Черна мряна - наблюдение.

Всичко за рибите.Външни белези,хранене,ареал на отделните видове.

Модератор: emo vasilev

garo_niki
новобранец
новобранец

Re: Черна мряна - наблюдение.

Мнение от garo_niki »

ЗАЕКА написа:Не само черната мрена а избощо всичи мрени се активизират при мътната вода , примерно на р.Янтра много повече калве на мътна вода , не казвам че и на бистра не калве.
dragi kolega mrenskia ribolov e specifi4en i mnogo priaten, ot moe li4no nabludenie e 4e 4ernata mriana kulve i v mutna i v bistra voda. predimno dobur ulov se pravi sutrin do 10 4asa i posle 4ak prive4er tova moga da spodelia s teb ot li4en opit poneje as lova samo 4erna mriana i puszturva pojelavam ti nasluka i dobur ulov s uvajenie kolio 4opura
garo_niki
новобранец
новобранец

Мнение от garo_niki »

garo_niki pojelava na vsi4ki mrenadjii mnogo sluka

.........
Уважавай Българския език!!!
sapuna
Аватар
popo55
новобранец
новобранец

Мнение от popo55 »

мойто наблюдение е че черната мряна се хваща на дъно аз лова на торен червеи но един път като хванеш е незабравимо ,а и с много вкусни
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

0.10 на строфт е достатьчно,като се има предвид,че строфта малко е минал покрай означените размери и 0.10 всьщност е около 0.11.5 :wink: поне аз така правя,защото всьщност гоня скобара и мряната ми е покрай него..не може да си позволиш по тьнко,ако очакваш да ти пфарсне некой килограмов скобар :roll: наистина сьм забелязал,че при бистро мряната като,че ли по се дьржи в силните бьрзеи,кьдето на плувка не е много удачно,да не кажа ХИЧ да се лови,а при висока и мьтна вода пльзва и по вировете..не дьржа да сьм прав-просто наблюдение.никой не видях да спомене за стрьв ТРОХАТА,а вервайте ми по добро от това няма,а и излизат главно най едрите.може и невероятно да звучи,но ДА-вьпреки малката устичка,бая добре се зашиват за куката.вьпроса е трнировка и да знаеш как се засича и пр..опитайте някой пьт с трохата..другото незаменимо е мамареца-сьвсем лесно се намира,като нагазиш в плитьк бьрзей и почнеш да обрьщаш камьните-по големите.опс-и нещо за захранката..като я направите да е готова,рьзтьркайте с рьце или през едро сито средата на един средносух хляб(3-4 дневен) и разбьркайте наново,но така,че в захранката да си останат белите трохи от хляба цели.наслука
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
m_arny73
новобранец
новобранец

Мнение от m_arny73 »

черна мряна ловим на р.Върбица и в мътна и в бистра вода, в бързеите, но най-добре реагира на ручейник и мамарец .
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Благодаря на всички за съветите. Предполагам, че вече ще имам резлтат. Лично аз съм много увелечен по този риболов, защото според мен за размерите си черната мряна (бяла не съм хващал) е една от най-борбените риби (особено по-едрите екземпляри), а това в съчетание с тънките такъми си е луда работа. На всички пожелавам много наслука през сезона. А пък ако има някой, който да сподели още нещо евала.
Аватар
st_beer
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от st_beer »

Колега Dobrikk моите наблюдения за черната мрана са както каза един колега по горе лови се сутрин да към 9-10 ч и привечер до стъмване даже и в тъмното съм я ловил. Ловя я с тънки влакна от порядъка максимум 0.12 основно и 0.8-010 повод винаги на дъно с плоска тежест и куката е пред тежеста с вирбел от най-малките.Страв предимно ползвам пинки или момарец. Търся я по бързаите където дъното е песакливо преди и след дълбоките места.Понякога леко придърпвам доста пъти това е доста успешен вариант. Дано съм бил полезен с нещо. На слука.
Hobie Mirage Outback
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:wink: :wink: :wink: :wink:

