Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
Тeзи ще са за едри чернокопи #17, понеже тази година
ще има много от него и само едър, а и ми се лови.
ще има много от него и само едър, а и ми се лови.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- gogo3
- вече хвърля и на тежко
Здравейте колеги, от къде си набавяте фолиото? Има ли специални по рибарските магазини/онлайн/ или е от други места?
От алиекспрес го зех това.gogo3 написа:Здравейте колеги, от къде си набавяте фолиото? Има ли специални по рибарските магазини/онлайн/ или е от други места?
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- Димо Михалев
- Модератор
Срещах го в един български онлайн магазин,за воблери май беше,ама нещо не ми хареса цената.Не я помня точно,но за листче 10×12,размера нещо подобно, ми се видя" солена".Единственото хубаво нещо беше,че има схема на начина на рязане и връзване към куката.gogo3 написа:Здравейте колеги, от къде си набавяте фолиото? Има ли специални по рибарските магазини/онлайн/ или е от други места?
- gogo3
- вече хвърля и на тежко
Благодаря за отговора колеги, ще разгледам какво мога да намеря онлайн тук.
Сега още малко по темата - поради домашната карантина и безбройните мнения, които прочетох тук, реших и аз да се пробвам във връзването на чепарета.
Доста четох, гледах и клиповете на Киро, които ми бяха много от полза, но след като днес пристигнаха ламетата, реалността се оказа друга - снопчето от пера се разпръсква при стягане на възела. Четох, че някой колеги първо връзват куката, а след това добавят перата с конец и запечатват с лепило/лак, заради това си взех и лепило с UV-лампа, но това ми остава като втори вариант. Та въпросът ми е - куката заедно с перата ли ги връзвате или по отделно, ако е заедно - как предотвратявате разпръскването на материала?
Отделно за фолиото: докато скучая в нас, намерих следния заместител/подобие на прозрачното фолио, а именно опаковачна лента в златист цвят, около 5мм широка, прегъва се на две и се слага от горната страна на куката. Куката е вързана без пера, защото още не бяха пристигнали.
Освен това прикачвам и закупените от мен материали, закупени от мухарски сайт, марките са TRAUN RIVER, Crystal Hair и Angel Hair, ще се радвам за мнения. Взех и перли, но не съм сигурен още дали няма да са прекалено тежки и това да пречи на поведението на куката.
Благодаря, бъдете здрави и поздрави.
Ето и снимките:
Сега още малко по темата - поради домашната карантина и безбройните мнения, които прочетох тук, реших и аз да се пробвам във връзването на чепарета.
Доста четох, гледах и клиповете на Киро, които ми бяха много от полза, но след като днес пристигнаха ламетата, реалността се оказа друга - снопчето от пера се разпръсква при стягане на възела. Четох, че някой колеги първо връзват куката, а след това добавят перата с конец и запечатват с лепило/лак, заради това си взех и лепило с UV-лампа, но това ми остава като втори вариант. Та въпросът ми е - куката заедно с перата ли ги връзвате или по отделно, ако е заедно - как предотвратявате разпръскването на материала?
Отделно за фолиото: докато скучая в нас, намерих следния заместител/подобие на прозрачното фолио, а именно опаковачна лента в златист цвят, около 5мм широка, прегъва се на две и се слага от горната страна на куката. Куката е вързана без пера, защото още не бяха пристигнали.
Освен това прикачвам и закупените от мен материали, закупени от мухарски сайт, марките са TRAUN RIVER, Crystal Hair и Angel Hair, ще се радвам за мнения. Взех и перли, но не съм сигурен още дали няма да са прекалено тежки и това да пречи на поведението на куката.
Ето и снимките:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Димо Михалев
- Модератор
Значи първо уточни на кое казваш пера?Аз видях само ламета.Някъде по темата има споделено за ламета как ги правят с гел за коса и лепило за хартия.Така както си го вързал е добре само го завърти да е под куката.Чепарето поне аз от,както се помня се връзва различно от стримеритеgogo3 написа:Благодаря за отговора колеги, ще разгледам какво мога да намеря онлайн тук.
Ето и снимките:
Всички ламета ги прави предварително на снопчета да изглеждат като шнур топи ги във вода и после ги минавай със сухо лепило продават ги в книжарниците прилича опаковката на червило. Минаваш ги с червилото 2-3 (има много изписано какво лепило как защо и т н т ) . После отиди на стр 190 от темата и виж клипа който е качил колегата Onzinasi майстора е Цецо техниката която използва за връзване е много добра според мен успех. Слагай по 6-7 ламета за сафрид максиму за другите риби може малко повече . Разбира се зависи и от материалите колко са фини.gogo3 написа:Благодаря за отговора колеги, ще разгледам какво мога да намеря онлайн тук.
Освен това прикачвам и закупените от мен материали, закупени от мухарски сайт, марките са TRAUN RIVER, Crystal Hair, Angel Hair и Spectraflash Hair II, ще се радвам за мнения. Взех и перли, но не съм сигурен още дали няма да са прекалено тежки и това да пречи на поведението на куката.
Ето и снимките:
Тръгваш от най сложното, връзването на перата.gogo3 написа:Благодаря за отговора колеги, ще разгледам какво мога да намеря онлайн тук.
Доста четох, гледах и клиповете на Киро, които ми бяха много от полза, но след като днес пристигнаха ламетата, реалността се оказа друга - снопчето от пера се разпръсква при стягане на възела. Четох, че някой колеги първо връзват куката, а след това добавят перата с конец и запечатват с лепило
Поупражнявай се първо само с ламе и коса, перата ги остави на по късен етап

