surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hris47
- ще става разбирач
Re: surfcasting в Гърция
Благодаря на колегата lusien, изключително полезни съвети и понеже съм''гола вода'' в чепаренето ще се възползвам изцяло от съветите ти.Имам само два въпроса--така построеното чепаре само от флуорокарбон ли се прави и другото питане е зелените топчета предполагам са флуоресциращи,защото лаптопа ми е старичък и като зоомна не се различава добре.Иначе за куките си абсолютно прав-въпреки че практикувам доста по-различен риболов най-доволен съм от Силстарите,Гамакатсу и Хайабуса,a VMC-то не само ръждясва ами и на една по-голяма риба затъпява,преди ги ползвах за гофарите,но минах на Хайабусите и си реших проблема.Благодаря още веднаж и само успехи ти желая.lusienn написа:Пита ме за чепарета,
Пробвай с подобни,
За кукички номер,18 и 17 слагам
По 8 бр. През 22 см,
Повода на бидема е 6-8 см.
Но аз ловя от лодка,тая кука
Сафрид16-19 см я взима покрай
20 см чернокоп размер.
Лефера ще я опасе.
Там слагам около 2/0 -6/0 ламе
И октоподи на куки с дълго рамо
Гамакатцу,те са тънки и много остри,
Не ръждясват.
VMC не струват,пожълтява им острието.

- hris47
- ще става разбирач
А иначе риболова протече по доста неочакван сценарий--точно обратното на риболова в Превеза-още със замятането ми удари доста добра ципура ,за съжаление не се бе закачила добре и се откачи в краката ми( обърна я вълната) ,бих и един шут ,ама на тия години вече...с други думи ''високо над гредата''
и си отиде поживо поздраво--добра беше-поне 600-700гр.последваха много плахи почуквания и извадих те тия хубавици три ципури и две мурмури--и всичко това в рамките на може би час,докъм 20'30.Направи впечатление че рибите са много охранени,почукват много внимателно,едва -едва се забелязва на върха на пръта ,но при ваденето теглят много силно в първите 10 м.,след това рязко обръщат и се втурват към брега--ако не навиваш много бързо е почти сигурно откачането.Такова бе поведението на всички риби.Колегата извади 4 ципури и две мурмурита.Не съм ги снимал,при мен е принцип да показвам само моят улов...С две думи--риболовът тръгва ,малко трудно но има рибки и мисля че февруари и март ще излязат добри ципури и лавраци... като всяка година...

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Чепаре се прави изцяло с флорокарбон,
Като бидемите са с по тънък флорокарбон,
И топчетата са светещи,нещо на фосфорна
Основа са,би трябвало да работят и
При теб,може и други видове риби
Да ги харесат.
Да ги харесат.

Риболовци.
[quote="hris47"]А иначе риболова протече по доста неочакван сценарий--точно обратното на риболова в Превеза-още със замятането ми удари доста добра ципура ,за съжаление не се бе закачила добре и се откачи в краката ми( обърна я вълната) ,бих и един шут ,ама на тия години вече...с други думи ''високо над гредата''
и си отиде поживо поздраво--добра беше-поне 600-700гр.последваха много плахи почуквания и извадих те тия хубавици три ципури и две мурмури--и всичко това в рамките на може би час,докъм 20'30.Направи впечатление че рибите са много охранени,почукват много внимателно,едва -едва се забелязва на върха на пръта ,но при ваденето теглят много силно в първите 10 м.,след това рязко обръщат и се втурват към брега--ако не навиваш много бързо е почти сигурно откачането.Такова бе поведението на всички риби.Колегата извади 4 ципури и две мурмурита.Не съм ги снимал,при мен е принцип да показвам само моят улов...С две думи--риболовът тръгва ,малко трудно но има рибки и мисля че февруари и март ще излязат добри ципури и лавраци... като всяка година...
[/
Каква стръв предпочитаха рибетата?

Каква стръв предпочитаха рибетата?
- hris47
- ще става разбирач
Всички удариха на скарида, и моите и на колегата.....
..повод 0,30 фк.около 50 см ,куки Хайабуса №4 на около 120-140м.Скаридата я зареждам от горната страна през клупа на бързата връзка с игла за мана.

Последно промяна от hris47 на Чет Фев 01, 2018 10:36 am, променено общо 1 път.
- hris47
- ще става разбирач
Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболовlusienn написа:Чепаре се прави изцяло с флорокарбон,
Да ги харесат.

Благодаря за изчерпателния отговор.Замислил съм и аз един риболов в близките дни,да видим ще има ли слука тоя път.hris47 написа:Всички удариха на скарида, и моите и на колегата.......повод 0,30 фк.около 50 см ,куки Хайабуса №4 на около 120-140м.Скаридата я зареждам от горната страна през клупа на бързата връзка с игла за мана.
![]()
Да ги харесат.[/quote] Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболов
[/quote]
То нали за това е форума,да сме си
Полезни,никой не се е родил научен.
Аз съм много пресен в този риболов,
Ходя от 7 години но ми е много приятно
И се забавлявам пък и рибка хващам.
Те днес купих материял за Рибената
Ми чорба,докараха в София гръцки
Сафрид-28 см,имаше и дребен но
Не е същия вкус ,като нашия черноморски
Нашия е уникален,най- вкусния в района,
Поради спецификата живее в по студена
Вода,изследвания са правени и е доказано
Че е най-вкусен.
Имаше тая година изследователски кораб
Много скъп,в Черно море -гледаха всичко.
Шарана е 1.7 кг.за сравнение.

