surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: surfcasting в Гърция
От риболова на дорадо с жив зарган- съм се чудил как да си съхраня жив зарган за стръв, щото наистина когато влезе дорадото,не можеш да си хванеш зарган за стръв, и изпускаш момента.От казаното ми хрумна дали в пластмасовите бутилки с малка дупка в дъното,колкото да влиза вода,но да не излезе зарагана, потопените във водата риби няма да оцелеят. Мисля че трябва да се опита.Има идея в това.
Иначе за колегата hris47 изключително полезен и положителен човек, според мен.На мен лично ми спести доста безцелни излети и усилия в морския риболов.Голямо благодаря.
-
- ще става разбирач
А така,учи ги учи ги ...hris47 написа:Здравей,казано честно никога не съм го ползвал този начин,направи ми впечатление когато Марко Видалис ловеше зарган за жива стръв.Тогава не се замислих много ,ама после разбрах предимствата на този метод.. Около него имаше 3-4 бутилки от кока - кола от големите ,май че бяха двулитрови ..та всяка хваната заргана слагаше в бутилките с главата надолу, не огледах ама май не бяха повече от 2-3 в бутилка.Зарганите не бяха много големи,среден размер,ама точно такива са добри за жива стръв.Хващаше на спининг от буната на Митика.ddorado написа:.Става въпрос за съхранението на живи заргани за стръв.Въпроса ми е най вече към hris47. как става запазването на заргани в бутилки.пп-естествено че бутилките бяха пълни с морска вода....

Иначе един ,,сладък'' рибар ме научи да използвам хладилна чанта. Инсталира се една тръбичка вътре,помпичката е от най-маломощните/колкото да докара въздуха до дъното/,акомулаторче /при него със солар,при мене няма нужда/ и готово... Аз пък,го усъвършенствах за риболов от буна - най-малката осушителна помпа за лодка,входяща и изходяща вода и готово...
Проблемът тук ,на морето е ,че е приложимо само за лефер...за лефер казвам,ЗА ЛЕФЕР !!!
Не си заслужава за чернокопа,защото гризка филето и балта...
Има тука и друг проблем и той е свързан с грацата,която тук е на особенно уважение. Или я няма ,като ти трябва или ако я има е много умряла. Трябва с хладилната чанта вътре с лодката и след това на брега ...Рядко се получава от брега и двете дядо попе, ама...Нали все пак говорим за ВИСШ риболов !!!
Познавам само един друг луд ,като мен да се заиграва така и той е от Южното Черноморие .
Ей,Прилеп/това му е прякора от казармата/,сигурен съм ,че попрочиташ тука ... да знаеш ,че не е кой знае какво голямо предателство на Тайната - малко хора ще отделят време и сили за подобна авантюра !!!

Даже никой !
пп
На времето , началото на 80-те,имаше един бай Донко... На моста пред Астория,отиваше от рано вземаше някоя друга граца,сафрид,боклужа и ги пускаше от моста, с канап в едно кошче .После ,като дойдеше момента за дъно,трепеше гофаните ,като за световно ...Ние ,мързеливците се прибирахме със 2-3-4 риби,щото лефера не е балама,да ни яде вмирисания сафрид !Освен всичко,този човек ,през цялата нощ имаше иланкат във водата под лустрото и не пропускаше нито една стадна ,прясна рибка да премине...Която моментално заминаваше на дъното,да изкушава гофърите...
Не си спомням да е дал на някой рибка от живарника или от иланката,въпреки че му искаха чат-пат .
Ние иланкати нямахме ,щото не ни се полагаха...а за чипарета 12-14 ,въобще да не говорим.
Крис ,извинявай за отклонението !

