Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Телекарп или 3 коленни
Модератор: sapuna
Телекарп или 3 коленни
Здравейте на всички.искам да попитам тъй като имам проблем с транспорта на въдиците които са ми 3.60 на две части,и няма как да ги предвижвам постоянно като ходя за риба дали да си взема три коленни или да потърся за телекарпове,предимно ловя от брега и от ръка хвърлям за шаран,бих искал мнение кои са по удачни телекарпове или три коленните въдици само транспорта ми е проблем .спрял съм се на телекарп Fl Eternity 3.60m .бих искал и ваши мения.благодаря
-
- научил се да хвърля
Re: Телекарп или 3 коленни
Сглобяемите въдили са с по тънки бланки, елегантни и по леки(ако са карболови, ако са от стъклопласт са по тежки от телескопите) и при хвърляния съпротивлението с въздуха е по малко. Но са трудни при транспорт, и складиране, нуждаят се от специален калъф при транспорт за да не се повреди бланката и водачите. Това за мен е голям проблем. Когато брат ми ме посети веднага ме заведе на ловното и ми препоръча сглобяема, да не се излагам. Като си замина я дадох на внука защото не мога да я тантуркам при превоз макар че, колата ми е камби с голям багажник. Да не говорим ако река да направя излет на близко на леко с колелото. В раничката слагам три телескопа без проблем. Именно по тези причини всичките ми въдици са телескопи. Лесни за складиране, и транспорт.
Другото предимство на телескопа е здравината му. Много по трудно е да счупиш телескоп дори да не е марков, докато със коленните това става по често. Причината е закона на съпротивлението на матерлите. Телескопа е тръба с по голям диаметър и конструктивно материала е изложен на по малки натоварвания, в сравнение с по малкият диаметър на коляновата, където по голяма сила пара върху по малка площ.
От тук и цената на телескопите е няколко пъти по ниска. За да се получи колянова със същата здравина трябва да стане за сметка на по качествен материал, и прецизна изработка, от което и цената и скача нагоре.
В стремежа да се намали транспортната дължина на телескопа се изработват с три части. Но това е за сметка на еластичността на бланката и не са се наложили масово.
Ако искате да направите впечатление на останалите, и транспортната дължина не ви е проблем, чувствате се по добре с коляновата, и сте готови да палатите за това няма проблем. Въдицата е за да ни доставя удоволствие от риболова без значение каква е.
Другото предимство на телескопа е здравината му. Много по трудно е да счупиш телескоп дори да не е марков, докато със коленните това става по често. Причината е закона на съпротивлението на матерлите. Телескопа е тръба с по голям диаметър и конструктивно материала е изложен на по малки натоварвания, в сравнение с по малкият диаметър на коляновата, където по голяма сила пара върху по малка площ.
От тук и цената на телескопите е няколко пъти по ниска. За да се получи колянова със същата здравина трябва да стане за сметка на по качествен материал, и прецизна изработка, от което и цената и скача нагоре.
В стремежа да се намали транспортната дължина на телескопа се изработват с три части. Но това е за сметка на еластичността на бланката и не са се наложили масово.
Ако искате да направите впечатление на останалите, и транспортната дължина не ви е проблем, чувствате се по добре с коляновата, и сте готови да палатите за това няма проблем. Въдицата е за да ни доставя удоволствие от риболова без значение каква е.

Последно промяна от дядо тричко на Нед Яну 27, 2019 10:24 pm, променено общо 1 път.
- garfield_90
- ще става разбирач
Не се занимавай с телекаровете. Препоръчвам ти ФЛ Стратегист на 3 секции. Много жилава и чувствителна пръчка.
garfield_90 написа:Не се занимавай с телекаровете. Препоръчвам ти ФЛ Стратегист на 3 секции. Много жилава и чувствителна пръчка.
И аз чух че трите секции е по добре от телекарпове.колебая се между двете единствено и защото ми е проблем транспорта
garfield_90 написа:Не се занимавай с телекаровете. Препоръчвам ти ФЛ Стратегист на 3 секции. Много жилава и чувствителна пръчка.
Мога да дам по малко пари за въдица нещо около 60лв мога да дам само но все пак ще търся на три части.благодаря
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Не съм съгласен с теб колега. Аз лично съм чупил много телескопи(основно при хвърляне).Никога не се е случвало с пръчка на части. Винаги съм ползвал такива на 2 части. При телескопа(тръбата )е много тънкостенна и слабото място е втората секция от върха надолу.дядо тричко написа: Много по трудно е да счупиш телескоп .
