surfcasting в Гърция

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: surfcasting в Гърция

Мнение от hris47 »

lusienn написа:Пита ме за чепарета,

Пробвай с подобни,

За кукички номер,18 и 17 слагам

По 8 бр. През 22 см,

Повода на бидема е 6-8 см.

Но аз ловя от лодка,тая кука

Сафрид16-19 см я взима покрай

20 см чернокоп размер.

Лефера ще я опасе.
IMG_20180130_223033.jpg
Там слагам около 2/0 -6/0 ламе

И октоподи на куки с дълго рамо

Гамакатцу,те са тънки и много остри,

Не ръждясват.

VMC не струват,пожълтява им острието.
Благодаря на колегата lusien, изключително полезни съвети и понеже съм''гола вода'' в чепаренето ще се възползвам изцяло от съветите ти.Имам само два въпроса--така построеното чепаре само от флуорокарбон ли се прави и другото питане е зелените топчета предполагам са флуоресциращи,защото лаптопа ми е старичък и като зоомна не се различава добре.Иначе за куките си абсолютно прав-въпреки че практикувам доста по-различен риболов най-доволен съм от Силстарите,Гамакатсу и Хайабуса,a VMC-то не само ръждясва ами и на една по-голяма риба затъпява,преди ги ползвах за гофарите,но минах на Хайабусите и си реших проблема.Благодаря още веднаж и само успехи ти желая. :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

А иначе риболова протече по доста неочакван сценарий--точно обратното на риболова в Превеза-още със замятането ми удари доста добра ципура ,за съжаление не се бе закачила добре и се откачи в краката ми( обърна я вълната) ,бих и един шут ,ама на тия години вече...с други думи ''високо над гредата'' :D и си отиде поживо поздраво--добра беше-поне 600-700гр.последваха много плахи почуквания и извадих те тия хубавици
IMG_20180201_010942[1].jpg
три ципури и две мурмури--и всичко това в рамките на може би час,докъм 20'30.Направи впечатление че рибите са много охранени,почукват много внимателно,едва -едва се забелязва на върха на пръта ,но при ваденето теглят много силно в първите 10 м.,след това рязко обръщат и се втурват към брега--ако не навиваш много бързо е почти сигурно откачането.Такова бе поведението на всички риби.Колегата извади 4 ципури и две мурмурита.Не съм ги снимал,при мен е принцип да показвам само моят улов...С две думи--риболовът тръгва ,малко трудно но има рибки и мисля че февруари и март ще излязат добри ципури и лавраци... като всяка година... :fishing2: :fishing2:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Чепаре се прави изцяло с флорокарбон,

Като бидемите са с по тънък флорокарбон,

И топчетата са светещи,нещо на фосфорна

Основа са,би трябвало да работят и

При теб,може и други видове риби

Да ги харесат.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

[quote="hris47"]А иначе риболова протече по доста неочакван сценарий--точно обратното на риболова в Превеза-още със замятането ми удари доста добра ципура ,за съжаление не се бе закачила добре и се откачи в краката ми( обърна я вълната) ,бих и един шут ,ама на тия години вече...с други думи ''високо над гредата'' :D и си отиде поживо поздраво--добра беше-поне 600-700гр.последваха много плахи почуквания и извадих те тия хубавици
IMG_20180201_010942[1].jpg
три ципури и две мурмури--и всичко това в рамките на може би час,докъм 20'30.Направи впечатление че рибите са много охранени,почукват много внимателно,едва -едва се забелязва на върха на пръта ,но при ваденето теглят много силно в първите 10 м.,след това рязко обръщат и се втурват към брега--ако не навиваш много бързо е почти сигурно откачането.Такова бе поведението на всички риби.Колегата извади 4 ципури и две мурмурита.Не съм ги снимал,при мен е принцип да показвам само моят улов...С две думи--риболовът тръгва ,малко трудно но има рибки и мисля че февруари и март ще излязат добри ципури и лавраци... като всяка година... :fishing2: :fishing2:[/
Каква стръв предпочитаха рибетата?
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Всички удариха на скарида, и моите и на колегата..... :fishing5:..повод 0,30 фк.около 50 см ,куки Хайабуса №4 на около 120-140м.Скаридата я зареждам от горната страна през клупа на бързата връзка с игла за мана. :smt023 :smt023
Последно промяна от hris47 на Чет Фев 01, 2018 10:36 am, променено общо 1 път.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

