищожаване на всички видове риба, каракудата се превръща във все по-ценен вид и в ИАРА ще се сетят и за нея.