Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Не знам какви шайби и с каква грес ги смазвате но мулти макара /говоря за размер от 30 нагоре/ с сухи карбонови шайби загряват много и запушват при дълъг и бърз рън от силна риба - говоря за драг от 20-25 лб нагоре. Аз ползвам драг грез на Cal's. - www.cals2speed.com без грез на сухо не става .... е може би при малки макарета и драг до няколко кг да не става да се гресира драга... най добре е да се пита производителя им или дилъра на тези макарички.
-
- сериозен играч
Тва с доживота е относително понятие.Diman написа:Лагерите са капсуловани и НЕ се отварят до живот!
Такива още не съм видял та приеми го като " Докато родят".....сещай се.

Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
умира сам в реалноста !
и на мен дори и най качествените изкарват 1 най много два сезона.KRASSI написа:"......... В солена вода капсулованите издържат 6 месеца макс 1 година.Diman написа:Лагерите са капсуловани и НЕ се отварят до живот!
-
- сериозен играч
На тези малки лагерчета циментацията им е микрони. Влезе ли вода ...особено солена сбогум. А квато и да е капсуловка за да върти лесно лагера има луфт.
Та както казва Кольо Ръба - купуваш я , отваряш я и я шпакловаш с грес като кофичка за сладолед , затваряш я и я ползваш до живот

Та както казва Кольо Ръба - купуваш я , отваряш я и я шпакловаш с грес като кофичка за сладолед , затваряш я и я ползваш до живот

умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Diman написа: Купих друга макара,
Хапеш,а?Diman написа:Няма нужда да я правя, тя е.... сомаджийска. Не е работен чук, но е работен кон. В сравнение с нея, Tokoz e като детска пишка. А играта не е само между 4-тия и 6-тия метър. Играе се по целия вертикал. Трябва повечко да се практикува, защото един тролингист=телефонист няма как да го разбере.

Когато избирах макара, първото нещо с което се съобразявах беше това. Сещаш се, защо. И Асан чува петлите понякога.Troli Rapala написа:...как Отпуска!!!!!!!!!...

Нарочно не споменавам марки, за да не прозвучи като реклама.

Понеже навивам на шпулата (шпулата е подсилена, размер 6000, няма резервна шпула) мофил 0,50 за мен беше важно влакното да не се усуква при навиване. Затова завъртях ролката така, че монофила да се развива обратно на часовниковата стрелка. Макарата навива по часовниковата стрелка. Така влакното на шпулата е абсолютно право и се навива перфектно. Надявам се до сезона да улегне и да не ми създава проблеми.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Браво,Интелекта е единственото което ме впечатлява!
Щом има мисъл,резултатът ще е добър!Остава да махнеш контрата за да си Доблестен! 

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Подкрепям,така започва да се изгражда индивидуалност и собствен стил,което да те отличава от тълпата или стадото овце!Diman написа: Не си я купувайте, искам само аз да съм с такава.

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Димане,през 2005-та постигнах изнедващ успех със сом на тролинг,докато стадата джигосваха за бяла!
Един пич от Казанлък дойде и ме разпита подробно и след 2седмици беше ме дублирал от воблера,до двигателя и лодката!
Шокиращо е,но все пак не постигна повече от Оригинала!Подражанието рядко дава резултат за това пътя към собствен Стайлинг е предпоставка за успех!Когато почнат да те имитират,значи си Успял!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
На Абу Суверан карбоновите шайби не се смазват!Защото са с Гладка и Хлъзгава повърхност,докато по-съвременните Карбонови шайби са с неравна повърхност и абразивни спрямо металните шайби и смазката е необходима за да подобри плъзгането!Аз така ги виждам нещата! 

Не съм запознат в детайли, Троли, но видях какво се случи след като ги смазах. Случи се това - нямах аванс.
Трите баяти карбонови шайби бяха безпомощни.
Все едно да ти се омазни съединителя на автомобила. Самият производител не е гресирал фрикциона, за да получи клиента рекламирания драг.
Сега, след като изпълних препоръчаната от Краси процедура мога да кажа, че си плюх в пазвата и се успокоих.

Сега, след като изпълних препоръчаната от Краси процедура мога да кажа, че си плюх в пазвата и се успокоих.
Димане, сравнението със съединителя не винаги е правилно. Казвам това, защото съединителя на българското "Балканче" и невероятно но факт, съединителя на "БМВ" с автоматична скоростна кутия (съвременен модел) и двата работят в маслена баня - вътре в скоростната кутия. Всеки сам си решава как да си ползва техниката, аз дадох пример с ПЕН "Спинфишер" , където аванса плува в грес, а съм вадил 40-ката туна с него и доста поработи. Всичките ми карбонови аванси са тънко гресирани, "смазвач" съм и никога не съм имал проблеми, та съм леко озадаченDiman написа:Не съм запознат в детайли, Троли, но видях какво се случи след като ги смазах. Случи се това - нямах аванс.Трите баяти карбонови шайби бяха безпомощни.
Все едно да ти се омазни съединителя на автомобила. Самият производител не е гресирал фрикциона, за да получи клиента рекламирания драг.

Хич не ми се влиза в конфликти, но признавам, че ми повлия по някакъв начин и бях готов да те разкъсам на парчета, като "Представител на чужди интереси". Добре, че беше Краси, да ми оправя бакиите. През живота си съм смазвал авансите на 3 макари и трите ги попилях. Трите макари са различни шайби- кече, тефлон и карбон.
Колкото и смазка да сложиш, шайбите я изхвърлят встрани от работната им повърхност. Разликата е, че ако сложиш много смазка на Стела (примерно), цалата кал, която става поради наличието на смазка, отива в лагера на шпулата. Никога, ама никога повече няма да сложа смазка в авансова (спирачна- за Троли) система. Обещано! Заклех се!

Колкото и смазка да сложиш, шайбите я изхвърлят встрани от работната им повърхност. Разликата е, че ако сложиш много смазка на Стела (примерно), цалата кал, която става поради наличието на смазка, отива в лагера на шпулата. Никога, ама никога повече няма да сложа смазка в авансова (спирачна- за Троли) система. Обещано! Заклех се!

И друго. След смазването на аванса, драга дотолкова намалява, че ако искам да повдигна отвесно 100кг. сом трябва да стягам гайката с клещи. Усилието е толкова голямо, че ще ми се счупят пръстите от стягане. Това не е нормално, нали? Ако ловя костури на спининг, не е проблем. Такъв голям драг не ми е необходим. Но аз смятам, че възможно да ми се лепне голяма риба. И трябва да разчитам на макарата. При сух аванс, фрикциона кове до откат. При това, гайката се движи докрай с лекота.
-
- сериозен играч
Диманчооо. Тоест зависи за каква линия и за какво ще използваш макарето, за какви риби, та да разчиташ на мекото сработване, дългото работене или на макс драга - въпрос на личен избор според използУването. Но в крайна сметка както казваше Наско Боянов .."Зависи от задкормилното устройство".
умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !