Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Вечната дилема за надуваема лодка и двигател
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Вечната дилема за надуваема лодка и двигател
Здравейте,
Дойде време и аз да се замисля по-сериозно по въпроса за закупуването на надуваема лодка и двигател. В тази тема искам да изложа впечатленията, с които останах след като изчетох всички свързани теми и ще се радвам да коментират компетентни хора, дали са правилни. Накратко изискванията по които търся комплекта са:
1. Надеждност - Не случайно на първо място търся надеждност. Почти нямам познати с лодки, които да подадът ръка при нужда. Т.е. варианта за двигател на който не мога да разчитам не е добър за мен.
2. Компактност - Имам нужда от лодка и двигател, които ще се съберът в купе (с доста голям багажник и при свалени задни седалки) и могат да се обслужват от сам човек. Т.е. варианта колесар не съществува към момента.
3. Комфорт - В по-голяма част от случаите в лодката ще сме 2 човека, но няма да са редки и случаите да бъда сам.
Лодката
Бързо установих, че оптималната дължина за подобни случаи е 3 - 3.30. Започнах търсенето, като в началото бях почти убеден, че имам нужда от лодка с надуваемо дъно. В частност наблегнах на мненията за HonWave T32IE. Почти липсват негативни мнения и повечето коментарите са, че модела е доста сполучлив. Но като цяло мненията за лодки с надуваемо дъно са доста разнообразни. Негативните се отнасят по-скоро за лодки с V-образни дъна, какъвто е и HonWave-а и са по отношение на това, че не е удобно да стоиш изправен. Другия най-често споменаван минус на този тип лодки е, че лодката се "гъне", когато въздуха в дъното се сгъсти (а може би не само), което забавя хода на лодката, затруднява глисирането и създава проблеми при вълнение. Основното, което ме накара да се разубедя от надуваемото дъно е, че предимствата ми изглеждат по-малко спрямо алуминиевото. Там ги няма основните 2 проблема и реално за тази дължина и двете не е възможно да се носят без колелца на транеца. Като видях цената на колелцата и другите аксесоари за HonWave тотално се отказах и от honda-та. Добра алтернатива виждам в Zander. Повечето мнения са, че изпълнението е доста качествено. Като разнообразие от модели и цени също ми се струват по-добре. И така лодката реших да бъде Zander 3.30 с алуминиево дъно. Цената с колелца и тента очаквам да бъде под цената на HonWave-а.
Двигателя
Както с дължината на лодката така и за мощността на двигателя бързо установих, че оптималната е 10 кс. В началото бях почти убеден, че имам нужда от двутактов. В частност наблегнах на мненията за Genovo. Като цяло мненията са доста добри като основно почитателите на японските марки препоръчват японци. Т.е. не видях реално сериозни оплаквания от собственици. Но историята с лодката се повтаря и тук мненията са много разнообразни за двутактови и четиритактови. Основните минуси на двутактовите са шума и разхода. Нямам проблем и с двете стига шума да не ми пречи на риболова. Но видях и доста мнения, че не са подходящи за тролинг. От друга страна четиритактовите нямат тези 2 проблема, но теглото значително се увеличава и другото, което ме притесни е, че не се препоръчва да се транспортира легнал. Тук имам още доста колебания. Ако е четиритактов също се замислям за Mercury вместо Genovo, в случай, че наистина си заслужава 1000-та лева разлика. В крайна сметка и 3-те варианта са на кантар и може да действам според ситуацията.
Както казах, ще се радвам на мнения от компетентни колеги.
Дойде време и аз да се замисля по-сериозно по въпроса за закупуването на надуваема лодка и двигател. В тази тема искам да изложа впечатленията, с които останах след като изчетох всички свързани теми и ще се радвам да коментират компетентни хора, дали са правилни. Накратко изискванията по които търся комплекта са:
1. Надеждност - Не случайно на първо място търся надеждност. Почти нямам познати с лодки, които да подадът ръка при нужда. Т.е. варианта за двигател на който не мога да разчитам не е добър за мен.
2. Компактност - Имам нужда от лодка и двигател, които ще се съберът в купе (с доста голям багажник и при свалени задни седалки) и могат да се обслужват от сам човек. Т.е. варианта колесар не съществува към момента.
3. Комфорт - В по-голяма част от случаите в лодката ще сме 2 човека, но няма да са редки и случаите да бъда сам.
Лодката
Бързо установих, че оптималната дължина за подобни случаи е 3 - 3.30. Започнах търсенето, като в началото бях почти убеден, че имам нужда от лодка с надуваемо дъно. В частност наблегнах на мненията за HonWave T32IE. Почти липсват негативни мнения и повечето коментарите са, че модела е доста сполучлив. Но като цяло мненията за лодки с надуваемо дъно са доста разнообразни. Негативните се отнасят по-скоро за лодки с V-образни дъна, какъвто е и HonWave-а и са по отношение на това, че не е удобно да стоиш изправен. Другия най-често споменаван минус на този тип лодки е, че лодката се "гъне", когато въздуха в дъното се сгъсти (а може би не само), което забавя хода на лодката, затруднява глисирането и създава проблеми при вълнение. Основното, което ме накара да се разубедя от надуваемото дъно е, че предимствата ми изглеждат по-малко спрямо алуминиевото. Там ги няма основните 2 проблема и реално за тази дължина и двете не е възможно да се носят без колелца на транеца. Като видях цената на колелцата и другите аксесоари за HonWave тотално се отказах и от honda-та. Добра алтернатива виждам в Zander. Повечето мнения са, че изпълнението е доста качествено. Като разнообразие от модели и цени също ми се струват по-добре. И така лодката реших да бъде Zander 3.30 с алуминиево дъно. Цената с колелца и тента очаквам да бъде под цената на HonWave-а.
Двигателя
Както с дължината на лодката така и за мощността на двигателя бързо установих, че оптималната е 10 кс. В началото бях почти убеден, че имам нужда от двутактов. В частност наблегнах на мненията за Genovo. Като цяло мненията са доста добри като основно почитателите на японските марки препоръчват японци. Т.е. не видях реално сериозни оплаквания от собственици. Но историята с лодката се повтаря и тук мненията са много разнообразни за двутактови и четиритактови. Основните минуси на двутактовите са шума и разхода. Нямам проблем и с двете стига шума да не ми пречи на риболова. Но видях и доста мнения, че не са подходящи за тролинг. От друга страна четиритактовите нямат тези 2 проблема, но теглото значително се увеличава и другото, което ме притесни е, че не се препоръчва да се транспортира легнал. Тук имам още доста колебания. Ако е четиритактов също се замислям за Mercury вместо Genovo, в случай, че наистина си заслужава 1000-та лева разлика. В крайна сметка и 3-те варианта са на кантар и може да действам според ситуацията.
Както казах, ще се радвам на мнения от компетентни колеги.
Re: Вечната дилема за надуваема лодка и двигател
Най-важното е да си определиш бюджет и да си кажеш(пред себе си) къде, кога и колко ще ползваш комплекта.
За Геново попитах един продавач преди 2 години (който го продаваше) и ми каза: "На късмет е приятел'' ......сам си направи извода
3.30 с 10к.с няма да можеш сам да я пускаш от плажа без приспособления( тежи колкото торба цимент ама няма как да я фанеш под ръка)..тана,че си предвиди и колелца и начин за транспорт в бюджета.
Инак 3.30м с 10к.с. е супер за до около края на септември.(за съжаление обаче , октомври и част от ноември е истинскияТ риболов )
За Геново попитах един продавач преди 2 години (който го продаваше) и ми каза: "На късмет е приятел'' ......сам си направи извода

3.30 с 10к.с няма да можеш сам да я пускаш от плажа без приспособления( тежи колкото торба цимент ама няма как да я фанеш под ръка)..тана,че си предвиди и колелца и начин за транспорт в бюджета.
Инак 3.30м с 10к.с. е супер за до около края на септември.(за съжаление обаче , октомври и част от ноември е истинскияТ риболов )
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
Колелцата са предвидени в бюджета. За съжаление в момента няма как да се оборудвам с колесар, затова и смятам тази дължина за оптимална за моя случай. Сигурен съм, че ще има моменти в които ще гледам морето от брега, но това е компромис на който съм склонен. Бюджета както всеки се надявам да бъде в долните граници, но ако наистина си заслужава мога да "развържа" кисията.
Aз съм с подобен комплект и разчитам в лошо време да ме вземат един-двама приятели.bboy написа:Колелцата са предвидени в бюджета. За съжаление в момента няма как да се оборудвам с колесар, затова и смятам тази дължина за оптимална за моя случай. Сигурен съм, че ще има моменти в които ще гледам морето от брега, но това е компромис на който съм склонен. Бюджета както всеки се надявам да бъде в долните граници, но ако наистина си заслужава мога да "развържа" кисията.
Инак няма много места от които да я пуснеш, аз най-често я пускам от Ной(Траката и плажа на Аспарухово са опции също) и има моменти
в които си заслужава всяка дадена стотинка(бе кеф си е винаги, даже и да няма нищо).Сега се замислям за пластмасова с колесар(че много тегаво oктомври като не може да влезеш , а чернокопите ''изяждат бега''