Морето обича хората,които го обожават !
- hris47
- ще става разбирач
Значи....условията и начините тук, на Йонийско море, на Егейско и на Черно са мнооого различни и това ми е пределно ясно,затова казвах и преди ,казвам го и сега---не се опирайте на 100% на това което споделям, може да ви послужи като някаква база, но винаги търсете свои решения според факторите които са за момента--място,дъно ,време ,рибата която очаквате да излезе...За един успешен излет има много фактори ,с които да се съобрази човек но един от най-важните е в кой сезон каква стръв ''върви'' ...и всичко това се научава с практиката..радвам се ако съм ви съкратил някоя и друга година на безцелни лутания,особенно за прохождащите в тоя риболов....
Ей,Чакале ...никого не карам да хвърля отпадъци в морето и по брега...в това отношение гърчолята ( поне тези които познавам) ми харесват -винаги си почистват местата на които са ловили,много рядко съм намирал някакъв боклук по плажа....а за хладилната чанта имаш право ,и аз имам но е малка и особенно през лятото за съхранение на стръвта ми върши отлична работа--ползвам я с тъй-наречените''пагокистрес''..Иначе много рядко съм на жива стръв ,знам че е по-добър вариант ама понеже съм на 50-тина км от морето трябва да тръгна много по-рано за да наловя(ако наловя де), после ето го и проблема със съхранението на рибките и като се замисля тя става една..Обикновенно съм на плажа към 7 вечерта ,докато подготвя нещата си минава време...зъбатите излизат след 22-22'30, понякога и по-късно ,но съм на брега поне до 4 ч сутринта... много често дзверовете( големите) излизат това време....та прави сметка че следващата вечер пак съм на линия...как се спи ,как се прави стръв....ама то това гофарите голяма краста бе ( и не само те) ...Та исках да кажа че всеки решава според обстоятелствата...
....

- hris47
- ще става разбирач
Опитай колега ,дори и да сгрешиш пак нещо ще си научил.Според мен това е приложимо ако си с лодка,ако си от брега може би е добре да имаш аератор на батерий и ако са ти повече бутилките със съответните маркучета и трипътници можеш успешно да поддържаш 3-4 бутилки . Всеки случай аератора е много необходим особенно когато се лови на червей...преди риболова аерирам американикото,акробатите и монодолите за десетина минути от което стават много жизнени и издържат много повече,особенно акробатите....лошото че моя изгоря и скоро ще ми трябва нов.ddorado написа: .От казаното ми хрумна дали в пластмасовите бутилки с малка дупка в дъното,колкото да влиза вода,но да не излезе зарагана, потопените във водата риби няма да оцелеят. Мисля че трябва да се опита.Има идея в това.

