surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hris47
- ще става разбирач
Re: surfcasting в Гърция
И още нещо,колега mmkatch--ако си спомняш в по-предни постове писах за монтаж на две куки-една от задачите е да не се допуска или поне да затрудни по-малките риби да свалят стръвта,щото обратните контри не помагат,освен това ,особенно когато си на по-дълъг червей,много пъти се изхитрят и го ''ръфат'' от горния край-много често съм вадил риби закачени за горната кука.И все пак--намерят ли те малките спасение няма,поне докато не мине наблизо някой зъбат''батко''.... 

-
- научил се да хвърля
Колега @Hris47 преди два дни се опитах да ти отговоря в тази тема на личното съобщение, но понеже все още ми одобряват мненията, а и нямам право да пиша лични съобщения този отговор не се появи никъде. Администраторите го замотаха някъде тоя отговор или са ти го пратили на лични... Много е дразнещо това нещо хем не се администрира своевременно, хем форума пълен с реклами, хем редовните потребители трябва да минат нещо като казарма вероятно.... Прави ми впечатление че администраторите и модераторите на този форум са същите като на фишинг мания и карп.бг . Направо се замислям да регистрирам един нов форум за свободни риболовци ...
Та с две думи - При нас сафрида е много малък - 30-40-50 гр. макс на рибка, затова чепаренето при нас е и с пръти с малка акция. Според мен при теб трябва да се пробва с чепаре за паламуд, чернокоп, и дори скумрия с 5-6 куки които да са по-големи от стандартните 8-9 размер и да са по-малко на брой от стандартно използваните при нас 10-16 . При нас сафрида е на пасажи затова когато го има риболова е интензивен, пръчката се държи непрекъснато и затова се гони да е лека пръчка - под 300 гр. по възможност с макара 3000-4000.Хем да е лека, но когато се използва монтаж с тапа (преди нея на основното стопер от памучно влакно се слага)- тогава се гони хем над 4 м. пръчка заради тетраподи и скали, хем да е с едри водачи По-едрата форма на сафрида нямам идея дали е на пасаж или самичка си броди - според мен пак е на пасаж. Обичайно сафрида доближава брега преди мръкване - според мен ти трябва един по-лек сърф прът - акция до100- 120 гр. и с по-лека тежест да се пробваш да правиш или стандартното замятане с много куки и тежест от долу след което постепенно да обираш или да се пробваш с тапа за 60-80 гр(проходна стиропорена плувка) и съответната тежест под чепарето да хвърлиш тоз монтаж който ти дава възможност да регулираш дълбочината докато обираш. Поне по сайтове виждам такива по-леки сърф пръти с тежест около 300 гр. при които трябва да е постижимо това да го държиш непрекъснато за да обираш, хем да е достатъчно дълъг, хем да ти позволява малко по-големи тежести от стандартните 40-50 гр и дистанциите да са малко по-големи. Може да пробваш и монтаж като патерностер, но с 3 куки с нанизани червеи - при нас сафрида налита на червеи и когато станат много риболовци на пристанището пълнят чепаретата с парченца червеи че да им кълве.
Та с две думи - При нас сафрида е много малък - 30-40-50 гр. макс на рибка, затова чепаренето при нас е и с пръти с малка акция. Според мен при теб трябва да се пробва с чепаре за паламуд, чернокоп, и дори скумрия с 5-6 куки които да са по-големи от стандартните 8-9 размер и да са по-малко на брой от стандартно използваните при нас 10-16 . При нас сафрида е на пасажи затова когато го има риболова е интензивен, пръчката се държи непрекъснато и затова се гони да е лека пръчка - под 300 гр. по възможност с макара 3000-4000.Хем да е лека, но когато се използва монтаж с тапа (преди нея на основното стопер от памучно влакно се слага)- тогава се гони хем над 4 м. пръчка заради тетраподи и скали, хем да е с едри водачи По-едрата форма на сафрида нямам идея дали е на пасаж или самичка си броди - според мен пак е на пасаж. Обичайно сафрида доближава брега преди мръкване - според мен ти трябва един по-лек сърф прът - акция до100- 120 гр. и с по-лека тежест да се пробваш да правиш или стандартното замятане с много куки и тежест от долу след което постепенно да обираш или да се пробваш с тапа за 60-80 гр(проходна стиропорена плувка) и съответната тежест под чепарето да хвърлиш тоз монтаж който ти дава възможност да регулираш дълбочината докато обираш. Поне по сайтове виждам такива по-леки сърф пръти с тежест около 300 гр. при които трябва да е постижимо това да го държиш непрекъснато за да обираш, хем да е достатъчно дълъг, хем да ти позволява малко по-големи тежести от стандартните 40-50 гр и дистанциите да са малко по-големи. Може да пробваш и монтаж като патерностер, но с 3 куки с нанизани червеи - при нас сафрида налита на червеи и когато станат много риболовци на пристанището пълнят чепаретата с парченца червеи че да им кълве.
"По-скоро е закономерност,отначало местните ми казваха че при южен вятър става добър риболов в района на Превеза и Лефкада, не обърнах много внимание на това ,но с течение на времето се убедих че са прави."
Подобна закономерност наблюдавах и аз през годините на местото,където риболовствам.Ако вятъра е от изток-североизток,гръцки рибари–навсякъде и риболов има.Обърне ли вятъра от друга посока-брега е пуст и хващаш само тен,ако има слънце.
Подобна закономерност наблюдавах и аз през годините на местото,където риболовствам.Ако вятъра е от изток-североизток,гръцки рибари–навсякъде и риболов има.Обърне ли вятъра от друга посока-брега е пуст и хващаш само тен,ако има слънце.
- hris47
- ще става разбирач
Интересно..... при мен е добре когато духа юг-югозапад до север - северозапад,при северен и източен --слаба работа.По подобен начин стоят нещата и със земетресенията,които тук никак не са редки.....през 2016 точно когато трябваше да тръгнат гофарите се започнаха едни вертикални трусове почти цял месец,на моменти имаше до 40 труса на ден-съответно много слаб риболов ,рибите бяха там ,но не пипаха изобщо.За три месеца я имаше 20ина риби,я не.Спомням си и когато стана силно земетресение на Закинтос-същия ден вървеше много добър риболов на ципури на стария ферибот на Превеза докато не усетихме силен трус-кълването моментално спря и в следващите 4-5 дни не пипаше нищо,даже и дребосъка.gogibo написа:"По-скоро е закономерност,отначало местните ми казваха че при южен вятър става добър риболов в района на Превеза и Лефкада, не обърнах много внимание на това ,но с течение на времето се убедих че са прави."

