surfcasting в Гърция
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
Re: surfcasting в Гърция
Книгата я имам цялата-86 страници, може и в отделна тема да е -питах друго. Компютъра не ми е стихия, успях да я кача в ДОХ, само че, до колкото зная от там може да се свали, а идеята ми беше да се вижда от тук (форума).
-
- научил се да хвърля
Колко е голяма, и в какъв формат е - pdf, mobi, e-pub, doc. Най-лесния начин е да се вмъкне файл, от линка с прикачените файлове най-отдолу към самото съобщение, но това е до определен размер. Може и просто линк към dox.bg да дадеш, но оттам след време ще изчезне. Другия начин зависи от това в какъв формат е- може да се нацепи книгата по страници(или по вид риг ако една страница не е равно на един риг) като вече се пуснат отделни теми или за монтажи от брега и за монтажи от лодка( както и за монтажи за хеви кастинг - дрон, лодка и пр. ако има такива) или монтаж по монтаж, като първия пост ще е съответната страница и вид монтаж а нататъка ще са дискусии и съвети. Ако не можеш да се оправиш - пусни линк на лични или тук в темата . Ще се отвори много дискусия - ония ползват бомби по 7 унции, има изисквания за дебелина на майката 60 lb, което е около 0,70 на монофилните лидери и т.н. Отделно тежестите са друг въпрос - пирамидална бомба, сферична бомба или тип котва с откачащи се телове или постоянни телове , то и те имат вариации. Дали да е обикновена или да е с кукозахващач (bait clip), че и там има различни предложения, които братята китайци още не правят... Отделно каскадни вирбели , меки кримпове и прочее вариации.
- hris47
- ще става разбирач
Би ли дал линк към книгата,искам да я сваля-добре е да я има човек има полезни неща в нея .CAVERN написа:, успях да я кача в ДОХ, само че, до колкото зная от там може да се свали, а идеята ми беше да се вижда от тук (форума).

Здравейте, банда !
Развили сте страхотна тема. С голям интерес и задоволство я изчетох , почти на един дъх
Свалям шапка на всички ви !
Та, новобранец съм в този тип риболов. Сега си закупих първият си сърфкастинг сет. Две пръчки Осако Риъл Мастер сърф 260гр. , със съответно макари Осако ХА 8000 , основно влакно 0,40 Сии Специалист тест до 20 кг. Трипод. Покрива ли поне минимални изсиквания ?
Беше ми изключително полезна темата , за да знам как да продължа монтажа от тук нататък.
Не ходя много често по Гръцко, може би 3-4 пъти годишно. Предимно в района на Ситония.
Друго, което искам да попитам е , дали и с какъв монтаж мога да търся Баракуда и Лаврак ?
Развили сте страхотна тема. С голям интерес и задоволство я изчетох , почти на един дъх

Та, новобранец съм в този тип риболов. Сега си закупих първият си сърфкастинг сет. Две пръчки Осако Риъл Мастер сърф 260гр. , със съответно макари Осако ХА 8000 , основно влакно 0,40 Сии Специалист тест до 20 кг. Трипод. Покрива ли поне минимални изсиквания ?
Беше ми изключително полезна темата , за да знам как да продължа монтажа от тук нататък.
Не ходя много често по Гръцко, може би 3-4 пъти годишно. Предимно в района на Ситония.
Друго, което искам да попитам е , дали и с какъв монтаж мога да търся Баракуда и Лаврак ?
- hris47
- ще става разбирач
Здравей,колега valcelot, такъмите ти покриват всички изисквания за един добър сърфкастингов риболов.Пръчките се представят отлично за ''ментета'',много по-добре от редица маркови недоразумения-имам същите от 4-5г. и са ми извадили много и добри риби.А качествата им ще оцениш още при първия риболов при по-лошо време.Слабо място са им върховете - не опитвай замятане с тежест от пясъка-чупят се веднага ,освен това е добре да си намериш и имаш комплект резервни върхове-не са никак скъпи и ако са ти под ръка избягваш риска да си провалиш някой риболов.Колкото до макарите-стават ,разбира се--по-добър избор са байтрънърите а защо--ще разбереш сам още при първите излети.Все пак -добри са и тези,няма да имаш проблеми при ваденето на трофейни риби ( дай боже по-често да ти се случва).Трипод--важно е да ''прогониш''долното и горно рамо--не трябва да имат луфтове --пръчките ти трябва да лягат стабилно,без да ''играят'',особенно при вятър е предпоставка за ''лъжливо'' кълване.Ами в общи линий като за начало-това е по такъма.Колкото до монтажите--има стотици ,пък може и да са хиляди,за мен е важно при замятане или риболов във вятър да не се оплитат и не на последно място --да индикират добре всяко кълване--няма по-хитро животно от морската риба ,сам ще се убедиш-едни пъти ще ти индикира едва-едва на върха на пръта ,друг път--ще ти повдига обтегача,без даже да мръдне върха... а много често се е окачила без каквато и да е индикация и така може да си кротува с часове
А баракуда и лаврак ако самоцелно преследваш тези риби ,рядко ще имаш успех--излизат между другото когато си на риболов за други риби-защо е така ще си отговориш сам когато се запознаеш с навиците им и начина на хранене .От хищните риби се гонят най-вече лефер( гофан),лица и дорадо.Ами като за начало-това е ,темата е неизчерпаема ,много сме изписали дотук,но даже не сме отворили докрай още първата страница от този толкова увлекателен риболов.Успех и наслука. 

Благодаря за изчерпателния отговор ! Наслука ! 

Честито за такъма и успех !valcelot написа:Благодаря за изчерпателния отговор ! Наслука !
За Баракудите се допитай до колегата Fixxer . Той има опит с тия риби и ще е от полза да го сподели.
- CAVERN
- вече хвърля и на тежко
http://dox.bg/files/dw?a=fda06362c9
Това е "букварчето".
Това е "букварчето".
Благодарности за букварчето!!!
-
- научил се да хвърля
Ей тоз пич много ме кефи , като знам колко пари дадох за имп-ове и софт кримпи и каскадни вирбели предния месец - Gemini clip и fast link with bait clip
Голям зор видях с акцента - използва неръждаема заваръчна тел 1,6 мм, стомана качество 316.
Голям зор видях с акцента - използва неръждаема заваръчна тел 1,6 мм, стомана качество 316.
- hris47
- ще става разбирач
Благодаря за книгата на CAVERN...колкото до клиповете на stefannankov--както виждаш -всичко се прави ,стига да имаш време и мерак,даже понякога саморъчно изработените приспособления се оказват по-добри от купените такива -като вертикалните тежести например.

- hris47
- ще става разбирач
И понеже тук пак се подкара на дъжд,а и колегата valcelot ме подсети ще засегна една много важна за сърфкастинга тема--стойки и триподи.От всички стойки най-добро приложение има трипода--става за всякакъв терен-бетон,пясък,камъни или чакъл.Моят е BALZER с фосфоресцитращи чашки и куки
---колкото повече торбички---толкова по-добро място.
И естествено ''напипате'' ли добро място, след добър риболов прибирайте вашата торбичка .Много е важно да се ползва трипода с две еднакви пръчки-и като акция и като марка-по този начин пръчките взаимно се балансират. След като сте заметнали,НИКОГА,повтарям-НИКОГА- не затискайте кордата с пръта върху куката( леглото) -за тази цел от вътрешната страна на всяка кука( легло) има едни вертикални ограничители (личат си много добре на снимката) --прекарва се кордата оттам и тогава се поставя пръта.Защо?? Защото ако затиснете кордата с пръта при удар от голяма риба аванса няма да отпусне и чупенето на пръта е неминуемо,а ако това не стане --трипода излита барабар с все пръчки--бил съм свидетел и на такова чудо.Ами в общи линий--това е за този незаменим помощник
пп--тези триподи позволяват да се монтират масички за стръв,имам такава ама не е никак добра идея--стръвта изсъхва бързо от вятъра,на един -два пъти акробатите ми хванаха пътя и оттогава някъде съм я захвърлил...да оставим настрана че са баят скъпи.
--допреди няколко години се намираха такива на 2,10м ,но не знам защо ги спряха.Моят е на 1,80м, но определено по-добър е на 2,10м-ако попаднете на такъв взимайте без да се замисляте.Как да се ползва правилно--още като нов го прегледайте за луфтове на горното и долно рамо-пръчките не трябва да''плуват''при каквито и условия да ловите.При първоначален монтаж преди риболов горното рамо да е строго хоризонтално-не е добре когато върха на единия ''потъва'' под другия-ако имате кълване и в този момент не сте гледали върховете ,това е предпоставка за лъжливо кълване.Под конзолата на трипода има една кука--добре е да закачате по една найлонова тробичка с 2-3кг пясък--много добре се стабилизира така трипода и избягвате опасноста от прекатурване при внезапен порив на вятъра.И нещо много важно за наблюдателните--намерите ли някъде по плажовете такава торбичка--мястото е ''дашно''--гърчолята си почистват местата на риболов ,но точно тези торбички обикновенно оставят на брега.Това е много добър и лесен белег за добро място.... 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последно промяна от hris47 на Пон Мар 12, 2018 11:41 pm, променено общо 2 пъти.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
