surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: surfcasting в Гърция
Благодаря ти от все сърце за подробната информация!!! Още нямаме яснота кога ще тръгнем и къде ще о тседнем,но при всички случаи ще сме след 15 ч. в района, имайки предвид растоянието до там.Още веднъж БЛАГОДАРЯ!!!
- hris47
- ще става разбирач
Днес най-после отскочих за 3-4часа до Превеза да поокъпем малко червеите..не бях ходил на риба от 2 месеца и както се очертава чак след 20 януари ( може би ) ще ми се отвори парашута за по-често ходене на риба.И така накратко--време -шарено-от всичко по малко;стръв--американико,мана на ленти,2 бр пръчки,на трипод.започнахме към 15.30ч.-отначало до към 17ч.--нищо,отвреме на време някоя малка мурмура,естествено-обратно във водата за отхранване.Със падането на сумрака вече има някакво размърдване-на мана едно лавраче около 700-800гр--айде обратно да доведе дядо си.Тук искам да кажа че лаврак под 1кг. не вземам,не си струва.Малките продължават да досаждат,докато в един момент на бърза ръка излизат 3 добри литрини-по около 200-250гр.на американико,добри са,ама бързо отминава ''копадито''.Следват 4 ципурки по около 300 гр и 2 мурмури 100грамки иии...край на риболова,трябва да се прибираме че утре на бач.Жалко,таман потръгнаха ама..Малкия,едно гърче на 30 години и той горе долу със същия улов,само че с две добри ципури и 10тина мурмури,с него си ходим заедно от години доста бе разочарован от ранното тръгване ама какво да се прави ..друг път повече.Така закривам годината,доста добра беше--имаше рибка доволно,а и емоций също..да видим как ще е догодина. 

Весело посрещане на Новата 2018 година!
На всички пожелавам много здраве и още по големи успехи в риболова!
Наздраве колеги!
На всички пожелавам много здраве и още по големи успехи в риболова!
Наздраве колеги!

- hris47
- ще става разбирач
Честита Нова Година!! Нека донесе на всички колеги здраве,щастие и много чудесни мигове с любимото хоби!!!

ЧНГ!
Нека да си пожелаем преди всичко здраве и слука.
...... и харпуна здраво стискай ти ...
... на Гофана , поздрави прати ...
Нека да си пожелаем преди всичко здраве и слука.
...... и харпуна здраво стискай ти ...
... на Гофана , поздрави прати ...
- emo vasilev
- сериозен играч
ЧНГ момчета ,живи и здрави да сте и.....тази година повече практика ,по малко теория !
ЧНГ и от мен! Пожелавам на всички да бъдат здрави-другото се постига с труд и късмет!!!
- hris47
- ще става разбирач
Здравейте колеги ,доста бях зает напоследък та не ми оставаше време да влизам много-много ,но тази вечер съм по-свободен и бих искал да продължа с темата за стръвта и нейната резултатност през зимата.На първо място през този сезон са червеите--американико и мавро.За мен американикото винаги си остава стръв номер едно--работи през всички сезони и на него може да се очаква удар на всякакви риби.Това се дължи на факта че е червей в който има много кръв.Доколкото съм чувал го внасят от Канада,като обикновенно от 15-20 май до към 10-15 октомври спират вноса му,а дали го събират или го отглеждат-нямам представа.Във всеки случай ако някой се заеме да го отглежда ще остане под пари
-търсенето му е огромно и затова и цената му расте всяка година -тук върви 1,5-1,8€.( когато го има).Така че ако намерите по магазините силно ви го препоръчвам--не си спомням да съм имал слаб риболов със него.Когато го купувате внимавайте в какво състояние са---да не са като сополи,и със извадени глави--ако са такива са пред умиране и кръвта им е ръждива,пак работят ,но доста по-слабо а и не могат да се съхраняват.Да не са по-малки от 15-20 см.,за да имате поне 4-5 залагания,ако са по-малки трябва да са по-евтини и се залагат цели,но обикновенно малките риби ги осмукват и може напразно да чакате удар.Обокновенно ,в зависимост колко време ще трае риболова,взимам 2 до 3 червея на пръчка.Какво е нужно да знаете за правилно съхранение--ако ви останат червеи се съхраняват в хладилника,като е желателно всеки ден да се сменя водата-сипва се по малко,само колкото да покрие червеите ,добре е и да се включва и аератор ако имате.При риболов никога не връщайте отрязан червей при останалите-изпуска много кръв и умират бързо от липса на кислород.Имайте напредвид че кръвта е токсична и след залагане мийте ръцете на всяка цена.Залага се с игла,като преди да отрежете парче трябва да натиснете силно с опакото на ножа за да се отдръпне кръвта от мястото на среза.Когато съм с американико ползвам куки 3-5 номер,но може и по-големи,ако са хубави ,дебели червеи.За мен поне американикото е гаранция почти на 100 % за успешен риболов--скъп е ама....кеф цена няма.

- hris47
- ще става разбирач
Друга много добра стръв е мавро сколики-за разлика от американикото го събират тук,като най-много го намират в района на Солун,доколкото знам май и българин има пръст в събирането му.Ако някой колега го е ползвал сигурно му е направило впечатление колко богат на йод е този червей,а на светлината на челника се виждат синьо-виолетови оттенъци..това са факторите с които привлича рибите--най-добрата стръв за мурмура,добре дават и ципура,лаврак,литрини...и тук ще споделя един номер ,който често прилагам с доста добър успех---много често когато имам за стръв пилешко,калмар или сепия,капвам по 2-3 капки йод или йодна тинктура---а дали има ефект--вие ще кажете.Добре е да знаете че за един риболов са достатъчни 15тина маври на пръчка,залагат се цели ако са малки и на парчета (колкото да покрият лопатката на куката)Не са трайни ,но ако са вадени същия ден или предния,могат да устискат 2,трудно 3 дни.Когато ги купувате ги завиват във водорасли или влажен вестник,при риболов не ги оставяйте да изсъхват,а ако леко ги пръснете излизат бързо от тръбичките.Ползвам същите номера куки 3ки-5ци ,в зависимост от калибъра на червеите. 

Ще споделя еднодневния ми риболов на пристанище близо до Кавала.Риболова се осъществи през деня до към 17 часа.Пробвах всякакви монтажи но без успех.До мен риболовстваше един грък като цялото му оборудване се състоеше от една макара навита с корда и накрая завършваше с две малки дроперчета и кука,за стръв използваше пилешко.Пред очите ми извади два лаврака,единият около 3 килограма другият кило и половина/имаше кантар и ги претегли/.Беше хванал и доста кефали.Всички други около него бяхме въоръжени с всякакви такъми, но резултата беше плачевен.
- hris47
- ще става разбирач
В риболова има толкова много фактори,влияещи на успеха ,че едва ли има човек ,който би могъл да ги прогнозира.Наскоро колега сподели с мен уверението си че тук по Йонийско море има повече риба от Егейско--аз пък,като гледам клипове за риболов по Егейско море,оставам с убеждението че там има повече риба,особенно дорадо....И в подкрепа на примера ,който дава колегата одисей,ще дам пример за един риболов на лефер преди 2 години съвместно с един познат грък...Разпънахме общо 7 пръчки- 3 мои и 4 негови на различни дистанций....до към 3 часа сутринта нито едно кълване,само дребосък съсипваше стръвта.Някъде около 3 на пръчка на средна дистанция най-после излезе един около 3кг....до края извадих общо 5 само на тази пръчка на около 30-40 м от брега....другите -гробно мълчание.За отбелязване е че тази пръчка бе по средата като от една до друга имаше около 10-тина метра.На какво се дължеше това --нямам логично обяснение и досега.Тук обикновенно пасажите се придвижват успоредно брега на около 30 до 100м и е доста интересно да гледаш как последователно удрят на пръчките отляво надясно или обратно ,в зависимост накъде се придвижват.И понеже оставам с впечатлението,че колегата одисей е доста резервиран към споделеното от мен използвам случая да го поканя на някой и друг риболов по време когато на него му е удобно....пък след това да споделим мнения.

