Качествени чепарета

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
rashkoto1
разбира нещата
разбира нещата

Re: Качествени чепарета

Мнение от rashkoto1 »

Случвало ми се е да ''приплъзне'' само коагато бидема и майката са с еднаква дебелина.
Ама и да приплъзне все ще намеря някое резервно чепаре :D
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
bubamara
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bubamara »

От всичко което изчетох разбрах че както си връзвам е най бързо и надеждно. Клуб на майката ,затягам малко придърпвам към възела ,после дозатягам и усуквам повода по един път в двете посоки . Колегата fishermann2 ми направи забележка но прочетох поста му няколко пъти и останах с впечатление ,че и той така връзва.Така нищо никъде не приплъзва не се накъдря и ТНТ.Един приятел ми каза да знаеш угода няма нито на рибата нито на рибарите колкото е капризна тя толкова са и рибарите.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

fishermann2 написа:
bubamara написа:Добре дай по - добър вариант колега fishermann2
На майката се прави клуп.През него се прекарва павода с куката.Клупа се затяга до положение леко да притегне повода.Издърпва се повода по посока на възела на повода към клупа,като се оставя малко растояние преди възила ,2-3 мм. и после клупа се затяга до края.По тоя начин , повода натегнато се усуква около майката и не приплъзва наникъде.Това е валидно и за чепаретата за тролинг.
На майката двоен клуп. Бидема влиза в клупа оттам, откъдето излиза майката ! Бидема също се усуква два пъти.
Аватар
tugman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tugman »

stareca написа:Възелат който е показан по горе винаги има опосност да приплъзне ако не се стопира-стопирането не става с привързване към майката отгоре или отдолу .Споменава се и възелът на рибарските мрежи там е по различно но така или иначе при руска плетка с шаблон задължително се прави двоен възел с иглата иначе възела мърда и окото на мрежата губи форма.При гръцката плетка отново е двоен но затягането става с пръсти без шаблон .Не бих казал че възел бидем към майка има нещо общо с мрежарския такъв .
Понеже аз го споменах и доста съм се занимавал с мрежарство, направи го на въже и виж резултата, чист шкотов възел! Не искам да споря, може и ти да си прав, но за мен си е шкотов, а за възлите по мрежите-интерпретации много! Под "шкотов" разбирай руската плетка без двойно намятане
Последно промяна от tugman на Пон Май 27, 2019 8:30 am, променено общо 1 път.
Аватар
gergi_81
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi_81 »

tugman написа:
gergi_81 написа:За тролинг винаги си ги опъвам майките и правя кръстосан възел. Краси Каприев ме научи миналата година и вече така си ги правя. Връзвам майката на дръжката на вратата на банята а другия край на един шкаф, който бутам докато се разтегли максимално. (нямате идея колко много може да се разтегли флуорото :) ) Праскам си кръстосания възел и правя по два от горе и от долу. Става бетон! Използвам доста по-тънки размери от обичайното между другото. За лефери основното ми е 0,33 с бидем 0,28. За паламуд 0,41 /0,44 (пак със същите възли)
Жоро, така се правят (възела между майката и бидема)паламудените чепарета за от лодка, много е сигурен и аз го предпочитам за тролинг, макар, че е голяма играчка(особено когато вързваш майка за троливг от 3-4 куки )!Иначе съм "за" относно този възел
Не чак такава играчка, Нареждам си картончетата на шкафа, опъвам майката и навързвам бидемите. Отнема не повече от 5 мин на чепаре. Но да отбележа, че не правя много ткива чепарета и за 10-15бр не ми е проблем , че става малко по-бавно. Поне съм сигурен, че няма да има неприятни изненади ако ми се закачат няколко риби наведнъж.
Аватар
Pe6o_Tikvata
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Pe6o_Tikvata »

Колега bubamara ето как аз навивам дълго чепаре 33куки и до сега съм нямал проблеми
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека :!:
Desert Leo
новобранец
новобранец

Мнение от Desert Leo »

Защо избягвате хирургическия възел? Беше споменат доста по-назад в темата.
Аватар
tugman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tugman »

С такъв възел, който беше достатъчно дискутиран тези дни+една осморка(от долу нагоре),при която се получава кръстовиден възел е напълно достатъчен за тролинг монтаж!
El Pescador
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от El Pescador »

tugman написа:С такъв възел, който беше достатъчно дискутиран тези дни+една осморка(от долу нагоре),при която се получава кръстовиден възел е напълно достатъчен за тролинг монтаж!
ще цитирам първият си боцман : моряшката работа е много проста ,но не е за прости хора :) за възела си много прав и ако не сме го измислили ние то в книгите е описан и то с процент на надеждност и издръжливост на късане ,ма те го те на от София ни учат нас до морето как се връзват чепарета и възли :fishing5: ,апропо в рибарлъка и моряклъка има 3-4 (даже са много) основни възли които са предостатъчни ,иначе възелът си е изкуство
моята риба никой не може да я хване ,
въпроса е да мога аз да я хвана :lol:
Аватар
fishermann2
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от fishermann2 »

bubamara написа:Клуб на майката ,затягам малко придърпвам към възела ,после дозатягам и усуквам повода по един път в двете посоки . Колегата fishermann2 ми направи забележка но прочетох поста му няколко пъти и останах с впечатление ,че и той така връзва.
Не,не вързвам и аз така.Повода се пресуква и затяга около майката,само от натягането на клупа,без допълнително да се привързва около майката от двете страни,горна и долна.Така,възела е по малък и изчистен.
bubamara
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от bubamara »

Значи повода е вързан само от възела на единичния клуп. А това усукване при затягане не го разбрах как се усуква около майката дай снимки. За мен усукване и превързване около майката е едно и също сякаш са синоними затова явно не сам те разбрал първия път.
El Pescador
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от El Pescador »

влакното се накъдря или пресуква ,когато възела се затегне предварително и после се до изтегли бидема или майката и при до наместването се получава триене съответно леко затопляне и деформация на влакното
моята риба никой не може да я хване ,
въпроса е да мога аз да я хвана :lol:
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

rap66 написа: На майката двоен клуп. Бидема влиза в клупа оттам, откъдето излиза майката ! Бидема също се усуква два пъти.

Това е един от добрите варианти, преди много много време го показвах тук със снимки.
Вече не го ползвам но за мен си е най-добрия :wink:
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Аватар
tugman
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от tugman »

dobria1 написа:
rap66 написа: На майката двоен клуп. Бидема влиза в клупа оттам, откъдето излиза майката ! Бидема също се усуква два пъти.

Това е един от добрите варианти, преди много много време го показвах тук със снимки.
Вече не го ползвам но за мен си е най-добрия :wink:
Това, ако не ме лъже паметта е "surgery knot", също много добро решение
Аватар
tiho_roev
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от tiho_roev »

Ето една импровизация на възел за тролинг като може да се подсигори от долу и от горе
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”