-
- научил се да хвърля
Топя оплетката на Колмик-а защото така го видях от единия от твоите клипове , Хрис - някъде на 5-6 страница така го правеха и не кербоваха. Та просто пробвах и според мен се получава здраво, но трябва оплетката да е хубаво изпъната , а и за тази цел си всех вече микрогорелка.. Проблема с кербовете е че поне тук по магазините като питаш за втулки за кербоване ти вадят някакви , но според клиповете които гледам те са различни - аз поръчах едни от Колмик с идеята че ще са за жица ама не, допълнителните, които дойдоха са алуминиеви с голям отвор, дори и най-малките и са дебели. После като гледах клипове се оказа че такива кербове (алуминиеви) се използват само при кербоване на монофил(когато е дебел). За железните поводи керба трябва да е или меден или стоманен, тънък и не трябва много да се натяга. Отделно има единична втулка и двойна - трябва да се гони единичната. И като влезеш в магазин видимо досега не срещнах продавач да отбира какви са разликите, или просто гледа да си продаде стоката.
За живата стръв - много обикалях да видя такъв монтаж телефериг , и стигнах до извода че ще го правя с по-голяма карабинка, без пружина и тежест. Нещо от сорта на карабинка, флуорокарбон поне 50 см, вирбел , за вирбела метален повод , който минава през вирбела и в двата му края по една тройка, може и флуоресцираща перличка да сложа, да пробвам. Тежестта на рибката от 20-ина гр. би трябвало да е достатъчно да се хързулне в морето. Другото неясно е коментираните "малки тройки" когато се накача жива рибка - малки малки, колко да са малки, аз намерих едни 10-и, 12-и и 8-и ци... Като се има предвид че лефера при нас ако е над 300 гр. до около 1 кг. то не би трябвало да гоним куки като на средиземноморието. То трябва да ги снимам, ама... сега са прибрани в куфара... През юли и август вечер излиза сафрид... само дето там където се лови сафрид обичайно бая се шари със светлина от челници и пр., а пък са ми казвали че лефера на осветено не ходи, та ще е триково да хващаш сафрид пък някъде настрани да си опънал две дънарки
За живата стръв - много обикалях да видя такъв монтаж телефериг , и стигнах до извода че ще го правя с по-голяма карабинка, без пружина и тежест. Нещо от сорта на карабинка, флуорокарбон поне 50 см, вирбел , за вирбела метален повод , който минава през вирбела и в двата му края по една тройка, може и флуоресцираща перличка да сложа, да пробвам. Тежестта на рибката от 20-ина гр. би трябвало да е достатъчно да се хързулне в морето. Другото неясно е коментираните "малки тройки" когато се накача жива рибка - малки малки, колко да са малки, аз намерих едни 10-и, 12-и и 8-и ци... Като се има предвид че лефера при нас ако е над 300 гр. до около 1 кг. то не би трябвало да гоним куки като на средиземноморието. То трябва да ги снимам, ама... сега са прибрани в куфара... През юли и август вечер излиза сафрид... само дето там където се лови сафрид обичайно бая се шари със светлина от челници и пр., а пък са ми казвали че лефера на осветено не ходи, та ще е триково да хващаш сафрид пък някъде настрани да си опънал две дънарки
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Имам една книга -Book Of Saltwater Rigs - къде да я сложа, за да се вижда и да коментираме монтажите ?
Първо помисли как ще извадиш заргана от бутилката за отрицателно време, защото дорадото идва, за секунди лапа квото хване и се връща в дълбокото.Ако не си готов–само гледаш.ddorado написа:От риболова на дорадо с жив зарган- съм се чудил как да си съхраня жив зарган за стръв, щото наистина когато влезе дорадото,не можеш да си хванеш зарган за стръв, и изпускаш момента.От казаното ми хрумна дали в пластмасовите бутилки с малка дупка в дъното,колкото да влиза вода,но да не излезе зарагана, потопените във водата риби няма да оцелеят. Мисля че трябва да се опита.Има идея в това.
Заргана издържа дълго време жив, ако е в съд с достатъчна дължина и му обменяш водата често.Аерирането не помага в топлите дни, защото затопля водата много бързо и заргана дава фира.
Важно е и да не му махаш куката,ако я е глътнал.Режеш влакното до устата му и така живее по дълго.
[quote="hris47" . Всеки случай аератора е много необходим особенно когато се лови на червей...преди риболова аерирам американикото,акробатите и монодолите за десетина минути от което стават много жизнени и издържат много повече,особенно акробатите....лошото че моя изгоря и скоро ще ми трябва нов. ....[/quote]
За тея ти нужди използвай помпичката от стар електронен апарат за кръвно налягане + тънък шлаух.Две малки батерии и си готов.
За тея ти нужди използвай помпичката от стар електронен апарат за кръвно налягане + тънък шлаух.Две малки батерии и си готов.
- hris47
- ще става разбирач
Ето--получи се хубава дискусия за заргана--и колегата гогибо също е прав--при по-динамичен риболов този начин на съхранение наистина може да се окаже пречка ... 