Когато няма риба.......не кълве!
3 коленни
-
- разбира нещата
Телескопичните въдици за мен вече са история/ползвам ги на "изживяване"/.След като минах на 3 и 2 коленни нямам проблеми/счупвания, драсканици от песъчинки и т.н./, като се има в предвид, че в някои случай работя с тежести 100-120 гр. Доволен съм от продуктите на ФЛ- отлично съчетание от качество, характеристики и цена.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
ФЛ наистина е най-качественото на достъпна цена. До скоро бях с фл турнамент 3,5лб. и джасках като за световно със 120гр олово+ пва чорап. Сега съм с ФЛ сахара карп и правя същото,но бланката ми е 12мм най дебелата част. Имам 2 телекарпа ,по надписи 4,75лб,но са много по слаби,единия го счупих скоро при хвърляне с 120гр. + това както е казал колегата по горе,телекарповете са много по дебели. На дръжката ти е поне 35ммМитко Кирилов написа:Телескопичните въдици за мен вече са история/ползвам ги на "изживяване"/.След като минах на 3 и 2 коленни нямам проблеми/счупвания, драсканици от песъчинки и т.н./, като се има в предвид, че в някои случай работя с тежести 100-120 гр. Доволен съм от продуктите на ФЛ- отлично съчетание от качество, характеристики и цена.
Когато няма риба.......не кълве!
Митко Кирилов написа:Телескопичните въдици за мен вече са история/ползвам ги на "изживяване"/.След като минах на 3 и 2 коленни нямам проблеми/счупвания, драсканици от песъчинки и т.н./, като се има в предвид, че в някои случай работя с тежести 100-120 гр. Доволен съм от продуктите на ФЛ- отлично съчетание от качество, характеристики и цена.
А какво мислите за марката carp expert за шаранджийска въдица като качество и цена
-
- разбира нещата
За сведение: аз съм с 3-коленните ФЛ въдици, Диамонд и Карп легенд, 3.9 м и акция 3.5 либри. Вършат ми чудесна работа като сърфови за морски риболов на кефалови!
Не че нещо да породя някакъв спор. .ама при мен се случи обратното. ..На Дунав ползвах много стара телескопична въдица на зебко ( беше доста скъпа за времето си ) . В последствие я смених с модерна двуколенна която се счупи от снадката. Е не беше много скъпа ,но се спраска кофти. В този смисъл искам да кажа че бих предпочел стар телескоп пред модерната и по ниско бюджетен вариянт въдица на две или три части.
-
- научил се да хвърля
То и аз докато разбера, че има телескопи предназначени за плувка, и дънен риболов. Дългите телескопи надхвърлящи 3 метра са изключително леки и тънки, и трябва да се използват с леки монтажи, и деликатно хвърляне. Счупвал съм ги също при замятане, когато съм и слагал повече тежести за увеличаване на дистанцията, или когато са се закачвали в някоя драка. Кастинга е предизвикателство за бланки над 4 метра, особено когато не са предназначени за това. При тях единствената и цел е да са леки, и са изключително тънки.Петър Недев написа:Не съм съгласен с теб колега. Аз лично съм чупил много телескопи(основно при хвърляне).Никога не се е случвало с пръчка на части. Винаги съм ползвал такива на 2 части. При телескопа(тръбата )е много тънкостенна и слабото място е втората секция от върха надолу.дядо тричко написа: Много по трудно е да счупиш телескоп .
-
- разбира нещата
Колега,fozi073 написа:Не че нещо да породя някакъв спор. .ама при мен се случи обратното. ..На Дунав ползвах много стара телескопична въдица на зебко ( беше доста скъпа за времето си ) . В последствие я смених с модерна двуколенна която се счупи от снадката. Е не беше много скъпа ,но се спраска кофти. В този смисъл искам да кажа че бих предпочел стар телескоп пред модерната и по ниско бюджетен вариянт въдица на две или три части.
Затова е форумът!Да споделяме , обменяме мнения и опит за закупените от нас продукти, кои от тях са качествени и надежни.
Лично на мен доставчикът на ФЛ въдиците ми каза, че ако се счупят при хвърляне ще ми ги смени!

Митко Кирилов написа:За сведение: аз съм с 3-коленните ФЛ въдици, Диамонд и Карп легенд, 3.9 м и акция 3.5 либри. Вършат ми чудесна работа като сърфови за морски риболов на кефалови!
За carp expert можете ли да ми кажете мнения здрави ли са използвали ли сте или ако сте чували нещо за тях