lusienn написа:Чепаре се прави изцяло с флорокарбон,

Като бидемите са с по тънък флорокарбон,

И топчетата са светещи,нещо на фосфорна

Основа са,би трябвало да работят и

При теб,може и други видове риби

Да ги харесат.
Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболов :smt023 :drinkers: :smt023
odisei71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от odisei71 »

hris47 написа:Всички удариха на скарида, и моите и на колегата..... :fishing5:..повод 0,30 фк.около 50 см ,куки Хайабуса №4 на около 120-140м.Скаридата я зареждам от горната страна през клупа на бързата връзка с игла за мана. :smt023 :smt023
Благодаря за изчерпателния отговор.Замислил съм и аз един риболов в близките дни,да видим ще има ли слука тоя път.
lusienn

Мнение от lusienn »

Да ги харесат.[/quote] Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболов :smt023 :drinkers: :smt023[/quote]

То нали за това е форума,да сме си

Полезни,никой не се е родил научен.

Аз съм много пресен в този риболов,

Ходя от 7 години но ми е много приятно

И се забавлявам пък и рибка хващам.

Те днес купих материял за Рибената

Ми чорба,докараха в София гръцки

Сафрид-28 см,имаше и дребен но

Не е същия вкус ,като нашия черноморски

Нашия е уникален,най- вкусния в района,

Поради спецификата живее в по студена

Вода,изследвания са правени и е доказано

Че е най-вкусен.
IMG_20180201_172133.jpg
Имаше тая година изследователски кораб

Много скъп,в Черно море -гледаха всичко.

Шарана е 1.7 кг.за сравнение.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
stefannankov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stefannankov »

Един въпрос възниква в мен за монтажа телефериг - на жива стръв на дъно - хвърляме тежестта после закачаме пружина или карабинка със жива стръв и я хързулваме в морето. Пак опъваме кордата обаче сафридче 30 гр. според мен ще се дърпа доста - това не разтриса ли върха на пръта и как се познава че е ударил хищник и как се процедира в тоя случай - засича ли се, веднага ли се почва навиването и т.н.?
gogibo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gogibo »

Ако пръчката е яка,не се усеща разтрисане.Когато хищника лапне стръвта,пръчката се сгъва като лък и трябва да реагираш веднага.Ако не внимаваш,развива за секунди конеца и отнася пръчката с макарата в морето.
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

И така колега stefannankov си дойдохме на думата...ако си спомняш как в началото ви убеждавах че са нужни пръти с големи акций и поне 4,20-4,50 м дължини--- колегата gogibo ти отговори по най-точния начин , мога само да допълня че много често се слагат платерини и кефалчета-200-300гр, а понякога пръта наистина претриса-по това се познава че зъбатите са наоколо и примамаката ''пощръклява'' и трябва да си нащрек до пръта.....щото огъне ли се пръта...ще има битка (дай боже да стигнеш до такъв момент). За такъв риболов най- добре е да си ''снаряжен'' с байтрънър и да събира поне 400-450м 0,40 за да имаш запас за маневриране,ако ти удари гофан е добре --ще отвие 40-50 м и ще намали темпото,освен това тегли успоредно на брега,докато има риби (маятико ,гриньос,тончета) които за секунди развиват 200-300м и дърпат право към дълбокото.Предния аванс трябва да е много добър и да отпуска на не повече от 3,5кг,дори и по-малко,а задния отваряш ,колкото да ти задържа тегленето на примамката.Добре е при удар да не бързаш да затваряш задния аванс ,а леко да задържаш с лявата ръка бобината докато разбереш с какво животно имаш работа, в противен случай ако затвориш бързо,има вероятност или да счупиш прът,или да изтръгне пръта от ръката ти ...и това не са фантасмагорий ,вервай ми,колкото и добре да си регулирал авансите,винаги има вероятност да ''залепи' за момент от динамичния удар,а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м. :smt023 :smt023 :smt023
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

lusienn написа:Да ги харесат.
Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболов :smt023 :drinkers: :smt023[/quote]

То нали за това е форума,да сме си

Полезни,никой не се е родил научен.

Аз съм много пресен в този риболов,

Ходя от 7 години но ми е много приятно

И се забавлявам пък и рибка хващам.