- hris47
- ще става разбирач

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- emo vasilev
- сериозен играч
horgasz написа:Хммм... така не се ли оплита много монтажа? Ако правилно съм го схванал де.
Намерих един клип , мисля че става дума за същия монтаж или.....бъркам ?
- hris47
- ще става разбирач

- hris47
- ще става разбирач

Благодаря на Емо за клиповете.Ще опитам при първа възможносг този монтаж.Досега съм ползвал полиангистро,омотано около топче тесто с големина /пинг-понг +/.Като се хване нещо,особено кефал,така омотава полиа.....о.,че ми иде да го отрежа и да сложа ново.
- hris47
- ще става разбирач
Така е,много добър вариант...особенно като гледам на стръв скарида или миди позволява много по- далечни замятания,което не е за пренебрегване --на къси поводи позволява групиране на стръвта и съм сигурен че ще е много резултатен монтаж.Нищо не пречи да се заложи и сардела.Само суперлативиgogibo написа:Благодаря на Емо за клиповете.Ще опитам при първа възможносг този монтаж.Досега съм ползвал полиангистро,омотано около топче тесто с големина /пинг-понг +/.Като се хване нещо,особено кефал,така омотава полиа.....о.,че ми иде да го отрежа и да сложа ново.

- hris47
- ще става разбирач

hris47 написа:И още нещо,колега mmkatch--ако си спомняш в по-предни постове писах за монтаж на две куки-една от задачите е да не се допуска или поне да затрудни по-малките риби да свалят стръвта,щото обратните контри не помагат,освен това ,особенно когато си на по-дълъг червей,много пъти се изхитрят и го ''ръфат'' от горния край-много често съм вадил риби закачени за горната кука.И все пак--намерят ли те малките спасение няма,поне докато не мине наблизо някой зъбат''батко''....
Тъй като до сега не съм ловил с 2 куки не ми е много ясно, как може да се закачи червей на тях

- hris47
- ще става разбирач
Значи горната кука е добре да е подвижна,с ухо същия номер или малко по-малка от долната.За да ти е стегната я привързваш с парче корда така ,както си привързваш долната кука.Зареждаш си червея и придърпваш горната кука до горния му край,прокарваш куката през него и си ти.По този начин червеят ти стои изпънат по време на замятането и особенно при ''приводняването'' когато влиза със сила във водата.Като си спомня това ми дойде наум като решение на същия проблем с малките риби и го заимствах от монтажа за лефер .mmkatch написа:hris47 написа:И още нещо,колега mmkatch--ако си спомняш в по-предни постове писах за монтаж на две куки-една от задачите е да не се допуска или поне да затрудни по-малките риби да свалят стръвта,щото обратните контри не помагат,освен това ,особенно когато си на по-дълъг червей,много пъти се изхитрят и го ''ръфат'' от горния край-много често съм вадил риби закачени за горната кука.И все пак--намерят ли те малките спасение няма,поне докато не мине наблизо някой зъбат''батко''....
Тъй като до сега не съм ловил с 2 куки не ми е много ясно, как може да се закачи червей на тях. За филе или за цяла риба, ок, но червей - нанизваш едната половина на долната и втората половина на горната кука, без да го късаш на две или нещо друго? Снощи се опитах да си направя такъв повод по твоите снимки и мисля, че се получи, но закачането ще трабва да експериментирам чак като съм на място!

- hris47
- ще става разбирач
И понеже сърце рибарско не трае ,взех че осолих скарида,запасих се и с 2 калмара, малко пилешко, по път ще взема и малко каравидаки и акровати и....довечера атака с цялата ''артилерия''
....че е едно хубаво временце се задало...да видим
-дали ще е така ,или така 

Пита ме за чепарета,
Пробвай с подобни,
За кукички номер,18 и 17 слагам
По 8 бр. През 22 см,
Повода на бидема е 6-8 см.
Но аз ловя от лодка,тая кука
Сафрид16-19 см я взима покрай
20 см чернокоп размер.
Лефера ще я опасе.
Там слагам около 2/0 -6/0 ламе
И октоподи на куки с дълго рамо
Гамакатцу,те са тънки и много остри,
Не ръждясват.
VMC не струват,пожълтява им острието.
Пробвай с подобни,
За кукички номер,18 и 17 слагам
По 8 бр. През 22 см,
Повода на бидема е 6-8 см.
Но аз ловя от лодка,тая кука
Сафрид16-19 см я взима покрай
20 см чернокоп размер.
Лефера ще я опасе.
Там слагам около 2/0 -6/0 ламе
И октоподи на куки с дълго рамо
Гамакатцу,те са тънки и много остри,
Не ръждясват.
VMC не струват,пожълтява им острието.

Риболовци.