От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- nabor4eto
- ще става разбирач
от доста време използвам надуваема лодка по простата причина , че искам да съм независим от чужда помощ при пускане и прибиране на лодката...имал съм 3,30м /тохамаран/ и 3,00м /Хонда/ и двете са били с твърдо дъно/едната с дървени плоскости, а Хондата с алуминиево дъно/..в 99% от случаите съм влизъл сам и ми е било сравнително комфортно /доколкото това може да се каже за надуваем терлик/. Ако ще влизате двама, според мен е по-добре да помислиш за 3,60м дължина и 10кс двутактов мотор. При всички случаи за двама човека 3,0м ще Ви е малка. Това го твърдя от дългогодишен опит. За марката на лодката няма да споря - каквато си я избереш според джоба/Хонда, Промарин, Тохамаран, Зандер и тн...всички се правят в Китай/. По отношение на мотора двутактовия ще ти е по-удобен , тъй като е в пъти по-лек от четиритактовия..това , че горял много е вярно, но за малките мотори /10кс/, това е принебригително малка разлика. Не знам от къде си и къде ще риболовстваш, но за района на Варна ти гарантирам , че с 10кс мотор , няма да изгориш повече от 6-7литра бензин за целия риболов. Ако си с четиритактов , това ще е около литър два максимум по -малко, което в пари 5 лева, а цената на четиритактовия е в пъти повече. За моторите, препоръчвам някоя от следните марки Ямаха, Тохацу, Сузуки - Хонда не споменавам , защото те нямат двутактови машини.
ПС.. по отношение на транцевите колела, могат да се изработят много лесно...моите съм ги правил абсолютно сам и ми излязоха в пари около 20лв
ПС.. по отношение на транцевите колела, могат да се изработят много лесно...моите съм ги правил абсолютно сам и ми излязоха в пари около 20лв
Ненавременното изпиване на втората чаша, обезсмисляло първата 