Време е и аз да се намеся след светилата на мренския риболов. Моите скромни наблюдения са, че черната (балканска) мряна се лови успешно от средата на март до края на ноемри. Говоря само за риболов на плувка, тъй като аз друг не практикувам. За да имаме повече резултати, трябва да сме наясно каква тактика да използваме в зависимост от сезона, нивото и цвета на водата. Стръвта също трябва да е подбрана според тези критерии, но е добре да имаме и няколко резервни варианта. През настоящия сезон мряната все още не се е активизирала и обитава по-дълбоките вирове със средно бързо и бавно течение. Затова сега практикувам риболов на щека с близалка на тотално задържане, който е много по-ефективен от дънния риболов и "лекото дънце". За лятото и "силните бьрзеи" вече писах някъде. И накрая един съвет от мене - не се прехласвайте по прекалено тънки влакна, до ловиш на река с 0.08 е несериозно!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Преди много години,може би 25-30 друго не ловяхме.Писал съм го из някоя тема,но ще се повторя и тук!
Рекичката е малко по голяма от деренце и средната дълбочина е 50см.Перфектно чиста и каменлива!Като хлапета само чакахме да се размъти и веднага емвахме мрените.Обурудването-бамбукова пръчка,паче перо,кука орловка №8 и платнени торбички-2бр.Стръв торен червей.Монтажът-леко дънце/тогава не знаехме,че така се нарича/,като пръчката застопорявахме на високо,а перото бе вдигнато на десетина сантиметра от върха.Избирахме си водовъртежчета,скокове м/у камъните и пускахме оловото.Следва вперване на погледа към небето,т.е. перото и при помръдване се вади.В едната торбичка се слагаше мрената,а в другата раците!В повечето случаи раците превъзхождаха многократно рибата! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Колеги след забраната мряната ще полудее по Марица.Сега още се хващат епизодични такива.
TICA FAN
Аватар
Mitak
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Mitak »

SONY написа:Колеги след забраната мряната ще полудее по Марица.Сега още се хващат епизодични такива.

Мряната вече е луднала но трябва да я търсиш по малките притоци на Марица.... Миналата седмица направих три излета единия на Струма и два Джерман. На Струма едва успях да хвана двайсетина мренки за цял ден и от тях само 7-8 бяха мерни една от които над 20 см.... на следващия ден се поразходих из р.Джерман улова беше повече от добър рибата се качва на горе да хвърля хайвера и се концентрира около праговете кълве като за последно :lol: .... два дена се изкефих максимално утре пак съм там че забраната наближава и трябва да се поначеше крастата и за напред....
Изображение
Аватар
петър власев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от петър власев »

аз пък има наблюдения че мряната тръгне ли си взима постоянно

Работата е такава, че при мътна и при бистра вода е ловувам по два коренно различни начина

При бистра вода нагазвам в средата на реката и започвам да ходя срещу течението като хвърлям възможно най-много пред мен гонейки двата бряга на реката
Монтажа ми е следният ако перото ми е 1 грам аз слагам два-два грама и полвина и вдигам дълбочината ако е 60 см аз е дигам на 90 ,така течението запорча да влачи стръвта по дъното но не със скороста на водата и рибата има достатъчно време да я вземе

При мътна вода трся по-дълбоки места и просто ловя на изчакване или на дънна с малко улово и две куки

До сега съм нямал случай да отида на Стряма или Марица и да не им направя разгром на пущините
я чувствась себя очен хорошо
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Успях да се класирам преди забраната не само с наблюдение,но и с добър улов.В петък - 11.04.,реших,че в събота трябва на всяка цена да съм на риба.Решено-платено,дет се вика-в събота-12-04.,в 05.45 бях на крак.В 06.15,надлежно разсънен,за стръв при Гошо в кв.Устово.Без ясна идея къде и какво да ловя,но с намерение за близка дестинация-не по-далече от Стоянов мост.Гошо,както си бе махмурлия,в един момент казва: "Вчера направо са разпрали мряната край Вехтино".Само това ми трябваше да чуя - попътно и по-близо.Мръсна газ на "Пикасото" и към 06.50-там,на Арда,под центъра на селото.Въоръжение - "Тика Търдър" 4 метра ,макара куча марка "Тиканис",корда 0,14,повод 0,12,кука № 12,плувка 1 грам.Стръв -бял,шарен,торен червеи и какавида /ручейник/.Позиционирах се на бързей- средна скорост на изтичане,стръвта леко се тътрузи по дъното и поезията започна......Ама кълве,като изоглавена,бе братя.Няма пипания,направо забива и влачи като лапландец шейна кога са му преяли псетата.Редуване на маломерки /между 9 и 15 см /с хубавици по 18-27-29 см.Пускам първите обратно във водата,мерните в коша.Воден ромон,слънчице,скали,гора,птички-а,бе красота и възвишеност.Пълен релакс цял ден.Кълването се разреди към 17.30 ,взеха да налитат дребни кротушки и кефалчета.Стана ми жал да ги бода и събрах цирка.Резултат - 39 мерни мрени-красавици,същата вечер надлежно изпържени и изядени с приятели,полети надлежно с отбрана ракия и бира.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

При мен това е само спомен!
Блазе ти!Представях си преди малко лятото на 1981-ред мряна,ред раци!Писах малко по нагоре за всичко това и сега не мода се стърпя.Ще покажа поне рекичката в днешния си вид:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
dobrikk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dobrikk »

Искам да споделя иоще една стръв, на която съм хващал най-големите мрени. Става въпрос за парче от речен (крив) рак. На плувка или дъно. Удрят само едри парчета. Пробвайте и успех.
Публикувай отговор

Обратно към “За рибите по света и у нас”