Или пробвай примерно да сгънеш снипа от нишки на перото на две,и тогава го връзвай,но тренирай само с перо без ламе.
Доста неща от снимката ги има и по наще магазини на много по добри цени.
След време доста от тях ще събират прах някъде де

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

- gogo3
- вече хвърля и на тежко
@Димо, благодаря за поправката, да, поръчал съм само синтетични материали.
@bubamara благодаря ти много за полезната информация, доста четох и търсих в темата, но е просто толкова необятна, че не знае човек от къде да започне. Добър съвет за топенето във вода и лепило, ще се пробва.
Поздрави.
пп: @dobria1 благодаря за съвета, сигурен съм че е имало и друг вариант за закупуване на материалите, но това беше единственото, което успях да намеря и да има доставка. Утре ми пристигат и куките, щом имам готови заготовки, ще кача за мнения.
@bubamara благодаря ти много за полезната информация, доста четох и търсих в темата, но е просто толкова необятна, че не знае човек от къде да започне. Добър съвет за топенето във вода и лепило, ще се пробва.
Поздрави.
пп: @dobria1 благодаря за съвета, сигурен съм че е имало и друг вариант за закупуване на материалите, но това беше единственото, което успях да намеря и да има доставка. Утре ми пристигат и куките, щом имам готови заготовки, ще кача за мнения.
Не за друго, ами си даваш парите на вятъра,другия път ми прати сайта и ще ти кажа кое става кое не.gogo3 написа: пп: @dobria1 благодаря за съвета, сигурен съм че е имало и друг вариант за закупуване на материалите, но това беше единственото, което успях да намеря и да има доставка. Утре ми пристигат и куките, щом имам готови заготовки, ще кача за мнения.
п.п Тез ламета и с лепило ще ти е трудно да ги накараш да те слушат

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Забравих и още нещо много важно за да не старчът ламета пера и др.върти възела от лопатката към куката така лалетата по добре се прибират и по малко старчът. Иначе според мен в обратния вариант още с първата намотка ги пречупваш и щръкват.gogo3 написа:@Димо, благодаря за поправката, да, поръчал съм само синтетични материали.
Поздрави.
- gogo3
- вече хвърля и на тежко
Благодаря ви за бързите отзиви колеги, наистина, малко избързах с покупките, но в това време от скука стават такива гафове. Все нещо ще успея да вържа (надявам се).
@bubamara след като гледах въпросния клип ми стана ясно от къде се получава усукването при мен - свикнъл съм да връзвам куките от към рамото, така месината се омотава в ламето и става като метла. Утре ще пробвам от към лопатката, предполагам че там е проблемът.
@Димо Михалев отделно за вързаната кука малко по-нагоре - това е само пробно, как би стояло подобен тип фолио/панделка и дали мога да оформя глава с лак. След като свикна малко с връзването на ламета, ще добавя и от този вид, за спорта.
Благодаря ви отново за съветите.
@bubamara след като гледах въпросния клип ми стана ясно от къде се получава усукването при мен - свикнъл съм да връзвам куките от към рамото, така месината се омотава в ламето и става като метла. Утре ще пробвам от към лопатката, предполагам че там е проблемът.
@Димо Михалев отделно за вързаната кука малко по-нагоре - това е само пробно, как би стояло подобен тип фолио/панделка и дали мога да оформя глава с лак. След като свикна малко с връзването на ламета, ще добавя и от този вид, за спорта.
Благодаря ви отново за съветите.
- st_beer
- ще става разбирач
@gogo3
Ето едно клипче ,което бях пуснал назад в темата как си правя фитила.
https://youtu.be/PcKwoPoRFyQ
И още едно за направата на чепаре
https://youtu.be/-xiJZpgSVQc
Не се считам за майстор ,но съм ги направил да помогнат за начинаещи колеги.
Hobie Mirage Outback
- gogo3
- вече хвърля и на тежко
Здравей колега, точно твоите клипове изгледах след клипа на колегата Onzinasi. Много полезни, особено клипа за фитила. Утре ще бъдат изпробвани.st_beer написа:@gogo3
- Димо Михалев
- Модератор

Благодаря ви отново за съветите.[/quote]
Виж как колегата rashkoto 1 е вързал тия боядисаните пера и се постарай да вържеш всичко това заедно с фолиото.За лака или това, което ползваш за главичка няма да е проблем.Проблем е,ако го оставиш да е с досег до зъбите на рибата.Така отговарям и на онзи въпрос дали сафрида хапе или засмуква подобно на щуката,а и не само той.Затова чепарето се различава от стримера.