- hris47
- ще става разбирач
Идеята е добра,ама не разполагам с такъв апарат,първо и второ тук аератори точно за стръв са по10-тина евро ,че и по-евтини има и са с адаптори за кола и 220в...моя ме изкара успешно 5-6 г ама няма нищо вечно....Всеки случай -добра идея.gogibo написа:[quote="hris47" . Всеки случай аератора е много необходим

- hris47
- ще става разбирач
Чудесна идея,срещал съм из нета извадки от нея,но ако може да я качиш цялата ще е много добре---има много полезани неща....CAVERN написа:Имам една книга -Book Of Saltwater Rigs - къде да я сложа, за да се вижда и да коментираме монтажите ?
- hris47
- ще става разбирач
До stefannankov за да не цитирам поста ти ,че е бая дълъг--това че топиш оплетката -не е лошо,нито грешно ,постъпваш така поради обстоятелствата, минус за мен е че отнема може би малко повече време за направата и преразход на метален повод--ако ползваш само кримпове,направата на един повод отнема минута.Между другото за един сезон ми отиват поне 200-250 повода--всяка закачена риба,дори и всеки празен удар прави повода неизползваем..от старите поводи вземам само куките ако са използваеми повторно.Когато съм за зъбати обикновенно съм с три пръчки,много рядко залагам четвърта и за всяка пръчка имам поне по пет готови (заредени със стръв) повода,отделно имам и десетина ''голи''повода за резерва-та поне 25 повода на риболов си трябват.Във всяка ролка метален повод има по десетина кримпа,но избягвам да ги ползвам-точно поради това че са''меки'' и са с по-голям диаметър.На няколко пъти точно такива кримпове ми ''изпускат'',та както казваш ползвам само стоманени,по-тесни и единични( двойни и тройни такива са за съвем друга употреба).Колкото до тройките за монтаж на лифт--точна формула едва ли има ,но се съобразявам с вида и големината на рибката-дали е кефалче,сарго или зарган..а доколко е оправдано да прилагаш на Черно море този монтаж,,не мога да преценя...тук се гони баракуда,лефер,лица или дорадо...т.е. оправдано е да имаш една пръчка ,заметната на лифт,но пък от друга страна -знае ли човек... 

На колегата една реплика-не е съвсем бързо пребиваването на дорадото в зоната на риболов.Една година ги бяхме набарали и всеки ден -3 поредни дни горе долу по една и също време идвахнякъде към 11.00ч..Имаше висока концентрация на зарган в залива.Когато идваха разбирах преди да имам удар.Залива оживяваше.Имаше удари на всички въдици,а те бяха 5-6,и то почти по едно и също време..Тогава загубих зарган и с големи усилия си хванах.След около 30 мин. имах удар и закачих дорадо около 5-8 кг.Беше от тези моменти коите се помнят цял живот-златна есен,добри приятели,красиво море,чисто,прекрасен риболов.Пожелавам на всички.
-
- научил се да хвърля
Към колегата Cavern. То няма лошо да я качиш и тука, но си мисля че е добре да е в отделна тема. Аз тия дни разучавах едни 15-16 рига и съм на мнение че когато дойде момента за сърфкастинг ще останат вариации на 3-4 основни рига, а останалите ще са за риболов с лодка. Pulley, wessex, up and down, paternoster, whackernoster, 2 - 3 hook flapper или clipped rig и оттам вече са вариации според очакваната риба колко да е дълъг флуорокарбона на повода и колко да е дебел , колко да са големи куките и с каква стръв да се лови. Вече оттам почват и вариациите - търси ли се дистанция или 50-70 метра са достатъчни. Интересно ще е да се обсъди как да се натамани тяхната техника с нашите такъми понеже тук аз поне не съм виждал Gemini закачалка за тежест, която има и вариация за bait clip. Има интересни неща според мен - там използват много dropper разклоненията които като са направени на линия 0,7 (там приета за стандарт) автоматично ти държат повода с куката настрани и според мен ако същата логика се ползва при иларии няма да има нужда от тия цветните топчета от балсово дърво, а при попчетата могат да се пуснат две разклонения с куки които хем да са на дъното, хем да са в различни посоки, хем да не могат да се заплетат. Ин-лайн пружини да поемали замаха има ... все неща според мен които ще развалят темата ако всичко се пренесе като дискусия тук. Отделно че част от риговете предполагат и разлика при залагането на стръвта и вида стръв - раци, калмари, сепии, червеи, рибки и т.н. Интересно , че каквото и да гледах ей тоз монтаж на колегата Хрис с плаващата тежест си остава загадка...