Те днес купих материял за Рибената

Ми чорба,докараха в София гръцки

Сафрид-28 см,имаше и дребен но

Не е същия вкус ,като нашия черноморски

Нашия е уникален,най- вкусния в района,

Поради спецификата живее в по студена

Вода,изследвания са правени и е доказано

Че е най-вкусен.
IMG_20180201_172133.jpg
Имаше тая година изследователски кораб

Много скъп,в Черно море -гледаха всичко.

Шарана е 1.7 кг.за сравнение.[/quote]
Абсолютно си прав,нашите сладководни риби са много по-вкусни от гръцките-в началото ходех за шаран и бели мрени--тук има един язовир''Пурнари'' -има големи торпили вадил съм 12 кг шаран и 4 кг бяла мряна--ми те и котките не ги ядат-шарана е сух,без грам мазнина а една кирпичена тухла е с по-добър вкус от една бяла мряна.За сафрида също си прав--доста е сух и ако го препържиш става като гума,малко по-добре е кокалито ,но и то ме привлича най-вече като обект на риболов ,отколкото като вкусови качества.А що се отнася до това как влияе топлата или студена вода,то тук при мен това си проличава много ясно-да вземем например ципурата уловените от декември до към май месец са много вкусни ,със стегнато месо и както и да ги приготвиш е удоволствие да ги хапнеш,докато уловените през лятото в топлата вода и по-плитките зони са доста ''тричави'', бързо променят вкуса на месото в зависимост от това с какво са се хранили,много често миришат на гнило ако не са намерили друго,освен гнили водорасли по дъното.Затова и през лятото най-чест обект на риболов са хищните риби или дълбоководните -фагри,скорпина,скатари или синагриди. :fishing6:
Аватар
G.Petkov

Мнение от G.Petkov »

hris47 написа:И така колега stefannankov си дойдохме на думата...,
.......а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м.

Ммммммммммда !
Явно за други риби става дума ! :D
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

G.Petkov написа:
hris47 написа:И така колега stefannankov си дойдохме на думата...,
.......а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м.

Ммммммммммда !
Явно за други риби става дума ! :D
https://www.youtube.com/watch?v=jV7TpuGugXU https://www.youtube.com/watch?v=J-tQniCNCR w :D :D Тук доста често освен срещи с товарни влакове,понякога има и ниско ''прелитащи'' стелтове...хахахааа...как са ми треперили мартинките след подобни срещи от ''трети вид''...а когато видиш едно красиво създание като това от втория клип ,тогава си даваш сметка за величието на природата ...и колко нищожен е човек пред нея....
Аватар
hris47
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от hris47 »

Ха...така и не разбрах защо изчезна клипа от you tube...след като го отворих веднаж от линка ,който съм дал,след това изписва че клипа не е налице а когато го потърся на адрес--A rare aerial footage from a Ray 2,5 m -ми го намира..много ще е жалко ако се загуби,един от най-красивите клипове въобще в интернет ( поне за мен)--тази манта е заснета на около 5 мили от Миконос..прекрасен клип,винаги го гледам с възхищение...има ги и тук обикновенно през май влизат в залива Амвраки,виждал съм огромни сенки ...чак да не повярва човек че е възможно да има такива животни,на няколко пъти са ми удряли имам и изваден 38 кг....почти час и половина здрава борба...имам и едно запомнящо се преживяване по време на риболов на мурмури...след 2-3 съвсем леки почуквания на върха реших да засичам,мислейки че е някоя дребна мурмура и направих голяма грешка като притворих авансите, в момента на засичане усетих огромна тежест, и явно усещайки че нещо става реши да потегли и то...направо си ме провлачи 2-3 м,в един момент се счупи върха на 200 гр .пръчка и веднага след това откъсна повода...оттогава по възможност ползвам само флуорокарбон на Баркли...та никога не се знае какво ти почуква отпред...досега всички кълванета от по-големи скатове са ми били много леки,като от малки риби,първата година извадих едно 24 кг,на излет за гофарита--беше захлупило стръвта и разбрах че има нещо едва на тръгване.Така че тук подобни ''стелтове'' съвсем не са рядкост :fishing6:
Публикувай отговор

Обратно към “Морски риболов в Гърция (от брега)”