Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Re: Качествени чепарета
Задобряваш Люс - действай смело напред.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ч.Р.Д. Люс !!!
Жив и Здрав,да връзваш повече и ПО-КАЧЕСТВЕНИ ... !!! 
Мерси
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Риболовци.
И
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Риболовци.
- 1000n
- разбира нещата

Човек, не мисля, че си съвсем прав.gergi_81 написа:Светнете едно чепаре с УВ фенерче или лампа и ще видите , защо боите са важни. Естествено, че фосфорните и флуоресцентните глави ще работят по-добре от обикновения лак за нокти. Винаги е било така, така и ще бъде.
Ето как изглежда едно произволно хванато от кутията чепаре на дневна светлина.
......
Като влезеш в магазина с едно фенерче много лесно можеш да видиш, кои чепарета ще работят и кои не.
......
Първо с УВ фенерче можеш да видиш дали боята, ламетата и косата по бидемите са УВ или не са, защото те ще светят в диапазона на видимата светлина ако са наистина УВ материали. А фосфоресциращите ламета и бои трябва първо да ги "заредиш" с поставянето им в източник на видима светлина, за да светят известно време на тъмно. До тук предполагам си съгласен с мен.
Преди време пробвах фосфоресциращи ламета през нощта. Възлагах им големи надежди, но се разочаровах от тях, защото нямаха ефект като брой уловени риби.
Видях, че използваш ролките UV ламе с 3D нишка на Сия Фишинг. Ако имаш под ръка светло синя ролка(със светло синя коса) можеш да я светнеш с УВ фенерчето и да се убедиш, че тя е може би единствения им вариант, при който косата НЕ Е УВ(т.е. синята им коса НЕ свети, когато я облъчиш с УВ светлина)!!! А аз съм имал случаи, в които РИБАТА ОТИВА САМО НА ИМЕННО ТАЗИ НЕ УВ КОСА!!! С две думи не е вярно, че рибата иска винаги ярко светещи УВ материали!!! Това се случва особено, когато е безоблачен слънчев ден, когато слънцето е високо над хоризонта, например около обяд и прозрачността на водата е много голяма, няма вълна, няма и подводни течения да размътват водата, тогава рибата бяга от блестящи и ярки УВ материали като дявол от тамян!!! Имал съм такива случаи и то не един и два!!!
От друга страна съм забелязал, че УВ материалите помагат, когато е слаба видимостта във водата, например сутрин или вечер в сумрака или дори по обяд, когато има слоеста облачност от тъмносиви до черни облаци и слънцето не се вижда от сивите облаци над нас. В този случай лъчите на слънцето в диапазона от видимата светлина НЕ МОГАТ да преминат през облаците, но по-високо енергетичните УВ лъчи(които са и електромагнитни вълни с по-висока честота) преминават през облаците огряват УВ материалите, които започват да светят по-ярко в диапазона на видимата светлина и съответно да привличат повече рибата!
Подобно нещо забелязах и кринкъл-ламетата. Взех си от тях и си викам "те са хубави ламета няма да ги тествам, а направо ще ги поставям на всеки един бидем".
(Само ще спомена, че аз всяка новост, например ламе, го тествам по приблизително следния начин - правя си чепаре, при което един бидем е с новото за изследване ламе, един бидем е без това ламе и отново един бидем пак с това ламе и пак един бидем без него и т.н.. Ако ламето е удачно сещате се, че рибата се хваща повече на бидемите с ламето, което тествам, ако ламето е неудачно рибите тогава се хващат на бидемите, които са БЕЗ ламето, което тествам.)
И така тръгвам аз в една безоблачна слънчева сутрин да ловя с новото си чепаре, което е с кринкъл на всеки бидем и ... греда - колегите около мене дърпат синджири по 5-6 сафрида на веднъж, а аз не хващам АБСОЛЮТНО НИЩО С УЖ "ХУБАВОТО" ЧЕПАРЕ!!! В такива случаи аз срам не срам отивам и питам колегите-рибари може ли да видя с какви чепарета ловят(така се възползвам не само от моя опит и тестове, но и то опита на другите колеги, за да достигна до по-близки до истината изводи) - видях чепаретата им - съвсем малко коса с много малко блясък - т.е. ролките UV ламе с 3D нишка на Сия Фишинг, от които е махнат може би половината материал. Имах само едно вече ръждясало чепаре с ролките UV ламе с 3D нишка на Сия Фишинг, сложих го и започнах и аз да ловя по няколко риби на веднъж.
Така, че колега st_beer, бих ти препоръчал да си направиш чепаре, при което бидемите са един с кринкъл, един без кринкъл и наблюдавай на какви бидеми ще отива рибата и КОГА(сутрин ли, вечер ли, по обяд ли, вълна има ли, няма ли, течение има ли, няма ли, водата бистра ли е или е мътна и т.н. и т.н.)!!! Не бързай с изводите бъди търпелив и упорит, за да можеш да си направиш правилните изводи, НЕ се предоверявай на авторитети, не вярвай на никого, дори и на мене, дори и на себе си, а само на тестовете или с други думи на броя уловени риби.
С две думи това което аз съм забелязал до момента е, че рибата иска блясък и УВ, но нито много нито малко. Ако е светло и слънчево - не иска, ако е тъмно и облачно(особено със сиви облаци) - иска УВ и блясък, ако е много светло не иска въобще никаква вЪлна, а голите куки дават най-добри резултати (и то независимо от вида на рибата - сафрид, чернокоп, гюмюш или хамсия и т.н.), разбира се трябва да спомена, че това е от брега (дълбочина до около10-11 метра). За лодките, където дълбочината е например 30м, там ще трябва малко повече блясък и УВ, защото с увеличаване на дълбочината нараства и мрака.
За токачката искам да кажа, че рекордът ми за най-много уловени сафрида на веднъж е с чепаре от токачка, 15 броя куки, на които имаше 13 броя риби. С две думи фен съм на токачката не мисля, че е лош материал за чепарета. Години наред съм ловил с перушина половината юрдек, половината токачка. Понякога рибата отиваше на юрдек, друг път - на токачка, което вече не ме учудва, но някога ми се виждаше странно и необяснимо. Но хора, и ние не ядем само мръвка, нито пък ядем само плодове, нали така!? Нормално е и рибите да обичат разнообразието!
В микс-чепаретата е истината!!!
Само с тях може винаги да хващаш някаква риба,
но е вярно че с тях едва ли ще можеш лесно да напълниш чепарето с риба,
а работещи ще са само по няколко куки!
Така, че съм съгласен с колегата rap66, че:
rap66 написа:... универсални чепарета няма.
Но до толкова долкото няма универсален бидем,
който винаги да хваща риба, независимо
от степента на видимост във водата.
Но ако комбинираш в едно чепаре-микс
бидеми, хващащи риба
при различна осветеност и видимост във водата,
тогава можеш да си направиш чепаре,
клонящо към универсално или почти универсално!
За цветовете, които се губят във водата с увеличаване на дълбочината мога да кажа, че те се губят на определена дълбочина за НАС ХОРАТА, не и за всички видове риба!!! така както бухалът и котката виждат в тъмното, така са и повечето видове риба!!! И все пак цветовете не изчезват като с магическа пръчка, а те просто се "заместват" с черен цвят!
Отдавна не бях писал във форума, но си наваксах,
почувствах, че имам какво да напиша,
като се надявам написаното от мен
да е било от полза поне за някой или пък поне малко!
Наслука на всички!
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Всичкото това писание в една снимка ! Преди години назад в темата я бях поствал ама нея намерих Аз като вляза в морето първо гледам каква е водата и тогава решавам какъв цвят чепаре да сложа

Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Масова заблуда е че щом свети под UV лампата, материала е UV. Обаче е точно обратното и обяснявам защо.1000n написа:... Ако имаш под ръка светло синя ролка(със светло синя коса) можеш да я светнеш с УВ фенерчето и да се убедиш, че тя е може би единствения им вариант, при който косата НЕ Е УВ(т.е. синята им коса НЕ свети, когато я облъчиш с УВ светлина)!!! А аз съм имал случаи, в които РИБАТА ОТИВА САМО НА ИМЕННО ТАЗИ НЕ УВ КОСА!!! С две думи не е вярно, че рибата иска винаги ярко светещи УВ материали!!! ....
1. Един материал е UV, ако ОТРАЗЯВА или ПРОПУСКА UV лъчи. Както един домат е червен защото отразява най много лъчи в червения спъктър.
2. Светенето на материала под UV лампата е луминесценция - излъчването на видима за човека светлина от частиците на дадено вещество , което не се дължи на топлина (топлинно излъчване), а на преминаването на частиците във възбудено състояние под въздействието на различни външни фактори, в случая UV лъчи.
т.е. светещият материал ПОГЛЪЩА UV лъчи, като преобразува енергията им във видима светлина.
т.е. това не е UV материал.
3. Поради 2. всички истински UV ламета НЕ СВЕТЯТ под UV лампа, защото пропускат/отразяват, а не поглъщат и преобразуват UV лъчите.
4. Както има различни цветове във видимия спектър, така логично би трябвало да има и различни цветове във UV спектъра. т.е. да се поставят под общ знаменател всички UV материали или да се твърди че видите ли нещо ловяло повече щото имало в него UV ламета, е несериозно.
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Румба мисля че се отклоняваме от същтноста на темата и навлизаме в технически познания . Бил съм свидетел как влизат хора в рибарски магазин и търсят светещи чепарета щото много вървяло на тях . Като го попиташ какво значи светещи вдигат рамене . Лично мое мнение човек трябва да знае по кое време с какво чепаре да лови .
Наздраве на рожденника и все така да продължава да се усъвършенства !Практика му е маѝката като вържеш 20 стека куки сам стигаш до някоѝ истини
Наздраве на рожденника и все така да продължава да се усъвършенства !Практика му е маѝката като вържеш 20 стека куки сам стигаш до някоѝ истини
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Благодаря ти колега.
Аз не бързам,за никъде.
Аз не бързам,за никъде.
Риболовци.
Аз затова вече само шарени чепарета си връзвам - 3 бели, 3 тиква, 3 зелени, 3 сини/виолетови. Ако се заиграя, половината са по постни, за през деня, другата половина с двойно материал, за последния час преди мръкване.

Може и да има нещо
За чепарета от брега,
И чепарета от лодка,ловяща
И на 15 и на 30 метра дълбочина.
Според мен там е играта.
За чепарета от брега,
И чепарета от лодка,ловяща
И на 15 и на 30 метра дълбочина.
Според мен там е играта.
Риболовци.
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Тихо,Румбата е прав,тук се бъркат понятия.
https://youtu.be/dPuM1GjcBec
Не ми се влиза в спорове,затова си мълча по въпроса.
То иначе всеки сафрид с "UV" лампичка на челото трябва да плива,
и да си носи резервна крушка и батерия.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Тука ще объркате,народа сериозно.
Добре че имам практика някаква.
Добре че имам практика някаква.
Риболовци.
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Да ве Кире повечето рибари да ли от лодка или от брега не са наясно с нещата !КИРО написа:Тихо,Румбата е прав,тук се бъркат понятия.
На ли и аз това казвам че не правят разлика в понятията кое свети и кое отразява .
затова пак пуснах схемата по горе .Не знам ето друг по прост вариянт.

- kiril_bulgaria
- ще става разбирач

- Обратна връзка: