кой сезон

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

georgi_irkata
новобранец
новобранец

кой сезон

Мнение от georgi_irkata »

здравейте!бихте ли споделили кой е най-подходящитят сезон за риболов на сом в река!предварително благодаря
georgi_irkata
новобранец
новобранец

Re: кой сезон

Мнение от georgi_irkata »

kolega, temperaturata na vodata moje da dostigne 8 gradusa-proletta esenta i lqtotoq,popitah koi sezon.(izvinete 4e nepi6a na kirilica no ne6to ne mi smenq ezika :oops:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

georgi_irkata,от момента във който температурата на водата се вдигне над 8гр/по целзий сома започва да си взима на реката като стой та гледай :idea: :!: Вярно е че късната есен започва да се храни по активно/така казват старите рибари/за да трупа калорий за зимата.Какво обаче мислиш че прави на пролет,след като цяла зима е карал на минимални количества храна/защото и зимата се храни/ :?: :?: :?: Естественно че пак се храни усилено за да си възвърне силите и да е готов за размножаването.Така че,отговора е постоянно от момента когато температурата стане над 8 градуса.Няма реки,няма язовири :!: :!: :!: :idea: :lol:За да няма спорове,свалете си от Зартата един филм за сомски риболов и там на всеки уловен екземпляр,дават кг,дължина,температура на водата и примамката на която е хванат/като предварително преди това някъде обясняваха точно при каква температура се активира сома/ :idea: :idea: :idea:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Кроки като експерт в риболова на сом в река би ли бил така добър да ни открехнеш за начини,методика и някои от по дашните места?Визирам река Марица,благодаря ти предварително! :smt023 :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Нито съм експерт,нито искам да се кича със такива титли :idea: :!: :!: Просто съм човек който ходи постоянно и понякога има слука да хване някоя и друга риба.Ако знаеш колко валата имам и аз,надали се нареждам във редиците на супер рибарите :!: :!: :!: За местата,трябва много обикаляне.Тръгваш от Пазарджик и стигаш до Свиленград :shock: :shock: :shock: Аз,понеже съм от Пловдив,тръгвам от тук.Места бол,като почнеш от бентовете и стигнеш до местата със подмоли,теченията които стават от натрупаните камънаци по-навътре от брега ,правят големи и обширни водовъртежи т.н.Ръбовете които се получават между плиткото и дълбокото,направени от натрупания пясък и особенно много обича малките мренки,така че и чакълестите места са му любими за търсене на храна.Иска се да има разлика и нива във дълбочината от 30см да пада изведнъж на метър-метър и половина.Малко или много,местата където се държи сома трябва да се избират по много фактори,някои от които могат да се видят във рибните енциклопедий.Там хората са нарисували евентуалните места на които се държи сома и чака жертвите си.Случвало ми се е да хвана сомове 15 и 23 кг,като само замятам от високо място и отпускам по няколко метра надоло и прибирам на горе воблера,но се иска да се подбере местото така че да задържа примамката във течението/точно на границата където то затихва/ и да не бута конеца заедно със воблера към брега.Трудно се обяснява със писане всичко което мога да споделя със всички от форума,по-добре е да се показва на живо къде може да се лови и има переспектива за удар от сом.Може би някой ден,и това да стане,но и това което пиша изобщо не е за пренебрегване ,само човек добре да познава реката и нейните прищевки.Днес едно место е переспективно,но на другия ден нестава за нищо освен за газене :!: :!: :!: :lol: :wink:

yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Абе нещо много е плитичка в нашия край Марица,от Пловдив надолу предполагам местата са по добри.Имам доста излети по реката но никога целенасочено за сом!Предполагам че който търи намира :D .Тази година съм решил да отдам повече внимание на спинарката,досега все е резервен вариант,накупих около 100 воблера но повечето са май-май така да ги има за бройка. :( Надявам се че с течение на времето и с малко повече практика ще отсея работещите примамки,но предполагам всеки е почнал така!Проблема при мен е че се опитвам да огрея навсякъде,но уви :( Спининг,тролинг,риболов с директен,мач риболов,абе луда работа.Все пак ти благодаря за съвета :D :D :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сома се чувства спокоен на дълбокото,това се знае но дребната риба се държи във плитките места и сома през определен период от денонощието си излиза да я гони.Логиката е такава че има ли дребна риба/храна/има и сомове които да я гонят.Недей да подценяваш реката, и понеже никой не го гони целенасочено,то сом ще има неминуемо на по-дълбочките места по Марица около Пазарджик.Само трябва да се поразходиш и да си набележиш местата и след това да ги обловиш.Знай че със две три хвърляния,няма да останеш доволен и не очаквай да ти удари веднага.Иска се да отделиш един два дни само за това и да си настоичив,да не се отказваш защото това не е риболов на чаушан та да взима едно след друго.Просто го направи и дано ти удари,от там на татък,отърване няма и все по-рядко ще поглеждаш към другите въдици :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:

yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Аз ще продължа с въпросите :D ,някъква препоръка относно воблери,блесни,съответно марка и т.н.Предварително благодаря,и бъди сигурен че ще използвам наученото тук със сигурност!!!!!!! :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сторм,Ъгли Дъг,Салмо -хорнети и перч.Наколко модела но Рапала Фат и Шад Рапове .Това са основните които ползувам.Работят и седмиците "Магнум" на Рапала,синьо със бяло от долу !!! Ъглитата са като шаранчета и да нете притеснява че изглеждат големи,много сом се извади на тях,повярвай ми !!! Дано съм ти бил полезен.

П.П Реших да ти ги кача направо на снимка за да ги видиш !!!
New_Рапали и Ъгли Дъг.jpg
New_1 Сторм и Салмо.jpg
На първия ред на втората снимка,последния воблер е кефало и кустуро убиеца ми и никога не ме е оставял капо,модела му е някаква извън земна марка,дори незнам от къде го имам :lol: :lol: :lol: Със него си хващам риби за стръв когато ходя да кльонкам :shock: :!: :idea: :idea: :idea:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Еееееееееее..... брат ти ме уби :D Копвам си ги,и пайдиом в магазина,ама нашите търговци в Пазарджик нещо много-много не смятат за нужно да имат голям асортимент от воблерчета,та затова повечето които имам съм си ги взел от он-лаин магазини.Задължително ще наблегна на спининга и тролинга тази година.А и още едно въпросче, има ли вероятност както си пуцам за сом по реката да ударя някоя щука, и воблер и щука да си идат по живо по здраво? :D :D :D
yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Марко ще гризна дръвчето май,да но ако ловя с повод би ли се отразило на играта на примамката? :smt074
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Несе занимавай със глупости.от години ловя без никакви поводи и никога макар и да съм хващал инцидентно щуки/2/,3,5,7.300/нямам късане на линията :idea: :idea: :idea: Не Се Занимавай със Глупости.Конец,възел на рапала към карабинката и дори и вирберли никога не съм слагал.Повярвай ми,не се бъзикам а ти казвам точно какво правя :idea: :idea: :idea: :!: :!: :!:

yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

Утре мисля да ходя да ги мора де щоима риба по реката. :D Първоначално имах други планове но.........уви,времето направо ми расказа играта!Предполагам че и по реката няма да е рай,но си правя сметка че мога да спася капото с някое кефле.Тръгвам от Пазарджик и до къде стигна,за сом надеждите са ми почти нулеви но пак аз съм твърт и упорит като градински охлюв :D :D :D :rolleyes:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Важното е да ходиш !!! Рано или късно ще ги заклещиш някъде :wink:

yzyna
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от yzyna »

:smt023 Аз ще ходя,в това поне съм сигурен и да се надявам че няма да си остана само с ходенето де!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”