Черна мряна - наблюдение.

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Черна мряна - наблюдение.

Мнение от dobrikk »

Здравейте,
Поздрави на всички хора, които считат риболова за спорт и изкуство.Обръщам се специално към хората, които обичат да ловят черна мряна. Лично аз много харесвам този риболов. Ловил съм предимно в реки в Бургаски окръг - Луда Камчия, Велека, Факийска. През цялото това време ми е направило едно впечатление, че мряната кълве само ако водата е мътна и то значително. Тогава си кълве и е кеф. При бистра вода не пипа въобще и се хваща инцидентно. Случвало ми се е много пъти. Всеки път отивам с надеждата, че поне този път ще кълве, но не би. А мряна си има и то доволно. Кажете дали и вие сте забелязали това и ако аз бъркам нещо моля дайте някакъв съвет.
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Черна мряна - наблюдение.

Мнение от milo69 »

колега при мен пък е точно обратното-при бистра вода хващам повече
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Ами да не би да е от водоема. Ти къде ловиш?
Иначе ако е мътно кълве много. Докато хвърлиш и удря.
Абе според мен мряната бие всички риби по капризност и предпазливост.
Аватар
ЗАЕКА
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ЗАЕКА »

Не само черната мрена а избощо всичи мрени се активизират при мътната вода , примерно на р.Янтра много повече калве на мътна вода , не казвам че и на бистра не калве.
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Да, но проблема е, че при мен на бистра хич биля и не ще.
Дори октомври месец, когато тръгва да се храни сериозно, пак ако е бистра водата много трудно взема.
Katana
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Katana »

Ако става дума за бялата мряна , най-големите ми успехи са при бистра вода. За черната не знам , ловил съм такава много отдавна и то инцидентно , и не помня подробности.
All we are is dust in the wind...
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Мойто наблюдение е , че черната мряна взима най-добре на бистра вода по плитчовете и бързеите.Говоря за р. Марица.Точно обратното е и при мене - при мътна вода неще да взима толкова хубаво.
TICA FAN
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Става въпрос само за черна мряна. В Бургаски окръг няма бяла мряна.
Хм странно и на бързеи и във вирове не ще и не ще.
Ще ви дам пример. Миналата година пролетта на Велека при Бродилово отидохме за Великден. Беше валяло скоро и реката беше мътна, но тръгваше да се избистря. Същият ден хванахме 3 много хубави мрени - по-големи до сега не съм хващал. На другия ден реката се беше избистрила още и нямахме нито едно кълване. :?:
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

Колега, здравей! Значи ти може би имаш предвид риболова на черна мряна по вировете! Значи, черната мряна се групира преди всичко в бързеите и там трябва да се търси! Ние тук (Асеновград), я ловим на метода тежко олово- мисля, че има един подобен на който му викат влашка плувка! При мен няма проблем да я ловя и в мътна и в бистра вода! И ти казвам, че почти няма разлика дали ловиш в бистра или в мътна вода, макар, че в мътна вода се показват повечко "баби" :D
Asenovgrad Fishing Team © ® Member of Asenova krepost fishing club © ®
milo69
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от milo69 »

при бистра вода мряната кълве добре на изтичане на плувка, при мътна вода разбираемо кълве на неподвижна стръв,аз обичам да ловя на плувка и може би затова при бистра вода имам по-голям улов
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

И на плувка, и на полутежко с носене на оловото, и на тежко, не ще и не ще. Повтарям, че се хваща, но е инцидентно. Хващам по 1-2 риби. Докато при мътна вода си кълве постоянно и то доста често големи екземпляри. Ако има някой който да е ловил по тези реки и може да сподели. Може би допускам някаква фатална грешка.
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

При мътна вода мряната кълве повече по обясними причини, високата вода размива бреговете и дъното, и носи повече храна .Моите наблюдения показват обаче , че в много мътна вода не барва изобщо .Забелязъл съм че в бистра вода, мрената си мени бързо предпочитанията към примамките ,и затова я търся на разнообразна стръв :-бял,торен,мъмарец,ручеиник/когато го има/,дребни пиявички,тесто,тинтявец,тунджански червей,Вердевас и тн. Повечето си ги събирам направо от водоема.
И падащата звезда е била изгряваща .
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

dobrikk написа:И на плувка, и на полутежко с носене на оловото, и на тежко, не ще и не ще. Повтарям, че се хваща, но е инцидентно. Хващам по 1-2 риби. Докато при мътна вода си кълве постоянно и то доста често големи екземпляри. Ако има някой който да е ловил по тези реки и може да сподели. Може би допускам някаква фатална грешка.
така като гледам май в тъкъма ще ти е проблема.... слагай възможно най-тънки влакна.... аз лятото при кристална вода ловя с повод о.10 или 0.08 и мряната си дава доволно :D
Изображение
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Това е твърде възможно. По принцип ловя с 0,16-0,18, но явно ще мина на по-тънко. Благодаря Митак. :wink:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

С 0,16-0,18 е повече от авантюра да разчиташ на кълване от черна мряна .....в от средно мътна до бистра вода.Тази риба не е такъв глупак като костура например - вижда много добре във водата.При немътна вода -или вира,в който я търсиш трябва да е дълбок или да я търсиш в бързеите -но с основно 0,12 и повод 0,10,лека плувка,бързо движеща се стръв по дъното на бързея от течението.Тогава мряната атакува веднага,щом стръвта й се мерне-по инстинкт гледа да не се мине и да лапне онова мъничкото,дето го носи водата и се предполага,че е храна.Става и на дъно- аз лично действам с подвижно олово 15-20 г-разбира се,само там,където дъното позволява и процента на фатални за линията закачки е минимален /например дъното е от сравнително изгладени скали и заоблени камъни /.А за стръвта - посочиха ти вече,че няма универсална такава или пък такава,за която да се твърди,че е предпочитана от черната мряна винаги.Правил съм атрактивни и обилни улови на черна мряна на бял,на торен,на "свински",на земен червей,на ручейник /какавида/,на пясъчник,на "зеленка",на омесена среда от хляб,на "бумбарек"/май е това дето му викат "електронен "червей/.По различно време,на различни участъци от реката,черната мряна кълве на различна стръв.Поне тази риба от Средните Родопи.
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”