Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Морски раздел
 Морски раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов от брега
 Риболов от брега

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Морски раздел
 Морски раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов от брега
 Риболов от брега

Избор на нова макара.
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- 
				madevil_82
- научил се да хвърля 
Избор на нова макара.
Здравейте колеги , за много години , живи и здрави и много слука през новата година!!!  Сега е момента да си купим това , онова за предстоящия сезон .Интересува ме макара предимно за морето , ще се лови с плетено влакно ( дайва - оригинално не някое менте ) на бомбарда , илария и заргана . Като цена до 80 лв. мога да отделя .Някой ще кажат дал пари за Дайва няма пари за макара ( влакното го купих от алиекспрес за 18$ )сравнявах го в магазини тук във Варна 1 към 1 с магазинските за 70 лв. Ако някой има наблюдения върху някоя макара , моля да сподели (Марка , модел , размер и т.н).На язовир или река , ще се ползва с пръчка 7 - 25 акция , и воблери , блесни и т.н макс.10-15 гр.Кефал , костур и бяла риба евентуално .

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч 
Re: Избор на нова макара.
Макара Tica Cambria LD размер 2000 http://megafishing.bg/product/954/makar ... ia-ld.html , страхотна за тези пари.Имам я от няколко години и е като нова.Ловил съм сафрид на чепаре  , както зарган и платерина на бомбарда.Стои ми на резервният прът като ходя за заргани и платерини.В момента съм с Tica DynaSpin GH размер 2000 също страхотна макара но е над бюджета ти , и е без резервна шпула http://megafishing.bg/product/973/makar ... in-gh.html Поздрави и наслука   

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека 

- 
				stefannankov
- научил се да хвърля 
Тика ариес 3000Н - от онлайн магазина на Багира. Аз си я купих лично оттам - 75-78 лв. Бърза макара - 6,2 оборота, над 90 см. на оборот на дръжката, а зарганата обича да преследва червея,навива с червяк, което е от значение за добрата дистанция, като цяло модела е име из риболовците, аз лично я ползвам за сефте. Направи ми добро впечатление гресировката , когато я отворих, има и втора шпула,  с която да обръщаш влакно при нужда. Ако завишиш малко бюджета - много познати имат Рьоби Заубер 4000 - стария - ще ти свърши работа и за платерините, за които виждам че ходиш, за него се продават и мачови шпули , с които пак ще обхванеш повечето риболови във Варненско, само ще трябва регулярно да отваряш бигела и да смазваш (е 1 на сезон). Бомбардите скапват макарите , затова рьобито може би е може би по-добра идея. 30-40 лв къде не си ги дал - един запой на бира  с приятели е това. Източник на Рьобито - Наслука и обявите към форума- появяват се цени съвсем малко над бюджета ти.

- 
				madevil_82
- научил се да хвърля 
Благодаря за мнението Пешо . В един магазин ми предложиха Ryobi ecusima за 70 лв , гледам има я в София за 60 , в алито има и Дайви за съшите пари горе долу . Къде може да се видят презентации на макари , че да стигна до правилния избор  Сравнения между марки , качество на изработка и т.н.Поздрави и наслука
 Сравнения между марки , качество на изработка и т.н.Поздрави и наслука 

- hris47
- ще става разбирач 
Здравей,колега и за много години,послушай колегата Пешо и не си губи времето с глупости--отдавна и Дайва и Шимано не са това ,което бяха,за тези пари да си купиш най - много някое Аливио или Джуниър дето са с по едно лагерче и се разпадат на втория риболов.Една Камбрия-размер3000 ще ти е перфектна за твоя риболов,пък и ще ти остане някой лев да я полеешmadevil_82 написа:Благодаря за мнението Пешо . В един магазин ми предложиха Ryobi ecusima за 70 лв , гледам има я в София за 60 , в алито има и Дайви за съшите пари горе долу . Къде може да се видят презентации на макари , че да стигна до правилния изборСравнения между марки , качество на изработка и т.н.Поздрави и наслука
 А ако държиш на тях,по-добре вземи някоя винтидж от 80-те години--в нета е пълно с тях и да знаеш че може и да те надживеят.Единствено Тика и Риоби само дето задържаха нормални цени за по-качествените си модели.Това разбира се е мое мнение и не задължавам никого с него.
  А ако държиш на тях,по-добре вземи някоя винтидж от 80-те години--в нета е пълно с тях и да знаеш че може и да те надживеят.Единствено Тика и Риоби само дето задържаха нормални цени за по-качествените си модели.Това разбира се е мое мнение и не задължавам никого с него. 
- 
				Limanov
- ще става разбирач 
От Shimano и Daiwa в бюджета са тези модели:
Shimano Sedona - https://www.nordfishing77.at/shimano-se ... 00-fi-6600
Shimano Nexave - https://www.nordfishing77.at/shimano-ne ... -2018-7893
Daiwa Crossfire - https://www.nordfishing77.at/daiwa-crossfire-2500-5802
Daiwa Ninja - https://www.nordfishing77.at/daiwa-ninja-2500a-4717
Аз лично ти препоръчвам Shimano Sedona