Че е най-вкусен.
Шарана е 1.7 кг.за сравнение.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.
-
- научил се да хвърля
Един въпрос възниква в мен за монтажа телефериг - на жива стръв на дъно - хвърляме тежестта после закачаме пружина или карабинка със жива стръв и я хързулваме в морето. Пак опъваме кордата обаче сафридче 30 гр. според мен ще се дърпа доста - това не разтриса ли върха на пръта и как се познава че е ударил хищник и как се процедира в тоя случай - засича ли се, веднага ли се почва навиването и т.н.?
Ако пръчката е яка,не се усеща разтрисане.Когато хищника лапне стръвта,пръчката се сгъва като лък и трябва да реагираш веднага.Ако не внимаваш,развива за секунди конеца и отнася пръчката с макарата в морето.
- hris47
- ще става разбирач
И така колега stefannankov си дойдохме на думата...ако си спомняш как в началото ви убеждавах че са нужни пръти с големи акций и поне 4,20-4,50 м дължини--- колегата gogibo ти отговори по най-точния начин , мога само да допълня че много често се слагат платерини и кефалчета-200-300гр, а понякога пръта наистина претриса-по това се познава че зъбатите са наоколо и примамаката ''пощръклява'' и трябва да си нащрек до пръта.....щото огъне ли се пръта...ще има битка (дай боже да стигнеш до такъв момент). За такъв риболов най- добре е да си ''снаряжен'' с байтрънър и да събира поне 400-450м 0,40 за да имаш запас за маневриране,ако ти удари гофан е добре --ще отвие 40-50 м и ще намали темпото,освен това тегли успоредно на брега,докато има риби (маятико ,гриньос,тончета) които за секунди развиват 200-300м и дърпат право към дълбокото.Предния аванс трябва да е много добър и да отпуска на не повече от 3,5кг,дори и по-малко,а задния отваряш ,колкото да ти задържа тегленето на примамката.Добре е при удар да не бързаш да затваряш задния аванс ,а леко да задържаш с лявата ръка бобината докато разбереш с какво животно имаш работа, в противен случай ако затвориш бързо,има вероятност или да счупиш прът,или да изтръгне пръта от ръката ти ...и това не са фантасмагорий ,вервай ми,колкото и добре да си регулирал авансите,винаги има вероятност да ''залепи' за момент от динамичния удар,а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м.

- hris47
- ще става разбирач
Разбрано,колкото до флуоросцентните топчета,поп-ъпи и зелените хим.ампули --тук се ползват задължително..иначе капото е почти сигурно..Благодаря колега за коректните отговори и приятно откриванена пъстървовия риболовlusienn написа:Да ги харесат.

Че е най-вкусен.
Шарана е 1.7 кг.за сравнение.[/quote]
Абсолютно си прав,нашите сладководни риби са много по-вкусни от гръцките-в началото ходех за шаран и бели мрени--тук има един язовир''Пурнари'' -има големи торпили вадил съм 12 кг шаран и 4 кг бяла мряна--ми те и котките не ги ядат-шарана е сух,без грам мазнина а една кирпичена тухла е с по-добър вкус от една бяла мряна.За сафрида също си прав--доста е сух и ако го препържиш става като гума,малко по-добре е кокалито ,но и то ме привлича най-вече като обект на риболов ,отколкото като вкусови качества.А що се отнася до това как влияе топлата или студена вода,то тук при мен това си проличава много ясно-да вземем например ципурата уловените от декември до към май месец са много вкусни ,със стегнато месо и както и да ги приготвиш е удоволствие да ги хапнеш,докато уловените през лятото в топлата вода и по-плитките зони са доста ''тричави'', бързо променят вкуса на месото в зависимост от това с какво са се хранили,много често миришат на гнило ако не са намерили друго,освен гнили водорасли по дъното.Затова и през лятото най-чест обект на риболов са хищните риби или дълбоководните -фагри,скорпина,скатари или синагриди.

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
hris47 написа:И така колега stefannankov си дойдохме на думата...,
.......а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м.
Ммммммммммда !
Явно за други риби става дума !

- hris47
- ще става разбирач
https://www.youtube.com/watch?v=jV7TpuGugXU https://www.youtube.com/watch?v=J-tQniCNCR wG.Petkov написа:hris47 написа:И така колега stefannankov си дойдохме на думата...,
.......а този момент е достатъчен да изгледаш пръта как прави полет от 20-30м.
Ммммммммммда !
Явно за други риби става дума !

- hris47
- ще става разбирач
Ха...така и не разбрах защо изчезна клипа от you tube...след като го отворих веднаж от линка ,който съм дал,след това изписва че клипа не е налице а когато го потърся на адрес--A rare aerial footage from a Ray 2,5 m -ми го намира..много ще е жалко ако се загуби,един от най-красивите клипове въобще в интернет ( поне за мен)--тази манта е заснета на около 5 мили от Миконос..прекрасен клип,винаги го гледам с възхищение...има ги и тук обикновенно през май влизат в залива Амвраки,виждал съм огромни сенки ...чак да не повярва човек че е възможно да има такива животни,на няколко пъти са ми удряли имам и изваден 38 кг....почти час и половина здрава борба...имам и едно запомнящо се преживяване по време на риболов на мурмури...след 2-3 съвсем леки почуквания на върха реших да засичам,мислейки че е някоя дребна мурмура и направих голяма грешка като притворих авансите, в момента на засичане усетих огромна тежест, и явно усещайки че нещо става реши да потегли и то...направо си ме провлачи 2-3 м,в един момент се счупи върха на 200 гр .пръчка и веднага след това откъсна повода...оттогава по възможност ползвам само флуорокарбон на Баркли...та никога не се знае какво ти почуква отпред...досега всички кълванета от по-големи скатове са ми били много леки,като от малки риби,първата година извадих едно 24 кг,на излет за гофарита--беше захлупило стръвта и разбрах че има нещо едва на тръгване.Така че тук подобни ''стелтове'' съвсем не са рядкост