hris47 написа: ...... Точно...класически ''лифт''--може би за мен най-добрия начин да постигнеш няколко цели--замяташ на възможно най-голяма дистанция,като в същото време стръвта е непокътната и остава жива много дълго.Най-добрия начин за риболов на ''живо'' от брега......
Да уточня, че съм мноооого далеч от морския риболов.
До подобен на този такъм стигнах сам, на един водоем където имаше много раци и малко бяла риба.
Та там успявах да заметна, но рибката, уклей, сама изплуваше на повърхността, извън обхвата на белите.
После се коригирах с един стопер, на желаната от мен дълбочина.
При класическият лифт, явно рибката се спуска от брега.
А какво я кара да влезе в дълбокото ?
- hris47
- ще става разбирач
Друг незаменим помощник са стойките за пясък.При тях недостатък е че се ползват само на пясъчни или чакълести плажове, освен това при по-силен вятър клатенето е неизбежно.Предимство-монтират се на произволен интервал една от друга което е голям плюс ако сте с повече от две пръчки.Все пак не е препоръчително ( особенно ако сте вече на възраст) да са на повече от 7-8м един от друг--рискувате при добър риболов доста да поспринтирате -особенно ако сте излезли за гофари.Аз ползвам най-вече тези--
)са по-добри--по-високи са и може да регулираш по височина,но са неудобни за пренасяне А тези са много добри при тихо време за риболов на ципури и изобщо за по-предпазливи риби--понеже позволяват почти хоризонтално монтиране на пръчките, при което се ограничава до минимум съпротивлението на пръта .Напоследък си пробиват път т.нар.''кълвачи''--по същия начин като горните,само че на мястото на регулиращата планка се монтират здрави пружини--пръчката стои права а при кълване се накланя целия прът направо с леглото на стойката-много са атрактивни при риболов на гофарита,жалко че не намерих в магазина от тях да сваля снимка ...много бях навит да си взема от тях,но явно са свършили.При всички случаи ще дебна да заприходя 3-4 .
...със сигурност има още много и най-различни,но тези са минали през ръцете ми и смело мога да кажа че добре си вършат работата
-леки и удобни за пренасяне.Иначе ''винкелите'' ( ама не от Пернишките 

Последно промяна от hris47 на Пон Мар 12, 2018 11:47 pm, променено общо 1 път.
- hris47
- ще става разбирач
Няколко неща--на първо място приспособлението--не знам дали си го разгледал по -подробно,но има една тежест ,която ''увлича'' рибката към по-дълбокото.После-ползват се колкото се може по-дълги пръти-в сърфкастинга пръчките са изправени и колкото са по-високи-толкова по-добре,особенно за лифта.И не на последно място ,сигурен съм че го знаеш,но уклея си е повърхностна рибка и за нея си е инстинкт да излиза нагоре.Може би ако си ползвал някоя каракудка ефекта да е бил по-различен.Въпреки всичко ако попаднеш на някоя''своенравна'' ,която не ще и не ще да влиза --сменяш и слагаш другаG.Petkov написа:hris47 написа: ...... Точно...класически ''лифт''--може би за мен най-добрия начин да постигнеш няколко цели--замяташ на възможно най-голяма дистанция,като в същото време стръвта е непокътната и остава жива много дълго.Най-добрия начин за риболов на ''живо'' от брега......
При класическият лифт, явно рибката се спуска от брега.
А какво я кара да влезе в дълбокото ?