Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

по струма пастух
Модератор: sapuna
-
- фен клуб-скобар
по струма пастух
мрената по струма е много активна,вчера ходихме по пастух много добър улов на мрени на тежко -стръв лежляк,мамарци,зеленки.Обаче много едрите екземпляри ги няма,по кило.Само нямах батерий на фотоапарата да ги снимам за 5-6 часа 22 броя за героя
- maycal
- ще става разбирач
Re: по струма пастух
Какво значи "лежляк", "зеленки"? Къде се намират лежляк,мамарци,зеленки?

-
- фен клуб-скобар
намират се под каманите в бързейте
Попаднах на тази тема и много ме учудиха две неща: Първо, че колегата говори за струмски (маришки) мрени по килограм. И второ, че никой не се е впечатлил и поинтересувал от това.azsd написа:мрената по струма е много активна,вчера ходихме по пастух много добър улов на мрени на тежко -стръв лежляк,мамарци,зеленки.Обаче много едрите екземпляри ги няма,по кило.Само нямах батерий на фотоапарата да ги снимам за 5-6 часа 22 броя за героя
Затова аз искам да попитам колегата това истина ли. Аз лично не съм виждал по-големи от 300-400гр
Искам да бъда разбран правилно. Не се заяждам а просто съм много учуден.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Колегата можеби има в предвид бяла мрена(Дунавска).Черната (балканска) не става по голяма от 300-400 гр.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

nasso написа:... Аз лично не съм виждал по-големи от 300-400 гр.

Няма и да видиш, все пак сме риболовци и сме склонни към леко преувеличаване на факти и събития! Иначе имаше някъде мнения на колеги, които твърдяха, че в река Струма има бяла мряна. От четвърт век риболовствам редовно по тази река, хващал съм какви ли не риби в нея, но бяла мряна никога. Не съм виждал, нито чувал и някой от многобройните ми познати струмисти да е улавял такава риба.
ако са по 300-400гр.като сложи ддс то стават 1кг
.нищо лично.тои каза че ги няма по 1кг.а не че е хванал.поне така разбрах аз.

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Черната мряна, (на латински Barbus meridionalis petenyi, наричана също Балканска мряна) е риба от род Мрени на семейство Шаранови. Тя е една от най-вкусните риби. Обитава придънните слоеве на водоемите. През пролетта слиза към по-дълбоките части на реките, а през лятото се изтегля на горе, към по-бързите течения. Живее на стада. Обикновено в тях рибките са от едно люпило и за това на едно място по време на риболов се ловят риби с едни и същи размери. Черната мряна рядко надхвърлят 35 см на дължина, а теглото ѝ може да достигне и до 1 кг. Цветовете на мряната силно зависят от околната среда. Най-често рибата е златиста, изпъстрена със ситни тъмни петънца. Ако обаче дъното е повече каменисто, отколкото песъчливо, можем да срещнем и биещи на сребро екземпляри. Гърбът при черната мряна винаги е тъмен. Плавниците най-често са жълтеникави на цвят, но ако рибата е в брачен период, могат да бъдат и чисто оранжеви. Характерна за балканската мряна е аналната перка, която е силно прибрана към тялото. От другите видове мрени – от бялата – Barbus barbus, маришката – Barbus cyclolepis, и резовската – Barbus tauricus Kesseler, я отличава последният удебелен лъч в гръбната перка. При черната мряна той е мек и не е назъбен в задния си край. Главата на рибата е малко източена и удължена. Устата е долна с месести и здрави устни, гарнирани с два чифта мустачки. Първата двойка мустачки е в ъглите на устата и са по-големи. Втората двойка се намират на върха на муцуната и са по-малки.
Източник: Wikipedia
Защо пък да не може да стигне повече от 300-400 гр. ?
Източник: Wikipedia

Най-мразим да ме удря токо, оти не моем да му го върнем!
Carp Madness Bulgaria
Carp Madness Bulgaria
До 10-то ноемврийската революция/т.е.по Тошово време/се водеше годишна класация за видовете уловени риби в БГ
Стига да не бъркам /мисля НЕ/националният рекорд за черна мряна беше 0.840 кг. 