Въобще не изпитвам резерви относно казаното от теб,благодарен съм за споделеното,но си мисля,че трябва да се ходи на риболов при подходящо време особено през вечерта,както ти препоръчваш.Пример:когато си сгъваме пръчките и приключваме с риболова това се случва около 17-18 часа ,когато се стъмни и тогава започват да пристигат гръцките рибари и започват да разпъват дънните въдици. Последният път се учудих ,че има се толкова толкова рибари,всичко беше окупирано както откъм плажа,така и на пристанището.Явно тогава започва същинският риболов.hris47 написа:В риболова има толкова много фактори,влияещи на успеха ,че едва ли има човек ,който би могъл да ги прогнозира.Наскоро колега сподели с мен уверението си че тук по Йонийско море има повече риба от Егейско--аз пък,като гледам клипове за риболов по Егейско море,оставам с убеждението че там има повече риба,особенно дорадо....И в подкрепа на примера ,който дава колегата одисей,ще дам пример за един риболов на лефер преди 2 години съвместно с един познат грък...Разпънахме общо 7 пръчки- 3 мои и 4 негови на различни дистанций....до към 3 часа сутринта нито едно кълване,само дребосък съсипваше стръвта.Някъде около 3 на пръчка на средна дистанция най-после излезе един около 3кг....до края извадих общо 5 само на тази пръчка на около 30-40 м от брега....другите -гробно мълчание.За отбелязване е че тази пръчка бе по средата като от една до друга имаше около 10-тина метра.На какво се дължеше това --нямам логично обяснение и досега.Тук обикновенно пасажите се придвижват успоредно брега на около 30 до 100м и е доста интересно да гледаш как последователно удрят на пръчките отляво надясно или обратно ,в зависимост накъде се придвижват.И понеже оставам с впечатлението,че колегата одисей е доста резервиран към споделеното от мен използвам случая да го поканя на някой и друг риболов по време когато на него му е удобно....пък след това да споделим мнения.![]()
![]()
- hris47
- ще става разбирач
И понеже тук тая година май няма зима използвам случая да поканя всеки желаещ да направим по някой добър риболов.След 20 януари съм свободен. Който има желание и възможност да ми пише на лични поне седмица предварително. 

- hris47
- ще става разбирач
Zа пореден път споделям мое мнение( без да ангажирам никого) че сърфкастинг,хеви кастинг,бийч леджеринга са предимно нощни и да се разчита на успех през деня е по-скоро 99% случайност,отколкото закономерност..Много пъти съм бил на дневен риболов--рядко съм имал някакъв успех--най-вече някоя и друга ципура или дракон.Спининг през деня-да,аглезико( на леко)-да ,апико( гол телескоп на хеликоптер за кефал)-също да ,но сърф през деня--чиста загуба на време.Това е моето убеждение за толкова години и за района в който съм ловил-от Платаря до Астакос.Разбирам нежеланието на повечето колеги за нощен риболов ,по-приятно е сигурно в таверната на узо или бяло винце ,ама дето се казва ''сухо д..е риба не яде''.odisei71 написа:Въобще не изпитвам резерви относно казаното от теб,благодарен съм за споделеното,но си мисля,че трябва да се ходи на риболов при подходящо време особено през вечерта,както ти препоръчваш.Пример:когато си сгъваме пръчките и приключваме с риболова това се случва около 17-18 часа ,когато се стъмни и тогава започват да пристигат гръцките рибари и започват да разпъват дънните въдици. Последният път се учудих ,че има се толкова толкова рибари,всичко беше окупирано както откъм плажа,така и на пристанището.Явно тогава започва същинският риболов.hris47 написа:В риболова има толкова много фактори,влияещи на успеха ,че едва ли има човек ,който би могъл да ги прогнозира.Наскоро колега сподели с мен уверението си че тук по Йонийско море има повече риба от Егейско--аз пък,като гледам клипове за риболов по Егейско море,оставам с убеждението че там има повече риба,особенно дорадо....И в подкрепа на примера ,който дава колегата одисей,ще дам пример за един риболов на лефер преди 2 години съвместно с един познат грък...Разпънахме общо 7 пръчки- 3 мои и 4 негови на различни дистанций....до към 3 часа сутринта нито едно кълване,само дребосък съсипваше стръвта.Някъде около 3 на пръчка на средна дистанция най-после излезе един около 3кг....до края извадих общо 5 само на тази пръчка на около 30-40 м от брега....другите -гробно мълчание.За отбелязване е че тази пръчка бе по средата като от една до друга имаше около 10-тина метра.На какво се дължеше това --нямам логично обяснение и досега.Тук обикновенно пасажите се придвижват успоредно брега на около 30 до 100м и е доста интересно да гледаш как последователно удрят на пръчките отляво надясно или обратно ,в зависимост накъде се придвижват.И понеже оставам с впечатлението,че колегата одисей е доста резервиран към споделеното от мен използвам случая да го поканя на някой и друг риболов по време когато на него му е удобно....пък след това да споделим мнения.![]()
![]()

Единствения лефер ,който съм хващал беше към 02 часа вечерта на сардела с полиангистро около 1 кило.От тогава не съм ходил на нощен и явно за това нямам успех.Причината е ,че трябва да оставам с нощувка ,а нямам в момента такова време.