Как да си направим осветление от светодиоди?

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Opitai_Pak
новобранец
новобранец

Как да си направим осветление от светодиоди?

Мнение от Opitai_Pak »

Предполагам повечето от вас ще се зарадват като видят тази тема понеже ще си помислят, че ще дам информация за това как да си направим това устройство, само че работата е там, че аз не знам и се интересувам как да стане това. Аз се поинтересувах и прочетох някой неща из и-нет и се оказа, че не е толкова просто. Мислех си ще взема няколко светодиода от запалки, ще ги вържа един след друг, после 2 батерии и готово, само че не било толкова просто. Като се започне с правилния избор на светодиодите и се мине през нужните съпротивления и начин на връзване на схемата та се стигне до нужното захранване. Предполагам, че ще има колеги които могат да ми помогнат затова ще ви кажа от какво точно имам нужда аз за да конкретизираме нещата.

1. Светиодиодното осветление по-икономично ли е от към консумация от колкото луминисцентното? За да знам има ли смисъл въобще да се захващам да го правя. Главната ми цел е да осветява добре и да има малка консумация за да издържа дълго време.
2. Не желая светлината да е насочена като лъч осветяващ на далече а да е с по-голям ъгъл и да осветява по-голяма площ макар и на няколко метра само.
3. Схемата да е съобразена с това да може да работи на 12в. както с няколко батерии примерно тип АА, така и вързана към акумулатор.
4. Да се направи оптимален вариант при който един обикновен акумулатор ще може да поддържа осветлението непрекъснато в продължение на 10 часа без това да е проблем за запалването на автомобила на другия ден.
5. Ако може да се превключва на половин работа на осветлението и на пълна мощност ще е един хубав бонус към всичко останало

Не се сещам какви други изисквания имам. Ако има колеги които могат да помогнат ще съм ви благодарен.
saksi
фен клуб-скобар

Re: Как да си направим осветление от светодиоди?

Мнение от saksi »

Купи си лампа :lol: ,която се включва към акумулатора и едно прожекторче и си готов.
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

като гледам, с обикновени диоди са - т.е. консумацията е 20мА на 1 диод...
светят бая синкаво, единия направо е лилав - това дразни очите...

това Изображениее водоустойчиво, 12V 0.5А /3 power LED Luxeon Rebel http://luxeon.com/products/line.cfm?lineId=19/и свети колкото 40 вата крушка, срува 70лв с куплунг автозапалка...
това е същото като параметри и цена, но с друга форма Изображение
Аватар
RINO
новобранец
новобранец

Мнение от RINO »

За осветление в лагера от години ползвам лампа на пропан-бутан.Преди това работех с петромакс но не винаги нещата протичаха гладко-твърде много консумативи и все податливи на повреди. :shock: Големият + на петрото е че свети супер яко!С пропана нещата са доста по-прости и затова го предпочитам-вечер слагам лампата а сутрин котлона за кафето и др.Минус е че системата е по-обемиста и свети по-слабо(но достатъчно добре) а + голямата надеждност и само 2бр консумативи/чорапче и дюза/Естествено винаги имам и едно малко фенерче на батерии.Избора остава твой :D
Аватар
Livo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Livo »

Тедо написа:12V 0.5А /3 power LED Luxeon Rebel и свети колкото 40 вата крушка, струва 70лв
А колко струва един такъв светодиод и няма ли да излезе поне 3 пъти по евтино да си го направиш у дома? Погледнах сайта който си дал но не намерих цена нещо (може и аз да не съм гледал достатъчно добре). Дал си хубаво сравнение с обикновена 40 вата крушка. Така всеки може да си направи горе долу сметката колко ще му свети, но дай и някакво сравнение за консумацията. Колко би изкарал акумулатора например или нещо от сорта.
Обема на мозъка на обикновен рибар бил около 500 пъти по-голям от на рибата!
Е и какво от това?
grandal_331
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от grandal_331 »

Стар но все още държелив акумулатор МОНБАТ -три метра кабел-щипки от старо зарядно -букса плюс крушка от стоп на МОСКВИЧ.Преди излет зареждам акумулатора-издържа без проблем три нощи.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Такаааааа.Това скоро го мислех,че все ми изгаря крушката в хола,та да я метна темата.
Един светодиод консумира м/у 0.06 и 0.1 А.Това зависи от цвета на осветлението,от силата и още няколко фактора.А и работят на различно напрежение,от там идва и разликата в консумацията.
Опитал пак,направо го зарежи това.
xenohаck,ти показа някои модели,за мен те са по-практични.
Към 12 V,ще трябва да сложиш съпротивление 120-150 ома,с мощност 3-4 W,при положение че захранваш 10-15 светодиода.Говорим за тези от запалките.Това е пробвано преди 10 дена от мен,и за сега работи,но съпротивлението си грее ,да не те безпокои.Когато мислех да си правя голямата лампа,нямах наличните бройки/50-60/,отидох в един от нашите магазини/където са евтини частите/,и като ми казаха цената на бройка,паднах.1.60лв на бял светодиод.С авера бях,той ми вика,че запалки на едро струват 0.42лв.
Но и 50-60,няма да ти свършат работа,колкото една 60W-това,просто им е малка дължината на светене.
В момента съм сложил в единия инкубатор 24 броя.и светят 5 пъти по-малко,от колкото,4 бр 12V/0.08A преди това.
Сметките ти ги оставям на теб.Иначе много ги използвам за различни схеми,но за осветление,забрави.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