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Национален рекорд – от 1987 г. черна мряна с тегло 1,32 килограма.
(Регистрираните постижения от статистиката на Съюза на ловците и риболовците в България – СЛРБ, до март 1999 г. Тази статистика се води най-отдавна и се смята за достатъчно достоверна. При видовете, за които засега не са регистрирани постижения, няма да се дават данни. По традиция у нас състезанието за риболовен рекорд се води само по измереното тегло на екземпляра, тъй като при измерването на дължината има повече предпоставки за грешки.)
Е на тва му се вика мряна

(Регистрираните постижения от статистиката на Съюза на ловците и риболовците в България – СЛРБ, до март 1999 г. Тази статистика се води най-отдавна и се смята за достатъчно достоверна. При видовете, за които засега не са регистрирани постижения, няма да се дават данни. По традиция у нас състезанието за риболовен рекорд се води само по измереното тегло на екземпляра, тъй като при измерването на дължината има повече предпоставки за грешки.)
Е на тва му се вика мряна

Най-мразим да ме удря токо, оти не моем да му го върнем!
Carp Madness Bulgaria
Carp Madness Bulgaria
Рибата за която си писал по-горе също не се среща в река Струма. Ако се поинтересуваш повече за нея ще разбереш, че тя обитава реките от басейна на река Дунав. В река Струма се среща единствено маришката мряна (barbus cyclolepis)Maverick написа:Черната мряна, (на латински Barbus meridionalis petenyi, наричана също Балканска мряна) е риба от род Мрени на семейство Шаранови. Тя е една от най-вкусните риби. Обитава придънните слоеве на водоемите. През пролетта слиза към по-дълбоките части на реките, а през лятото се изтегля на горе, към по-бързите течения. Живее на стада. Обикновено в тях рибките са от едно люпило и за това на едно място по време на риболов се ловят риби с едни и същи размери. Черната мряна рядко надхвърлят 35 см на дължина, а теглото ѝ може да достигне и до 1 кг. Цветовете на мряната силно зависят от околната среда. Най-често рибата е златиста, изпъстрена със ситни тъмни петънца. Ако обаче дъното е повече каменисто, отколкото песъчливо, можем да срещнем и биещи на сребро екземпляри. Гърбът при черната мряна винаги е тъмен. Плавниците най-често са жълтеникави на цвят, но ако рибата е в брачен период, могат да бъдат и чисто оранжеви. Характерна за балканската мряна е аналната перка, която е силно прибрана към тялото. От другите видове мрени – от бялата – Barbus barbus, маришката – Barbus cyclolepis, и резовската – Barbus tauricus Kesseler, я отличава последният удебелен лъч в гръбната перка. При черната мряна той е мек и не е назъбен в задния си край. Главата на рибата е малко източена и удължена. Устата е долна с месести и здрави устни, гарнирани с два чифта мустачки. Първата двойка мустачки е в ъглите на устата и са по-големи. Втората двойка се намират на върха на муцуната и са по-малки.
Източник: Wikipedia![]()
Що се отнася до това: "Черната мряна рядко надхвърлят 35 см на дължина, а теглото ѝ може да достигне и до 1 кг." Просто го подминавам без коментар, защото немога да си представя такава кръгла мряна.
Немисе искаше да се задълбавам чак толкова в тая тема. Просто зададох въпрос на колегата azsd от любопитство, защото и аз посещавам река Струма повече от 30 години, но както писах по-горе несъм виждал мрени по-голями от 300-400 грама, а и така пише по дебелите книги за тоя вид риба

Напълно съм съгласенnasso написа:[........но както писах по-горе несъм виждал мрени по-голями от 300-400 грама..........

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- фен клуб-скобар
казвам се Иво, абе колеги вие не сте ли ходили 97-98 год. по скакавица, кариерите след земен ,та не сте виждали такива мрени мойте извинения,само сега се получи че като зарибиха тази местност само с пастърва сега почна другата риба да намалева.Действително грешка направих защото заговорих за пастух там нема толкова едри екземпляри.ПРОСТО РИБАТА НАМАЛЕ 

-
- фен клуб-скобар
даже вече имам доказателство приятел тука от перник ехванал черна мряна 45 см.в Перник квартал изток имам снимка на телефон само да имам малко време ще я качим в форума