Shimano Sedona - https://www.nordfishing77.at/shimano-se ... 00-fi-6600
Shimano Nexave - https://www.nordfishing77.at/shimano-ne ... -2018-7893
Daiwa Crossfire - https://www.nordfishing77.at/daiwa-crossfire-2500-5802
Daiwa Ninja - https://www.nordfishing77.at/daiwa-ninja-2500a-4717
Аз лично ти препоръчвам Shimano Sedona
- hris47
- ще става разбирач 
За съжаление нито една една  от така посочените с нищо не превъзхожда Тиката( освен с лек превес на тегло),но ако предпочиташ Седона например за 100 и...лева да си купиш 4+1 лагера или Камбриа-9+1 лагера за 60-тина лева...изборът е твой.А за да имаш истински (що годе) Дайва и Шимано--приготви си 5-6 пъти по-голям бюджет.Все пак колегата търси макара ДО -80лв.

- 
				madevil_82
- научил се да хвърля 
Благодаря колеги , прочетох за тиката , добри отзиви има .Само пишат за някаква пружинка че се прецаквала , ама това да е  С моето темпо на риболов , ще ми служи няколко години
 С моето темпо на риболов , ще ми служи няколко години  трябва и да се работи
  трябва и да се работи  Да подлагам ли месина , под брейда докато останат 2 мм до пълна шпула???А и още нещо
 Да подлагам ли месина , под брейда докато останат 2 мм до пълна шпула???А и още нещо  Шок лидер за бомбардата от флуоро или не??? И кой възел е по- добър , м/у шока и брейда?
 Шок лидер за бомбардата от флуоро или не??? И кой възел е по- добър , м/у шока и брейда?

С моето темпо на риболов , ще ми служи няколко години
 С моето темпо на риболов , ще ми служи няколко години  трябва и да се работи
  трябва и да се работи  Да подлагам ли месина , под брейда докато останат 2 мм до пълна шпула???А и още нещо
 Да подлагам ли месина , под брейда докато останат 2 мм до пълна шпула???А и още нещо  Шок лидер за бомбардата от флуоро или не??? И кой възел е по- добър , м/у шока и брейда?
 Шок лидер за бомбардата от флуоро или не??? И кой възел е по- добър , м/у шока и брейда?- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч 
Значи за пружинката явно е на късмет защото на мойта нищо и няма но  аз винаги затварям бигела на ръка а това също е от значение.Риоби Екусима имам в размер 3000 но не съм я ползвал на морски риболов и не знам как ще се представи.За плетеното влакно от миналата година минах на размер 0,08 , 150м. ги взе без подложка но съм му сложил деситина метра шок лидер пак плетеняк 0,10.Пробвал съм и шок лидер от монофил 0,20 но не ми хареса.Когато съм взимал плетеняк от 100м. ролката винаги съм слагал монифл за подложка но  не слагай по дебел от 0,18-0,20 ако нямаш такъв вземи най евтиния за 2-3лв. 0,18 и си ти.Поздрави и Наслука   

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Последно промяна от Pe6o_Tikvata на Пет Яну 12, 2018 4:36 pm, променено общо 1 път.

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.

- hris47
- ще става разбирач 
Пропуснал съм това мнение----също много добър изборstefannankov написа:Тика ариес 3000Н - от онлайн магазина на Багира. Аз си я купих лично оттам - 75-78 лв. Бърза макара - 6,2 оборота, над 90 см. на оборот на дръжката, а зарганата обича да преследва червея,навива с червяк, което е от значение за добрата дистанция, като цяло модела е име из риболовците, аз лично я ползвам за сефте. Направи ми добро впечатление гресировката , когато я отворих, има и втора шпула, с която да обръщаш влакно при нужда. Ако завишиш малко бюджета - много познати имат Рьоби Заубер 4000 - стария - ще ти свърши работа и за платерините, за които виждам че ходиш, за него се продават и мачови шпули , с които пак ще обхванеш повечето риболови във Варненско, само ще трябва регулярно да отваряш бигела и да смазваш (е 1 на сезон). Бомбардите скапват макарите , затова рьобито може би е може би по-добра идея. 30-40 лв къде не си ги дал - един запой на бира с приятели е това. Източник на Рьобито - Наслука и обявите към форума- появяват се цени съвсем малко над бюджета ти.
- 
				Петър Недев
- ще става разбирач 
- Обратна връзка:
Е няма как колега. Все ще има слаби места. Няма как да купиш макара за 70лв и да е вечна.madevil_82 написа:Само пишат за някаква пружинка че се прецаквала
Когато няма риба.......не кълве!