Точно за риболов в района на Варна става дума. И аз не обичам да съм зависим от някого, затова съм се спрял на 3.30, иначе има възможност да си разделим разходите за по-голяма лодка с приятел, но предпочитам да е лично моя. Няма да му откажа, ако реши да ми прави компания, но и не искам да търся задължително втори човек, за да вляза. Разхода на двутактковите не ме притеснява толкова колкото шума и вибрациите и по-конкретно ме притеснява, че ще влияят негативно на риболова, а и срещнах мнения, че не са много подходящи за тролинг. Транцеви колела мисля да купя задължително. Споменах само, че цената за HonWave с надуваемо дъно ме шокира. За зандер са около 200 лева, което ми се струва по-разумно. Двутактови японци не можах да намеря нови без директно впръскване. Някъде четох, че са спрели да ги произвеждат, заради някакви забрани на ЕС.
И един страничен въпрос. Кога според вас е най-подходящото време за покупка? Има ли сега по коледните празници добри оферти или е по-добре да се изчака до пролетта?
- bobo_33333
- кандидат преподавател
Мноооого добре ,знам, за какво говориш! НО, в Морето сам, НЕ се влиза !!! Освен, с ,,Уфимка,, за попче !!! Запазена марка, за по-възрастните риболовци-,,Пенсъри,, . Та, по твоята питанка,.При 3.00 м. или 4.00 м. лодка ,,Хамалъка,, е един ! Теглото -4 к. с. - 10 к.с.(мотор) е едно ,,почти,, ,по нагоре, си натежават!!! Дори ,да си инат и здрав физически -25 кг. м+75-80 кг. л. = около 100 кг. !!! До тук добре ,но има разстилане, помпене ,полагане на твърд (желателно- АЛ -стил ) - ,,дъно ,, допомпване, ,, пангоз ,, или 2 ... котви, сонари ,жилетки ,кофи,.... и ,,Такъми,, +хладилни чанти, за улов и ... ,,Фанти +Коли ,, има и още !!! НО, това ще го усетиш,при първото влизане !!!Сигурен съм на 100% ,че лодка на брега, която ти се струва, мнооого голяма ,повярвай, НЕ Е така ,в Морето !!! Преди всичко ,Е Сигурноста,после Комфорта и Удоволствието, от всичко написано преди това ...!!! Според мен,вземи си лодка, побираща 2-ма ,по лесно и бързо ще ти е !!! Има фактори ... Дъжд,местене.по най-,,даващото,, Октомври-Ноември време ,ще мръзнеш при помпене и изпомпване!!! Та, Не прави риболова си , ....АД !!! Помисли си , ... И НЕ БЪРЗАЙ !!! Винаги има време,да се ... !!! Все пак ,успех в избора ,много Слука и Късмет !!!bboy написа:Точно за риболов в района на Варна става дума. И аз не обичам да съм зависим от някого, затова съм се спрял на 3.30, иначе има възможност да си разделим разходите за по-голяма лодка с приятел, но предпочитам да е лично моя. Няма да му откажа, ако реши да ми прави компания, но и не искам да търся задължително втори човек, за да вляза..

За твоя случай ,НО, има и колесари !!! 

А пък ,забрани от брега ,НЯМА ...

- nabor4eto
- ще става разбирач
http://www.hydrostart.com/1.%D0%9B%D0%B ... 0_DPW_SPC/bboy написа:И един страничен въпрос. Кога според вас е най-подходящото време за покупка? Има ли сега по коледните празници добри оферти или е по-добре да се изчака до пролетта?

- nabor4eto
- ще става разбирач
Доколкото разбирам, искаш да влизаш повечето случаи сам...ако е така, мотор 6кс двутактов ще ти е достатъчен да те вади на глисаж и да се движиш със скорост около 26км/ч..това при положение , че си с лодка от 3,00 до 3,60м и не си по-тежък от 110кг
...твърдя го от личен опит

Идеята Е ,да си помагаме ,а не, да набутваме някой !
Ако ,на мен ми бе казал,някой ,това, което пишем сега ,нямаше да съм на трета лодка, ... ама уви ... !!!
Тогава нямаше ,кой и откъде ...
Сега ,пак бих си взел ... надуваема с (алум. - стил !!!) и 10 коня ,4 такта !Може и 4 м. -20 коня !!!
Но, там цената ,леко се вдига ...
Дейба тез реклами ,докато го напиша и пратя , се изнервих с две водки ,,Смирноф,, ....