surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hris47
- ще става разбирач
Re: surfcasting в Гърция
И понеже не ме хваща сън нещо,викам си- я да споделя с интересуващите се един много интересен и много резултатен монтаж,за който едва ли сте чували-т.нар монтаж ''Горгона'',много резултатен при риболов на кефалови,ципура,сарга и др.По начало се изпълнява с 4 и 8 куки,който има желание да връзва куки-става и с 16.Монтажа е елементарен-ако искате поводи по метър за 8 куки режете парче корда , може и флуоро,с дължина 8м и започвате да сдвоявате ,след това учетворявате и прегъвате още веднаж за да се получат 8 краища с еднаква дължина.Превързвате точно по средата с парче корда на която предварително има поставен вирбел.Режете всички висящи краища и връзвате 8 куки с номера по ваше усмотрение- аз ползвам от №1 до №5, аналогично на стръвта и евентуално рибата ,която търсите.Този монтаж е много резултатен от кейове и пристанища и на места където не са необходими далечни замятания.Работи добре тесто,скарида( белена) ,порфири и кохили,миди ,но чистени,без черупката,пелети и каквото ви дойде на акъл.Много добре работи понеже на една и съща дължина е групирана много стръв и куки и рибата много бързо я открива.Недостатък е че са необходими промишлени количества стръв
Много пъти съм се замислял да я направя със поводи за хищник и за стръв сардела или филета кефал,ама днес-утре ще седна и ще направя.....мине ли някой лефер,ще я направи на г.з ,ама ще пробвам.Ами...това е Горгона,който иска---да опита.

Хммм... така не се ли оплита много монтажа? Ако правилно съм го схванал де.
Здрасти и аз да попитам нещо, ако не е тайна какъв повод използваш за хищник илипо точно за лефер.Флоро или метален повод когато ловиш на филе от кефал или сардела.
И още едно питане , което не е свързано много с темата но ми е много интересно как приготвяш една-2 килограмова ципура или един 5 кг лефер за хапване. Някоя рецептичка гръцка ,защото тези големи риби не ми се получават нещо на скарата.
- hris47
- ще става разбирач
Правилно си схванал колега,нарочно пропуснах една съществена част от направата на този монтаж с цел да провокирам фантазията на любознателните колеги и сами да тъсят решение на подобни задачи.Освен оплитането ако се остави така монтажа има опасност при хваната по-голяма риба да се изхлузи и срещуположния край с куката,понеже на практика се получава сноп от 4 двуметрови поводи на чийто краища са куките,а решението е много просто-така,както са на сноп се прави един общ възел малко под средата на монтажа,както се връзва коларско въже.Смятам че ме разбра,колега,имай предвид ,както казах по-горе-този монтаж не е за далечни замятания и с малко тренировка нещата се получават и то много добре.Този монтаж научих от един много добър местен рибар,който почина преди две години и на когото дължа много,от него научих много монтажи ,към 50-60 ама дали ползвам десетина-повечето са производни един от друг с малки изменения.horgasz написа:Хммм... така не се ли оплита много монтажа? Ако правилно съм го схванал де.

- hris47
- ще става разбирач
Когато дойде сезона на гофарите и ходя само за тях ползвам единствено метални поводи,опитвах един-два пъти да слагам шлаухчета както ловят при нас,ама не се получава-тук повечето са по-големи от 2 кг прегризват моментално,а 5-6 килограмовите даже не ги усещат сигурно--гледаш само едно поклащане на пръчката и като дръпнеш--няма никой,затова само и единствено метален повод поне 9 кг.deko_75 написа:Здрасти и аз да попитам нещо, ако не е тайна какъв повод използваш за хищник илипо точно за лефер.Флоро или метален повод когато ловиш на филе от кефал или сардела.

- hris47
- ще става разбирач
Е тука вече задълба в професионални ''води''deko_75 написа:И още едно питане , което не е свързано много с темата но ми е много интересно как приготвяш една-2 килограмова ципура или един 5 кг лефер за хапване. Някоя рецептичка гръцка ,защото тези големи риби не ми се получават нещо на скарата.

го разполовявам и пак по същия начин.Когато го правя за мен го мариновам от предния ден с марината от зехтин и лимонов сок от 3-4 лимона,като го осолявам и оставям да ''почине'' в хладилника.Скарата трябва да е добре почистена,след като се нагрее се натрива с половин лимон и се почиства добре с телена четка.Преди самото залагане на рибата скарата се нагрява добре и се натрива с разполовена глава червен лук-това се прави за да се избегне първоначалното залепване на кожата.По време на печенето се обръща почти всяка минута за да не прегори,като преди всяко обръщане се маже обилно със същата марината.Не си спестявайте честото обръщане.Добре е барбекюто да може да се регулира височината на скарата спрямо огъня започва се от по-високо и се слиза по-ниско със намаляване на огъня.Не допускайте прегаряне или овъгляване на кожата.НИКОГА НЕ СЛАГАЙТЕ ПОДПРАВКИ ДОКАТО СЕ ПЕЧЕ-ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ ЗАЩОТО СЕ ОВЪГЛЯВАТ БЪРЗО И СЛЕД ТОВА ГОРЧАТ.След като рибата е опечена се сваля в една тава ,поръсва се обилно с риган и се задушава за 10-15 мин в найлонов плик ,може и в тенджера с капак. А след това--една хубава салата,студено бяло вино и НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е СЛАДКО.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Това е чудесен съвет от hris47 ,
Ама и аз ще попитам:
- Не разбрах за чешмяната вода?
Още повече, че в София морска няма.
Къде е уловката.
Иначе,
Пробвано е , става !

Наздраве !
Ама и аз ще попитам:
- Не разбрах за чешмяната вода?
Още повече, че в София морска няма.
Къде е уловката.
Иначе,
Пробвано е , става !

Наздраве !

- hris47
- ще става разбирач
Е точно за тоя процес става дума....малеийй...що бяло вино се пие

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И вино, и узо и ракия,
Всичко се пие!
Една риба трима готвачи я пекат,

И три вида приготвено ястие излиза !

Всичко се пие!

И три вида приготвено ястие излиза !

- hris47
- ще става разбирач
G.Petkov написа:И вино, и узо и ракия,
Всичко се пие!![]()
И три вида приготвено ястие излиза !![]()
Ето потвърждението на поговорката ''Сговорна дружина голяма риба обръща'' и после три дни яли, пили и се веселили![]()
Когато сте най-зле-така да сте ,колега Петков.
- hris47
- ще става разбирач
Колкото до уловката с чешмяната вода-няма такава,колега Петков,става въпрос за прясно уловена или закупена морска риба след изчистване е добре да се измие с морска вода,по възможност разбира се,всички знаем колко е хлорирана чешмяната.Ако пък не можете да я изчистите на брега е добре да си вземете 10-15л.морска вода и след чистенето я натопете за 15ина мин.в съд с морска вода и лед, нареждате в пакетчета и във фризера.Така в гръцките таверни ''опресняват'' прясната риба и след това туристите са доволни колко прясна рибка са хапнали....Колкото до сладководната риба за нея няма нужда от тези акробатики по ясни причини...
....В същност има и друг начин за колегите които имат кладенец--разтваря се около 25гр.йодирана сол на литър и ефекта е почти като със морска вода.. тук не става въпрос за чревоугодие а да се възползвате максимално от качествата на средиземноморската риба.И последно -ако ви се случи да хванете салпа или гопа,обезателно ги изчистете веднага,на момента ,докато са още живи и след това ми се обадете дали сте яли по-вкусна риба. 

Колега "hris47", ти направо си като енциклопедия в тази област! Много ти благодаря за всичко което споделяш!
Имам няколко въпроса към теб
1) През по-студените месеци също ли ходиш вечер за риба или може и през деня? Примерно през февруари-март?
2) Какви куки според теб са най-подходящи за "териториалните" риби. С късо рамо и по-отворени, с по-дълго рамо, такива, които имат обратни контри за задържане на стръвта (червей). Аз съм използвал 2-3 вида, от които със средно дълго рамо на Owner, но не са много отворени. Имам чувството, че не са много подходящи. Иначе съм пробвал и с тип Chinu, но при тях ми се струва, че по-лесно се измъква стръвта от дребосъци.
Поздрави

1) През по-студените месеци също ли ходиш вечер за риба или може и през деня? Примерно през февруари-март?
2) Какви куки според теб са най-подходящи за "териториалните" риби. С късо рамо и по-отворени, с по-дълго рамо, такива, които имат обратни контри за задържане на стръвта (червей). Аз съм използвал 2-3 вида, от които със средно дълго рамо на Owner, но не са много отворени. Имам чувството, че не са много подходящи. Иначе съм пробвал и с тип Chinu, но при тях ми се струва, че по-лесно се измъква стръвта от дребосъци.
Поздрави
- hris47
- ще става разбирач
Здравей,колега ,чак пък енциклопедияmmkatch написа:Колега "hris47", ти направо си като енциклопедия в тази област! Много ти благодаря за всичко което споделяш!
Поздрави