Колега madevil_82 имах същия проблем и да се надявам го реших отзиви нямам защото са на два петака.
RYOBI ZAUBER CR 3000 , SHIMANO SOLSTACE 2500 живот и здраве в края на новия сезон ще видим дали сам имал късмет в избора си.
Много четох по форумите питах и разбрах , че в ниския и среден ценови клас RYOBI цена качество няма кои да ги бие ама разбрах и друго ,че макарите в този ценови клас са си КОНСУМАТИВ особенно в ниския и особенно за морето обедих се . КЪСМЕТ В ИЗБОРА

RYOBI ZAUBER CR 3000 , SHIMANO SOLSTACE 2500 живот и здраве в края на новия сезон ще видим дали сам имал късмет в избора си.
Много четох по форумите питах и разбрах , че в ниския и среден ценови клас RYOBI цена качество няма кои да ги бие ама разбрах и друго ,че макарите в този ценови клас са си КОНСУМАТИВ особенно в ниския и особенно за морето обедих се . КЪСМЕТ В ИЗБОРА
- hris47
- ще става разбирач 
Не знам защо всички смятат че цената е определящ фактор за качество...На времето бях голям фен на двете ''най-големи'' фирми ,за  съжаление и те се ''наакаха''както повечето...Лично бях свидетел на какво заприлича едно ''бижу'' размер 20 000 за 1600лв след около едночасова борба с едно средно  на ръст маятико...да не казвам на какво приличаха една BIG BAITRANER и един BIOMASTER след едногодишна експлоатация (лично мои).Имам и други неволи с така наречената ''единствена и неповторима'' фирма-този път с пръчките--как да се обясни факта два еднакви пръта -VENGEANS-200GR. И 4.20м , закупени от два съвсем различни магазина само в рамките на един месец да се счупят на едно и също място с точност до милиметър..не исках да зачеквам тази тема ,щото сега ще ''ревнат'' върлите фенове на тези фирми,какъвто бях и аз ,но все някога идва момента на изтрезняване.Аз поне приключих завинаги с тези два''колоса''.Успех и много рибки на всички.

- 
				Чакала от Варна
- ще става разбирач 
Едва ли ще ревнат ,защото си безкрайно прав !hris47 написа:Не знам защо всички смятат че цената е определящ фактор за качество...На времето бях голям фен на двете ''най-големи'' фирми ,за съжаление и те се ''наакаха''както повечето...Лично бях свидетел на какво заприлича едно ''бижу'' размер 20 000 за 1600лв след около едночасова борба с едно средно на ръст маятико...да не казвам на какво приличаха една BIG BAITRANER и един BIOMASTER след едногодишна експлоатация (лично мои).Имам и други неволи с така наречената ''единствена и неповторима'' фирма-този път с пръчките--как да се обясни факта два еднакви пръта -VENGEANS-200GR. И 4.20м , закупени от два съвсем различни магазина само в рамките на един месец да се счупят на едно и също място с точност до милиметър..не исках да зачеквам тази тема ,щото сега ще ''ревнат'' върлите фенове на тези фирми,какъвто бях и аз ,но все някога идва момента на изтрезняване.Аз поне приключих завинаги с тези два''колоса''.Успех и много рибки на всички.
Всеки в годините е имал възможност да се увери във все по-лошото качество на следващите модели...
Морето обича хората,които го обожават !

- garfield_90
- ще става разбирач 
Здравейте колеги ! Извинявам се и на колега, че ще му използвам темата, но да не пускам нова, понеже има писано за 2 от макарите, между които се чудя за фидер. Става дума за Daiwa ninja 4000 и Ryobi Oasys 4000. Разликата в параметрите е, че Дайвата има 6 кг драг , а Риобито 5 . Предавателното число е 4.9:1 за Дайва и 5.0:1 за Риоби. Предимството на Дайвата е че има резервана алумунива шпула, Риобито не.Недостатък на Дайвата е че за размер 4000 е 400 гр , а рибито за 4000 е 320 гр, като капацитета на шпулите е еднакъв. От въпросното Риоби имам 2 макари - една на спининг и другата на фидера 3.90 120 гр . Не съм имал проблем с тях, работят си перфектно, но си взех още един такъв фидер и сега се чудя дали пак да си взема Риоби или тази Дайва. За Риоби съм сигурен в качеството на тези 2 макари, понеже на спининга става 2 години, започнах и 3та съм я мъчил с какви ли не тежки за водене воблери, големи клатушки, плетени влакна и т.н и няма признаци на износване ( говоря за интензивен рибилов поне 1 веднъж в седмицата - или 4-5 пъти в месеца), а на фидера основно ловя шарани межу 2-8 кг ( поне това ми е рекорда за сега ) и макарата също работи идеално и не съм имал проблем с шарковците дори и тези по 7-8 кг, като се има предвид че ловя и на дистанции 70-80 метра на платени водоеми и не се вади по 1-2 риби на ден. Но пък дайвата ми харесва на пръв поглед и се чудя дали да не разнообразя инвентара, но не съм сигурен в качеството й. Благодаря