xenohаck написа:Киро има диоди които стуват броката по 50 долара ! Всичко е много различно ! Виждал съм диод който свети по силно и е по иконовмичен от ксенонова кружка ! Но всяко нещо си има цената ! С диоди от запалка нищо няма да направиш ! В съсщност по евтино им излиза на Китаците да слага диод от колкото да има обем за Газ ! :D
Точно,има си цена.Но OPITAL,нали това го интересуваше,да е евтино,ида му върши работа.Понякога и аз се мъча с трици маймуни да ловя,после ми идва два пъти по-скъпо.
Над мивката имам малка луминсцентна 10W,ама много почнаха да и горят пурите /струват по 80ст/,ама ми писна и нали съм свободен реших с тези светодиоди да пробвам,12 броя светят,колкото да се вижда къде е лампата.
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Значи ако правилно съм разбрал на диод му трябва 12-15 ома съпротивление :roll: А при повече едно съпротивление ли слагате или на всеки поотделно?
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

и 20 светодиода да сложиш съпротивлението ще е едно но мощноста му трябва да е по голяма !!!
вместо 0.125 или 0.250 w трябва да е 3 -4 w колкото повече светодиоди толкова по мощно трябва да е съпротивленивто :))
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

20-30,но трябва да са от един тип.т.е. да имат еднаква консумация,иначе светят само тези с по-малка консумация.Но вместо съпротивления си направи стабилизатор,ще върши по-добра работа.Този е за 3.3V,но ако искаш по-голямо напрежение на изхода,промени ценер диода.Ако ще товариш много светодиоди,сложи на транзистора радиатор.

Изображение
Аватар
Zen
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Zen »

Бай Киро, аз мисля, че няма смисъл да си усложняваме живота с параметрични стабилизатори, транзистори и радиатори.
1. Вземете един светодиод от типа с който ще си светите(Добре е да знаете какъв е максималния ток за тези светодиоди).
2. Измерете напрежението, което ще пада върху светодиода, както е показано на картинката(после ще го наричам Ud). При тези стойности, токът през светодиода ще е около 10mA.

Изображение

3. Тъй като напрежението на един зареден акумулатор в действителност е между 12.8 и 13.8V. Избираме по-високото 13.8V, като напрежение с което ще си светим.
Ако падът върху един светодиод(Ud) е 2.1V(примерно), можем да сметнем, че с 13.8V можем да захраним 6 светодиода. Или 6*2.1=12.6V. Излишното напрежение е 13.8-12.6=1.2V. Сега вече стана важно какъв е токът през светодиода. Ако приемем, че светодиодът свети добре с 20mA ток, то резисторчето, което ще ни е нужно, за да светим добре ще е R=U/I= 1.2/0.02 = 60 Ома. А мощността на резисторчето трябва да е по-голяма от I2*R=0.02*0.02*60=0.024W.
При това положение си свързваме схемата от втората картинка с 6 светодиода и резистор от около 60 Ома и ако съм смятал правилно, си свети мнооого дълго време.

Изображение

Ако акумулаторът ви е 40Аh=40000mAh, сами си сметнете теоретично колко часа ще ви светят светодиодите при консумиран ток 20mA.
Успешно експериментиране и дано богът на майсторите ви закриля!!! :wink:

Можете и да си направите колкото си искате такива групи(всяка със собствен резистор) и да си ги свържете в паралел и така светлина безкрай :D .
Имайте предвид обаче, че при изтощаването на акумулатора светодиодчетата ще светят по-слабо. Ако обещаете да не зареждате акумулатора докато е свързана схемката към него, можете да си сметнете резисторчето така, че да свети добре на 12.8V.
Аватар
alcora
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от alcora »

Не мисля че е удачно последователното свързване на светодиодите !
Ако някой ви каже че те са вечни това ще е най голямата лъжа :)))
Вечни са може би тези които се изполват за индикация но не и тези които са за осветление !
Имам няколко прожектора на светодиоди / и доста съм бракувал така да се каже :) / доста изгорели диоди съм подменял !
Най неприятното е че точно когато най много ти трябва светлина при изгаряне не един светодиод изгасват всичките :(
Според мен по удачния вариант е паралено свързване на светодиодите и по мощно съпротивление !
Аватар
Zen
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от Zen »

Светодиодите горят, когато с цел главозамайване на клиента се свързват с недостатъчно голямо съпротивление(в мноого случаи и без такова) и токът през тях е по-голям от номиналния. Това е типичен подход при масово разпространените noname китайски "стоки". Човек отива да си купи фенерче, включва го, впечатлява се как свети :shock: и купува... после точно когато му трябва някой диод си отива, а с него и светлината :cry: . Паралелното включване на светодиодите гарантира голяма загуба на енергия за греене на резистора (или както там се изпълни схемата), но няма спор, че е по-надеждно.
delta
новобранец
новобранец

Мнение от delta »

ето тук може да научиш всичко:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6158
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”